Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Πρόστιμο στο υπ. Παιδείας για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτ/χων Μηχανικών Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων


    Πριν από δύο μήνες συνεδρίασε το Τριμελές Συμβούλιο του ΣτΕ για να εξετάσει την αίτηση του ΣΥ.Μ.Α.Α.Κ. για τη μη συμμόρφωση της Διοίκησης προς την 2040/17 απόφαση του Δ’ τμήματος του ΣτΕ, με την οποία ακυρώθηκε η παράλειψη εκδόσεως του προεδρικού διατάγματος περί του καθορισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων Μηχανικών Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων.

    Τα παραπάνω αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του  Επιστημονικού και    Επαγγελματικού Συλλόγου Μηχανικών Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων, ενώ σημειώνονται τα εξής:

    Με την απόφαση που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες, το ανωτέρω συμβούλιο επέβαλε πρόστιμο στο Υπουργείο Παιδείας, ύψους 40.000 ευρώ, καθώς έκρινε ότι εμμένει στην μη συμμόρφωσή του επί μακρό και πέραν κάθε έννοιας κράτους δικαίου.

    Άξια αναφοράς είναι αρκετά σημεία του σκεπτικού της ανωτέρω απόφασης με τα οποία απορρίφθηκαν τα επιχειρήματα του υπουργείου παιδείας. Παραθέτουμε αποσπασματικά τα εξής: «...3. Επειδή με το 6/2019 πρακτικό του... διαπίστωσε ότι... η Διοίκηση... δεν είχε συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της που απέρρεαν από την 2040/17 απόφαση του ΣτΕ, εφ’ όσον όχι μόνο δεν είχε εισέτι εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα... άλλα ούτε καν προέκυπτε ότι είχε καταρτισθεί σχετική εισήγηση της αρμόδιας, σύμφωνα με τις εν τω μεταξύ ισχύουσες και εφαρμοστέες εν προκειμένω διαδικαστικές διατάξεις του άρθρου 46, παρ. 3 και 4 του ν.4485/17, επιστημονικής επιτροπής... οι λόγοι που επικαλέστηκε η υπόχρεη διοικητική αρχή (μεταβολή νομοθετικού καθεστώτος, φύση των προς ρύθμιση ζητημάτων, δυσχέρειες στη συγκρότηση της επιτροπής) δεν θεωρήθηκαν από το Συμβούλιο ικανοί να δικαιολογήσουν την παράλειψη συμμορφώσεως επί δεκαεννέα περίπου μήνες από τη δημοσίευση της ως άνω αποφάσεως του Δικαστηρίου...να συμμορφωθεί εντός τριμήνου

    από την κοινοποίηση του πρακτικού, όρισε δε ως νέα ημερομηνία συνεδριάσεως την 13η Ιουνίου 2019...», «...Κατά την εκπνοή της τεθείσας τρίμηνης προθεσμίας συμμόρφωσης και εν όψει της επικείμενης συνεδριάσεως του Συμβουλίου στις 13.6.2019, το Υπουργείο κατέθεσε... έγγραφά του, με τα οποία γνωστοποιεί τη θέση σε ισχύ νέων διατάξεων σχετικά με τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων Τμημάτων Μηχανικών Τ.Ε.Ι. (άρθρο 257 του ν. 4610/19, Α’ 70/7.5.2019) και ζητεί τη χορήγηση ‘’εύλογης’’ προθεσμίας συμμόρφωσης, εν όψει της οριζόμενης στις νέες διατάξεις προθεσμίας πέντε (5) μηνών για την εκπόνηση και υποβολή από την θεσπισθείσα εννεαμελή γνωμοδοτική επιτροπή σχεδίου πρότασης για την έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος. Επισημαίνεται δε... ότι βάσει των νέων διατάξεων η πρωτοβουλία για την προώθηση των κανονιστικών ρυθμίσεων... ανήκει στα υπουργεία που είναι αρμόδια για το επάγγελμα του μηχανικού και ιδίως στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών...», «...5....προκύπτει ότι παρά το γεγονός ότι το παρόν Συμβούλιο διαπίστωσε ήδη κατά τη συνεδρίαση της 26ης.2.2019... την αδικαιολόγητη μη συμμόρφωση του Υπουργείου Παιδείας,... προς την 2040/2017 ακυρωτική απόφαση..., η διοικητική αυτή αρχή δεν προέβη... στην ταχεία και άμεση ολοκλήρωση της ήδη αρξαμένης διαδικασίας..., δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 46 του ν. 4485/2017 και πριν τη θέση σε ισχύ... του άρθρου 257 του ν. 4610/2019. Ούτε, άλλωστε, μέχρι την παρούσα συνεδρίαση του Συμβουλίου, είχε ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη στις νεότερες διατάξεις του ν. 4610/2019 διαδικασία κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων – για την προώθηση της οποίας ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εξακολουθεί να είναι (συν)αρμόδιος-, παρά το γεγονός ότι από τη δημοσίευση του νόμου αυτού (7.5.2019) έως τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, στις 15.10.2019... παρήλθε χρονικό διάστημα πλέον των πέντε (5) μηνών, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν προκύπτει καν συγκρότηση της εννεαμελούς επιτροπής και των ομάδων εργασίας που προβλέπονται στις προεκτεθείσες διατάξεις...» και «...παραμένει ακέραια, η υποχρέωση της Διοικήσεως να συμμορφωθεί... και β) σε περίπτωση περαιτέρω αδικαιολόγητης καθυστερήσεως συμμορφώσεως...να επιβληθεί στην Διοίκηση νέα κύρωση, κατά την επιμέτρηση του ύψους της οποίας θα ληφθεί υπ’ όψιν η τυχόν εμμονή σε μη πλήρη συμμόρφωση...».

    Επιπλέον, με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία δημοσιεύθηκε πριν λίγους μήνες, επιδικάστηκαν αποζημιώσεις συνολικού ύψους πλέον των 60.000 ευρώ σε συναδέλφους που είχαν προσφύγει ομαδικά με αίτημα την αποκατάσταση της  ηθικής τους βλάβης, ενώ ήδη έχουν ασκηθεί εφέσεις για τα υπόλοιπα ποσά των διεκδικούμενων αποζημιώσεων.

    Εκ μέρους του Δ.Σ του ΣΥΜΑΑΚ εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τις αποφάσεις αυτές, οι οποίες, αν και με καθυστέρηση, δικαιώνουν τις προσπάθειές μας και ενισχύουν την εμπιστοσύνη μας προς την ελληνική δικαιοσύνη, το δρόμο της οποίας θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε εξαντλώντας κάθε ένδικο μέσο το οποίο μπορεί να εξαναγκάσει το ανεκδιήγητο πολιτικό προσωπικό της χώρας μας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντί μας.

    Κυβερνήσεις αλλάζουν, υπουργοί αλλάζουν, ο κόσμος ολόκληρος αλλάζει, αλλά η στάση της πολιτείας απέναντι στους πτυχιούχους Τ.Ε.Ι. παραμένει, πεισματικά, ίδια. Σε αυτούς που πιστεύουν ότι κάποτε θα κουραστούμε και θα τα παρατήσουμε, σε όσους έχτισαν πολιτικές καριέρες εξυπηρετώντας συντεχνιακές υπηρεσίες αλλά και σε εκείνους που έχτισαν ακαδημαϊκές (πανεπιστημιακές πλέον...) καριέρες πάνω στις πλάτες των πτυχιούχων τους και τώρα κοιτούν αλλού σφυρίζοντας αδιάφορα, τους λέμε ότι θα παλεύουμε μέχρι το τέλος της ζωής μας προκειμένου να κατοχυρώσουμε το δικαίωμά μας να ασκούμε το επάγγελμά μας, διότι, πλέον, πρόκειται για ζήτημα πρωτίστως ηθικό. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε σιωπηρά, μεθοδικά, χωρίς κραυγές και πυροτεχνήματα, προκειμένου να λάβουμε όσα παρανόμως μας στέρησε το πολιτικό προσωπικό της χώρας, όλα αυτά τα χρόνια.

    Όσο για τις νυν ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, που αρνούνται να μας συναντήσουν και να ασχοληθούν με το θέμα (ακολουθώντας πιστά τα μονοπάτια των προκατόχων τους), νέες δικαστικές αποφάσεις είναι ‘’καθ’ οδόν’’ και είναι πολύ πιθανό να κληθούν εκείνοι να απολογούνται για τις καυτές – υπερκομματικές – ‘’παραλείψεις’’ της πολιτείας.


    Πηγή: https://www.esos.gr/arthra/65707/prostimo-sto-yp-paideias-gia-ta-epaggelmatika-dikaiomata-ton-pthon-mihanikon



    stayros

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.