Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ξεκινά η λειτουργία του Ψηφιακού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων μέσω gov.gr


    Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχώρησε στην επίσημη ανακοίνωση της έναρξης της λειτουργίας του Ψηφιακού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτου από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

    Αποτελεί μια νέα ψηφιακή υπηρεσία που είναι προσβάσιμη μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου gov.gr και η οποία έρχεται να ενοποιήσει και να απλοποιήσει σημαντικά τις διοικητικές διαδικασίες που απαιτούνται για τη μεταβίβαση κτηματογραφημένων ακινήτων.

    Ειδικότερα, όλοι οι πολίτες και οι συμβολαιογράφοι οι οποίοι θα κάνουν χρήση του Ψηφιακού Φακέλου Μεταβίβασης μέσω της αντίστοιχης online πλατφόρμας στον ιστότοπο https://akinita.gov.gr, θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν τη μεταγραφή της πράξης μεταβίβασης του ακινήτου τους ή τη δικαιολογημένη απόρριψή της σε διάστημα μίας εργάσιμης ημέρας, αντί για τους πολλούς μήνες χρονικών καθυστερήσεων που σημειώνονταν μέχρι πρότινος.  

    Οι βασικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται, προκειμένου να είναι δυνατή η μεταγραφή της πράξης μεταβίβασης ενός ακινήτου σε διάστημα μίας εργάσιμης ημέρας μέσω της πλατφόρμας, είναι πρώτον να μην υπάρχει εκκρεμούσα κάποια προηγούμενη πράξη για το συγκεκριμένο ακίνητο στο αρχείο του Κτηματολογίου και δεύτερον να γίνεται πληρωμή όλων των απαιτούμενων τελών μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας. 

    Τα γραφειοκρατικά βήματα που απαιτούνταν για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου μειώνονται σημαντικά με τον Ψηφιακό Φάκελο Μεταβίβασης, καθώς καταργούνται τέσσερα βασικά δικαιολογητικά που έπρεπε μέχρι σήμερα να προσκομίζονται από τους εμπλεκόμενους.  

    Συγκεκριμένα, με τη νέα υπηρεσία καταργείται η ανάγκη υποβολής του Πιστοποιητικού περί μη οφειλής ΤΑΠ, της έκδοσης ΑΚΔ (Απόσπασμα Κτηματολογικού Διαγράμματος), της Αίτησης προς Καταχώριση και της Περίληψης Συμβολαίου. Επίσης, για όσους κάνουν χρήση του Ψηφιακού Φακέλου Μεταβίβασης δεν απαιτείται πλέον καμία φυσική παρουσία στα Κτηματολογικά Γραφεία για την πραγματοποίηση της συναλλαγής.  

    Τονίζεται τέλος πως μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) ενός ακινήτου «κλειδώνει» για όσο διάστημα διαρκεί η συγκεκριμένη συναλλαγή, γεγονός που έρχεται να αυξήσει τα επίπεδα ασφάλειας κατά τη διεκπεραίωση των σχετικών μεταβιβάσεων.   

    Συνοπτικά, τα βασικά βήματα που θα πρέπει να ακολουθούν οι συμβολαιογράφοι για τη χρήση της πλατφόρμας είναι τα εξής:  

    • Σύνδεση στην πλατφόρμα με την ιδιότητα του Συμβολαιογράφου και αποστολή σχετικής πρόσκλησης στους συμβαλλόμενους 
    • Διαλειτουργική άντληση των απαιτούμενων δικαιολογητικών απευθείας από τα αντίστοιχα μητρώα του Δημοσίου
    • Δημιουργία ψηφιακού αντιγράφου του συμβολαίου μεταβίβασης χωρίς χειρόγραφες παραπομπές 
    • Ηλεκτρονικός υπολογισμός και πληρωμή όλων των απαιτούμενων τελών για τον αγοραστή  
    • Διαδικασία καταχώρισης της πράξης στο αρχείο του Κτηματολογίου
    • Δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας του αιτήματος σε πραγματικό χρόνο

    Από την πλευρά τους, οι πολίτες που επιθυμούν να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης πλατφόρμας για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου τους θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

    • Σύνδεση ως πολίτης και αποδοχή της σχετικής πρόσκλησης που έχει αποσταλεί από τον ορισμένο συμβολαιογράφο
    • Επιλογή του συγκεκριμένου ακινήτου που πρόκειται να μεταβιβαστεί από τον πωλητή 
    • Διαδικασία ηλεκτρονικής πληρωμής όλων των απαιτούμενων τελών από τον αγοραστή και οριστική υποβολή του αιτήματος προς καταχώριση στο αρχείο του Κτηματολογίου.




    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.