Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Αντικειμενικές αξίες σε ακόμη 2.167 περιοχές της χώρας


    Αντικειμενικές αξίες: Την ένταξη όλης της επικράτειας της χώρας στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων με βάση τις αντικειμενικές τιμές ζώνης ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το υπουργείο Οικονομικών.
    Ο σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει ότι εντός των πρώτων δύο μηνών του νέου έτους θα έχουν ενταχθεί στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων (ΑΠΑΑ) άλλες 2.167 περιοχές που εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός του εν λόγω συστήματος.

    Tο επόμενο βήμα, μετά την ένταξη όλων των περιοχών της χώρας στο σύστημα του ΑΠΑΑ, θα είναι η εφαρμογή ενός νέου πληροφοριακού συστήματος μέσω του οποίου θα γίνεται ανά διετία αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς. Το σύστημα θα συλλέγει πληροφορίες για τις διακυμάνσεις των τιμών των ακινήτων στην αγορά και θα προσαρμόζει το ύψος των τιμών ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο σε τέτοια επίπεδα ώστε οι τελικές αντικειμενικές φορολογητέες αξίες ακινήτων που θα προκύπτουν να ταυτίζονται με τις εμπορικές τιμές. Ουσιαστικά η εφαρμογή του συστήματος αυτού θα σημάνει την αντικατάσταση του όρου της «αντικειμενικής αξίας» με την «εμπορική».

    Στα… σκαριά

    Μία από τις προτεραιότητες της φορολογικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών είναι ο πλήρης εκσυγχρονισμός του συστήματος προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων σε όλη τη χώρα. Η υλοποίηση αυτού του στόχου θα γίνει με δύο διαδοχικά βήματα, που είναι τα εξής:

    1. Η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, δηλαδή του συστήματος των αντικειμενικών τιμών ζώνης ανά τ.μ., στο 100% της επικράτειας της χώρας. Αυτή τη στιγμή το σύστημα καλύπτει το 98% της χώρας. Απομένουν ακόμη να ενταχθούν άλλες 2.167 περιοχές, που αντιπροσωπεύουν το 2% της ελληνικής επικράτειας. Οι περιοχές αυτές θα ενσωματωθούν στο αντικειμενικό σύστημα με Υπουργικές Αποφάσεις που θα εκδοθούν εντός των δύο πρώτων μηνών του 2023.

    Σήμερα στις 2.167 περιοχές ισχύει ακόμη το σύστημα των αντικειμενικών αξιών γης και των τιμών εκκίνησης ελαχίστου κόστους κατασκευής οικοδομής. Στους χιλιάδες οικισμούς των περιοχών αυτών οι πραγματικές τιμές των ακινήτων όπως διαμορφώνονται με βάση τις συνθήκες της κτηματαγοράς ανέρχονται σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από τα επίπεδα των φορολογητέων αξιών που προσδιορίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες γης και τις τιμές εκκίνησης ελαχίστου κόστους κατασκευής οικοδομής. Συνεπώς, από τη στιγμή της ένταξης των περιοχών αυτών στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης, αναμένονται σημαντικές αυξήσεις στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων που βρίσκονται σ’ αυτές τις περιοχές και, συνακόλουθα, υπεραυξήσεις σε δεκάδες φόρους που επιβαρύνουν τις μεταβιβάσεις και την κατοχή των ακινήτων στις συγκεκριμένες περιοχές. 

    2. Μετά την ολοκλήρωση της επέκτασης των αντικειμενικών τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια της χώρας, το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να προχωρήσει στην καθιέρωση ενός πληροφοριακού συστήματος αυτόματης προσαρμογής των αντικειμενικών φορολογητέων αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των αγοραίων τιμών τους. Με το σύστημα αυτό, οι αντικειμενικές τιμές ζώνης θα αναπροσαρμόζονται κάθε δύο χρόνια, ακολουθώντας τις μεταβολές των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς. Το νέο σύστημα θα συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (Κτηματολόγιο, ΑΑΔΕ), καθώς και ανοιχτά δεδομένα. Ενδεικτικά, δεδομένα που στοχεύει να συγκεντρώσει το έργο είναι αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλλοτρίωσης, δεδομένα χαρακτηριστικών ακινήτων όπως χρήση γης, επιφάνεια ακινήτων, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.

    Με βάση αυτά τα στοιχεία που συλλέγει, θα αναπροσαρμόζει αυτόματα τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.

    Συγκεντρωτικά

    Ταυτόχρονα σχεδιάζεται και ένα Γεωπληροφοριακό Σύστημα Μαζικής Εκτίμησης Αξίας Ακινήτων, όπου θα πραγματοποιείται συγκεντρωτικά μαζική εκτίμηση αξίας ακινήτων (CAMA), δημόσιων και ιδιωτικών, κατά τρόπο ομοιόμορφο, δίκαιο, θεσμικά κατοχυρωμένο και αυτοματοποιημένο. Ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα:

    * να βλέπει πολεοδομικά τετράγωνα, οδικό δίκτυο, διοικητική διαίρεση και σημεία ενδιαφέροντος πάνω σε γεωαναφερόμενο υπόβαθρο ορθοφωτοχαρτών του Εθνικού Κτηματολογίου,

    * να πλοηγείται σε διαδραστικούς χάρτες,

    * να εισάγει δεδομένα και

    * να πληροφορείται για την εκτιμώμενη αξία του ακινήτου που τον ενδιαφέρει.

    Η θέαση αποτελεσμάτων αναζήτησης και εντοπισμού θα γίνεται μέσω γεωγραφικών χαρτών και αλφαριθμητικών χαρακτήρων. Το σύστημα θα υποστηρίζει διοικητικές διαδικασίες διαχείρισης ενστάσεων και προσφυγών.

    «Κλειδί»

    Κεντρικό ρόλο στη δημιουργία όλων αυτών των νέων πληροφοριακών συστημάτων θα έχει το Αυτοτελές Τμήμα Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων που έχει ήδη συσταθεί. Βασικές αρμοδιότητές του Τμήματος αυτού είναι οι εξής:

    * Η άντληση στοιχείων αξιών ακινήτων από διάφορους φορείς του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και του ιδιωτικού τομέα για την ενημέρωση της βάσης δεδομένων, που δημιουργήθηκε μέσω του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος «Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων-ΨΥΔΗΠΕΕΚ».

    * Η μέριμνα για τη θέσπιση του νομοθετικού πλαισίου για τη συνεχή τροφοδοσία και λειτουργία της Τράπεζας Αξιών Ακινήτων.

    * Η ανάλυση, αξιολόγηση και στατιστική επεξεργασία των εισερχόμενων στοιχείων και η γεωχωρική απεικόνιση των αποτελεσμάτων.

    * Η υποστήριξη των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών για την εκτίμηση ή την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και των κοινωφελών περιουσιών.

    * Η σύνταξη Πινάκων Τιμών Ακινήτων και η εισήγηση για τον καθορισμό των συντελεστών και των λοιπών παραμέτρων του συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων.

    * Η απεικόνιση ζωνών τιμών σε κατάλληλο χαρτογραφικό υπόβαθρο και η σχεδίαση των κατάλληλων εντύπων Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων.

    * Η μέριμνα για βελτίωση του συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων μέχρι την τελική του αναμόρφωση.

    * Η εξυπηρέτηση του κοινού σε θέματα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων.

    Αντικειμενικές αξίες: Ο… χάρτης

    Η λίστα με τις πόλεις και τους οικισμούς που θα ενταχθούν

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περιοχές στις οποίες θα επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης είναι οι εξής:

    ■ Αττική: από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, Αγία Μαρίνα, Αγιος Νικόλαος, Χάρακας, Δασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη έως την περιοχή του Θορικού, περιοχές στην παραλιακή ζώνη Ασπροπύργου. Ολες οι περιοχές στα νησιά της Σαλαμίνας, των Κυθήρων και στην Αίγινα οι περιοχές Πέρδικα, Μεσαγρός, Σουβάλα κ.ά.

    ■ Αιτωλοακαρνανία: όλες οι περιοχές που γειτνιάζουν με τη λίμνη Τριχωνίδα. Επίσης, Θέρμο, Καινούργιο, Αγγελόκαστρο Αστακός κ.ά.

    ■ Αχαΐα: όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές, μεταξύ αυτών Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Τράπεζα, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος, Βραχναίικα κ.ά.

    ■ Κορινθία: οι παραλιακές περιοχές από το Περιγιάλι έως το Λέχαιο και νοτιοανατολικά των Ισθμίων.

    ■ Ηλεία: Κυλλήνη, Ανδραβίδα και οι παραθαλάσσιες περιοχές του νομού, όπως επίσης και η Αρχαία Ολυμπία.

    ■ Μεσσηνία: όλες οι παραλιακές περιοχές μέχρι και το Καλό Νερό.

    ■ Αρτα: Τζουμέρκα, Γ. Καραϊσκάκης, Κομμένο, Κομπότι κ.ά.

    ■ Θεσπρωτία: όλα τα ορεινά χωριά του Σουλίου.

    ■ Πρέβεζα: Λούτσα, Βράχος, Κανάλι, Λούρος, Καναλάκι, Μαργαρίτι, Γαρδίκι κ.ά.

    ■ Καρδίτσα: Λουτρά Σμοκόβου, Λουτροπηγή, Μαυρομμάτι, Βλάσι κ.ά.

    ■ Τρίκαλα: Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι, Φαρκαδώνα, Τρυγώνα, Μεγαλοχώρι κ.ά.

    ■ Φλώρινα: Αμύνταιο, Αγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη κ.ά.

    ■ Ημαθία: Σέλι, Πλατύ, Βεργίνα, Νέα Νικομήδεια, Αγιος Γεώργιος κ.ά.

    ■ Κιλκίς: Ειδομένη, Εύζωνοι, Αξιούπολη, Καστανιές, Γουμένισσα κ.ά.

    ■ Σέρρες: Πρώτη, Αμφίπολη, Χρυσοπηγή, Προμαχώνας, Κερκίνη, Ηράκλεια, Λουτρά, Στρυμονικό, Αλιστράτη κ.ά.

    ■ Θεσσαλονίκη: περιοχές πλησίον της πόλης της Θεσσαλονίκης και οικισμοί που βρίσκονται προς τον Λαγκαδά.

    ■ Χαλκιδική: οι παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας, στο ύψος των οικισμών Σκάλα Φούρκας, Ποσείδι και τα παραλιακά μέρη από Νέα Καλλικράτεια έως παραλία Διονύσου.

    ■ Εβρος: οικισμοί πλησίον σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Σουφλί και περιοχές παραθαλάσσιων οικισμών.

    ■ Ροδόπη: παραθαλάσσιες περιοχές του νομού.

    ■ Ζάκυνθος: Παντοκράτορας, Καταστάρι, Βολίμες, Βανάτο, Κερί, Καλαμάκι, Βασιλικός και πολλές ακόμη περιοχές, καθώς μόνον η περιοχή της πόλης της Ζακύνθου είναι εντός του συστήματος αντικειμενικών αξιών.

    ■ Κεφαλονιά: Ληξούρι, Πάστρα, Σάμη, Φισκάρδο, Κεραμειές, Βασιλικιάδες και πολλές άλλες, καθώς μόνον η περιοχή της πόλης του Αργοστολίου είναι εντός του συστήματος αντικειμενικών αξιών.

    ■ Ιθάκη: Βαθύ και πολλές ακόμη περιοχές του νησιού.

    ■ Κέρκυρα: Λευκίμμη, Περιβόλι, Μωραΐτικα, Πέλεκας, Γλυφάδα, Παλαιοκαστρίτσα, Κασσιόπη, Στρογγύλη κ.ά.

    ■ Λευκάδα: Πόρτο Κατσίκι, Καλαμίτσι, Αγ. Νικήτας, Καρυά, Πινακοχώρι, Τσουκαλάδες κ.ά.

    ■ Κυκλάδες: πλήθος περιοχών σε όλα τα νησιά, κυρίως τα τουριστικά, εκτός ορίων οικισμών όπου έχουν ανεγερθεί ακίνητα με όρους εκτός σχεδίου δόμησης και βρίσκονται εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών.

    ■ Κρήτη: ορισμένες περιοχές παραθαλάσσιων οικισμών και στους τέσσερις νομούς, ενώ οι περισσότερες περιοχές του νησιού βρίσκονται από το 2010 εντός αντικειμενικού συστήματος.

    ■ Σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Φούρνους, Κάλυμνο, Κω κ.ά. θα ενταχθούν όλοι οι οικισμοί που είναι εντός σχεδίου πόλεως.

    ■ Στη Ρόδο, περιοχές της πόλης της Ρόδου, καθώς και Ιαλυσός, Αφάντου και άλλοι οικισμοί εντός σχεδίου του νησιού.


    Πηγή: https://eleftherostypos.gr/oikonomia/antikeimenikes-axies-se-alles-2-167-perioches



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.