Jump to content
 • Novatron
 • Engineer

  e-Άδειες: 129.390 χιλιάδες οικοδομικές άδειες έχουν διεκπεραιωθεί ηλεκτρονικά – Στατιστικά στοιχεία από την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών

  Sign in to follow this  

  Η απολύτως επιτυχημένη λειτουργία και τα οφέλη που προκύπτουν  για την οικονομία, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις επισφραγίζονται από τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία για τον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, μέσω του συστήματος e-adeies, που δίνει το ΤΕΕ στη δημοσιότητα.

  Η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών αποτελεί μία από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει υποστηρίξει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και έχει βοηθήσει ήδη σημαντικά, στον ενάμιση χρόνο εφαρμογής του, να συντομευθούν οι χρόνοι για την έκδοση αδειών και να μειωθεί το κόστος.

  Το σύστημα e-adeies, που διαρκώς αναπτύσσεται και διευρύνεται, εντάσσοντας νέες υπηρεσίες και διαδικασίες στη λειτουργία του, ως  εμβληματική  ψηφιακή μεταρρύθμιση,   που υλοποίησε και λειτουργεί το ΤΕΕ, με την ενεργό και υπεύθυνη συμμετοχή των ελλήνων διπλωματούχων μηχανικών, συμβάλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση του ίδιου του έργου των μηχανικών, στην αξιοπιστία και τη διαφάνεια της αδειοδότησης τεχνικών έργων και επενδύσεων αλλά και στην  ψηφιακή μετάβαση του κράτους. Ταυτοχρόνως ανοίγει το δρόμο για την επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση,  τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, που αποτελεί πρωτοβουλία του ΤΕΕ και του Προέδρου του Γιώργου Στασινού, η οποία έχει υιοθετηθεί και θεσμοθετηθεί ήδη από την κυβέρνηση, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή του και να τεθεί σε λειτουργία σε σύντομο, σχετικά, χρόνο.

  Η έκθεση Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει τεκμηριώσει τη συμβολή του συστήματος e-adeies στην επιτάχυνση των διαδικασιών και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την τρέχουσα περίοδο το ΤΕΕ έχει αποστείλει εκ νέου σχετικά στοιχεία στον διεθνή οργανισμό για την αξιολόγηση της εξέλιξης αυτής της μεταρρύθμισης.

  Τα στοιχεία απολογισμού της μέχρι σήμερα λειτουργίας της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, μέσω του συστήματος e-adeies, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνεργασίας τους, απέστειλε το ΤΕΕ στο ΥΠΕΝ, κατόπιν αιτήματος της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος.

  Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε σχετικά:

  «Από τον Οκτώβρη του 2018 ξεκινήσαμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση που ήδη είχε αργήσει πολύ: την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών. Οι μηχανικοί υποβάλλουν ηλεκτρονικά τους φακέλους των αδειών δόμησης και οι υπηρεσίες ελέγχουν και διεκπεραιώνουν ηλεκτρονικά τα αιτήματα, με τις άδειες να εκδίδονται ηλεκτρονικά και με πλήρη διαφάνεια σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Όλοι οι εμπλεκόμενοι πλέον γνωρίζουν σε ποιο σημείο βρίσκεται η κάθε υπόθεση και κάθε βήμα για την έκδοση μιας άδειας έχει χαρτογραφηθεί και παρακολουθείται. Κάποιοι είδαν αυτήν την μεταρρύθμιση επιφυλακτικά, αλλά πλέον νομίζω ότι όλοι βλέπουν πως είναι αποτελεσματικό

  Όλο και περισσότερες διαδικασίες που αφορούν τις Υπηρεσίες Δόμησης εντάσσονται στο e-adeies. Μέχρι τώρα πάμε καλά. Μάλιστα, το ΤΕΕ πολύ γρήγορα έφτιαξε την αντίστοιχη διαδικασία και ενέταξε στο e-adeies και την υποβολή και διεκπεραίωση φακέλων στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, που καθυστερούσαν πολύ τα προηγούμενα χρόνια. Σύντομα θα γίνει το ίδιο και με τα Συμβούλια πολεοδομικών Θεμάτων που επίσης αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις σε όλη τη χώρα.

  Τώρα όμως, που απέκτησε και η κοινωνία και η δημόσια διοίκηση ακόμη μεγαλύτερη εξοικείωση με τις ηλεκτρονικές διαδικασίες, λόγω του lockdown, νομίζω ότι είναι η ώρα να τρέξουν και όλα τα υπόλοιπα, οι διαδικασίες που δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στο σύστημα e-adeies. Για παράδειγμα, να γίνονται όλες οι διαδικασίες και εγκρίσεις που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικής άδειας μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα, όπως οι βεβαιώσεις του δασαρχείου, της αρχαιολογίας, του κτηματολογίου. Ακόμη και οι ασφαλιστικές εισφορές των οικοδομικών έργων θα μπορούσαν να ενταχθούν, όπως και η ενημέρωση της Αστυνομίας ή τα γραφεία Πυρασφάλειας της Πυριοσβεστικής. Μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμη πιο δυναμικά, ακόμη περισσότερο: να εντάξουμε με τον ίδιο τρόπο τις διαδικασίες για τη σύνδεση των οικοδομών με το φυσικό αέριο ή την ηλεκτροδότηση. Με ξεκάθαρους κανόνες, κοινό πλαίσιο και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Έτσι θα ξέρουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις ότι θα μπορούν να παρακολουθούν το σύνολο της υπόθεσής τους ηλεκτρονικά και οι μηχανικοί ότι μπορούν να ολοκληρώσουν το σύνολο μιας αδειοδότησης οικοδομικού έργου ηλεκτρονικά. Και οι συναρμόδιες υπηρεσίες να γνωρίζουν και να παρακολουθούν τις υποθέσεις ηλεκτρονικά, χωρίς χαμένες ώρες και κόστος που δεν χρειάζεται πλέον να επωμίζεται ούτε το δημόσιο ούτε οι πολίτες.

  Στόχος είναι, το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών e-adeies να ανοίξει το δρόμο ώστε όταν ολοκληρωθεί και ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση που θα κάνει «ηλεκτρονικό και τον σχεδιασμό και τις επιτελικές λειτουργίες του κράτους, να μπορεί να εκδίδεται κάθε άδεια με ευθύνη του μηχανικού που θα την αναλαμβάνει.»

  Βασικά στοιχεία και συμπεράσματα

  Από τα βασικά στατιστικά στοιχεία του ηλεκτρονικού συστήματος e-adeies προκύπτει ότι:

  • Έχουν ήδη διεκπεραιωθεί μέσω του πληροφοριακού συστήματος του ΤΕΕ σχεδόν 100 χιλιάδες οικοδομικές άδειες (99.611), ενώ αν συνυπολογιστούν και οι υπόλοιπες εγκρίσεις, αναθεωρήσεις κλπ διαδικασίες που εξομοιώνονται με άδειες, ο αριθμός ανέρχεται σε σχεδόν 130 χιλιάδες (129.390).
  • Μειώθηκε θεαματικά ο χρόνος έκδοσης αδειών δόμησης, που διεκπεραιώνονται μέσω του συστήματος e-adeies, όπου πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων καταναλώνει από 0-10 ημέρες ή από 10 έως 30 ημέρες, όταν στο προηγούμενο καθεστώς απαιτούνταν για την έκδοση οικοδομικής άδειας, μόνο στις διαδικασίες που ενέπλεκαν τις Υπηρεσίες Δόμησης, από 2 έως 8 μήνες, ενώ για την αδειοδότηση συνολικά από 5 έως 30 μήνες.
  • Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε μέσα από το σύστημα e-adeies η ηλεκτρονική υποβολή φακέλων προς τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής έχουν συγκροτηθεί ανά περιοχή και ήδη, σε λιγότερο από έναν μήνα λειτουργίας, έχουν υποβληθεί 583 φάκελοι προς έλεγχο από τις ΥΔΟΜ και απόφαση των ΣΑ.
  • Ακόμη, ξεκίνησε μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα e-adeiesη έκδοση αδειών δόμησης για κεραίες κινητής τηλεφωνίας κατ΄ εφαρμογή του νέου νόμου που υποστήριξε το ΤΕΕ και προώθησε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ, όπου έχουν εκδοθεί τις πρώτες ημέρες εφαρμογής 21 τέτοιες άδειες.
  • Από τα άλλα επιμέρους στοιχεία αξίζει να σημειωθούν τα εξής ενδιαφέροντα:

  -Έχουν εκδοθεί 4.298 Άδειες κατηγορίας 1

  -Έχουν εκδοθεί 704 Άδειες κατηγορίας 2

  – Έχουν εκδοθεί 8.223 Άδειες κατηγορίας 3

  -Έχουν εκδοθεί 8.087 Προεγκρίσεις Οικοδομικής Άδειας

  -Έχουν εκδοθεί 56.400 Εγκρίσεις Εργασιών Μικρής Κλίμακας (ΕΕΜΚ)

  -Έχουν υποβληθεί προς έκδοση 2.457 άδειες κατεδάφισης και από αυτές εκδόθηκαν 1.853.

  -Η Έγγραφη Βεβαίωση Όρων Δόμησης και Απαιτούμενων Εγκρίσεων για τις οικοδομικές άδειες κατηγορίας 3 είναι εξαιρετικά δημοφιλείς κατηγορίες στους μηχανικούς χρήστες.

  -Οι αναθεωρήσεις και ενημερώσεις αδειών είναι διαδεδομένη πρακτική και σχετικά δημοφιλείς κατηγορίες στο e-adeies.

  -Από τον Μεταγενέστερο Έλεγχο Φορολογικών Οικοδομικής Άδειας Κατ. 3 αποδεικνύεται ότι η συμμόρφωση προς τις διατάξεις βρίσκεται σε υψηλότατο επίπεδο.

  • Λειτουργεί πλέον μέσω του  e-adeies ένα αξιόπιστο και ολοκληρωμένο σύστημα αποτύπωσης της οικοδομικής δραστηριότητας, των επενδύσεων και παρακολούθησης των εξελίξεων στο δομημένο περιβάλλον αλλά και των τάσεων που κάθε φορά αναπτύσσονται σε αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο εξεταζόμενο δίμηνο (Μαρτίου Απριλίου 2020) παρουσιάζεται ισχυρή κάμψη του ρυθμού υποβολής και έκδοσης πράξεων, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού αφενός παρέλυσε καταρχήν τη λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών και αφετέρου στη συνέχεια εμπόδισε κατά πολύ το έργο των μηχανικών.
  • Παρότι οι περισσότερες διαδικασίες που εμπλέκουν τις Υπηρεσίες Δόμησης γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, δεν ισχύει το ίδιο για εγκρίσεις, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά κλπ (όπως αυτά που αφορούν ιδιοκτησιακά θέματα) που εκδίδονται από άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα οι δασικές και αρχαιολογικές υπηρεσίες κλπ. Επιπλέον, δεν διεκπεραιώνονται ακόμη ηλεκτρονικά και δεν διασυνδέονται με την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών διαδικασίες που από το νόμο είναι αλληλένδετες, όπως η σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας (ηλεκτροδότηση, ύδρευση, φυσικό αέριο, κλπ). Το ΤΕΕ κάνει κάθε προσπάθεια να ενταχθούν και οι διαδικασίες αυτές στην ηλεκτρονική αδειοδότηση καθώς εν τέλει όλες οι πληροφορίες αυτές θα εντάσσονται και στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου που ξεκινά σε λίγους μήνες. Η συνεργασία τόσο των συναρμόδιων Υπουργείων όσο και των φορέων και εταιρειών που εμπλέκονται είναι κρίσιμη για την ολοκλήρωση αυτής της διασύνδεσης και την καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση μελετητών, μηχανικών, επιχειρήσεων και πολιτών.

  ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ E–ADEIES

  Στο σύνολο των διοικητικών πράξεων (99.611) του συστήματος e-adeies, η κατανομή ανά είδος κατάστασης έχει ως εξής:

  Επίπεδο Κατάσταση Αίτησης Παρατηρήσεις Αριθμός
  -6 Τέθηκε Αρχείο Τέθηκε σε αρχείο λόγω παρέλευσης χρόνου ανταπόκρισης από τον αιτούντα ή αποσύρθηκε η αίτηση 217
  -5 Σε Ανάκληση Ανακλήθηκε η Διοικητική Πράξη 1060
  -4 Διακοπή Εργασιών Έχει επιβληθεί διακοπή εργασιών 12
  -3 Διαβιβάστηκε Έχει διαβιβαστεί ο φάκελος για έλεγχο από άλλη υπηρεσία 6
  -2 Απορρίφθηκε Η αίτηση απορρίφθηκε επειδή δεν μπορούσε να εκδοθεί η αιτούμενη άδεια ή είχε υποβληθεί σε λανθασμένη Υ. Δομ. 3241
  1 Σε υποβολή Έχει υποβληθεί 670
  2 Σε έλεγχο Είναι σε διαδικασία ελέγχου 1945
  3 Σε μεταβολή Έχει επιστραφεί στο Μηχανικό να προβεί σε διορθώσεις σύμφωνα με τις παρατηρήσεις 3396
  5 Εκδόθηκε Έχει εκδοθεί η αιτούμενη Διοικητική Πράξη 89064
    ΣΥΝΟΛΟ   99611

  Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή, σε επίπεδο περιφέρειας, οι άδειες, εγκρίσεις, αναθεωρήσεις, βεβαιώσεις κλπ, δηλαδή η κατανομή του συνόλου των νομίμων αιτήσεων, έχουν ως εξής:

  Περιφέρεια Αριθμός
  Αττικής 31.405
  Κεντρικής Μακεδονίας 22.852
  Κρήτης 10.248
  Θεσσαλίας 9.261
  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 8.641
  Δυτικής Μακεδονίας 2.873
  Πελοποννήσου 7.965
  Νοτίου Αιγαίου 7.957
  Δυτικής Ελλάδος 7.709
  Ιονίων Νήσων 6.088
  Στερεάς Ελλάδος 6.003
  Ηπείρου 5.738
  Βορείου Αιγαίου 2.903
  Σύνολο:         129.643

  Οι τύποι αδειών και ο χρόνος έκδοσης

  Σύμφωνα με το νόμο 4495/2016, όπως ισχύει, και την λοιπή σχετική διοικητική και πολεοδομική νομοθεσία, μέσα από το σύστημα e-adeies που σχεδίασε, ανέπτυξε και λειτουργεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, οι Οικοδομικές Άδειες κατηγορίας 3 και οι Εγκρίσεις Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας εκδίδονται άμεσα μετά την υποβολή, με ευθύνη του μηχανικού. Περίπου 65 χιλιάδες άδειες δόμησης εκδόθηκαν με ευθύνη των μηχανικών ΑΜΕΣΑ. Για αυτές τις συγκεκριμένες και μόνο κατηγορίες, τα στατιστικά στοιχεία του συστήματος e-adeies, έχουν ως εξής:

  Οικοδομική άδεια Κατηγορία 3 με βεβαίωση όρων δόμησης 5.823
  Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 3 με προέγκριση 2.400
  Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας 56.400
  ΣΥΝΟΛΙΚΑ: 64.623

  Ωστόσο η μείωση του χρόνου έκδοσης αδειών δόμησης αποτυπώνεται και σε άλλες κατηγορίες που διεκπεραιώνονται μέσω του συστήματος e-adeies, όπου πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων καταναλώνει από 0-10 ημέρες ή από 10 έως 30 ημέρες. Οι υποθέσεις που απαιτούν χρόνο έκδοσης άνω των 30 ημερών (και φθάνουν, ελάχιστες, έως και 6 μήνες) είναι πλέον λίγες αναλογικά.

  Πέρα από αυτές τις τρεις κατηγορίες βασικές κατηγορίες (Οικοδομική άδεια Κατηγορία 3 με βεβαίωση όρων δόμησης ή με προέγκριση και Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας), που αποτελούν και την πλειοψηφία των διοικητικών πράξεων – αδειών αλλά και των αιτήσεων που έχουν διεκπεραιωθεί από το ηλεκτρονικό σύστημα e-adeies του ΤΕΕ, μέσα από αυτό εκτελούνται δεκάδες άλλες σχετικές διαδικασίες και εκδίδονται οι σχετικές βεβαιώσεις, εγκρίσεις, άδειες κλπ, όπως:

  Είδος Εκδόθηκε Σύνολο
  Προέγκριση Οικοδομικής Άδειας 5463 8087
  Έγγραφη Βεβαίωση Όρων Δόμησης-Απαιτούμενων Εγκρίσεων Αρ.38§γ για Ο.Α. κατ. 3 8829 11872
  Έγγραφη Βεβαίωση Όρων Δόμησης Αρ.38§γ για αναθεώρηση έντυπης Ο.Α. Κατ. 3 266 424
  Έγκριση ΕΥΠΑΤΕ για ξενοδοχεία 4*&5* άνω των 300 κλινών, Εγκαταστάσεις ειδικής τουριστ. υποδομής, Σύνθετα τουριστ.καταλύματα & ΠΟΤΑ 32 34
  Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 1 χωρίς προέγκριση 2460 3508
  Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 1 με προέγκριση 1537 1733
  Οικοδομική άδεια Κατηγορία 2 χωρίς προέγκριση 477 793
  Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 2 με προέγκριση 169 214
  Άδεια Κατεδάφισης 1853 2457
  Έγκριση Εκτέλεσης Εργασίων 2333 2371
  Έγκριση εργασιών αποπεράτωσης σε αυθαίρετες κατασκευές 235 382
  Μεταγενέστερος Έλεγχος Φορολογικών Οικ. Άδειας Κατ. 3 8296 9915
  Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 1 με Ισχύουσα Έγκριση Δόμησης ν.4030/2011 / Έντυπη Προέγκριση ν.4495/2017 301 374
  Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 2 με Ισχύουσα Έγκριση Δόμησης ν.4030/2011 / Έντυπη Προέγκριση ν.4495/2017 58 86
  Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 3 με Ισχύουσα Έγκριση Δόμησης ν.4030/2011 / Έντυπη Προέγκριση ν.4495/2017 948 1006
  Οικοδομική άδεια Ανακατασκευής Πυρόπληκτου (ν. 4613/19, αρθ. 14) 55 56
  Μεταγενέστερος Έλεγχος Οικοδομικής άδειας Ανακατασκευής Πυρόπληκτου (ν. 4613/19, αρθ. 14) 55 66
  Αναθεώρηση Προέγκρισης 224 244
  Αναθεώρηση Οικοδομικής Άδειας Κατηγορίας 1 315 401
  Αναθεώρηση Οικοδομικής Άδειας Κατηγορίας 2 14 22
  Αναθεώρηση Οικοδομικής Άδειας Κατηγορίας 3 1304 1313
  Ενημέρωση Οικοδομικής Άδειας 1886 1892
  Γνωστοποίηση Εκτέλεσης Πρόσθετων Εργασιών 117 118
  Αναθεώρηση Άδειας Κατεδάφισης εντος του χρόνου ισχύος της 24 31
  Ενημέρωση Άδειας Κατεδάφισης 76 76
  Αναθεώρηση Έγκρισης εργασιών αποπεράτωσης σε αυθαίρετες κατασκευές 3 4
  Ενημέρωση Έγκρισης εργασιών αποπεράτωσης σε αυθαίρετες κατασκευές 9 9
  Αναθεώρηση Οικοδομικής άδειας Ανακατασκευής Πυρόπληκτου (ν. 4613/19, αρθ. 14) 16 16
  Έγκριση δομικών κατασκευών κεραίας 21 21
  Αναθεώρηση Έντυπης Οικοδομικής Άδειας / Άδειας Δόμησης 1463 2025
  Ενημέρωση Έντυπης Οικοδομικής Άδειας / Άδειας Δόμησης 5758 5849
  Γνωστοποίηση Εργασιών Έντυπης Οικοδομικής Άδειας / Άδειας Δόμησης 414 423
  Αναθεώρηση έντυπης Άδειας Κατεδάφισης ΜΕ μεταβολή κάλυψης/δόμησης/όγκου 24 38
  Αναθεώρηση Έγκρισης Δόμησης ν.4030/2011 42 81
  Αναθεώρηση έντυπης αδείας ΧΩΡΙΣ μεταβολή κάλυψης/δόμησης/όγκου 2021 2119
  Αναθεώρηση έντυπης αδείας κατ. 1 ΜΕ μεταβολή κάλυψης/δόμησης/όγκου 623 917
  Αναθεώρηση έντυπης αδείας κατ. 2 ΜΕ μεταβολή κάλυψης/δόμησης/όγκου 76 139
  Αναθεώρηση έντυπης αδείας κατ. 3 ΜΕ μεταβολή κάλυψης/δόμησης/όγκου 1021 1094
  Μεταγενέστερος Έλεγχος αναθεώρησης έντυπης αδείας 2382 3214
  Ενημέρωση Έντυπης Άδειας Κατεδάφισης 11 11
  Αναθεώρηση Έντυπης Άδειας Κατεδάφισης ΧΩΡΙΣ μεταβολή κάλυψης/δόμησης/όγκου 47 48
  Μεταγενέστερος Έλεγχος αναθεώρησης έντυπης αδείας κατεδάφισης 28 45

  Στις ανωτέρω άδειες – εγκρίσεις κλπ, η διαφορά μεταξύ των εκδοθέντων πράξεων και του συνόλου περιλαμβάνει αιτήσεις που απορρίφθηκαν, άδειες που ανακλήθηκαν, και κυρίως υποθέσεις υπό έλεγχο από τις ΥΔΟΜ σήμερα, φακέλους που έχουν επιστραφεί προς συμπλήρωση και άλλες σχετικές περιπτώσεις.

  Η συνολική εικόνα ανά μήνα μέχρι στιγμής

  Με βάση άλλη στιγμιαία εικόνα αλλά επικαιροποιημένα στοιχεία (που ενσωματώνουν ολοκληρωμένες υποθέσεις και του Απριλίου 2020) η μηνιαία εξέλιξη ανά είδος άδειας, έγκρισης κλπ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

  Αξίξει να σημειωθεί ότι το τελευταίο εξεταζόμενο δίμηνο (Μαρτίου Απριλίου 2020) παρουσιάζεται ισχυρή κάμψη του ρυθμού υποβολής και έκδοσης πράξεων, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού αφενός παρέλυσε καταρχήν τη λειτουργία τω αρμόδιων υπηρεσιών και αφετέρου στη συνέχεια εμπόδισε κατά πολύ το έργο των μηχανικών.

  ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ          
  ΕΤΟΣ/ ΜΗΝΑΣ Προεγκρίσεις/ βεβαιώσεις Άλλες Οικοδομικές Άδειες(*) Συνολικές Αναθεωρήσεις Κατηγορία 3
  Χωρίς προέγκριση
  Κατηγορία 3
  Με προέγκριση
  Μικρής Κλίμακας
  2018/10 34 24 38 3   747
  2018/11 390 218 232 70 42 3044
  2018/12 528 488 330 153 127 2592
  2019/01 578 555 416 169 135 3299
  2019/02 704 723 575 225 181 2795
  2019/03 751 906 653 271 206 3473
  2019/04 724 983 708 347 185 3496
  2019/05 863 1064 1069 317 208 3556
  2019/06 892 1124 1064 379 203 3699
  2019/07 1094 1486 1423 495 270 4375
  2019/08 712 1021 987 352 169 2547
  2019/09 823 1144 1097 342 173 2988
  2019/10 1047 1526 1502 464 247 4394
  2019/11 912 1397 1493 397 244 3142
  2019/12 890 1447 1479 452 214 2500
  2020/01 836 1135 1277 330 172 2302
  2020/02 982 1275 1613 390 193 2660
  2020/03 963 1051 1396 296 180 2191
  2020/04 678 779 944 234 107 1537

  (*) Δεν περιλαμβάνονται οι μικρής κλίμακας

  Ανά Υπηρεσία Δόμησης

  Σε στιγμιαίο υποσύνολο 128.505 υποθέσεων-διαδικασιών στο σύστημα e-adeies, η γεωγραφική κατανομή ανά υπηρεσία δόμησης (με φθίνουσα σειρά) έχει ως εξής:

  ΥΔΟΜ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 6139
  ΥΔΟΜ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 4733
  ΥΔΟΜ ΧΑΝΙΩΝ 3415
  ΥΔΟΜ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 3132
  ΥΔΟΜ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 3057
  ΥΔΟΜ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 2906
  ΥΔΟΜ ΠΑΤΡΕΩΝ 2877
  ΥΔΟΜ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ 2507
  ΥΔΟΜ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ 2361
  ΥΔΟΜ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ 2354
  ΥΔΟΜ ΚΑΒΑΛΑΣ 2021
  ΥΔΟΜ ΒΟΛΟΥ 2016
  ΥΔΟΜ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ 1938
  ΥΔΟΜ ΠΕΙΡΑΙΑ 1916
  ΥΔΟΜ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 1884
  ΥΔΟΜ ΑΙΓΑΛΕΩ 1828
  ΥΔΟΜ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 1827
  ΥΔΟΜ ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ 1800
  ΥΔΟΜ ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ 1698
  ΥΔΟΜ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 1679
  ΥΔΟΜ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ 1606
  ΥΔΟΜ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ 1545
  ΥΔΟΜ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 1504
  ΥΔΟΜ ΡΟΔΟΥ 1409
  ΥΔΟΜ ΡΕΘΥΜΝΗΣ 1369
  ΥΔΟΜ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 1369
  ΥΔΟΜ ΛΑΜΙΕΩΝ 1350
  ΥΔΟΜ ΣΕΡΡΩΝ 1341
  ΥΔΟΜ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 1306
  ΥΔΟΜ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ 1289
  ΥΔΟΜ ΠΑΛΛΗΝΗΣ 1280
  ΥΔΟΜ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ 1260
  ΥΔΟΜ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 1259
  ΥΔΟΜ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 1251
  ΥΔΟΜ ΔΡΑΜΑΣ 1248
  ΥΔΟΜ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ 1248
  ΥΔΟΜ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 1236
  ΥΔΟΜ ΞΑΝΘΗΣ 1225
  ΥΔΟΜ ΘΕΡΜΗΣ 1201
  ΥΔΟΜ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 1189
  ΥΔΟΜ ΒΑΡΗΣ-ΒΟΥΛΑΣ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 1184
  ΥΔΟΜ ΧΙΟΥ 1152
  ΥΔΟΜ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 1125
  ΥΔΟΜ ΘΗΡΑΣ 1084
  ΥΔΟΜ ΛΑΓΚΑΔΑ 915
  ΥΔΟΜ ΚΗΦΙΣΙΑΣ 912
  ΥΔΟΜ ΒΕΡΟΙΑΣ 911
  ΥΔΟΜ ΠΑΓΓΑΙΟΥ 878
  ΥΔΟΜ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 877
  ΥΔΟΜ ΚΟΖΑΝΗΣ 875
  ΥΔΟΜ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ 872
  ΥΔΟΜ ΣΙΘΩΝΙΑΣ 827
  ΥΔΟΜ ΠΕΛΛΑΣ ΤΥΠΟΣ 802
  ΥΔΟΜ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ 801
  ΥΔΟΜ ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ 780
  ΥΔΟΜ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 735
  ΥΔΟΜ ΑΧΑΡΝΩΝ 724
  ΥΔΟΜ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 691
  ΥΔΟΜ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ 661
  ΥΔΟΜ ΘΗΒΑΙΩΝ 660
  ΥΔΟΜ ΦΑΙΣΤΟΥ 636
  ΥΔΟΜ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 628
  ΥΔΟΜ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 606
  ΥΔΟΜ ΑΡΤΑΙΩΝ 594
  ΥΔΟΜ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ 565
  ΥΔΟΜ ΚΩ 565
  ΥΔΟΜ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ 564
  ΥΔΟΜ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ 564
  ΥΔΟΜ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ 563
  ΥΔΟΜ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 546
  ΥΔΟΜ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ 541
  ΥΔΟΜ ΚΙΛΚΙΣ 537
  ΥΔΟΜ ΛΕΒΑΔΕΩΝ 532
  ΥΔΟΜ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 531
  ΥΔΟΜ ΕΔΕΣΣΑΣ 522
  ΥΔΟΜ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 512
  ΥΔΟΜ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ 503
  ΥΔΟΜ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ 502
  ΥΔΟΜ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ 472
  ΥΔΟΜ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ 468
  ΥΔΟΜ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ 464
  ΥΔΟΜ ΗΛΙΔΑΣ 457
  ΥΔΟΜ ΩΡΩΠΟΥ 452
  ΥΔΟΜ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ 444
  ΥΔΟΜ ΠΥΡΓΟΥ 444
  ΥΔΟΜ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΡΕΝΤΗ 439
  ΥΔΟΜ ΣΠΑΡΤΗΣ 437
  ΥΔΟΜ ΔΙΟΝΥΣΟΥ 433
  ΥΔΟΜ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 424
  ΥΔΟΜ ΜΕΓΑΡΕΩΝ 416
  ΥΔΟΜ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ 413
  ΥΔΟΜ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ 411
  ΥΔΟΜ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ 408
  ΥΔΟΜ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ 398
  ΥΔΟΜ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 383
  ΥΔΟΜ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ 374
  ΥΔΟΜ ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ 374
  ΥΔΟΜ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ 363
  ΥΔΟΜ ΔΕΛΦΩΝ 356
  ΥΔΟΜ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ 356
  ΥΔΟΜ ΕΟΡΔΑΙΑΣ 344
  ΥΔΟΜ ΝΑΟΥΣΑΣ 335
  ΥΔΟΜ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ 319
  ΥΔΟΜ ΛΟΚΡΩΝ 318
  ΥΔΟΜ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ 318
  ΥΔΟΜ ΜΗΛΟΥ 318
  ΥΔΟΜ ΙΣΤΙΑΙΑΣ -ΑΙΔΗΨΟΥ 316
  ΥΔΟΜ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 316
  ΥΔΟΜ ΚΑΡΥΣΤΟΥ 313
  ΥΔΟΜ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ 312
  ΥΔΟΜ ΖΩΓΡΑΦΟΥ 311
  ΥΔΟΜ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ 311
  ΥΔΟΜ ΦΥΛΗΣ 307
  ΥΔΟΜ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ 304
  ΥΔΟΜ ΣΙΝΤΙΚΗΣ 301
  ΥΔΟΜ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ 301
  ΥΔΟΜ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 296
  ΥΔΟΜ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ 294
  ΥΔΟΜ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ 292
  ΥΔΟΜ ΠΑΡΓΑΣ 291
  ΥΔΟΜ ΑΛΜΥΡΟΥ 284
  ΥΔΟΜ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ 282
  ΥΔΟΜ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ 276
  ΥΔΟΜ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ 273
  ΥΔΟΜ ΤΥΡΝΑΒΟΥ 270
  ΥΔΟΜ ΛΗΜΝΟΥ 264
  ΥΔΟΜ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ 262
  ΥΔΟΜ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ 244
  ΥΔΟΜ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΤΥΠΟΣ 240
  ΥΔΟΜ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ 229
  ΥΔΟΜ ΑΛΜΩΠΙΑΣ 226
  ΥΔΟΜ ΠΥΛΗΣ 226
  ΥΔΟΜ ΣΗΤΕΙΑΣ 221
  ΥΔΟΜ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΩΝ 220
  ΥΔΟΜ ΑΝ.ΜΑΝΗΣ 213
  ΥΔΟΜ ΠΑΙΟΝΙΑΣ 212
  ΥΔΟΜ ΑΝΔΡΟΥ 210
  ΥΔΟΜ ΑΓΙΑΣ 201
  ΥΔΟΜ ΒΟΪΟΥ 188
  ΥΔΟΜ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ 184
  ΥΔΟΜ ΣΚΙΑΘΟΥ 183
  ΥΔΟΜ ΘΑΣΟΥ 174
  ΥΔΟΜ ΣΚΟΠΕΛΟΥ 172
  ΥΔΟΜ ΤΗΝΟΥ 167
  ΥΔΟΜ ΚΑΡΠΑΘΟΥ 158
  ΥΔΟΜ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ 156
  ΥΔΟΜ ΙΚΑΡΙΑΣ 153
  ΥΔΟΜ ΠΟΡΟΥ 151
  ΥΔΟΜ ΦΑΡΣΑΛΩΝ 147
  ΥΔΟΜ ΖΑΧΑΡΩΣ 145
  ΥΔΟΜ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ 142
  ΥΔΟΜ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ 125
  ΥΔΟΜ ΖΗΡΟΥ 104
  ΥΔΟΜ ΝΟΤΙΑΣ 102
  ΥΔΟΜ ΛΕΡΟΥ 61
  ΥΔΟΜ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ 60
  ΥΔΟΜ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ 51
  ΥΔΟΜ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 47
  ΥΔΟΜ ΝΕΣΤΟΥ 15
  ΥΔΟΜ ΙΘΑΚΗΣ 14

  Σημειώνεται ότι τα όρια ευθύνης των Υπηρεσιών Δόμησης που αναφέρονται δεν ταυτίζονται κατ’ ανάγκη με τα διοικητικά όρια ευθύνης του δήμου που τις στεγάζει, καθώς σε πολλές περιπτώσεις μία υπηρεσία δόμησης έχει την ευθύνη περισσότερων του ενός δήμων, λόγω της υποστελέχωσης σε επίπεδο διπλωματούχων μηχανικών των τεχνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ.

  Σημειώνεται επίσης, ότι πέρα από τις υπηρεσίες δόμησης των ΟΤΑ σε όλη τη χώρα, για τις οποίες αναλυτικά στοιχεία ανά υπηρεσία απεστάλησαν  στο ΥΠΕΝ, ειδικές υπηρεσίες δόμησης σύμφωνα με τον νόμο διατηρούν οι εξής δημόσιοι φορείς και η δραστηριότητά τους στο πληροφοριακό σύστημα e-adeies (με κατάταξη σειράς προβαδίσματος) έχει ως εξής:

  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ – ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ 2
  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ – ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΔΙΤ – ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ – ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ 10
  ΥΠΕΝ – Δ/ΝΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ & ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ 47
  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ – Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ 21
  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥΡ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 142
  ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ 127
  ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ 23
  ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 79
  ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ 98

  Σημ.: στους ανωτέρω αριθμούς περιλαμβάνονται διαφόρων ειδών άδειες, βεβαιώσεις κλπ, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ενώ στο συνολικό αριθμό περιλαμβάνονται τόσο οι εκδοθείσες, όσο και οι ανακληθείσες, απορριφθείσες, υπό έλεγχο, υπό μεταβολή κλπ. διοικητικές πράξεις.

  Σημειώνεται ότι οι εκτελεστές διοικητικές πράξεις έκδοσης οικοδομικών αδειών, σύμφωνα με τη νομοθεσία, δημοσιεύονται από το ΤΕΕ στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

  Συμβούλια Αρχιτεκτονικής

  Καθώς από τα μέσα Απριλίου ξεκίνησε μέσα από το σύστημα e-adeies η ηλεκτρονική υποβολή φακέλων προς τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής που έχουν συγκροτηθεί ανά περιοχή, ήδη, σε λιγότερο από έναν μήνα λειτουργίας, έχουν υποβληθεί 583 φάκελοι προς έλεγχο από τις ΥΔΟΜ και απόφαση των ΣΑ.

  Η κατανομή των υποθέσεων αυτών ανά φάση επεξεργασίας τους, μέχρι στιγμής, έχει ως εξής:

  Έγκριση Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής

  Απορρίφθηκε 3
  Σε υποβολή προς έλεγχο στοιχείων από Υ.Δομ. 375
  Σε έλεγχο στοιχείων από Υ.Δομ. 196
  Σε μεταβολή στοιχείων κατόπιν παρατηρήσεων από Υ.Δομ. 9
  ΣΥΝΟΛΟ 583

  Επισημαίνεται ότι λόγω της πρόσφατης εισαγωγής της ηλεκτρονικής διαδικασίας, των ειδικών προβλέψεων της νομοθεσίας ανά περίπτωση αλλά και των μακρόχρονων προβλημάτων στη συγκρότηση και λειτουργία των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής, τα οποία προοδευτικά επιλύονται με τη διαρκή συνεργασία μεταξύ ΥΠΕΝ και ΤΕΕ, υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα και ανισοκατανομή μεταξύ των υποθέσεων ανά ΣΑ, η οποία εκτιμάται ότι θα αμβλυνθεί τους επόμενους μήνες, πάντα όμως θα αντικατοπτρίζει τις ειδικές συνθήκες κάθε περιοχής που αποτελεί συνδυασμό παραγόντων που προβλέπεται από τη νομοθεσία (προστατευόμενοι και παραδοσιακοί οικισμοί, ιστορικοί τόποι, αυθαίρετη δόμηση κλπ).

  Σε υποσύνολο 568 φακέλων, η γεωγραφική κατανομή ανά Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής έχει ως εξής:

  Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών 19
  Π.Ε. Βορείου Τομέα 59
  Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών 8
  Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών 29
  Π.Ε. Πειραιώς 8
  Π.Ε. Ανατολικής Αττικής 27
  Π.Ε. Δυτικής Αττικής 7
  Π.Ε. Νήσων 58
  Π.Ε. Θεσσαλονίκης 30
  Π.Ε. Κιλκίς 1
  Π.Ε. Σερρών 3
  Π.Ε. Χαλκιδικής 20
  Π.Ε. Αρτας 3
  Π.Ε. Θεσπρωτίας 4
  Π.Ε. Ιωαννίνων 10
  Π.Ε. Πρέβεζας 4
  Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων 2
  Π.Ε. Λακωνίας 2
  Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας 1
  Π.Ε. Αχαΐας 12
  Π.Ε. Κέρκυρας 3
  Π.Ε. Σάμου 1
  Π.Ε. Χίου 38
  Π.Ε. Θήρας 8
  Π.Ε. Καλύμνου 6
  Π.Ε. Κω 14
  Π.Ε. Νάξου 9
  Π.Ε. Ρόδου 75
  Π.Ε. Σύρου 6
  Π.Ε. Τήνου 24
  Π.Ε. Ηρακλείου 1
  Π.Ε. Λασιθίου 13
  Π.Ε. Ρεθύμνης 48
  Π.Ε. Χανίων 15

  Σημ. για συντάκτες: τυχόν επιμέρους συγκριτικές ασυμφωνίες επί των συνόλων στα ανωτέρω στατιστικά στοιχεία δεν προκύπτουν από λάθη αλλά από διαφορετικές χρονικές στιγμές στατιστικής επεξεργασίας των δεδομένων καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα e–adeies λειτουργεί αδιαλείπτως (χωρίς «πάγωμα» για την έκδοση των στοιχείων) και η επεξεργασία γίνεται εκ των υστέρων.

  Sign in to follow this  


  User Feedback


  Elounda

  Posted (edited)

  Αίτηση άδειας κατεδάφισης 30 τμ όλα κι όλα 2 μήνες να ελεγχθεί. Το 2019 .Σε σημείο να κάνω έγγραφο ότι έχει παρέλθει ο χρόνος και η απάντηση κάντο δεν μας νοιάζει είμαστε  υποστελεχωμενοι. Τι μας λένε τώρα τα ακούω βερεσε. 6 και 7 μήνες να  περάσει θέμα  σε Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων. Να μην πούμε και για τα δασικά. Κατά τα αλλα το σύστημα μας έλυσε όλα τα θέματα (Κάντε ένα ερώτημα διευκρίνιση σε Υδομ να δούμε πότε θα απαντήσει η Πεχω ΔΑΟΚΑ κτλ)Αυτά πρέπει να λυθούν πρώτα από ολα.Θετικο όμως η ΕΕΜΚ  εκεί μάλιστα για αυτό περίπου το 50 % όλων. Αλλά για να πάρεις κάποια έγγραφα  πχ (Σ.Α. αρχαιολόγια  κτλ) φτύνεις  αιμα.

  Edited by Elounda

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.