Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Η Ελλάδα αντλεί το 60% του νερού από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα


    Η Ελλάδα, δυστυχώς, έχει το ατυχές προνόμιο να είναι ουραγός στη διαχείριση των επιφανειακών υδάτων, τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, κηρύσσοντας την Πέμπτη στα Τρίκαλα την έναρξη του συνεδρίου «Restart mAI city» που διοργανώνει ο Δήμος Τρικκαίων για τη δημιουργία μιας Βιώσιμης και Έξυπνης Πόλης.

    «Η Ελλάδα αντλεί το 60% του νερού από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, από τα υπόγεια αποθέματά μας και μόλις το 40% του νερού που χρησιμοποιούμε προέρχεται από τη βροχή, από το βρόχινο νερό», ανέφερε ο Υφυπουργός, προσθέτοντας ότι πριν από 20 χρόνια συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο. «Κάθε χρόνο, αντλούμε, εξαντλούμε 700 λίμνες του Μαραθώνα, από τα υπόγεια αποθέματα» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι σήμερα η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει δύο μεγάλες προκλήσεις στην παραγωγή τροφίμων:

    α) Η παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων, λόγω του ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και

    β) η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που, μεταξύ άλλων, οδηγεί στη μείωση της παραγωγής.

    Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στη χώρα μας και σημείωσε ότι πρόκειται «για μια μεγάλη πρόκληση», μέσα από την οποία αναδεικνύεται και το ζήτημα της διαχείρισης του νερού.

    Ως παράδειγμα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε τον νομό Λάρισας: «Πριν 30 χρόνια οι αγρότες αντλούσαν νερό για να αρδεύουν τα χωράφια τους από τα 30 μέτρα και σήμερα αντλούν νερό από τα 400 μέτρα. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, άρα μεγαλύτερο κόστος για την τσέπη του παραγωγού [...] Περιβάλλον, κλιματική αλλαγή, πρωτογενής τομέας, βιώσιμες χώρες και βιώσιμες πόλεις συνδέονται μεταξύ τους πάρα πολύ στενά και δεν μπορεί κάποιος να κοιτά αποσπασματικά το ένα και να αφήνει το άλλο».

    Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση διαθέτει ένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και θα το εφαρμόσει με έξυπνο τρόπο, ένα σχέδιο που, όπως είπε, διακρίνεται από την καινοτομία και αξιοποιεί έξυπνες εφαρμογές για να εξασφαλίσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.


    Πηγή: http://greenagenda.gr/%CE%BA%CE%AC%CE%B8%CE%B5-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5-700-%CE%BB%CE%AF%CE%BC%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B1%CF%81/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    το ότι η κυβέρνηση διαθέτει ένα καλό σχέδιο και ίσως κάτι γίνει κάνει να αχνοφαίνεται μια ελπίδα ότι μπορεί τα μεγάλα ζόρια να τα δούμε αργότερα και οχι όταν υποθέτω ότι προέβλεπε ο Στηβ Χωκινς, η ελπίδα πάντα πεθαίνει τελευταία και πρέπει να ελπίζουμε να μην αρχίσουμε να πηδάμε από τα μπαλκόνια. Επιπρόσθετα όμως και νομίζω μέσα στο 2019 είχα παρακολουθήσει μια διάλεξη του Ζερεφού ο οποίος έλεγε η Αθήνα και η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα αντιμετωπίσει πρόβλημα λειψυδρίας. Ετσι το λεω ώστε όποιος έχει ταράτσα να κάνει την δεξαμενή του και γενικά όλοι να είμαστε φειδωλοί στην κατανάλωση νερού. Το ότι κάποτε τραβούσαν νερό από τα 30μ και σήμερα από τα 400, νομίζω ενισχύει τον ισχυρισμό μου.

    Link to comment
    Share on other sites

    και βέβεια τίθεται και το ζήτημα της ποιότητας του νερού. μη ξεχνάμε πως η βιομηχανία της ζωικής και φυτικής παραγωγής χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο νερό, όχι μόνο λόγω της αύξησης του πληθυσμού αλλά και λόγω της αύξησης των ξηρασιών, της καταστροφής των εδαφών που λόγω της άκριτης χρήσης φυτοφαρμάκων και λοιπων χημικών, οδηγεί πάντα στην αδυναμία του εδάφους να κατακρατά το νερό.
    Ναι θέλει από τώρα εκπαίδευση και ενημέρωση ώστε να σταματήσει η αλόγιστη χρήση από όλους (παραγωγούς και πολίτες) και σαφείς ελέγχους (που παραδοσιακά στη χώρα αυτή δεν γίνονται)

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.