Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • Ξεμπλοκάρει η δυνατότητα δόμησης ή πώλησης σε συνεχόμενα οικόπεδα


    Τη δυνατότητα δόμησης ή πώλησης με ευνοϊκότερους όρους για τους ιδιοκτήτες πολλών χιλιάδων ακινήτων σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας, δίνει ο Αρειος Πάγος, με γνωμοδότηση του αντιεισαγγελέα Νίκου Παντελή, λύνοντας με τον τρόπο αυτό το πρόβλημα που δημιουργήθηκε πέρυσι με αντίθετη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

    Η Ολομέλεια πέρυσι είχε κρίνει ότι "συνεχόμενα άρτια οικόπεδα ή γήπεδα, κείμενα σε περιοχές εντός ή εκτός ρυμοτομικού σχεδίου, που έχουν περιέλθει με διαφορετικά συμβόλαια στον αυτό κύριο ή σε περισσότερους συγκυρίους, χάνουν την αυτοτέλειά τους και αποτελούν αυτοδικαίως ένα ενιαίο οικόπεδο ή γήπεδο".

    Ωστόσο, οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι Αθηνών - Πειραιά - Αιγαίου - Δωδεκανήσου και Κέρκυρας υπέβαλαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικό ερώτημα επί του θέματος και ο αντιεισαγγελέας αντέκρουσε την γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΝΣΚ επισημαίνοντας ότι οι θέσεις του συγκρούονται με το Σύνταγμα και είναι αντίθετες με τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό.

     

    Με την γνωμοδότηση του κ. Παντελή ανάβει το "πράσινο φως" για επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος, υπέρ της αυτοτέλειας των οικοπέδων, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να πωλούνται και να κτίζονται ξεχωριστά το καθένα. Ο εισαγγελικός λειτουργός σημειώνει ότι "είναι φανερό ότι με την συγχώνευση περισσότερων αυτοτελών πραγμάτων σε ένα και την απαγόρευση της δυνατότητας πώλησης καθενός χωριστά αφενός και την συνακόλουθη αφ' ετέρου απομείωση των πολεοδομικών τους δυνατοτήτων (περιοριστικά αποτελέσματα του ατομικού δικαιώματος), η αξία των πραγμάτων αυτών ελαττώνεται σημαντικά, ενώ η ωφέλεια για το περιβάλλον (επιδιωκόμενος σκοπός, δημόσια συμφέρον), είναι ασήμαντη, λόγω του ότι πρόκειται για μέτρο όχι γενικό, αλλά τέτοιο που εφαρμόζεται σε μεμονωμένες και εξαιρετικές περιπτώσεις".

     

    Πηγή: http://www.buildnet....=213&artid=6931





    Manolis gon

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Παραμενει σε ισχυ η Γνωμοδοτηση Ν.Σ.Κ. 430/91 οπως εγινε αποδεκτη απο την Εγκ.34/1991 του ΥΠΕΧΩΔΕ.

     

    Παντως και το 1991 δεν ηταν ομοφωνη η γνωμοδοτηση του Ν.Σ.Κ.. Ο Εισαγγελεας εφαρμοσε ευτυχως την κοινη λογικη.

     

    (Παντως η Γνωμοδοτησεις του Ν.Σ.Κ. του κρατους δεν ειναι δευσμευτικες μεχρι να αποφανθει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Εχω συναντησει διαφορες που εχουν απορριφθει).

    Edited by Silent Arrow
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.