Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Η Ελλάδα στην 32η θέση σε επενδύσεις για την έρευνα


    Το Ισραήλ -μετά από δύο χρόνια στη δεύτερη θέση- ξεπέρασε οριακά τη Νότια Κορέα και έγινε η χώρα που επενδύει το μεγαλύτερο στον κόσμο ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της στην Έρευνα και Ανάπτυξη (R & D), φθάνοντας το 4,25%, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2015.

     

    Η Ελλάδα, που έχει σχετικά βελτιώσει τις επιδόσεις της, αφιερώνει πλέον το 1% του ΑΕΠ της στην Έρευνα και βρίσκεται στην 32η θέση. Το ίδιο περίπου ποσοστό αφιερώνει η Πολωνία (33η) και η Τουρκία (34η). Μια θέση ψηλότερα (31η) βρίσκεται η Ρωσία με 1,1% του ΑΕΠ της.

     

    Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά οι εξής χώρες: Ν.Κορέα (4,23%), Ιαπωνία (3,5%), Σουηδία (3,3%), Αυστρία (3,1%), Ελβετία (3%), Δανία (3%), Γερμανία (2,9%), Φινλανδία (2,9%) και ΗΠΑ (2,8%).

     

    Ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ διαμορφώθηκε το 2015 σε 2,4% του ΑΕΠ (όσο και το 2014), ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο 2%, πράγμα που δείχνει τη σχετική υστέρηση της Ευρώπης. Η συνεχώς ανερχόμενη Κίνα αφιερώνει περίπου το 2,1% του ΑΕΠ της, ποσοστό που στοχεύει να αυξήσει στο 2,5% έως το 2020.

     

    Για τις χώρες στην κορυφή της διεθνούς κατάταξης, το μεγαλύτερο τμήμα των δαπανών R & D κατευθύνεται στην εφαρμοσμένη και βιομηχανική έρευνα και ένα μικρότερο τμήμα στη βασική έρευνα (περίπου το 0,4% στο Ισραήλ και το 0,7% στη Ν.Κορέα).

     

    Εξάλλου, το ποσοστό των δαπανών R & D που χρηματοδοτούνται από τις κυβερνήσεις με δημόσιους πόρους, εμφανίζει συνεχή μείωση μετά το 2010, πέφτοντας από το 31% στο 27% το 2015. Το αντίστοιχο μερίδιο των ιδιωτικών επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη έχει πλέον αυξηθεί σε 69%.

     

    Για το 2016, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μια μάλλον στασιμότητα στις δαπάνες R & D, με τις ΗΠΑ να εμφανίζουν αύξηση και την Ιαπωνία μείωση.

     

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=577595&catID=14





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Εννοειται λογιζονται ολα, αυτο που δεν βλεπει ο κοσμος ειναι οτι "καθαρα" η Ελλαδα δινει 0.41% που ειναι το υποχρεωτικο minimum, απο κ εκει περα η ΕΕ δινει κονδυλια ιδια.

     

    Καλο θα ειναι για χαρην ευκολιας, να δουμε οτι οι χωρες που δινουν το μεγαλυτερο % σε R&D τι κερδη εχουν και μετα ας σκεφτει ο Ελληνας γιατι ποτε μα ποτε δεν εχουμε βαρια βιομηχανια.

     

    Εαν δεν επενδυσεις λεφτα δεν κανεις λεφτα, και το R&D ειναι τρομερη επενδυση με πολλα turnover... 

     

    ps. ας δουμε τι εγινε με το HORIZON, NER300, ποσα project εχουμε παρει σαν lead τμηματα και νεες πρωτοποριακες επενδυσεις. Και για να σας σπασω τωρα την φουσκα ακομα πιο πολυ τα αναλογα ΕΣΠΑ στο εξωτερικο ξερετε τι τα κανουνε (?) τα ριχνουνε σε νεοφυες επενδυσεις υψηλης τεχνολογιας, R&D οχι σε μισθους, συνταξεις και τετοια κοντοφθαλμα.

     

    Για το νεο γυρο του HORIZON οσο αφορα τις μικρομεσαιες επιχειρησεις, δεν εχω δει πολυ κινητικοτητα απο Ελληνικες εταιριες. 

    Edited by george_RES
    Link to comment
    Share on other sites

    Αφήστε ανθρώπους σαν τον Καλογεράκη να κάνουν την δουλειά τους  ,δώστε τους εφόδια και το βήμα και θα γίνουν θαύματα..Αυτός ο άνθρωπος χωρίς να χει σπουδάσει (αν κατάλαβα καλά ) είναι μηχανικός στο μυαλό και στην σκέψη

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.