Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • «Επέλαση» του net-metering το 2023 με 250 MW νέες εγκαταστάσεις και αύξηση πάνω από 100%


    Το 2023 αποτέλεσε χρονιά ορόσημο για τη διάδοση της αυτοπαραγωγής στη χώρα μας, με τη συνολική ισχύ των νέων συστημάτων να σημειώνει πάνω από 100% αύξηση σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος. Μάλιστα, πέρυσι συνδέθηκαν περισσότερα συστήματα, από όσα είχαν εγκατασταθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. 

    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επεξεργασία από τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) των διαθέσιμων στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ (έως τον Νοέμβριο του 2023), το πρώτο 11μηνο της προηγούμενης χρονιάς συνδέθηκαν 209,4 Μεγαβάτ οικιακών και εμπορικά συστημάτων net-metering και virtual net-metering. 

    Από αυτά, τα εμπορικά συστήματα ανήλθαν σε 166,8 Μεγαβάτ, ενώ τα οικιακά σε 42,6 Μεγαβάτ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα οικιακά φωτοβολταϊκά, τα 8,8 Μεγαβάτ αφορούσαν συστήματα τα οποία συνδυάζονται με μπαταρία, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι αποτελούν έργα τα οποία επιδοτήθηκαν μέσω του «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες». 

    Η εκτίμηση του ΣΕΦ είναι πως το 2023 έκλεισε με εγκατάσταση καινούριων συστημάτων στα επίπεδα των 250 Μεγαβάτ. Επομένως, με δεδομένο ότι το 2022 είχαν συνδεθεί 119,1 Μεγαβάτ εμπορικών και οικιακών φωτοβολταϊκών σε καθεστώς αυτοπαραγωγής, η διείσδυση αυξήθηκε πάνω από 100% σε ετήσια βάση. 

    Την ίδια στιγμή, από το 2015 (όταν θεσπίσθηκε ο ενεργειακός συμψηφισμός) και έως το 2022, εγκαταστάθηκαν συνολικά 222,1 Μεγαβάτ. Ένα νούμερο που βρίσκεται κοντά στην «επίδοση» του 2023 μέχρι τον Νοέμβριο (209,4 Μεγαβάτ) και το οποίο είναι δεδομένο πως ξεπεράστηκε μέχρι την ολοκλήρωση του προηγούμενου έτους. 

    Από τα επίπεδα των 250 Μεγαβάτ, στα οποία σύμφωνα με τον ΣΕΦ διαμορφώθηκε η διείσδυση πέρυσι, τα 50 Μεγαβάτ περίπου ήταν οικιακά συστήματα. Η αύξηση σε ετήσια βάση ξεπερνά το 200%. 

    Όπως είναι φυσικό, στην αισθητή διάδοση του μοντέλου του prosumer στα ελληνικά νοικοκυριά, ρόλο έπαιξε και η έναρξη του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», παρέχοντας σημαντικές επιδοτήσεις τόσο για το φωτοβολταϊκό, όσο και για την μπαταρία. 

    Όσον αφορά το PV Stegi, μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου έχουν συνδεθεί 2.000 συστήματα, συνολική ισχύος περί τα 14 Μεγαβάτ. Παράλληλα, έχουν υπογραφεί συμβάσεις για άλλα 8.700 φωτοβολταϊκά με μπαταρίες, ισχύος περίπου 60 Μεγαβάτ, τα οποία θα συνδεθούν εντός του 2024. 

    Ο ΣΕΦ εκτιμά ότι το τρέχον έτος θα καταρριφθεί το ρεκόρ του 2023, με την εγκατάσταση περί των 300 Μεγαβάτ νέων συστημάτων. Πέρα από τα 60 Μεγαβάτ που είναι δρομολογημένα μέσω του PV Stegi, και τα οποία πρόκειται να ενεργοποιηθούν φέτος, καταλύτη θα αποτελέσει και η επικείμενη έναρξη του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις». 

    Μέσω του προγράμματος εκτιμάται ότι θα κινητροδοτηθούν πάνω από 3.000 εταιρείες σε όλη την επικράτεια, ώστε να στραφούν στον ενεργειακό συμψηφισμό, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έως 2 Μεγαβάτ. Αν και τα επιδοτούμενα συστήματα θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2025, τα πρώτα έργα αναμένεται να υλοποιηθούν μέσα στη χρονιά.

    Παράλληλα, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να διευρύνει τις δυνατότητες ενεργειακού συμψηφισμού των επιχειρήσεων, στις οποίες θα κατανεμηθεί πλέον το 50% των 10 Μεγαβάτ ηλεκτρικού «χώρου» ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, τα οποία προορίζονται για αυτοπαραγωγή. Επίσης, στους δικαιούχους των 10 Μεγαβάτ θα προστεθούν και οι Ενεργειακές Κοινότητες. 


    Πηγή: https://energypress.gr/news/epelasi-toy-net-metering-2023-me-250-mw-nees-egkatastaseis-pano-apo-100-i-ayxisi-sti-dieisdysi



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.