Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • Ενέργεια-ΑΠΕ

    Ενέργεια-ΑΠΕ

    1557 ειδήσεις in this category

    1. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Είναι δυνατόν μια χώρα με τις οικονομικές συνθήκες της Ελλάδας να καταβάλει κάθε χρόνο για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας το ποσό των 800 εκατ. ευρώ όπως συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν ;
       
      Οχι προφανώς, είναι η απάντηση. Το μονοπάτι για την απεξάρτηση από τα δυσθεώρατο αυτό ποσό περνά ως γνωστό από τις διασυνδέσεις των νησιών, και την διακοπή λειτουργίας των μονάδων μαζούτ της ΔΕΗ στα νησιά, συζήτηση που διαρκεί χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα.
       
      Το παραπάνω ωστόσο ερώτημα θα μπορούσε να τεθεί και αλλιώς. Ποιό είναι άραγε το πραγματικό κόστος παραγωγής και λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ στα νησιά ; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και αν ναι, ποιά είναι ;
       
      Μια πρώτη απάντηση είναι πως τα νούμερα δεν μοιάζουν εξωπραγματικά. Αλλά την τελική απάντηση θα δώσει μελέτη που θα διεξάγει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Συγκρίνοντας το βαθμό απόδοσης των νησιωτικών μονάδων της ΔΕΗ με διεθνώς αναγνωρισμένους δείκτες (benchmarks), η έρευνα θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα “κατά πόσο δικαιολογείται το κόστος που παρουσιάζει η επιχείρηση”.
       
      Αν η ΔΕΗ αποδείξει πως οι 31 σταθμοί παραγωγής που διαθέτει στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (συνολικής ισχύος 593 MW σύμφωνα με την ιστοσελίδα της), βρίσκονται από πλευράς κόστους κοντά στα διεθνή πρότυπα, τότε δεν θα αλλάξει κάτι ως προς την επιβολή των ΥΚΩ.
       
      Αν η επιχείρηση δεν καταφέρει να αποδείξει ότι το κόστος συμβαδίζει με αντίστοιχες πρακτικές στο εξωτερικό, τότε θα εισπράξει αναγκαστικά μικρότερο ποσό ως ΥΚΩ. Στην ουσία, η μελέτη είναι ένα είδος “stress test” των νησιωτικών σταθμών της ΔΕΗ, πολλοί εκ των οποίων πεπαλαιωμένοι.
       
      Δεν είναι τυχαία άλλωστε η απόφαση που είχε πάρει το Δεκέμβριο του 2014 η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ, να βάλει μπροστά πλάνο εκσυγχρονισμού πολλών από τις μονάδες αυτές για την περίοδο 2014-2019.
       
      Συγκεκριμένα, η τότε διοίκηση είχε υπογράψει με την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δανειακή σύμβαση ύψους 80 εκατ. ευρώ, ως μέρος μιας εγκεκριμένης γραμμής χρηματοδότησης 190 εκατ, ευρώ για επενδύσεις σε νέα έργα παραγωγής στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Επρόκειτο για τους σταθμούς σε Σαντορίνη, Λέσβο, Σάμο, Κάλυμνο, Σέριφο, Κύθνο, Λήμνο, Σκύρο, Κω, Κάρπαθο, Ικαρία, Αστυπάλαια, Οθωνούς, Ερεικούσες, Δονούσα, Μεγίστη, και Ανάφη. Δεν είναι σαφές τι τύχη είχε η συγκεκριμένη σύμβαση, αν δηλαδή ξεκίνησε να υλοποιείται και σε τι βαθμό.
       
      Τι γίνεται με τις διασυνδέσεις ;
       
      Σε κάθε περίπτωση, η εξακρίβωση του πραγματικού κόστους των μονάδων της ΔΕΗ στα νησιά είναι κάτι που έπρεπε να γίνει. Από την άλλη όμως δεν αποτελεί παρά ένα ημίμετρο για όσο διάστημα καθυστερούν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών με την ηπειρωτική χώρα.
       
      Αν τα βάρη των ΥΚΩ διετίθεντο για τις διασυνδέσεις, μέσα σε οκτώ χρόνια θα είχαν συνδεθεί όλα τα νησιά με το εθνικό σύστημα και ο ηλεκτρικός τομέας θα είχε απαλλαγεί πλήρως από τις ΥΚΩ και το πετρέλαιο δια παντός.
       
      Ευτυχώς που υπάρχει και η μείωση του πετρελαίου. Τα βαρη των ΥΚΩ που θα επωμιστούν οι καταναλωτές θα είναι χαμηλότερα απ’ ότι άλλες χρονιές, και αυτό λόγω ακριβώς του πετρελαίου. Δεδομένης της μεγάλης βουτιάς του αργού όλους τους προηγούμενους μήνες, εκτιμάται ότι θα λείψουν τελικά από το φετινό λογαριασμό των ΥΚΩ περίπου 100 εκατ. ευρώ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει κανείς να επαναπαύεται, αφού οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να "γυρίσουν".
       
      Πέραν του τεστ που θα κάνει η ΡΑΕ στις νησιωτικές μονάδες της ΔΕΗ, μέσα στην επόμενη 5ετία προβλέπεται νε εγκατασταθούν σε αυτές σύγχρονα συστήματα μέτρησης- διαχείρισης. Το πρόγραμμα είναι ύψους 50 εκατ. ευρώ και αφορά μια πρωτοβουλία του ΔΕΔΔΗΕ με στόχο ο διαχειριστής να μπορεί να κάνει αποτελεσματικότερη διαχείριση της κατάστασης.
       
      Πηγή: http://energypress.gr/news/stress-test-apo-rae-gia-tis-monades-tis-dei-sta-mi-diasyndedemena-nisia
    2. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Την αναγκαιότητα προγραμμάτων που αφορούν στην ενεργειακή απόδοση στα κτίρια των νοικοκυριών, όπως το "Εξοικονομώ κατ οίκον", που εφαρμόζεται στη χώρα μας από το 2011 μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013, δίνοντας κίνητρα στους πολίτες να υλοποιήσουν σειρά παρεμβάσεων με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των σπιτιών τους, υπογράμμισε ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης σε συνάντηση που είχε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Πολιτική Καταναλωτών Neven Mimica.
       
      Όπως είπε το πρόγραμμα είχε μεγάλη αποδοχή, με περισσότερες από 191.000 αρχικές αιτήσεις να έχουν υποβληθεί, από τις οποίες βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης περίπου 60.000, στο πλαίσιο ενός συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας και ιδιωτικής δαπάνης που πλησιάζει το ένα δις ευρώ. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες μέσα από συγκεκριμένα κίνητρα να πραγματοποιήσουν σημαντικές παρεμβάσεις, που αποσκοπούν στη βελτίωση έως και 40% της ενεργειακής απόδοσης των σπιτιών τους, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην επίτευξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων στην Ελλάδα.
       
      Παράλληλα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε στα θέματα που αφορούν στους ευπαθείς καταναλωτές ενέργειας στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης και στα μέτρα για την ανακούφιση ευπαθών ομάδων, μέσα από τις δράσεις που έλαβε το Υπουργείο, όπως το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Όπως τόνισε, τρεις είναι οι βασικές κατευθύνσεις για το θέμα που εφαρμόζεται από το Υπουργείο, κι έχουν να κάνουν με την αποφυγή αποσύνδεσης της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων του έτους, με τη μείωση των τιμών της ενέργειας για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που έχουν ανάγκη και με την διευκόλυνση της πληρωμής των χρεών.
       
      Τέλος, συζήτηση έγινε για το ρόλο των οργανώσεων καταναλωτών ως πολλαπλασιαστών της πληροφόρησης για θέματα ενέργειας. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Neven Mimica χαρακτήρισε καινοτόμες και πρωτοποριακές τις δράσεις του ΥΠΕΚΑ, ενώ τόνισε πώς είναι αναγκαίο ένα δίκτυο ενημέρωσης που θα επιτρέψει στον πολίτη να έχει πρόσβαση στην πληροφορία, αλλά κρίνεται απαραίτητο και για την προστασία των δικαιωμάτων του, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ο κύριος Mimica ανέφερε ότι το σύνολο αυτών των δράσεων θα παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Καταναλωτών (European Consumer Summit) που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 2 Απριλίου, όπου θα συμμετέχει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso.
       
      Πηγή: http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&la=1&catid=213&artid=11545
    3. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Νέο ενεργειακό, οικονομικό και περιβαλλοντικό σκηνικό δημιουργείται στα νησιά του Αιγαίου με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης της ενέργειας που επιστρατεύουν οι φορείς της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να περιοριστεί η χρήση των πετρελαιοκίνητων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (που επιβαρύνουν τους καταναλωτές και ρυπαίνουν το περιβάλλον), αλλά και να βελτιωθεί η ασφάλεια εφοδιασμού.
       
       
      Ο Διαχειριστής του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ετοιμάζουν την προκήρυξη διαγωνισμού για το «έξυπνο νησί» στο οποίο θα αναπτυχθούν συστήματα παραγωγής, διαχείρισης και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο πάνω από το 60% των ενεργειακών του αναγκών να καλύπτονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
       
      Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ Ιωάννης Μάργαρης, «Το Έργο του "Έξυπνου Νησιού" αφορά στο σχεδιασμό των κατάλληλων θεσμικών και τεχνικών υποδομών για την ανάπτυξη και λειτουργία σε ένα ηλεκτρικό σύστημα των ΜΔΝ (Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά), το οποίο θα επιλεγεί ως πιλότος, Σταθμού ΑΠΕ με κατάλληλο σύστημα διαχείρισης ενέργειας, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται υψηλό ποσοστό διείσδυσης αυτού (μεγαλύτερο από το 60% της ετήσιας ζήτησης)».
       
      Οι επενδύσεις θα αποπληρωθούν από τη μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής που θα προέλθει από την εφαρμογή των «έξυπνων» τεχνικών ενώ τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα αξιοποιηθούν ευρύτερα στην επιλογή των λύσεων που θα εφαρμοστούν για την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών. Το εγχείρημα βρίσκεται στη φάση της επιλογής του νησιού όπου θα δοκιμαστούν οι νέες τεχνολογίες. Θα προτιμηθεί ένα μικρό σε μέγεθος ενεργειακό σύστημα όπου εκτός από συστήματα παραγωγής με ανανεώσιμες πηγές (αιολικά, φωτοβολταϊκά κ.λπ.), θα εγκατασταθούν μπαταρίες για την αποθήκευση της ενέργειας ώστε να αξιοποιείται η περίσσεια ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ αλλά και να διασφαλίζεται η ενεργειακή τροφοδοσία του νησιού σε περιόδους που η ανανεώσιμη παραγωγή είναι περιορισμένη. Επίσης θα εφαρμοστούν σε μικρή κλίμακα λύσεις διαχείρισης της ζήτησης με συμβάσεις διακοψιμότητας που θα προβλέπουν αμοιβή των καταναλωτών για τον περιορισμό της ζήτησης σε ώρες αιχμής ή/και μειωμένης παραγωγής.
       
      Ο κ. Μάργαρης παρουσίασε τη στρατηγική του ΔΕΔΔΗΕ για την ενεργειακή υποδομή των ελληνικών νησιών, στην εκδήλωση «Έξυπνα Νησιά: Χάραξη Νέων Δρόμων για τα Νησιά της Ευρώπης» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για το ίδιο θέμα τον ερχόμενο Ιούνιο στην Κρήτη πρόκειται να πραγματοποιηθεί διεθνές φόρουμ με συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
       
      Τα συστήματα παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά δοκιμάζονται τους θερινούς μήνες οπότε η ζήτηση αυξάνεται λόγω τουρισμού. Όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ, για το φετινό καλοκαίρι «έχει διερευνηθεί το θέμα της επάρκειας, έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ οι σχετικές προτάσεις κάλυψης των αναγκών που προκύπτουν, και ο Θερμικός Παραγωγός είναι ήδη ενήμερος και έχει δρομολογήσει τις σχετικές δράσεις αρμοδιότητάς του. Κατά συνέπεια, τονίζει, έχει διασφαλιστεί η επάρκεια ισχύος κατά το προσεχές θέρος».
       
      Σημαντικές εξελίξεις δρομολογούνται και στον τομέα των διασυνδέσεων των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο.
       
      Συγκεκριμένα:
       
      - Η σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο και με τα νησιά Πάρο, Μύκονο και Τήνο που περιλαμβάνεται στην πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων είναι υπό κατασκευή και βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση. Ακολουθεί η β΄ φάση με τις συνδέσεις Πάρου- Νάξου και Νάξου- Μυκόνου και το έργο ολοκληρώνεται με την πόντιση δεύτερου καλωδίου που θα συνδέσει τη Σύρο με το Λαύριο. Άνδρος και Τήνος είναι ήδη διασυνδεδεμένες μέσω υποβρύχιου καλωδίου με την Εύβοια.
      Οι προτάσεις που μελετώνται για την επέκταση των διασυνδέσεων στις Κυκλάδες περιλαμβάνουν τα νησιά Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, Θήρα, Ανάφη, Αμοργό, Δονούσα και Αστυπάλαια και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ως το τέλος του χρόνου.
       
      - Έχει ληφθεί απόφαση για τη διασύνδεση της Κρήτης με δύο υποβρύχια καλώδια («μικρή» διασύνδεση Χανίων- Πελοποννήσου και «μεγάλη» Ηρακλείου- Αττικής), ωστόσο παραμένει ασαφές αν και με ποιον τρόπο θα συνδυαστούν τα έργα αυτά με τη διασύνδεση Κύπρου- Κρήτης- ηπειρωτικής Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση η ΡΑΕ πιέζει για επίσπευση του έργου.
       
      - Οι προκαταρκτικές μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν από τον Διαχειριστή του Συστήματος προβλέπουν την κατασκευή διασυνδέσεων από το ΚΥΤ (Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης) Φιλίππων στην Καβάλα προς Λήμνο- Μυτιλήνη- Χίο- Ικαρία- Κω- Ρόδο- Κάρπαθο και Κρήτη με ενδιάμεσες διασυνδέσεις προς τις Κυκλάδες και την ηπειρωτική Ελλάδα. Όπως επίσης τη διασύνδεση της Σκύρου με την Εύβοια.
       
      Η διασύνδεση των νησιών σημαίνει αυτόματα και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή δυνατότητα των καταναλωτών να επιλέγουν τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Προς το παρόν η δυνατότητα αυτή υφίσταται στην Κρήτη και τη Ρόδο.
       
      Το αυξημένο κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών καλύπτεται από τους καταναλωτές μέσω του κονδυλίου για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Το κονδύλι που εισπράττει η ΔΕΗ για να καλύπτει τη διαφορά βασίζεται στα δεδομένα του κόστους ηλεκτροπαραγωγής του 2012, ενώ εκκρεμεί και αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα η εκκαθάριση των επόμενων ετών. Η μείωση των τιμών του πετρελαίου στο διάστημα αυτό περιόρισε το κόστος ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά, ωστόσο σημαντική μείωση υπήρξε και στο ηπειρωτικό σύστημα λόγω πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου. Έτσι, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι για όλο αυτό το διάστημα η ΔΕΗ «έχει λαμβάνειν» ποσό που η ίδια η επιχείρηση τοποθετεί στα 600 εκατ. ευρώ. Ο έλεγχος και η οριστικοποίηση των ποσών είναι σε εξέλιξη από τη ΡΑΕ.
       
      Πηγή: http://www.ered.gr/el/content/Exupno_Nisi_gia_kathari_paragogi_ilektrikis_energeias_/#.WPWkXfmLS70
    4. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Ως θετική χαρακτηρίζεται η απάντηση της Κομισιόν για τη μεταβίβαση του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη έφτασε στην Αθήνα η απάντηση της αρμόδιας διεύθυνσης η οποία επί της ουσίας ανοίγει το δρόμο για την έκδοση θετικής απόφασης από την ελληνική Ρυθμιστική Αρχή.
       
      Το χρονικό περιθώριο για την έκδοση της απόφασης από τη ΡΑΕ είναι στις 29 Σεπτεμβρίου και εκτιμάται ότι θα εξαντληθεί.
      Στη γνωμοδότησή της -η οποία είναι μη δεσμευτική- η Κομισιόν δεν εκφράζει αντιρρήσεις ως προς τους όρους της πιστοποίησης για τη συμμόρφωση του ΔΕΣΦΑ στο τρίτο ενεργειακό πακέτο. Στο δια ταύτα της γνωμοδότησης το μέτρο το οποίο προτείνεται προς τη ΡΑΕ -υπογραμμίζεται ότι δεν είναι δεσμευτική η γνώμη- είναι η ανεξάρτητη αρχή να έχει δικαίωμα να περιορίσει τα δικαιώματα ψήφου της Socar σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση των κανόνων ανεξαρτησίας που επιβάλλει το κοινοτικό δίκαιο.
       
      Με απλά λόγια η εισήγηση της Κομισιόν δεν περιλαμβάνει διάφορες προτάσεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας (πώληση ποσοστού της Socar σε άλλη εταιρεία, αποψίλωση δικαιωμάτων του μετόχου κ.λπ.) και οι οποίες είναι αλήθεια ότι είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Socar.
       
      Πάντως ακόμη και αυτή η πρόταση της Κομισιόν μπορεί τελικώς να μην υιοθετηθεί. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες είναι σαφές ότι θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα που θα λειτουργούν ως περαιτέρω δικλείδες ανεξαρτησίας του διαχειριστή, ωστόσο το ποια θα είναι αυτά θα αποφασιστεί από την ελληνική ανεξάρτητη αρχή και αφού προηγηθούν οι απαραίτητες προετοιμασίες με γνώμονα πάντα τις προβλέψεις της ελληνικής και της κοινοτικής νομοθεσίας.
       
      Άλλωστε ήδη οι Αζέροι καταθέτοντας προσφορά για το ΔΕΣΦΑ ήταν σε γνώση και έχουν αποδεχθεί τον ελληνικό νόμο που προβλέπει ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 10% του τζίρου και στη συνέχεια αφαιρείται η άδεια.
      ΕΛΠΕ
       
      Τη θετική απάντηση της Κομισιόν, υπαινίχθηκε το απόγευμα κατά το conference call με τους αναλυτές η διοίκηση των ΕΛΠΕ, η οποία τόνισε ότι πολύ σύντομα ίσως μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν νεώτερα σε σχέση με την πώληση του ΔΕΣΦΑ. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο, με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης αλλά και με την εξέταση των νέων φορολογικών διατάξεων για τα αποθεματικά, να προχωρήσει ακόμη και σε διανομή μερίσματος, κάτι που θα αποφασιστεί στο προσεχές δίμηνο.
       
      Σημασία
       
      Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για την είσοδο της Socar στο ΔΕΣΦΑ και την ολοκλήρωση της πρώτης σοβαρής διαρθρωτικής αποκρατικοποίησης στον τομέα της ενέργειας. Άλλωστε η συγκεκριμένη πώληση, που συνδυάζεται με τις ευρύτερες ανακατατάξεις και την κατασκευή του αγωγού TAP, σηματοδοτεί την είσοδο ενός νέου παίκτη όχι μόνο στην ελληνική αγορά αλλά στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για αυτό το λόγο άλλωστε, οι αρμόδιες κοινοτικές αρχές υπήρξαν και παραμένουν αρκετά προσεκτικές και προσηλωμένες στο κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο και τη συμμόρφωση σε αυτό των νέων μετόχων του ΔΕΣΦΑ.
       
      Τα επόμενα βήματα
       
      Η ΡΑΕ αναμένεται να εκδώσει την τελική της απόφαση μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια και εφόσον -όπως όλα δείχνουν- είναι θετική, τότε ο φάκελος θα μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ ούτως ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την καταβολή του τιμήματος από τους Αζέρους. Η πώληση εκτιμάται ότι μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο.
       
      Πηγή: http://www.energypress.gr/news/Prasino-apo-Komision-gia-thn-pwlhsh-toy-DESFA
    5. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ υπό το φόντο των στόχων του ΕΣΕΚ για πράσινη ενέργεια αναμένεται να δώσουν τα έργα του ΑΔΜΗΕ μέχρι το 2030. Συγκεκριμένα, τα έργα του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διαχειριστή, μέχρι το τέλος της δεκαετίας πρόκειται να δημιουργήσουν ηλεκτρικό χώρο για την ανάπτυξη νέων μονάδων ανανεώσιμης και συμβατικής παραγωγής που υπερακαλύπτει τους στόχους του ΕΣΕΚ για το 2030 κατά σχεδόν 2 GW.
      Τα έργα που έχει δρομολογήσει ο ΑΔΜΗΕ εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, ενώ αποσκοπούν να εξυπηρετήσουν την διασφάλιση της αδιάκοπης τροφοδοσίας με ηλεκτρικό ρεύμα όλων των περιοχών της χώρας. Η πορεία αυτών των έργων έχει ως εξής:
      Διασύνδεση Κρήτης - Αττικής: Η δεύτερη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, προχωρά κανονικά: 
       Έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες βυθού.
      Έχει ξεκινήσει η παραγωγή των καλωδιακών τμημάτων στα εργοστάσια των αναδόχων καθώς και μέρος του εξοπλισμού των Σταθμών Μετατροπής.
       Οι εργασίες εγκατάστασης καλωδιακών τμημάτων έχουν ξεκινήσει στην πλευρά της Αττικής και μέχρι το τέλος του 2021 θα προχωρήσει η  εγκατάσταση των υποβρύχιων καλωδίων οπτικών ινών. 
      Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, η ηλέκτριση του έργου αναμένεται το 2023. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ, της θυγατρικής εταιρείας ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί το έργο, Αριάδνη Interconnection, μέσω τραπεζικού δανεισμού 400 εκατ. ευρώ (από την ΕΤΕπ και τη Eurobank) καθώς και ευρωπαϊκούς πόρους 400 εκ. ευρώ. 
      Διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου:  H δύσκολη τεχνικά διασύνδεση  Κρήτης-Πελοποννήσου ολοκληρώθηκε τον Μάιο και τέθηκε σε λειτουργία στις 3 Ιουλίου 2021. Ήδη έχει φέρει απτά οφέλη στην Κρήτη, καθώς μείωσε την παραγωγή ρεύματος από συμβατικές μονάδες και θωράκισε την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού εν μέσω τουριστικής περιόδου, μετά από βλάβη που παρουσιάστηκε σε τοπική πετρελαϊκή μονάδα στις αρχές Ιουλίου. 
      Ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων: Η Δ’ Φάση (διασύνδεση Σαντορίνης, Μήλου, Φολεγάνδρου και Σερίφου με την Νάξο) έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και θα λάβει χρηματοδότηση 165 εκ. ευρώ. Μέσα στον Σεπτέμβριο προβλέπεται να υπογραφούν οι συμβάσεις με τους αναδόχους της διασύνδεσης Σαντορίνης με την Νάξο, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τα υπόλοιπα νησιά των νοτιοδυτικών Κυκλάδων, την Φολέγανδρο, την Μήλο και την Σέριφο. Στις 14 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τον υποσταθμό Σαντορίνης με αναδόχους την Damco Energy και την Xian Electric και τίμημα 30 εκατ. ευρώ.
      Επέκταση του Συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο: Στο  έργο διασύνδεσης του ΚΥΤ Μεγαλόπολης με την υφιστάμενη Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Αχελώου – Διστόμου εκκρεμεί η τοποθέτηση δύο πυλώνων στα Καλάβρυτα. Ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει όλες τις πιθανές λύσεις για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση του έργου. Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει εκφράσει την πολιτική βούληση να επιταχύνει τις αδειοδοτικές διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου μέσω εναλλακτικής όδευσης εάν αυτό καταστεί απαραίτητο.
      Ανατολικός Διάδρομος: Μέχρι το τέλος του 2021 ολοκληρώνεται η Γ.Μ. Μεγαλόπολη-Κόρινθος και το νέο ΚΥΤ Κορίνθου. Το έργο, που θα ενισχύσει περαιτέρω το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς με την επέκταση του συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο μέσω της νέας γραμμής Κόρινθος-ΚΥΤ Κουμουνδούρου, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024 και συνδέεται με το παρακάτω έργο, την αναβάθμιση του ΚΥΤ Κουμουνδούρου.
      Η αναβάθμιση του ΚΥΤ Κουμουνδούρου: Το έργο ανακατασκευής του ΚΥΤ Κουμουνδούρου συμβασιοποιήθηκε στις 6 Μαΐου, έναντι τιμήματος 45.759.256 ευρώ. Μαζί με τη Γ.Μ. Κόρινθος-Κουμουνδούρος, έχει ενταχθεί για συγχρηματοδότηση ύψους 30 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.
      Διεθνείς διασυνδέσεις
      Σημαντικός πυλώνας εμβάθυνσης και εναρμόνισης της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι οι διεθνείς διασυνδέσεις και για τον λόγο αυτό ο ΑΔΜΗΕ δρομολογεί σημαντικά έργα σε συνεργασία με τις γείτονες χώρες. 
      Ειδικότερα:
      Προκηρύσσεται άμεσα ο διαγωνισμός για το ελληνικό τμήμα της δεύτερης διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας. Υπογράφηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας με την Terna για τη δεύτερη ενισχυτική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας Ομοίως οι Διαχειριστές Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας εξετάζουν την αναβάθμιση της γραμμής 400 kV που συνδέει τις δύο χώρες.  Ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ συνδράμει στη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας των συνδέσεων Αττική–Κρήτη και Κρήτη–Κύπρος σε συνεργασία με τον Euroasia Interconnector. Δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση δημιουργίας υποβρυχίου καλωδίου για την σύνδεση της Αιγύπτου με την Ελλάδα από τους Διαχειριστές των δύο χωρών, με σκοπό την πρόσβαση των μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων της Β. Αφρικής στην Ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Στις 11 Μαΐου, επιτεύχθηκε ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία σύγκλισης της εγχώριας με τις γειτονικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας με τη ζεύξη της Αγοράς Επόμενης Ημέρας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Στις 22 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και η σύζευξη της ελληνικής Ενδοημερήσιας Αγοράς με τις αγορές της Ιταλίας και της Σλοβενίας. Επόμενος στόχος είναι η σύζευξη της ελληνικής Ενδοημερήσιας Αγοράς με την πανευρωπαϊκή αγορά συνεχούς διαπραγμάτευσης (XBID) στο σύνορο της Ιταλίας και της Βουλγαρίας.
      Grid Telecom
      Η θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom, ενισχύει την παρουσία της στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιών, έχοντας συνάψει ήδη σημαντικές εμπορικές συμφωνίες για την αξιοποίηση του οπτικού δικτύου της. H Grid Telecom σε κοινοπραξία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ήταν ένα από τα δύο  σχήματα που κατέθεσαν προσφορά για το τηλεπικοινωνιακό έργο ΣΔΙΤ Ultra-Fast Broadband (UFBB), προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ.
      SEleNe CC
      H έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (SEleNe CC) τον Ιούλιο 2021 σηματοδότησε μία νέα εποχή για την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Πλέον συμβάλλει ενεργά στην ομαλή λειτουργία της ενιαίας Ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και στην ενσωμάτωση των ηλεκτρικών συστημάτων των Δυτικών Βαλκανίων σε αυτή. Το SEleNe CC, αναμένεται να βελτιώσει την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας ανάμεσα στους Διαχειριστές και να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια.
      Αύξηση της διείσδυσης ΑΠΕ
       Τα έργα του ΑΔΜΗΕ μέχρι το τέλος της δεκαετίας πρόκειται να δημιουργήσουν ηλεκτρικό χώρο για την ανάπτυξη νέων μονάδων ανανεώσιμης και συμβατικής παραγωγής που υπερκαλύπτει τους στόχους του ΕΣΕΚ για το 2030 κατά σχεδόν 2 GW. 
      Σημαντικό ρόλο στην ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο ΕΣΜΗΕ θα διαδραματίσει και η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Διαχειριστής υλοποιεί δύο σχετικά πιλοτικά έργα:
      Εγκατάσταση συσσωρευτών ισχύος 7-10 MW στην Νάξο με ικανότητα αποθήκευσης 4 MWh. Το έργο θα συμβάλλει στην κάλυψη μέρους της απαιτούμενης εφεδρείας έκτακτων αναγκών. Εγκατάσταση συσσωρευτών ισχύος 20 MW στη Θήβα με αποθηκευτική χωρητικότητα 20 MWh, με στόχο τη μεγαλύτερη ευελιξία και ευστάθεια του Συστήματος, ιδιαίτερα σε συνθήκες υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ. Εκσυγχρονισμός του Συστήματος
      Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του Ομίλου ΑΔΜΗΕ, που υλοποιεί επενδυτικό πλάνο ύψους 5 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, περιλαμβάνει σημαντικά έργα εκσυγχρονισμού του Συστήματος. Με στόχο την ανανέωση και  την αναβάθμιση παλαιωμένου εξοπλισμού, ο Διαχειριστής αντικαθιστά κυκλώματα και στοιχεία, κυρίως αυτομετασχηματιστές και διακόπτες που υπέστησαν φθορές από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο πρόσφατος παρατεταμένος καύσωνας ή η Μήδεια τον περασμένο χειμώνα.
      Επιπλέον, ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί έργα αναβάθμισης υφιστάμενων διασυνδέσεων ύψους 90 εκατ. ευρώ στα Ιόνια Νησιά, στη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο και την Εύβοια και προχωρά με κυλιόμενο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα ανανέωσης παγίων ύψους 200 εκατ. ευρώ στα επόμενα πέντε χρόνια.
    6. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης για να «τρέξει» από το Πράσινο Ταμείο το πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση των μελετών που αφορούν τα Δημοτικά Σχέδια Μείωσης Εκπομπών ρύπων (ΔηΣΜΕ).
      Η υποχρέωση των δήμων για συλλογή στοιχείων για τον υπολογισμό των εκπομπών και απορροφήσεων αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτουν από τα δημοτικά κτίρια προβλέπεται στον κλιματικό νόμο και ειδικότερα στο άρθρο 16 του Εθνικού Κλιματικού Νόμου (ν. 4936/2022).
      Σύμφωνα με τον κλιματικό νόμο κάθε δήμος ήταν υποχρεωμένος έως την 31η Μαρτίου 2023, να καταρτίσει Δημοτικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών (ΔηΣΜΕ).
      Προβλέπει επίσης ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 η εκπόνηση του ΔηΣΜΕ και οι επικαιροποιήσεις του, αποτελούν προϋπόθεση για την αξιολόγηση προτάσεων των δήμων  για την υλοποίηση προγραμμάτων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής.
      Αν και από την ψήφιση του νόμου τον Φεβρουάριο του 2022 έχουν δοθεί παρατάσεις για την εκπόνηση των ΔηΣΜΕ, αυτές έχουν εκπνεύσει άπρακτες για τους περισσότερους δήμους, αφού μέχρι τώρα είναι ελάχιστοι οι δήμοι που έχουν συντάξει το σχέδιο για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων.
      Με βάση τα παραπάνω δεδομένα του νόμου “παγώνουν” τα εν εξελίξει και νέα έργα που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων, την αντικατάσταση του οδοφωτισμού με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης τύπου LED, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, τη  δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων κ.α, με χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το  Ταμείο Ανάκαμψης.
      Ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Γιάννης Ανδρουλάκης συνέδεσε την αδυναμία των δήμων να ολοκληρώσουν τις σχετικές μελέτες  για τη σύνταξη των ΔηΣΜΕ με την έλλειψη κονδυλίων και ανακοίνωση τη χρηματοδότηση μελετών και πληρωμές εντός του 2024, ενώ προανήγγειλε νέα παράταση για την εκπόνηση και ολοκλήρωσή τους.
      «Άμεσα θα «τρέξει» από το Πράσινο Ταμείο το πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση των μελετών που αφορούν τα Δημοτικά Σχέδια Μείωσης Εκπομπών ρύπων (ΔΗΣΜΕ), καθώς η σχετική υπουργική απόφαση θα είναι έτοιμη μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Στον εθνικό κλιματικό νόμο, που ψηφίστηκε το 2022, προβλέπεται ότι οι δήμοι θα πρέπει να συλλέγουν στοιχεία για τον υπολογισμό των εκπομπών και απορροφήσεων αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτουν από τα δημοτικά κτίρια» δήλωσε πρόσφατα στο powergame και σημείωσε:.
      «Στα ΔΗΣΜΕ θα πρέπει να αναφέρονται οι στόχοι εκπομπών που πρέπει να επιτευχθούν κατ’ έτος και κατά τα έτη 2025 και 2030, καθώς και οι δράσεις για τη μείωση των εκπομπών και την αύξηση των απορροφήσεων αερίων του θερμοκηπίου. Κανονικά, οι Δήμοι θα έπρεπε να έχουν έτοιμα αυτά τα Σχέδια από την 1η Ιανουαρίου 2024, ωστόσο αυτό δεν είναι εφικτό λόγω της έλλειψης κονδυλίων. Οι πρώτες πληρωμές από το Πράσινο Ταμείο θα γίνουν εντός της νέας χρονιάς».
    7. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Ποσοστό έως και 75% των σημερινών ενεργειακών δαπανών, που μεταφράζεται σε 600.000 ευρώ τον χρόνο, υπολογίζει η διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης ότι θα μπορέσει να εξοικονομήσει από την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος δυναμικότητας 2MW στον χώρο της Πολυτεχνειούπολης. Η πρώτη φάση του έργου, προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από τις Δημόσιες Επενδύσεις, έχει ήδη δρομολογηθεί και τον Σεπτέμβριο εκπνέει η προθεσμία υποβολής των προσφορών, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η εγκατάσταση του πρώτου τμήματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2015.
       
      ΤΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΠΑΡΚΟ
       
      Ειδικότερα, όπως ανέφερε, μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Βασίλης Διγαλάκης, το σχέδιο για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, που θα μείωνε δραστικά τις ενεργειακές δαπάνες του Πολυτεχνείου, τέθηκε αμέσως μετά την ανάληψη της διοίκησης από τη νέα πρυτανεία.
      Στο πλαίσιο αυτό συγκροτήθηκε μια ομάδα η οποία σχεδίασε το φωτοβολταϊκό πάρκο, η πρώτη φάση του οποίου αφορά μια εγκατάσταση δυναμικότητας 600 KW κι έχει ήδη προκηρυχθεί, ενώ στην τελική του μορφή το φωτοβολταϊκό σύστημα που έχει σχεδιαστεί θα είναι ισχύ 2 MW. Σε ό,τι αφορά τη χωροθέτηση των συστημάτων ο κ. Διγαλάκης εξήγησε ότι το ένα μέρος του πάρκου προβλέπεται να τοποθετηθεί σε ένα τμήμα της Πολυτεχνειούπολης «που δεν ενοχλεί αισθητικά», ενώ το υπόλοιπο θα εγκατασταθεί ως στέγη στα υπαίθρια πάρκινγκ.
       
      «Ευελπιστούμε ότι η πρώτη φάση θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί το πρώτο 6μηνο του 2015. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη φάση έχουμε συζητήσει με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη κι έχουν πει ότι θα εντάξουν το έργο στο Π.Ε.Π. Κρήτης», σημείωσε ο κ. Διγαλάκης και διευκρίνισε ότι στη δεύτερη φάση του έργου πέρα από το φωτοβολταϊκό πάρκο (που θα έχει προϋπολογισμό περίπου 2 – 2,5 εκατ. ευρώ) περιλαμβάνεται η ανακατασκευή της στέγης του κολυμβητηρίου, ενώ εκτιμάται ότι η πρόταση θα υποβληθεί στην Περιφέρεια μέχρι το τέλος του 2014.
       
      ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ
       
      Ειδικότερα για το κολυμβητήριο ο κ. Διγαλάκης τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση και την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί από βανδαλισμούς και την πολύχρονη εγκατάλειψη. Τόνισε δε ότι μέχρι το τέλος του 2014 θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το ύψος των ζημιών και διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό το κομμάτι της ανακατασκευής του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού θα προταθεί για να χρηματοδοτηθεί από τις Δημόσιες Επενδύσεις, ενώ η επισκευή της στέγης από το Π.Ε.Π. Απαντώντας δε σε σχετικό ερώτημα ανέφερε ότι το κολυμβητήριο θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των φοιτητών, αλλά και ευρύτερα της χανιώτικης κοινωνίας, επεσήμανε ότι θα υπάρχει κάποια συνδρομή για να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα του χώρου, ωστόσο, συγχρόνως θα υπάρξει ειδική πρόνοια για τη δωρεάν κάλυψη των αναγκών των ευπαθών ομάδων.
       
      Η ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
       
      Ο κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε επίσης στον σχεδιασμό που έχει γίνει για τη δημιουργία μιας νέας φοιτητικής εστίας, δυναμικότητας περίπου 120 θέσεων, που θα καλύψει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών για στέγαση φοιτητών του Ιδρύματος που έρχονται στα Χανιά από άλλα μέρη για να σπουδάσουν. «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια φοιτητική εστία με 80 θέσεις. Σε ένα Ιδρυμα με 4.000 φοιτητές αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό. Η δεύτερη φάση της εστίας φιλοδοξούμε ότι θα διπλασιάσει τουλάχιστον τον αριθμό των θέσεων κι έχουμε ζητήσει να ενταχθεί στις Δημόσιες Επενδύσεις», ανέφερε ο κ. Διγαλάκης. Παράλληλα τόνισε ότι πέρα από την εστία για τους Ελληνες φοιτητές εξετάζεται, μαζί με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τον πρύτανη Ευριπίδη Στεφάνου, η δυνατότητα δημιουργίας κάποιας άλλης εστίας για τη φιλοξενία ξένων φοιτητών που θα μπορούσαν να τονώσουν οικονομικά τα κρητικά ακαδημαϊκά Ιδρύματα πληρώνοντας δίδακτρα, αρχικά σε μεταπτυχιακό επίπεδο και πιθανόν αργότερα σε προπτυχιακό. «Αυτό δεν πρόκειται βέβαια να αλλάξει τον χαρακτήρα του δημόσιου ελληνικού Πανεπιστήμιου και της δωρεάν εκπαίδευσης για τους Ελληνες φοιτητές που είναι κατοχυρωμένα σύμφωνα με το Σύνταγμα», σημείωσε ο κ. Διγαλάκης και πρόσθεσε ότι για το θέμα της δημιουργίας χώρων φιλοξενίας ξένων φοιτητών εκκρεμεί μια συνάντηση μεταξύ των πρυτάνεων Πανεπιστημίου Κρήτης και Πολυτεχνείου με τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη.
       
      Πηγή: http://www.haniotika-nea.gr/prasino-politechnio/#ixzz3BTqyyJWl
    8. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Τα συνεργεία κατέγραψαν περιοχή 2.000 στρεμμάτων στην Κορακιά του δήμου Μαλεβιζίου και προχώρησαν επιτόπου σε εργασίες καταγραφής και χωροθέτησης των εγκαταστάσεων του project.
      Έντονη κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, κατ’ αρχήν με την Πελοπόννησο, αλλά και στη συνέχεια με την Αττική και με την Κύπρο, στο πλαίσιο του EuroΑsia Interconnector. 
      Είναι ενδεικτικό ότι χθες (11/4) ο ΑΔΜΗΕ δημοσιοποίησε τα τεύχη δημοπράτησης για τους διαγωνισμούς κατασκευής του υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέσει την Πελοπόννησο με την Κρήτη, καθώς και των δυο τερματικών σταθμών, ενώ τις προηγούμενες ημέρες συνεργεία του EuroΑsia Interconnector ξεκίνησαν μετρήσεις αποτύπωσης στην Κορακιά.   
      Συγκεκριμένα στην Κορακιά του δήμου Μαλεβιζίου τεχνικά συνεργεία του EuroΑsia Interconnector, δηλαδή του φορέα που προωθεί το έργο της διασύνδεσης του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα, ξεκίνησαν μετρήσεις από εδάφους και αέρος με στόχο την χαρτογράφηση της περιοχής, όπου θα ξεκινά υποθαλάσσια το καλώδιο για να φτάσει στην Αττική και όπου επίσης θα φτιαχτεί ο σταθμός μετατροπής του ηλεκτρικού ρεύματος. 
      Χωροθέτηση εγκαταστάσεων 
      Τα συνεργεία του EuroΑsia Interconnector κατέγραψαν περιοχή 2.000 στρεμμάτων και προχώρησαν επιτόπου σε εργασίες καταγραφής και χωροθέτησης, χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονες μεθόδους και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. 
      Θα ακολουθήσουν οι σχετικές μελέτες για τη δημιουργία του σταθμού μετατροπής ηλεκτρικής ενέργειας ο οποίος όπως φαίνεται θα εγκατασταθεί στην Κορακιά και όχι στην περιοχή της Δαμάστας, όπως ήταν το αρχικό πλάνο, το οποίο μάλιστα είχε προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς Δήμου Μαλεβιζίου, τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας της Δαμάστας. 
      Εξάλλου οι πρώτες εργασίες χαρτογράφησης στην Κορακιά δημιουργούν προσδοκίες για την απελευθέρωση της περιοχής των Ληνοπεραμάτων καθώς ενδέχεται να ανοίξει ο δρόμος και για τη μετεγκατάσταση των μονάδων της ΔΕΗ από τα Ληνοπεράματα στην Κορακιά που αποτελεί χρόνιο αίτημα της δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου. 
      Τα υποέργα του project 
      Το σχέδιο EuroAsia Interconnector προβλέπει τη σύνδεση Ισραήλ, Κύπρου, Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας, ικανότητας 2.000 MW. 
      Έχει συμπεριληφθεί από την Ε.Ε. στη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest, PCIs) και περιλαμβάνει στην πλήρη του ανάπτυξη τα εξής υποέργα: 
      • Υποβρύχια διασύνδεση Κύπρου  - Ισραήλ, με μήκος περί τα 310 χλμ. 
      • Υποβρύχια διασύνδεση Κύπρου - Ελλάδας, με μήκος περί τα 1.190 χλμ., εκ των οποίων περίπου 880 χλμ. αφορούν την υποβρύχια διασύνδεση Κύπρου - Κρήτης και περίπου 310 χλμ. αφορούν την υποβρύχια διασύνδεση Κρήτης - Αττικής. 
      Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική πρόκειται να ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις. 
      Σύμφωνα με τις υφιστάμενες μελέτες, στην πρώτη φάση θα εγκατασταθούν δύο καλώδια μεταφοράς, όπως επίσης και οι εγκαταστάσεις των σταθμών μετατροπής του συνεχούς ρεύματος με εναλλασσόμενο δυναμικότητας 1.000 MW. 
      Η πρώτη φάση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2022. 
      Κατά τη δεύτερη φάση θα προστεθούν δύο επιπρόσθετα καλώδια στους διαδρόμους των ήδη υφιστάμενων καλωδίων και δύο επιπλέον σταθμοί μετατροπής, ένας στο Ισραήλ και ένας στην Αττική, για αναβάθμιση του συστήματος στα 2.000 MW.
    9. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Έχουν λάβει άδεια παραγωγής ή βεβαίωση παραγωγού 5.600 αιτήσεις για νέες μονάδες ΑΠΕ, αλλά άδειες λειτουργίας έχουν εκδοθεί έως και σήμερα μόνο για το 14% από τις αιτήσεις αυτές. Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, περιορισμένος χώρος στο δίκτυο και χαμηλά ποσοστά ολοκλήρωσης των έργων. Κάπως έτσι περιγράφεται η εικόνα στην αγορά ΑΠΕ που οδηγεί το δίκτυο σε «ασφυξία» και πολλές μελλοντικές επενδύσεις στο κενό.
      Ενδεικτική είναι η εικόνα που έδωσε με στοιχεία η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σύμφωνα με τα οποία έως σήμερα έχουν λάβει άδεια παραγωγής ή βεβαίωση παραγωγού 5.600 αιτήσεις για νέες μονάδες ΑΠΕ όλων των τεχνολογιών (αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιομάζα, γεωθερμία, υβριδικά, ηλιοθερμικά). Πρόκειται για έργα συνολικής ισχύος 95.342 MW.
      Ωστόσο, άδειες λειτουργίας έχουν εκδοθεί έως και σήμερα μόνο για το 14% από τις αιτήσεις αυτές. Παράλληλα, το 4% βρίσκεται στο στάδιο της άδειας εγκατάστασης και άλλο ένα 14% έχει φτάσει έως το στάδιο έκδοσης περιβαλλοντικών όρων. Την πρώτη θέση αιτήσεων για μελλοντικά έργα καταλαμβάνει η Θεσσαλία με 21,3 GW, ακολουθεί η Στερεά Ελλάδα με 18 GW. Πιο χαμηλά, με 13,7 GW η Δυτική Μακεδονία και τέλος, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχουν λίγο πάνω από 11 GW.
      Επιπρόσθετα, η ΡΑΕ έχει εκδώσει 205 άδειες για μονάδες αποθήκευσης συνολικής ισχύος 15,82 GW. Μάλιστα, όπως σημειώνεται στο υπόμνημα, από το έτος 2009 έως σήμερα έχουν δοθεί άδειες σε 205 αιτήσεις συνολικής ισχύος 15,8 GW ενώ μόνο το έτος 2021 αξιολογήθηκαν θετικά 200 αιτήσεις για χορήγηση αδειών αποθήκευσης και δόθηκαν αντίστοιχου αριθμού άδειες συνολικής ισχύος περίπου 15 GW.
      Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο, τόσο από την Αρχή όσο και από πηγές της αγοράς πως από το σύνολο των αδειών που έχει δοθεί μόνο ένα μικρό ποσοστό θα υλοποιηθεί και θα λειτουργήσει. Αντίστοιχα, μικρό είναι αναλογικά και το ποσοστό που θα πάρει όρους σύνδεσης στο δίκτυο, παρά το μεγάλο όγκο των αιτήσεων.
      Όπως έγραφε το Business Daily, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ συνολικά μέσα στο περασμένο έτος είχαν κατατεθεί αιτήματα οριστικής σύνδεσης έργων στο δίκτυο συνολικής ισχύος 11,5 GW. Ωστόσο, ήδη στα μέσα Απριλίου οι τα αιτήματα που είχαν κατατεθεί από την αρχή του έτους έφθαναν τα 12 GW.
      Ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, κ. Ιωάννης Μάργαρης στα τέλη Μαρτίου έδινε πολύ γλαφυρά την εικόνα της «ασφυξίας» στο δίκτυο από το τεράστιο ενδιαφέρον που εκδηλώνουν οι υποψήφιοι επενδυτές. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις σε 15 μήνες υπήρξε έκρηξη νέων αιτημάτων σύνδεσης ΑΠΕ που έφθασαν τα 19,3 GW,  αριθμός σχεδόν ίσος με τον ήδη κατειλημμένο χώρο (19,6 GW). 
      Σήμερα, ο ηλεκτρικός χώρος που έχει καταληφθεί από σταθμούς ΑΠΕ ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 19,6 GW. Εξ αυτών, τα 8,5 GW αφορούν σε εν λειτουργία ΑΠΕ και τα υπόλοιπα 10,7 GW σε ενεργές Προσφορές Σύνδεσης. Ενδεικτικό της αυξημένες ζήτησης από την αγορά είναι το γεγονός ότι μόνο τον τελευταίο μήνα, τα νέα αιτήματα έκδοσης Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης υπερέβησαν τα 2 GW καταγράφοντας αύξηση 10% στον ήδη κατειλημμένο χώρο.
      Ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος ανέρχεται σε περίπου 17 GW, ενώ το 2030, μετά τα έργα του Διαχειριστή, θα φθάσει τα 28,6 GW για τη λειτουργία ΑΠΕ σε ολόκληρο το Σύστημα Μεταφοράς. Παρά την αύξηση αυτή, που θα φθάσει το 70% του χώρου συγκριτικά με σήμερα, το σύνολο της ισχύος των σταθμών ΑΠΕ σε λειτουργία, με Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης, τα αιτήματα έκδοσης Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης και η δέσμευση του νέου ηλεκτρικού χώρου που δημιουργούν οι νησιωτικές διασυνδέσεις, ανέρχεται ήδη σε 40,9 GW ξεπερνώντας κατά πολύ τους φιλόδοξους στόχους του ΕΣΕΚ για 25 GW για το 2030. Παράλληλα, το σύνολο των Βεβαιώσεων Παραγωγού που έχει εκδώσει έως σήμερα η ΡΑΕ φθάνει τα 95GW με τα δύο τρίτα περίπου από αυτές να αφορούν σε φωτοβολταϊκά.
      Μία πρώτη λύση οι εγγυητικές επιστολές
      Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης εδώ και μήνες, που θα δίνει προτεραιοποίηση στα έργα ΑΠΕ που πρέπει να προχωρήσουν, ένα πρώτο «ξεσκαρτάρισμα» στις αιτήσεις έργων έρχεται από τη ΡΑΕ που έχει ήδη «τρέξει» και ολοκληρώσει διαδικασίες ώστε να ακυρώσουν οι επενδυτές που δεν θα προχωρήσουν στην ολοκλήρωση του έργου Βεβαιώσεις Παραγωγού στην κατοχή τους λαμβάνοντας πίσω τα τέλη έκδοσης ενώ αντίστοιχα είχε δοθεί και διορία να επικαιροποιήσουν τα δεδομένα της επένδυσής τους αποστέλλοντας στην Αρχή τις άδειες παραγωγής και τοπογραφικά στοιχεία.
      Το πιο σημαντικό, ωστόσο, για να γίνει ένας πρώτος διαχωρισμός ανάμεσα σε σοβαρά και μη αιτήματα ήταν η καθιέρωση υποχρέωσης για κατάθεση εγγυητικής 35.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ για Βεβαιώσεις από αιτήματα που είχαν γίνει έως τον Ιούνιο του 2021, ενώ όσοι δεν προχωρούσαν σε ολοκλήρωση της διαδικασίας τότε θα «έμεναν και εκτός παιχνιδιού». Και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, ο όγκος που συγκεντρώθηκε ήταν πολύ μεγάλος και την τελευταία ημέρα της διορίας που είχε δοθεί από τη ΡΑΕ υπήρξαν ουρές για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η Αρχή τώρα είναι σε διαδικασία επεξεργασίας των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν και έως το τέλος του μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις. 
      Παράλληλα, στο νομοσχέδιο για τη β’ φάση της αδειοδότησης των ΑΠΕ που βρίσκεται σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης προβλέπεται πως για την υποβολή της αίτησης για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, ο κάτοχος του σταθμού υποχρεούται να υποβάλει στον αρμόδιο Διαχειριστή, εγγυητική επιστολή, με διάρκεια ισχύος κατ` ελάχιστον δυο χρόνια, η οποία υποχρεωτικά ανανεώνεται προ της λήξης της, μέχρι τη θέση του σταθμού σε δοκιμαστική λειτουργία ή, εάν δεν προβλέπεται περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας, μέχρι την ενεργοποίηση της σύνδεσής του.
      Το ύψος της εγγυητικής επιστολής, διαμορφώνεται πλέον ως εξής:
      42 ευρώ ανά kW, για το τμήμα της ισχύος, έως και 1 MW 21 ευρώ ανά kW, για το τμήμα της ισχύος έως και 10 MW, 14 ευρώ ανά kW, για το τμήμα της ισχύος έως εκατό 100 MW, και 7 ευρώ ανά kW, για το τμήμα της ισχύος πάνω από 100 MW. Οι μόνες εξαιρέσεις που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο στην υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής είναι οι ΟΤΑ A’ και Β’ βαθμού, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, τα οποία επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημοσίου ενδιαφέροντος σκοπούς γενικής ή τοπικής εμβέλειας και οι αστικοί συνεταιρισμοί μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν ως πρωταρχικό σκοπό να παρέχουν περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη σε επίπεδο κοινότητας για τα μέλη τους ή τις τοπικές περιοχές δραστηριοποίησής τους.
      Τι προτείνει η ΡΑΕ 
      Η ΡΑΕ στρέφει τις «ελπίδες» της στην ανάρτηση του νέου γεωπληροφοριακού χάρτη της όπου θα αναφέρονται οι περιοχές αποκλεισμού και ασυμβατότητας για τις αιολικές και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Όπως επισημαίνεται στο υπόμνημα, έτσι «θα δύναται να ασκεί την αδειοδοτική της αρμοδιότητα, λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα τα οποία έως τώρα αξιολογούνταν σε μεταγενέστερο στάδιο κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση».
      Παράλληλα, η Αρχή σημειώνει ότι με αυτόν τον τρόπο θα θα ενισχυθεί το κύρος της αδειοδότησης των ΑΠΕ, καθώς οι ιδιαιτερότητες των περιοχών θα λαμβάνονται υπόψη εξαρχής, αποφεύγοντας την πρόκληση εντάσεων σε τοπικό επίπεδο, την άσκοπη δέσμευση ενεργειακού χώρου και την αλυσιτελή δαπάνη ανθρώπινων και οικονομικών πόρων τόσο από επενδυτές όσο και από δημόσιες αρχές.
      Για τον προγραμματισμό των απαιτούμενων ενεργειών για την αδειοδοτική ωρίμανση των έργων και τη δημιουργία ενός σταθερού επενδυτικού κλίματος μέσω της ορθής ενημέρωσης των ενδιαφερομένων η ΡΑΕ ενημερώνει ότι θα διεξαχθούν: 
       τουλάχιστον μία κοινή ανταγωνιστική διαδικασία με συμμετοχή αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών ανά έτος,  τουλάχιστον δύο ειδικές κατά τεχνολογία ανταγωνιστικές διαδικασίες ανά έτος,  τουλάχιστον μία κοινή ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών ειδικής κατά περιοχή έως το έτος 2025,  τουλάχιστον μία κοινή ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών σταθμών Α.Π.Ε. με αποθήκευση έως το έτος 2025,  μίας κοινή ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για σταθμούς Α.Π.Ε. που εγκαθίστανται σε χώρες εντός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.), έως το έτος 2023, υπό την προϋπόθεση ενεργού Διασυνοριακού Εμπορίου ενέργειας των χωρών αυτών με την Ελλάδα. Τέλος, κάνει ειδική αναφορά στα πιλοτικά έργα στα νησιά που θα αποφορτίσουν το δίκτυο ενώ σημειώνει ότι μέσα στο μήνα θα υπάρξει διαγωνισμός  υποβολής προσφορών για την επιλογή αναδόχου που θα αναλάβει την υλοποίηση του Ειδικού Πιλοτικού Έργου της Αστυπάλαιας στο πλαίσιο του προγράμματος για τα «Πράσινα Νησιά».
    10. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Και στη νέα προγραμματική περίοδο (2014-2020) θα συνεχιστεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον», μέσω του οποίου επιδοτούνται νοικοκυριά με ενισχύσεις και άτοκα δάνεια για την ενεργειακή θωράκιση των σπιτιών.
       
      Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης παρουσιάζοντας τις δράσεις και την κατανομή του προϋπολογισμού του προγράμματος για την ενέργεια στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ.
       
      Μιλώντας στο συνέδριο «Επιμελώς επιχειρείν», που πραγματοποιήθηκε στο Εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο της Αθήνας, ο κ. Μανιάτης ανέφερε πως ήδη το ΥΠΕΚΑ έχει ζητήσει από τους Επιτρόπους Ενέργειας Γκ. Έτιγνκερ και Περιφερειακής Πολιτικής Γ. Χαν να ληφθεί μέριμνα ώστε το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» να ξεκινήσει αμέσως και να μην υπάρχει κενό σε σχέση με το σημερινό, στο οποίο έχουν ενταχθεί ήδη 29.000 κατοικίες και έχει επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας κατά μέσο όρο 40%.
       
      Ο προϋπολογισμός του νέου «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» θα είναι 700 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 200 εκατ. θα διατεθούν για εξοικονόμηση ενέργειας σε επαγγελματικά κτήρια και 250 εκατ. σε δημόσια κτήρια.
       
      Ειδικά για τα τελευταία ο κ. Μανιάτης είπε ότι θα προβλεφθούν οικονομικά κίνητρα για τους ενεργειακούς υπεύθυνους των κτηρίων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος εξοικονόμησης ενέργειας.
       
      Στο νέο ΕΣΠΑ θα υπάρχουν επίσης ενισχύσεις για τις Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών (50 εκατ.), για τις Ανανεώσιμες Πηγές (250 εκατ.), για ευφυείς διατάξεις μέτρησης της ενεργειακής κατανάλωσης (500 εκατ.) και για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης (720 εκατ.).
       
      Τα Επιχειρησιακά αλλά και τα Περιφερειακά Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ πρόκειται να σταλούν τις επόμενες ημέρες για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
       
      Πηγή: http://www.b2green.gr/main.php?pID=17&nID=11390&lang=el&utm_source=MadMimi&utm_medium=email&utm_content=%CE%A4%CE%BF+%27%27%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CF%8E%27%27+%CF%83%CF%84%CE%BF+%CE%BD%CE%AD%CE%BF+%CE%95%CE%A3%CE%A0%CE%91%2C+%CE%B4%CE%B9%CF%8E%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82+%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD+%CE%B3%CE%B9%CE%B1+%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B2%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%2C+%CE%91%CE%A0%CE%95+%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82+%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%86%CE%B5%CF%82+%26+41+%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B1+%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1&utm_campaign=20140409_m119921515_%CE%A4%CE%BF+%27%27%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CF%8E%27%27+%CF%83%CF%84%CE%BF+%CE%BD%CE%AD%CE%BF+%CE%95%CE%A3%CE%A0%CE%91%2C+%CE%B4%CE%B9%CF%8E%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82+%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD+%CE%B3%CE%B9%CE%B1+%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B2%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%2C+%CE%91%CE%A0%CE%95+%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82+%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%86%CE%B5%CF%82+%26+41+%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B1+%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1&utm_term=____CE_B4_CE_B9_CE_B1_CE_B2_CE_AC_CF_83_CF_84_CE_B5+_CF_80_CE_B5_CF_81_CE_B9_CF_83_CF_83_CF_8C_CF_84_CE_B5_CF_81_CE_B1#sthash.qUTKcGSS.dpuf
    11. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Το 2023 αποτέλεσε χρονιά ορόσημο για τη διάδοση της αυτοπαραγωγής στη χώρα μας, με τη συνολική ισχύ των νέων συστημάτων να σημειώνει πάνω από 100% αύξηση σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος. Μάλιστα, πέρυσι συνδέθηκαν περισσότερα συστήματα, από όσα είχαν εγκατασταθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. 
      Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επεξεργασία από τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) των διαθέσιμων στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ (έως τον Νοέμβριο του 2023), το πρώτο 11μηνο της προηγούμενης χρονιάς συνδέθηκαν 209,4 Μεγαβάτ οικιακών και εμπορικά συστημάτων net-metering και virtual net-metering. 
      Από αυτά, τα εμπορικά συστήματα ανήλθαν σε 166,8 Μεγαβάτ, ενώ τα οικιακά σε 42,6 Μεγαβάτ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα οικιακά φωτοβολταϊκά, τα 8,8 Μεγαβάτ αφορούσαν συστήματα τα οποία συνδυάζονται με μπαταρία, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι αποτελούν έργα τα οποία επιδοτήθηκαν μέσω του «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες». 
      Η εκτίμηση του ΣΕΦ είναι πως το 2023 έκλεισε με εγκατάσταση καινούριων συστημάτων στα επίπεδα των 250 Μεγαβάτ. Επομένως, με δεδομένο ότι το 2022 είχαν συνδεθεί 119,1 Μεγαβάτ εμπορικών και οικιακών φωτοβολταϊκών σε καθεστώς αυτοπαραγωγής, η διείσδυση αυξήθηκε πάνω από 100% σε ετήσια βάση. 
      Την ίδια στιγμή, από το 2015 (όταν θεσπίσθηκε ο ενεργειακός συμψηφισμός) και έως το 2022, εγκαταστάθηκαν συνολικά 222,1 Μεγαβάτ. Ένα νούμερο που βρίσκεται κοντά στην «επίδοση» του 2023 μέχρι τον Νοέμβριο (209,4 Μεγαβάτ) και το οποίο είναι δεδομένο πως ξεπεράστηκε μέχρι την ολοκλήρωση του προηγούμενου έτους. 
      Από τα επίπεδα των 250 Μεγαβάτ, στα οποία σύμφωνα με τον ΣΕΦ διαμορφώθηκε η διείσδυση πέρυσι, τα 50 Μεγαβάτ περίπου ήταν οικιακά συστήματα. Η αύξηση σε ετήσια βάση ξεπερνά το 200%. 
      Όπως είναι φυσικό, στην αισθητή διάδοση του μοντέλου του prosumer στα ελληνικά νοικοκυριά, ρόλο έπαιξε και η έναρξη του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», παρέχοντας σημαντικές επιδοτήσεις τόσο για το φωτοβολταϊκό, όσο και για την μπαταρία. 
      Όσον αφορά το PV Stegi, μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου έχουν συνδεθεί 2.000 συστήματα, συνολική ισχύος περί τα 14 Μεγαβάτ. Παράλληλα, έχουν υπογραφεί συμβάσεις για άλλα 8.700 φωτοβολταϊκά με μπαταρίες, ισχύος περίπου 60 Μεγαβάτ, τα οποία θα συνδεθούν εντός του 2024. 
      Ο ΣΕΦ εκτιμά ότι το τρέχον έτος θα καταρριφθεί το ρεκόρ του 2023, με την εγκατάσταση περί των 300 Μεγαβάτ νέων συστημάτων. Πέρα από τα 60 Μεγαβάτ που είναι δρομολογημένα μέσω του PV Stegi, και τα οποία πρόκειται να ενεργοποιηθούν φέτος, καταλύτη θα αποτελέσει και η επικείμενη έναρξη του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις». 
      Μέσω του προγράμματος εκτιμάται ότι θα κινητροδοτηθούν πάνω από 3.000 εταιρείες σε όλη την επικράτεια, ώστε να στραφούν στον ενεργειακό συμψηφισμό, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έως 2 Μεγαβάτ. Αν και τα επιδοτούμενα συστήματα θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2025, τα πρώτα έργα αναμένεται να υλοποιηθούν μέσα στη χρονιά.
      Παράλληλα, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να διευρύνει τις δυνατότητες ενεργειακού συμψηφισμού των επιχειρήσεων, στις οποίες θα κατανεμηθεί πλέον το 50% των 10 Μεγαβάτ ηλεκτρικού «χώρου» ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, τα οποία προορίζονται για αυτοπαραγωγή. Επίσης, στους δικαιούχους των 10 Μεγαβάτ θα προστεθούν και οι Ενεργειακές Κοινότητες. 
    12. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο για τουλάχιστον άλλα 25 χρόνια, παρά τα σχέδια των κρατών-μελών του ευρωπαϊκού μπλοκ να περιοριστεί η εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Alexander Novak.
       
      Οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία δυο χρόνια, μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν ΕΕ και ΗΠΑ λόγω της Ουκρανίας, ενώ η ΕΕ επιχείρησε να «κόψει» την εξάρτησή της από τη Ρωσία όταν υπήρξαν προβλήματα στην προμήθεια φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.
       
      Η Ρωσία από την πλευρά της, η οποία προμήθευσε πέρυσι περίπου το 30% του φυσικού αερίου της ΕΕ, θεωρεί πως αυξάνεται το μερίδιό της, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της AOA Gazprom, Alexey Miller, σε συνέδριο χθες στο Βερολίνο, στο οποίο συμμετείχε και ο κ. Novak, μεταδίδει το Bloomberg.
       
      «Το ρωσικό αέριο θα παραμείνει ένα στοιχείο της ευρωπαϊκής αγοράς που δεν μπορεί να αντικατασταθεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Miller, συμπληρώνοντας πως η Gazprom ενδέχεται να αυξήσει τις εξαγωγές της προς την Ευρώπη φέτος σε ποσοστό που ενδεχομένως θα ξεπερνά το ρεκόρ που κατεγράφη το 2013.
       
      Τον Δεκέμβριο, η Ρωσία εγκατέλειψε τον σχεδιαζόμενο αγωγό αερίου South Stream, που θα έφερνε άμεσα αέριο στην Ευρώπη, λέγοντας πως θα κατασκευάσει έναν νέο αγωγό που θα περνά από την Τουρκία και θα δημιουργήσει έναν κόμβο στα ελληνοτουρκικά σύνορα, απ' όπου οι ευρωπαίοι θα μπορούν να παίρνουν αέριο αν το επιθυμούν.
       
      Η Gazprom έχει δηλώσει πως σχεδιάζει να αλλάξει από το 2020 την ροή όλου του αερίου που διαπερνά σήμερα την Ουκρανία –όταν λήγει η σύμβαση transit με τη χώρα-, σημειώνοντας πως αν δεν υπάρξει βούληση στην ΕΕ για προετοιμασία ενός νέου δικτύου για την πρόσβαση στο ρωσικό αέριο, τότε η Ρωσία θα βρει νέες αγορές για τα καύσιμά της.
       
      Στη συνέχεια η Ρωσία ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και με χώρες της ΝΑ Ευρώπης, περιλαμβανομένης της Ελλάδας και της Ουγγαρίας, προσφέροντας εκπτώσεις στις τιμές προκειμένου να λάβουν μέρος στον αγωγό. Η Gazprom σχεδιάζει επίσης συμφωνία με την Κίνα φέτος για την παροχή αερίου από την Δυτική Σιβηρία που προς το παρόν εξυπηρετεί ευρωπαίους πελάτες.
       
      Σύμφωνα με τον Miller, η Gazprom θα αναπτύξει μια «ευρασιατική αγορά αερίου» όταν κατασκευάσει έναν νέο σύνδεσμο αερίου με την Κίνα από τη Δυτική Σιβηρία, ενώ εκτίμησε πως η Ασία θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή αγορά, ακόμα και τις τιμές της.
       
      Ο ίδιος επέκρινε τα ενεργειακά σχέδια της ΕΕ, λέγοντας πως «οι τιμές του αερίου δεν μπορούν να είναι οι ίδιες για διαφορετικές χώρες στην ΕΕ».
       
      Όπως επισήμανε, οι αλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά σημαίνουν πως η Gazprom αναθεωρεί τα σχέδιά της για την προμήθεια αερίου σε τελικούς χρήστες στην περιοχή, καθώς τώρα εμφανίζουν υψηλό ρίσκο.
       
      Σημειώνεται πως η Ρωσία προμήθευσε 147 δισ. κυβικά μέτρα αερίου εκτός πρώην Σοβιετικής Ένωσης πέρυσι, μειώνοντας τις προμήθειές της προς την Ευρώπη κατά 9%, όμως φέτος η Gazprom ενδέχεται να αυξήσει την παροχή αερίου στην Ευρώπη κατά 7-10%, όπως εκτιμά η UBS.
       
      Πηγή: http://energypress.gr/news/i-ee-tha-exartatai-apo-rosiko-aerio-gia-toylahiston-akomi-25-hronia
    13. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Μια μείωση σον ΕΦΚ φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην βιομηχανία θα έδινε «οξυγόνο» σε εκατοντάδες επιχειρήσεις
       
      Όπως διαπιστώνει νέα μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο συντελεστής του καθορίστηκε για τον ΕΦΚ σε 1,5 ευρώ ανά GJ Μικτής Θερμογόνου Δύναμης (5,4 €/MWh) για όλες τις χρήσεις.
       
      Το επίπεδο του συντελεστή είναι δεκαπλάσιο από το ελάχιστο που ορίζει η Οδηγία 2003/96/ΕΚ για τη θερμική επιχειρηματική χρήση και πενταπλάσιο έναντι του ελάχιστου συντελεστή για τη μη επιχειρηματική χρήση.
       
      Στη φορολογική βάση υπολογισμού του φόρου εντάσσεται και η κατανάλωση φυσικού αερίου για μη ενεργειακούς σκοπούς (ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία), κάτι που δεν προβλέπεται στην Οδηγία 2003/96, όπως και οι καταναλώσεις φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, οι οποίες σύμφωνα με την Οδηγία δεν υποχρεούνται σε επιβολή ΕΦΚ και απαλλάσσονται στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ.
       
      Η Ελλάδα μετά το συνυπολογισμό των απαλλαγών, μειώσεων και επιστροφών φόρου που ισχύουν σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για επιχειρηματική θερμική χρήση στην ΕΕ-28.
       
      Ο ΕΦΚ αποτελεί περίπου το 12% της τιμής που πληρώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις με μεγάλη κατανάλωση φυσικού αερίου. Επιπλέον, το κόστος εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ και μαζί με τον ΕΦΚ συμπαρασύρει τις τελικές τιμές προμήθειας από τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα σε υψηλό επίπεδο σε όλες τις κατηγορίες κατανάλωσης.
       
      Συγκριτικά με το μέσο όρο στην ΕΕ-28, η τιμή προ φόρων για τους μεγάλους καταναλωτές στην Ελλάδα ήταν κατά 24% υψηλότερη, ενώ η τελική τιμή χωρίς ΦΠΑ και άλλους ανακτώμενους φόρους και τέλη ήταν υψηλότερη κατά 33%, λόγω της επίπτωσης που έχει ο ΕΦΚ στις τιμές.
       
      Σε σχέση με τη γειτονική Βουλγαρία οι τιμές στην Ελλάδα για τις επιχειρήσεις είναι κατά 42% υψηλότερες, ενώ η διαφορά έναντι της Τουρκίας φτάνει στο 72%.
       
      Πλήγμα για τη βιομηχανία
       
      Η επιβολή του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία οι επιπτώσεις της κρίσης είναι ιδιαίτερα δυσμενείς για την ελληνική βιομηχανία και πολύ περισσότερο για τις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας, οι οποίες συνολικά παρουσιάζουν κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων και μεγάλες ζημιές.
       
      Οι αρνητικές επιπτώσεις στη βιομηχανία από την επιβολή ΕΦΚ είναι ιδιαίτερα σημαντικές, σημειώνει ο ΙΟΒΕ (αύξηση κόστους παραγωγής, μείωση ανταγωνιστικότητας για τα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά, μείωση κερδοφορίας, επενδύσεων, απώλεια θέσεων εργασίας και ΑΕΠ, συνέχιση χρήσης άλλων περισσότερο ρυπογόνων καυσίμων, παύση λειτουργίας ή/και μετεγκατάσταση σε γειτονικές χώρες με χαμηλότερο κόστος ενέργειας κ.ά.).
       
      Όπως καταγράφεται στη μελέτη, η βιομηχανία (ενεργειακή και μη ενεργειακή χρήση) είναι ο δεύτερος σημαντικότερος καταναλωτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα μετά την ηλεκτροπαραγωγή. Έτσι, η πλειονότητα των εσόδων από τον ΕΦΚ προέρχεται από τον τομέα ηλεκτροπαραγωγής, με τη βιομηχανία να ακολουθεί.
       
      Ανάγκη μείωσης του ΕΦΚ
       
      Εκτιμάται ότι, το 2014, τα έσοδα από τον ΕΦΚ στην ηλεκτροπαραγωγή ήταν μειωμένα κατά περίπου 40%, λόγω ανάλογης μείωσης της παραγωγής των μονάδων φυσικού αερίου. Συνολικά, τα έσοδα από τον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για το 2014 εκτιμάται ότι ήταν μειωμένα κατά περίπου 25%, έναντι του προηγούμενου έτους. Με δεδομένες τις συνθήκες και τους περιορισμούς στη διαμόρφωση των τιμών του φυσικού αερίου, μια άμεση λύση για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους για τις ελληνικές επιχειρήσεις θα ήταν η προσαρμογή του ΕΦΚ στα ελάχιστα δυνατά επίπεδα που προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία.
       
      Η μείωση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο θα βελτίωνε τις δυνατότητες τιμολόγησης των ελληνικών επιχειρήσεων και θα βοηθούσε στη διατήρηση του παραγωγικού τους δυναμικού μέχρι να ενισχυθεί η εγχώρια ζήτηση. Επομένως, η ενσωμάτωση της μείωσης του ΕΦΚ στις τιμές των προϊόντων θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας παραγωγής, με ευρύτερες θετικές επιδράσεις στο σύνολο της οικονομίας. Η μείωση των τιμών των εγχώριων προϊόντων θα οδηγούσε σε αύξηση της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών και θα μπορούσε να αναστρέψει τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του.
       
      Ειδικότερα, στη μελέτη εκτιμήθηκε η επίδραση που θα είχε στην ελληνική οικονομία:
       
      - Η μείωση του ΕΦΚ για θερμική επιχειρηματική χρήση στο ελάχιστο επίπεδο που ορίζει η Οδηγία 2003/96/ΕΚ, δηλαδή από 1,5 σε 0,15 €/GJ GCV και συγχρόνως.
       
      - Η απαλλαγή του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, όπως ορίζεται στο άρθρο 14 παρ. 1 της ίδιας Οδηγίας.
       
      Η προσαρμογή του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ κατά €754 εκατ. και την απασχόληση κατά 12.500 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.
       
      Σημαντικό μέρος της επίδρασης προέρχεται από την κατάργηση του ΕΦΚ φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, επειδή το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζει το σύνολο των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας. Η συνεισφορά από τη μείωση του ΕΦΚ φυσικού αερίου στη βιομηχανία (ενεργειακή και μη ενεργειακή χρήση) είναι επίσης σημαντική, καθώς παρά το γεγονός ότι η μείωση είναι μικρότερη, ο τομέας της βιομηχανίας εμφανίζει ισχυρά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.
       
      Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παρουσιάζονται στη μελέτη, η μείωση του συντελεστή θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων από τον ΕΦΚ. Ωστόσο, τα συνολικά καθαρά έσοδα από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης θα έχουν τελικά θετικό πρόσημο, λόγω της ανόδου της οικονομικής δραστηριότητας.
       
      Πηγή: http://www.dealnews.gr/roi/item/134655-%C2%AB%CE%9A%CE%B1%CE%AF%CE%B5%CE%B9%C2%BB-%CF%84%CE%B7-%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%BF-%CF%85%CF%88%CE%B7%CE%BB%CF%8C%CF%82-%CE%95%CE%A6%CE%9A-%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85#.VPn0MPmsVnY
    14. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Στο ίδιο σημείο στο οποίο το άφησε η ενεργειακή κρίση του περυσινού χειμώνα βρίσκεται το σύστημα εφοδιασμού της χώρας, με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τους ερχόμενους μήνες.
       
      Η υπόθεση φαίνεται ότι ανησυχεί σφόδρα τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, καθώς κινδυνεύει και η ίδια να κατηγορηθεί για αδράνεια στην περίπτωση που επαναληφθούν φαινόμενα όπως εκείνα του Δεκεμβρίου και του Φεβρουαρίου. Είναι γνωστό άλλωστε ότι και η Κομισιόν έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τις αιτίες της κρίσης και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αποφευχθεί η επανάληψή της.
       
      Πρέπει να σημειωθεί ότι ναι μεν κατά τον περυσινό χειμώνα καταλυτικό στοιχείο της κρίσης εφοδιασμού ήταν η απόσυρση των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της Γαλλίας (που δεν θα επαναληφθεί βέβαια), αλλά ουδείς γνωρίζει τι θα προκύψει, όταν μάλιστα δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί η συνέχιση της διακοψιμότητας των βιομηχανιών, εργαλείο βασικό για τον έλεγχο της κατανάλωσης.
       
      Όπως έχει γράψει και στο παρελθόν το energypress, η ΡΑΕ έχει ζητήσει από το ΔΕΣΦΑ αναλυτικά στοιχεία προκειμένου να εκτιμηθεί η επικινδυνότητα σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας με Φυσικό Αέριο, καθώς και ανάλυση των δυνατοτήτων ενίσχυσης των υποδομών. Μεταξύ άλλων έχει ζητηθεί να διερευνηθεί η δυνατότητα να «δέσει» στη Ρεβυθούσα κάποια πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου αερίου (FSU) κατά το κρίσιμο δίμηνο από μέσα Δεκέμβρη έως μέσα Φλεβάρη. Το κόστος για τη συγκεκριμένη λύση θα μπορούσε να καλυφθεί από τα αποθεματικά που έχουν δημιουργηθεί μέσω του Ειδικού Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού (περίπου 8-9 εκατ. ευρώ).
       
      Παρόλα αυτά, σύμφωνα τουλάχιστον με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο ΔΕΣΦΑ αφενός μεν δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις ανησυχίες για την ασφάλεια του εφετινού χειμώνα, αφετέρου θεωρεί ότι είναι αδύνατον να γίνουν έγκαιρα οι απαραίτητες διαδικασίες (διαγωνισμοί κ.λπ.).
       
      Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΡΑΕ εξετάζει μεταξύ άλλων την ενεργοποίηση του όρου που υπάρχει ήδη στην αδειοδότηση των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων αερίου, σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει να εξασφαλίζουν με ίδια μέσα την αδιάλειπτη λειτουργία τους επί 5 ημέρες σε περίπτωση ανάγκης του συστήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο υπό διαβούλευση κείμενο για το μεταβατικό μηχανισμό ευελιξίας η ΡΑΕ προβλέπει ότι η επιλεξιμότητα των μονάδων φυσικού αερίου θα συνδέεται με την παροχή εγγυήσεων ως προς την εξασφάλιση σταθερής παροχής ενέργειας /διαθεσιμότητας καυσίμου.
       
      Για την ικανοποίηση της υποχρέωσης αυτής κάποιες μονάδες (οι δύο της Elpedison και η μικρή της ΗΡΩΝ) έχουν την τεχνική υποδομή για εναλλακτικό καύσιμο, να μπορούν δηλαδή να «γυρίσουν» από φυσικό αέριο στην καύση πετρελαίου. Οι υπόλοιπες είχαν αναλάβει την υποχρέωση να διατηρούν ιδίοις εξόδοις το αντίστοιχο απόθεμα αερίου στη Ρεβυθούσα, υποχρέωση που καταργήθηκε πριν από 6-7 χρόνια, όταν κρίθηκε ότι η χωρητικότητα των δεξαμενών της Ρεβυθούσας δεν ήταν επαρκής.
       
      Για αυτές τις μονάδες (που δεν έχουν τη δυνατότητα εναλλακτικού καυσίμου) επανέρχεται η υποχρέωση να κρατάνε αποθέματα και ταυτόχρονα, μέχρι να ολοκληρωθεί η 3η δεξαμενή της Ρεβυθούσας, εξετάζεται να επιβληθεί, προκειμένου να βρεθεί χώρος, να καλύψουν εκείνες τα έξοδα εγκατάστασης της πλωτής δεξαμενής αποθήκευσης LNG.
       
      Πηγή: https://energypress.gr/news/kampanaki-gia-nea-krisi-energeiakoy-efodiasmoy-ton-epomeno-heimona-stoys-ilektroparagogoys
    15. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Τον υψηλό κίνδυνο για την ασφάλεια των «πράσινων» επενδύσεων, καθώς και για τη βιωσιμότητα των υφιστάμενων έργων καθαρής ενέργειας, καταδεικνύουν τα προγνωστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν για τη βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), μέσω του οποίου καταβάλλονται οι πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ.
      Όπως διαφαίνεται από τα δεδομένα που παρουσίασε ο ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης), η υγεία του ΕΛΑΠΕ είναι, τουλάχιστον, επισφαλής. Ειδικότερα, ο Ειδικός Λογαριασμός στο τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να κλείσει με έλλειμμα 110,09 εκατομμυρίων ευρώ – εάν συνυπολογιστεί και το απαιτούμενο αποθεματικό ασφαλείας των 70 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του. Αλλά και δίχως το αναγκαίο «μαξιλάρι», το ετήσιο για το 2020 σωρευτικό υπόλοιπο του ΕΛΑΠΕ διαμορφώνεται στα 40,09 εκατ. ευρώ.
      Ο λογαριασμός για τις ΑΠΕ είχε και στο παρελθόν τεθεί εκτός ελέγχου με αρνητικές συνέπειες τόσο για τους παραγωγούς ΑΠΕ, όσο και για την εγχώρια αγορά ενέργειας. Σήμερα ωστόσο μια νέα «μαύρη τρύπα» θέτει σε κίνδυνο, εκτός από την ενεργειακή αγορά και τις δεσμεύσεις της χώρας, μέσω του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για την απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μείγματος και την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας.
      Η …αφαίμαξη στο λογιστικό και ταμειακό ισοσκελισμό του ΕΛΑΠΕ ξεκίνησε με την αφαίρεση των πόρων που τον τροφοδοτούσαν, όπως την κατάργηση, από 1/1/2019, της Χρέωσης Προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ), και του Τέλους Λιγνίτη. Επίσης, ένα ακόμη «χτύπημα» ήρθε με την αναδρομική (από 1/1/2019) μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, του βασικού «αιμοδότη» του ΕΛΑΠΕ, που κάλυπτε περίπου το 40% του συνόλου των εσόδων του (σ.σ. επιβλήθηκε από την κυβέρνηση προκειμένου να ισοσκελιστεί στα τιμολόγια ρεύματος η αύξηση τις τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας).
      Μάλιστα, οι πιέσεις για κατάργηση της χρέωσης των προμηθευτών ενέργειας υπέρ του ΕΛΑΠΕ (δηλαδή του Μεσοσταθμικού Μεταβλητού Κόστους Θερμικών Συμβατικών Σταθμών – ΜΜΚΘΣΣ) έχουν θορυβήσει τους παραγωγούς ΑΠΕ καθώς θα στερήσει από τον Ειδικό Λογαριασμό σημαντικά έσοδα πλήττοντας καίρια τη βιωσιμότητά του.
      Τα νούμερα στον ΕΛΑΠΕ ενδέχεται να επηρεαστούν έτι περαιτέρω και λόγω του κορωνοϊού. Καταρχάς, εξαιτίας της πανδημίας έχουν περιοριστεί στο ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων οι τιμές δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και, βάσει ρυθμίσεων που πέρασε τελευταία η κυβέρνηση, το 72% των εσόδων που συγκεντρώνονται, εμπλουτίζουν τον ειδικό λογαριασμό. Επίσης, έχει υποχωρήσει και η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, η περίφημη Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ), καθοριστικός παράγοντας για τις εισροές του ΕΛΑΠΕ, καθώς επηρεάζει το ΜΜΚΘΣΣ.
      Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των στοιχείων του ΔΑΠΕΕΠ, υποστήριξε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ. «Τα εξεταζόμενα μέτρα θα συγκεκριμενοποιηθούν πριν το καλοκαίρι, μετά την δημοσίευση και των στοιχείων του ΕΛΑΠΕ για τον Φεβρουάριο (22 Απριλίου) και τον Μάρτιο (που θα δημοσιευθούν εντός του Μαΐου), την ψήφιση από τη Βουλή του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου (που περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις για την αγορά ΑΠΕ, μεταξύ άλλων στο σκέλος της αδειοδότησης) και προφανώς αφού υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στην αγορά ενέργειας και στον κλάδο των ΑΠΕ ειδικότερα», επεσήμανε ο κ. Θωμάς.
      Θετικά μηνύματα από τον διαγωνισμό ΑΠΕ
      Τα μηνύματα ωστόσο από τον κοινό διαγωνισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) την προηγούμενη εβδομάδα, για αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα ήταν θετικά. Κι αυτό διότι, ο μέσος όρος των τιμών ρεύματος κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, δηλαδή στα 51,59 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ειδικότερα προκρίθηκε με 49,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το μεγάλο φωτοβολταϊκό πρότζεκτ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Δυτική Μακεδονία, όπου θα εγκατασταθούν πάρκα 200 MW στα λιγνιτικά πεδία που θα μείνουν ανενεργά μετά την απολιγνιτοποίηση.
      Επίσης, προκρίθηκαν άλλα τρία μεγάλα έργα φωτοβολταϊκών (70 μεγαβάτ της EREN, 42 μεγαβάτ της EDF και 37,94 μεγαβάτ της Spes Solaris) και ένα αιολικό στο Βέρμιο της ENTEKA, σε σύμπραξη με το αμερικανικό fund Quantum Energy Partners.
      Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές. Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
       
    16. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      «Πορτοκαλί συναγερμό» κήρυξε ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας λόγω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ, θέτοντας, παράλληλα, το σύστημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
       
      Ο ΑΔΜΗΕ επικαλείται «έλλειψη σημαντικής ποσότητας θερμικής παραγωγής της τάξεως των 5.2GW και αβεβαιότητα σχετικά με τη διαθεσιμότητα Μονάδων Παραγωγής». Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες σε επιστολή του προέδρου του Διαχειριστή κ. Γ. Γιαρέντη προς τη ΔΕΗ επισημαίνεται ότι για να αποφευχθούν προβλήματα ευστάθειας θα πρέπει να εξασφαλιστεί παραγωγικό δυναμικό ύψους 3.230 μεγαβάτ κατανεμημένο ως εξής ανά γεωγραφική περιοχή:
       
      Βόρειο Σύστημα (Δυτική, Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη): Θερμική Ισχύς:1300 MW, Υδροηλεκτρική Ισχύς:550 MW.
       
      Νότιο Σύστημα (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος): Θερμικη Ισχύς:600 MW , εκ των οποίων 255 MW στην Πελοπόννησο, Υδροηλεκτρική Ισχύς :100 MW , εκ των οποίων 60 MW στην Πελοπόννησο.
       
      Δυτική Ελλάδα (Ήπειρος-Αιτωλοακαρνανία): Υδροηλεκτρική Ισχύς :750 MW.
       
      Επιπλέον, επισημαίνεται, ενδέχεται να απαιτηθούν περιοδικές διακοπές τροφοδότησης καταναλωτών,ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής των φορτίων (7-10 το βράδυ).
       
      Σύμφωνα με τον Κώδικα Διαχείρισης, Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης υφίσταται «όταν ανακύπτει πρόβλημα που θέτει ή ενδέχεται να θέσει, για οποιοδήποτε λόγο, το Σύστημα ή το Δίκτυο σε σοβαρό κίνδυνο ή να επηρεάζει την αξιόπιστη και επαρκή τροφοδοσία των καταναλωτών ή να επηρεάζει αρνητικά την ομαλή λειτουργία της Διαδικασίας Κατανομής».
       
      Ο πορτοκαλί συναγερμός είναι το πρώτο στάδιο που ενεργοποιείται σε περίπτωση που η πιθανότητα αδυναμίας κάλυψης του φορτίου του Συστήματος είναι αυξημένη ή όταν η συχνότητα ή η τάση αποκλίνουν από τις κανονικές τιμές. Ακολουθεί ο κόκκινος συναγερμός όταν πιθανολογείται άμεση αδυναμία κάλυψης του φορτίου και ο μπλε σε περίπτωση μερικής ή γενικής διακοπής λειτουργίας του Συστήματος.
       
      Πηγή: http://web.tee.gr/%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AF-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CF%8C-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83-2/
    17. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Ένα έργο «πράσινης» αναβάθμισης μιας ολόκληρης γειτονιάς και μάλιστα στην «ξεχασμένη» περιοχή της Αγίας Βαρβάρας στο Δυτικό τομέα του συγκροτήματος της πρωτεύουσας, παίρνει επιτέλους σάρκα και οστά, με πόρους της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ.
      Το έργο «Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά», αφορά στην εκτέλεση τόσο των κατασκευαστικών παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης των τεσσάρων (4) προσφυγικών πολυκατοικιών που χωροθετούνται στο οικοδομικό τετράγωνο 513 του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, όσο και των εργασιών αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου.
      Για τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ που επιτελικά το επέλεξε, του Επιχειρησιακού Προγράμματος για το Περιβάλλον και την Ενέργεια που το χρηματοδοτεί (ΕΠΕΡΡΑ πριν, ΥΜΕΠΕΡΡΑ τώρα) αλλά και το ΚΑΠΕ που το σχεδίασε και το τρέχει σε συνεργασία με τον τοπικό Δήμο, η αλλαγή μιας γειτονιάς με παλιές πολυκατοικίες μπορεί να δώσει πολύτιμα συμπεράσματα για τον σχεδιασμό πολλών άλλων έργων.
      Σύμφωνα με πληροφορίες του economix, το έργο, παρότι πιλοτικό και επιδεικτικό, πέρασε από 40 κύματα και καθυστερήσεις αλλά εντέλει τώρα υλοποιείται, προφανώς σε αντιστοιχία με τις ανάγκες της χώρας για ανακαινίσεις και σύγχρονο αστικό σχεδιασμό που θεριεύουν τα επόμενα χρόνια.
      Ο σχεδιασμός του έργου «Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά» ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία, το 2010. Μετά από σημαντικές καθυστερήσεις κατά τα 2-3 πρώτα χρόνια, στο τέλος της προγραμματικής περιόδου 207-2013 χρόνια, είχαν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες ενέργειες ωρίμανσης, με κυριότερες την εκπόνηση των αναγκαίων τεχνικών μελετών και τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης, που αποτέλεσαν την πρώτη φάση του έργου.
      Το έργο πέρασε εν τέλει, λόγω της χρησιμότητας, ως phasing, στην τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο και ως δεύτερη φάση, που περιλαμβάνει και το κατασκευαστικό αντικείμενο και την εξαγωγή συμπερασμάτων, είναι πλέον, επισήμως και πρακτικά, σε εξέλιξη. 
      Και αυτό επιβεβαιώνεται στην πράξη καθώς ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Αττικής κος Λάμπρος Μίχος, ο εκπρόσωπος της εταιρείας ΚΟΝΩΝ Τεχνική ΑΕ κος Χρήστος Γκέλλας και ο Γενικός Διευθυντής του Κ.Α.Π.Ε. Δρ Λάμπρος Πυργιώτης, συνυπέγραψαν την Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021, τη σύμβαση για την κατασκευή του έργου «Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά», με βάση το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
        «Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά», υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου Πηγή Εικόνας: ΚΑΠΕ Οι λεπτομέρειες της «πράσινης» αναβάθμισης μιας γειτονιάς
      Το έργο «Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά» αφορά ένα επιδεικτικό καινοτομικό και κοινωνικό έργο, προϋπολογισμού 5,3 εκατομμυρίων Ευρώ, που υποστηρίχθηκε σε όλα τα στάδιά του μέχρι σήμερα από το ΥΠΕΝ και τη Διαχειριστική Αρχή ΕΥΔ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ, με πόρους από την Πολιτική Συνοχής της ΕΕ.
      Με κατάλληλα σχεδιασμένες ενεργειακές παρεμβάσεις, ένα οικοδομικό τετράγωνο προσφυγικών πολυκατοικιών του Δήμου Αγίας Βαρβάρας μετατρέπεται σε μια σύγχρονη, αξιοβίωτη γειτονιά, «σχεδόν μηδενικού ισοζυγίου ενέργειας». 
      Οι πολυκατοικίες κατασκευάστηκαν με τεχνικές προδιαγραφές των δεκαετιών του 1960 και του 1970, χωρίς ικανοποιητική μόνωση και αποδοτικά συστήματα θέρμανσης. 
      Οι ενεργειακές παρεμβάσεις θα γίνουν σε εβδομήντα δύο (72) διαμερίσματα τεσσάρων (4) κτηρίων, που κατοικούνται από περίπου 250 άτομα.
      Ο περιβάλλων χώρος των κτηρίων, όπου θα γίνουν οι εργασίες περιβαλλοντικής αναβάθμισης, έχει έκταση περίπου δύο στρεμμάτων.
      Με την ολοκλήρωση των εργασιών, τα σημερινά ενεργοβόρα κτήρια θα έχουν μετατραπεί σε κτήρια «σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης», με την ενσωμάτωση τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας.
      Εκτός από τη μείωση των ενεργειακών καταναλώσεων των κτηρίων, που συνεπάγεται οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος, βελτιώνεται το εσώκλιμα, με συνέπεια τη θερμική και οπτική άνεση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά, αντίστοιχα, και το μικροκλίμα γύρω από τα κτήρια.
      Το αποτέλεσμα θα είναι η άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, καθώς και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος των κτηρίων και εν γένει των συνθηκών ποιότητας ζωής στη γειτονιά.
      Οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις/εργασίες στα κτίρια των παλιών πολυκατοικιών περιλαμβάνουν: 
      Τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης στα κτήρια και στα δώματα Αντικατάσταση κουφωμάτων επιφάνειας περίπου 640m2 Τοποθέτηση εξωτερικών σκιάστρων (σταθερών και κινητών) στα κουφώματα Τοποθέτηση πανέλων στις όψεις των κλιμακοστασίων των κτηρίων Υγρομόνωση υπογείων Εγκατάσταση τεσσάρων γεωθερμικών αντλιών θερμότητας για θέρμανση-ψύξη ισχύος 45kW/ΓΑ, με σύστημα σε κάθε κτήριο και σε μηχανοστάσια που θα διαμορφωθούν στα υπόγεια των κτηρίων Εγκατάσταση κλειστού γεωθερμικού συστήματος με κατακόρυφους γεωεναλλάκτες στον αύλειο χώρο των κτηρίων Κεντρικό σύστημα κλιματισμού με μονάδες FCU (fancoils) ανά διαμέρισμα Εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών συνολικής επιφάνειας περίπου 144m2, για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης στα δώματα των κτηρίων Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών ισχύος 4 x 10kW Για να θεωρείται ολοκληρωμένο το έργο και να βελτιωθεί η απόδοση σε επίπεδο γειτονιάς, προβλέπεται η ανακατασκευή και διαμόρφωση ολόκληρου του περιβάλλοντος χώρου (περιμετρικά και σε επίπεδο ακάλυπτων χώρων πίσω από τις πολυκατοικές), με κατασκευή υδάτινου στοιχείου, καθιστικών, πέργκολας, κ.λπ. Συγκεκριμένα προβλέπονται:
      Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, με επιστρώσεις από ψυχρά υλικά, Τοποθέτηση στοιχείου νερού στον περιβάλλοντα χώρο, Τοποθέτηση πέργκολας και μόνιμου καθιστικού στον περιβάλλοντα χώρο, Προσθήκη φωτιστικών σωμάτων στον περιβάλλοντα χώρο, Αύξηση φύτευσης στον περιβάλλοντα χώρο, Εγκατάσταση υπόγειου συστήματος άρδευσης στον περιβάλλοντα χώρο και αντλητικό συγκρότημα με τροφοδότηση από δεξαμενή συλλογής ομβρίων Το σύνολο του έργου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2022. 
        «Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά», υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου Πηγή Εικόνας: ΚΑΠΕ Σημαντική επιδεικτική παρέμβαση
      Τη σημασία του επιδεικτικού έργου, για τον πιλοτικό του χαρακτήρα, τον συμβολικό του ρόλο αλλά και τις δυνατότητες για εξαγωγή συμπερασμάτων από άλλες πόλεις, ανέδειξαν ιδιαιτέρως τόσο οι συμμετέχοντες φορείς όσο και αρμόδιοι από άλλους εμπλεκόμενους, όπως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
      Επ’ ευκαιρία της υπογραφής της σύμβασης, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος καθηγητής Ευθύμιος Μπακογιάννης δήλωσε: «Η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και η ανθεκτικότητα των αστικών περιοχών, είναι ένα στοίχημα, που πρέπει να πετύχουμε οπωσδήποτε. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στην χώρα μας, στην επόμενη γενιά και βεβαίως έχουμε δεσμευθεί γι’ αυτό τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς. Σε αυτό το πνεύμα η δημιουργία Πράσινων Γειτονιών που λειτουργούν ως θύλακες μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης είναι μείζονος σημασίας και μπορεί να πυροδοτήσει την αλλαγή  του αστικού χώρου. Το πιλοτικό έργο που προωθεί  το ΚΑΠΕ, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και σηματοδότη πρότυπων προσεγγίσεων σχετικά με αειφόρες λύσεις δομικών κατασκευών, τόσο στα κτήρια όσο και στον υπαίθριο Κ.Χ. και σίγουρα θα μας τροφοδοτήσει με χρήσιμα στοιχεία και δεδομένα που θα υποστηρίξουν την αστική μας πολιτική.».
      Σημειώνεται ότι ενόψει του προγράμματος εκπόνησης Τοπικών Χωρικών Σχεδίων σε όλη τη χώρα, που ξεκινά φέτος, για την ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού μέσα στην επόμενη δεκαετία, ο βιοκλιματικός σχεδιασμός στις αστικές υποδομές και το «πρασίνισμα» των γειτονιών κάθε πόλης αποτελεί βασική προτεραιότητα του ΥΠΕΝ, όπως ανέφερε πρόσφατα ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς.
      Αναφερόμενος στο έργο, ο Προέδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Γιώργος Ν. Στασινός επεσήμανε: «Το έργο της Πράσινης Πιλοτικής Αστικής Γειτονιάς στον Δήμο της Αγίας Βαρβάρας είναι όχι μόνο ένα χρήσιμο πιλοτικό έργο αλλά και επίκαιρο. Χρήσιμο, γιατί θα δείξει στην πράξη πώς ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, με παλαιές προσφυγικές πολυκατοικίες, μπορούν να γίνουν πιο «πράσινα», σύγχρονα, αξιοβίωτα, με τα σημερινά πρότυπα. Επίκαιρο, γιατί μπροστά μας έχουμε μια μοναδική πρόκληση: να ανακαινίσουμε τα επόμενα δέκα χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα, κυρίως παλαιές πολυκατοικίες με πολλές δεκαετίες στην πλάτη τους. Σημειώνω ότι ήδη το έργο αυτό μας έχει διδάξει με τον πιλοτικό του χαρακτήρα: πρέπει στο επόμενο διάστημα να αποφεύγουμε καθυστερήσεις και γραφειοκρατία. Μόνο έτσι μπορούμε – και πρέπει – να πετύχουμε ένα σημαντικό ποσοστό ριζικής ανακαίνισης κτιρίων αλλά και βιοκλιματικής αναβάθμισης των κοινόχρηστων – ιδιωτικών και δημόσιων – χώρων στις πόλεις μας. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μείωσης εκπομπών ρύπων που αναλαμβάνει η χώρα μας και μόνο έτσι θα κάνουμε πιο βιώσιμες τις πόλεις μας. Επαναλαμβάνω, ωστόσο, ότι είναι απαραίτητο σε κάθε έργο, σε κάθε ανακαίνιση, να λαμβάνεται υπόψιν η διάσταση της ανθεκτικότητας, για να κάνουμε ταυτόχρονα όχι μόνο καλύτερο αλλά και ασφαλέστερο το αστικό μας περιβάλλον. Συγχαρητήρια στο ΚΑΠΕ, στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας και στο ΥΠΕΝ για το πιλοτικό έργο της Πράσινης Πιλοτικής Αστικής Γειτονιάς. Ελπίζω γρήγορα, σε έναν χρόνο από σήμερα, να το χαίρονται οι κάτοικοι της περιοχής και να το μελετούμε για πρακτικά συμπεράσματα όλοι οι υπόλοιποι. Συμπεράσματα που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε στην πράξη για να πετύχουμε το Ελληνικό Κύμα Ανακαίνισης της επόμενης δεκαετίας.».
      Σημειώνεται ότι το ΤΕΕ έχει τον ρόλο της υποστήριξης του Συμφώνου των Δημάρχων για την ενεργειακή εξοικονόμηση, υλοποιεί σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, ενώ παράλληλα συνδράμει τόσο στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό όσο και σε θεσμικές δράσεις, με τον ρόλο του Τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας.
      Κατά την υπογραφή της σύμβασης, ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Αττικής Λάμπρος Μίχος τόνισε: «Μια παραμελημένη προσφυγική γειτονιά, 4 παλαιών πολυκατοικιών με 72 διαμερίσματα, πρόκειται να αλλάξει πρόσωπο και προορισμό. Με εξωτερική θερμομόνωση, σκίαστρα, γεωθερμικές αντλίες, ηλιακούς συλλέκτες φωτοβολταϊκά κ.λπ., δεν θα καταναλώνουν σχεδόν καθόλου ενέργεια, θα δημιουργήσουν ένα πρότυπο και πρωτότυπο αστικό περιβάλλον και παράδειγμα και οδηγό για το πώς πρέπει οι πόλεις να πορευτούν στο μέλλον. Ένα τόλμημα κι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί για να αλλάξει η ζωή των ανθρώπων εκεί και η πρακτική να επεκταθεί στον ευρύτερο χώρο!».
      Ανυπομονούμε να δούμε το έργο ολοκληρωμένο και λειτουργικό, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΚΑΠΕ Δρ Λάμπρος Πυργιώτης, και συμπλήρωσε: «Τα οφέλη θα είναι άμεσα, σε ατομικό και τοπικό επίπεδο. Επιπλέον όμως, στο ΚΑΠΕ αναμένουμε, σε τεχνικό επίπεδο, το έργο αυτό να συμβάλλει στη διαμόρφωση νέων προδιαγραφών και προτύπων που θα βελτιστοποιούν τη συνδυασμένη παρέμβαση στο κτήριο και τον υπαίθριο δημόσιο χώρο. Αλλά θα έχουμε θετικές επιπτώσεις και σε κοινωνικό επίπεδο, έστω μακροπρόθεσμα. Προσωπικά, ανυπομονώ να δω τη μετατροπή του ιδιότυπου ανταγωνισμού για την απόκτηση της ακριβότερης και πολυτελέστερης κατοικίας, σε ανταγωνισμό για την απόκτηση της πιο περιβαλλοντικά φιλικής, της κοντύτερα στη μηδενική ενεργειακή κατανάλωση, κατοικίας, μιας αξιοβίωτης κατοικίας».
      Τονίζεται ότι το ΚΑΠΕ έχει δώσει στη χώρα σοβαρά εφόδια για την ενεργειακή εξοικονόμηση και την εισαγωγή των ΑΠΕ σε μικρο-επίπεδο, με δεκάδες επιδεικτικά έργα τις τελευταίες δεκαετίες, με χρηματοδότηση τόσο από την Πολιτική Συνοχής όσο και από τα Προγράμματα Πλαίσιο για την Έρευνα, που ανοίγουν δρόμους για ένα πιο πράσινο και φιλικό μέλλον και αργότερα γίνονται κάτι που όλοι βλέπουμε, όπως είναι για παράδειγμα τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, οι μικρές ανεμογεννήτριες κλπ.
      Ο ρόλος του ΚΑΠΕ για τον επιδεικτικό χαρακτήρα του έργου
      Το ΚΑΠΕ επιλέχθηκε ως φορέας του έργου προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν μετρήσεις και αξιολογήσεις που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άλλες πόλεις για δημόσια (ή ιδιωτικά) έργα ανάπλασης. Αυτός είναι ο πιλοτικός χαρακτήρας του συγκεκριμένου έργου, καθώς το ΚΑΠΕ θα κάνει συγκρίσεις και θα βγάλει συμπεράσματα που θα μπορούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι να χρησιμοποιήσουν σε επόμενα έργα. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που όλοι οι συναρμόδιοι επιθυμούν το έργο όχι μόνο να ξεκινήσει αλλά και να ολοκληρωθεί άμεσα, ώστε να μπορέσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να υπάρχουν τα στοιχεία που θα χρησιμοποιήσουν και οι άλλοι δήμοι – ή και να γίνουν προσαρμογές και αλλαγές στα θεσμικά κείμενα.
      Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του έργου το ΚΑΠΕ θα εγκαταστήσει στη γειτονιά και τα κτίρια εξοπλισμό μέτρησης συνθηκών εσωτερικού περιβάλλοντος (μετρητές ενεργειακών καταναλώσεων, καταναλώσεων καυσίμου, καταναλώσεων νερού, θερμοκρασιών εσωτερικών χώρων, μετρήσεις επιπέδων φυσικού και τεχνητού φωτισμού), σε αντίστοιχο εξοπλισμό Μέτρησης Συνθηκών εξωτερικού περιβάλλοντος (Καταγραφικά Μετεωρολογικών Δεδομένων – θερμοκρασία αέρα περιβάλλοντος – εδαφική θερμοκρασία, ηλιακή ακτινοβολία, σχετική υγρασία) αλλά θα φροντίσει και για την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού μετάδοσης όλων αυτών των δεδομένων, δημαδή των μετρούμενων μεγεθών, σε ζωντανό χρόνο, μέσω δικτύου σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας, για συνεχή παρακολούθηση.
      Παράλληλα, το ΚΑΠΕ αναλαμβάνει την υποχρέωση, στα πλαίσια του πιλοτικού χαρακτήρα του έργου, να:
      μεταφέρει τεχνογνωσία, μέσω επιτόπιων επισκέψεων και εξειδικευμένων τεχνικών συναντήσεων, στους άμεσα εμπλεκόμενους κατοίκους (ενοίκους/ ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων των τεσσάρων πολυκατοικιών). Μέσω των συγκεκριμένων δράσεων θα επιτευχθεί η εξοικείωση και η εξασφάλιση της σωστής χρήσης των νέων τεχνολογιών και των συστημάτων που θα εγκατασταθούν στις κατοικίες τους. συντάξει έκθεση αποτίμησης του οφέλους από την υλοποίηση των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και εγκατάστασης συστημάτων ΑΠΕ, η οποία θα βασίζεται στα αποτελέσματα των ενεργειακών/ περιβαλλοντικών μετρήσεων παρακολουθεί, συντονίζει τις ενέργειες όλων των εμπλεκόμενων για την επιτυχή υλοποίηση του έργου. συντάξει έκθεση αποτίμησης του έργου με ανάλυση ως προς την κοινωνική αποδοχή του έργου, ανάλυση κόστους οφέλους, οικονομικό όφελος και πολλαπλασιαστικά οφέλη κ.α.) ελέγξει τις τεχνικές προδιαγραφές της κατασκευής του έργου, οι οποίες είχαν προκύψει στην Α’ Φάση της πράξης, λόγω αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο. Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο αφορούν τον ΚΕΝΑΚ και τις ΕΤΕΠ (Ελληνικές Τεχνικές Προδιαγραφές). Ο έλεγχος θα γίνει με βάσει τον αναθεωρημένο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης (ΚΕΝΑΚ), και τις
      ισχύουσες Ελληνικές ή Εθνικές τεχνικές προδιαγραφές, τον χρόνο της διακήρυξης της εργολαβίας. Μέσω των ελέγχων θα εξεταστεί ο χαρακτηρισμός των κτηρίων ως «κτήρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης». Στην πραγματικότητα, ο πιλοτικός χαρακτήρας του έργου θα προκύψει ακριβώς από αυτές τις ενέργειες. Μάλιστα, πέρα από τις επιμέρους τεχνικές εκθέσεις και αξιολογήσεις, το ΚΑΠΕ θα εκδώσει και συμπεράσματα σχετικά με το μικροκλίμα του εκάστοτε κτηρίου καθώς και την ποιότητα του εσωτερικού αέρα, τα επίπεδα φωτισμού, τις συνθήκες θερμικής άνεσης, την αεροδιαπερατότητα καθώς και τον αερισμό των επιμέρους χώρων του κτηρίου, γεγονός πάρα πολύ σημαντικό και με το βλέμμα στην αντιμετώπιση νέων προκλήσεων όπως η πανδημία του κορωνοϊού. Το πιο σημαντικό όμως, ίσως, και αυτό που εν τέλει θα βοηθήσει άλλες πόλεις και δήμους σε όλη τη χώρα, είναι ότι το ΚΑΠΕ θα εκδόσει συνολική μελέτη αποτίμησης έργου και το κυριότερο, έναν «οδηγό επαναληψιμότητας του έργου», που θα αποτελέσει πολύτιμο βοηθό για τις τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ και τις δημοτικές αρχές.
      Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας όπου το κτιριακό απόθεμα είναι ιδιαιτέρως παλαιό, ιδίως αν αναλογιστούμε την ποσότητα τόσο των παλιών προσφυγικών πολυκατοικιών (κτίρια που κατασκευάστηκαν για την οικιστική αποκατάσταση των προσφύγων τόσο της μικρασιατικής καταστροφής όσο και του εμφυλίου πολέμου) όσο και των εργατικών πολυκατοικιών, της λεγόμενης κοινωνικής κατοικίας. Αυτά τα κτίρια θα πρέπει, άλλωστε, να αποτελέσουν βασικό στόχο της στρατηγικής ριζικής ανακαίνισης κτιρίων που ανακοίνωσε πρόσφατα το ΥΠΕΝ, με δεκάδες έργα που θα χρηματοδοτηθούν με πόροςυ της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ τόσο μέσω του νέου ΕΣΠΑ όσο και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια, καθώς η ενεργειακή εξοικονόμηση και η φιλική στο περιβάλλον ανακαίνιση αποτελούν καθοριστικό σημείο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Σύμφωνίας και του Κύματος Ανακαινίσεων που πρόσφατα ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συμφώνησαν να προωθήσουν τα κράτη μέλη.
    18. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Υπογράφηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, επιστολή προς τους όλους τους οργανισμούς του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα προκειμένου να ορίσουν Ενεργειακούς Υπευθύνους για τα κτίρια της αρμοδιότητάς τους καθ΄ εφαρμογή της ΚΥΑ Δ6/Β/14826/2008 «Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα» (ΦΕΚ 1122/Β/2008)».
       
      Σε δηλώσεις του ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επισημαίνει:
       
      «Φιλοδοξία μας είναι για πρώτη φορά στο ελληνικό δημόσιο, σε θέματα μείωσης των δημοσίων δαπανών, να συνδεθεί απόλυτα, με διαφάνεια και αντικειμενικότητα, η ορθή συμπεριφορά των αρμόδιων δημόσιων λειτουργών με την οικονομική ωφέλεια προς το δημόσιο και το κοινωνικό σύνολο, δηλαδή με απτό, μετρήσιμο ανταποδοτικό όφελος προς τους αρμόδιους λειτουργούς. Να κάνουμε πράξη την άμεση σύνδεση παραγωγικότητας, μείωση των δημοσίων δαπανών και αύξηση της ανταμοιβής του αρμόδιου υπαλλήλου.
       
      Επιδιώκουμε τη σημαντική μείωση των ενεργειακών δαπανών του ελληνικού δημοσίου και ταυτόχρονα για πρώτη φορά την αντίστοιχη απόδοση μέρους της οικονομικής ωφέλειας στον αρμόδιο υπάλληλο που την επιτέλεσε. Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι για κάθε ένα ευρώ οικονομικής επιβράβευσης του χειριστή του θέματος, η αντίστοιχη ωφέλεια του δημοσίου είναι υπερδεκαπλάσια.
       
      Προσβλέπουμε στη συνεργασία όλων των δημόσιων φορέων και κυρίως των αρμόδιων λειτουργών, προκειμένου να καταστήσουμε το δημόσιο τομέα πρότυπο πεδίο εφαρμογής σύγχρονων πρακτικών που εξοικονομούν ενέργεια και πόρους, διασφαλίζουν το ενεργειακό μας μέλλον και σέβονται το περιβάλλον».
       
      Σύμφωνα με την εθνική αλλά και την κοινή ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει θέσει την εξοικονόμηση ενέργειας ως ύψιστη προτεραιότητα στο πρόγραμμα δράσεων και πρωτοβουλιών που προωθεί. Εντός των σημαντικών ωφελειών που προσφέρει η ενεργειακή εξοικονόμηση, ξεχωρίζουν οι δυνατότητες για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων κτιριακών εγκαταστάσεων και τη μείωση των ενεργειακών δαπανών του Κράτους.
       
      Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του παραπάνω στόχου είναι ο συντονισμός ολόκληρου του διοικητικού μηχανισμού, ο οποίος ενεργοποιείται με τον ορισμό ενός δημόσιου λειτουργού στη θέση του Ενεργειακού Υπευθύνου, που θα αναλάβει την ορθή λειτουργία του κτιρίου με την καταγραφή των ενεργειακών του χαρακτηριστικών, τον έλεγχο και τη συντήρηση της ενεργειακής του κατάστασης και τον προγραμματισμό των αναγκαίων παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και την κατάθεση προτάσεων για την εξασφάλιση των σχετικών πόρων.
       
      Επίσης, το ΥΠΕΚΑ διερευνά τη δυνατότητα μορφών επιβράβευσης των οργανισμών και των Ενεργειακών τους Υπευθύνων που θα επιτύχουν αποδεδειγμένα μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιριακών τους εγκαταστάσεων, οι οποίες δύνανται να περιλαμβάνουν κίνητρα, όπως οικονομική ανταμοιβή ως ποσοστό επί των ποσών εξοικονόμησης («πράσινο μπόνους»), χορήγηση τιμητικής άδειας, δωρεάν εκπαίδευση, βράβευση κ.ο.κ. Η εξειδίκευση των παραπάνω κινήτρων θα ολοκληρωθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα, μετά από ανοιχτή διαβούλευση μεταξύ όλων των συντελεστών της πρωτοβουλίας.
       
      Πηγή: http://polytexnikanea.gr/WP3/?p=37612
    19. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της υδροηλεκτρικής μονάδας της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα και την έναρξη της λειτουργίας της, με την υπογραφή της ΑΕΠΟ (Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Σωκράτη Φάμελλο.
       
      Το έργο, για το οποίο η ΔΕΗ έχει επενδύσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε σημερινές αξίες, αναμένεται να μπει στην τελική ευθεία τον Ιούλιο του 2019, όταν θα γίνει η έμφραξη του φράγματος και θα αρχίσει να δημιουργείται το λιμνιαίο σύστημα, το οποίο θα καταλάβει έκταση 630 τετ. χιλιομέτρων. Η έναρξη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να γίνει 6-7 μήνες αργότερα.
       
      Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΥΠΕΝ, ο κ. Φάμελλος ανέφερε πως το έργο αμιγώς υδροηλεκτρικό, καθώς έχει απεμπλακεί πλήρως από την εκτροπή του Αχελώου. «Η έγκριση της ΑΕΠΟ αποδεικνύει ότι σε τέτοια έργα μπορούν να ξεπερασθούν τα όποια εμπόδια, με λύσεις που έχουν κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο», σημείωσε.
       
      Για ιστορική ημέρα για τη ΔΕΗ και όλη τη χώρα, μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης. «Ανοίγει ο δρόμος ώστε πανάκριβος εξοπλισμός, που έχει αγορασθεί εδώ και 15 χρόνια, να αρχίσει να αποδίδει για την επιχείρηση και τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.
       
      Όπως πρόσθεσε, η μονάδα θα μπορεί να παράγει 380-390 γιγαβατώρες (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες «μεταφράζονται» σε ένα ποσό 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Με αυτά τα έσοδα, η ΔΕΗ θα μπορέσει να αποσβέσει σε 2-3 χρόνια τα χρήματα που θα διαθέσει για τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις στην περιοχή. Ωστόσο, για την πλήρη απόσβεση του έργου, θα χρειασθεί μία 20ετία.
       
      Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1264003/prasino-fos-gia-ton-udroilektriko-stathmo-tis-mesoxoras
    20. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Την πρώτη άδεια για πώληση θερμικής ενέργειας από γεωθερμία, ενέκρινε πριν από λίγες ημέρες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Η θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ αφορά την υλοποίηση του πρώτου έργου αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου του Αρίστηνου, στην Αλεξανδρούπολη, ύψους 6,5 εκατ. ευρώ.
       
      Μιλώντας στη Greenagenda.gr, ο αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του δήμου Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Φαλέκας, είπε πως «μετά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που αναμένεται τους επόμενους μήνες ξεκινά μια νέα εποχή για τη γεωθερμία και την αξιοποίησή της με πιο σύντομες διαδικασίες», ενώ εξήρε την «αμέριστη», όπως τη χαρακτήρισε, συμπαράσταση του ΥΠΕΝ στο συγκεκριμένο θέμα.
       
      Αυτή η πρώτη αδειοδότηση περιλαμβάνει ως βασικό έργο τα 18 χιλιόμετρα δικτύου αγροτικής τηλεθέρμανσης και αφορά την ώθηση των διαδικασιών στις θερμοκηπιακές επενδύσεις. Στη παρούσα φάση έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τρεις ιδιώτες επενδυτές για τα πρώτα 45 στρέμματα υδροπονικών θερμοκηπιακών μονάδων.
       
      Πέρα από την αγροτική χρήση, επιπλέον 12 δημοτικά κτήρια του δήμου θα θερμαίνονται με γεωθερμία.
       
      Πηγή: http://greenagenda.gr/%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%81%CE%B1%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%8E%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82/
    21. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Η χώρα μας ακολούθησε τον κανόνα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, όπου ο κλάδος των ΑΠΕ αποδείχθηκε ανθεκτικός στην κρίση του κορωνοϊού, όπως δείχνει το Συνοπτικό Πληροφοριακό Δελτίο ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ για τον Ιούνιο, του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ). 
      Έτσι, σύμφωνα με το Δελτίο, στο διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2021 τέθηκαν σε λειτουργία στο διασυνδεδεμένο σύστημα νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών συνολικής ισχύος 584 MW (μεγαβάτ), αυξάνοντας επομένως το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο στη χώρα μας κατά 8%. Κάτι που σημαίνει πως η συνολική εγκατεστημένη ισχύς διαμορφώθηκε τον Ιούνιο σε 7.817 MW, από 7.233 MW στο τέλος του προηγούμενου έτους. 
      Ανάλογη ήταν η ενίσχυση του κλάδου και στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, καθώς από τον προηγούμενο Ιούνιο έως και τον Δεκέμβριο του 2020, τέθηκαν σε λειτουργία νέοι σταθμοί συνολικής ισχύος 560 MW. Επομένως σε ετήσια βάση, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021, εντάχθηκαν στο διασυνδεδεμένο δίκτυο καινούρια έργα ηλεκτρικής ισχύος 1.144 MW. 
      «Πρωταθλητής» τα φωτοβολταϊκά 
      Στο τελευταίο εξάμηνο και όσον αφορά τις επιμέρους τεχνολογίες, «πρωταθλητής» αποδείχθηκαν  τα φωτοβολταϊκά, τα οποία αύξησαν την εγκατεστημένη ισχύ τους κατά 335 MW, με συνέπεια το συνολικό τους χαρτοφυλάκιο να σπάσει πλέον το «φράγμα» των 3 GW, αγγίζοντας τα 3.065 MW. Ακολούθησαν τα αιολικά, με την προσθήκη 239 MW, με συνέπεια να αγγίζουν πλέον τα 4.049 MW. 
      «Αναιμική» ήταν την ίδια ώρα η αύξηση των υπόλοιπων «πράσινων» τεχνολογιών, με τις μονάδες βιοαερίου-βιομάζας να «κερδίζουν» μόλις 9 MW, και τα μικρά υδροηλεκτρικά 1 MW. Επίσης, με δεδομένο ότι το πρόγραμμα των φωτοβολταϊκών στις στέγες παραμένει «παγωμένο», το χαρτοφυλάκιό τους παρέμεινε σταθερό για έναν ακόμη μήνα στα 352 MW. 
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.