Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις – Τέλος φθινοπώρου ο οδηγός του προγράμματος


    Προβλέπεται η ενεργειακή ανακαίνιση 8.500 πολύ μικρών και 1.200 μεσαίων, μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, έργα συνολικού προϋπολογισμού 947,5 εκατ. ευρώ.

    Στα τέλη του φθινοπώρου αναμένεται ότι θα έχει δημοσιευθεί ο οδηγός του προγράμματος «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου για τα τιμολόγια ρεύματος. Με την εφαρμογή του, όπως περιγράφεται στο ειδικό παράρτημα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκτιμάται ότι θα υποστηριχθούν τουλάχιστον 9.700 επιχειρήσεις (8.500 πολύ μικρές και 1.200 μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες) σε διάφορους παραγωγικούς τομείς όπως στον τουρισμό, στον αγροδιατροφικό κ.ά. αλλά και ιδιωτικά γραφεία και εμπορικά κτίρια.

    Μάλιστα, όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μια συντηρητική εκτίμηση προσδιορίζει την επιδότηση στο 45% για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις. Ωστόσο, ο τελικός αριθμός των επιλέξιμων επιχειρήσεων μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερος από τις 9.700 που έχει αρχικά προσδιοριστεί, «ανάλογα με την κατανομή των κεφαλαίων και τις ανάγκες, μετά τον COVID -19, για κάθε τομέα οικονομικής δραστηριότητας», όπως επισημαίνει η ίδια πηγή.

    Το συνολικό κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στα 947,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 450 εκατ. ευρώ (558 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ) θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και τα υπόλοιπα 497,5 εκατομμύρια ευρώ από συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Οι δράσεις του προγράμματος θα υλοποιηθούν μέσω πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων με εκτιμώμενη έναρξη εντός του 2021. Η φάση εφαρμογής θα διαρκέσει περίπου τρία χρόνια, μετά την αξιολόγηση και την έγκριση των αιτήσεων και το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο 2024.

    Η επένδυση περιλαμβάνει δύο επιμέρους προγράμματα: (α) ενεργειακή απόδοση στον τριτογενή και δευτερογενή τομέα για μεσαίους, μεγάλους και πολύ μεγάλους οργανισμούς και (β) εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.

    Οι επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν: ενεργειακή ανακαίνιση κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση της διαδικασίας παραγωγής, εγκατάσταση νέου (ή αντικατάσταση υπάρχοντος) συστήματος θέρμανσης ή ψύξης, καθώς και παροχή ζεστού νερού με σύστημα ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), συμπαραγωγή ενέργειας υψηλής απόδοσης για αυτοκατανάλωση, εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων και εξοπλισμού, ηλεκτρικά οχήματα για τη διανομή προϊόντων και πρώτων υλών, σημεία φόρτισης, εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού, καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης (ενεργειακός έλεγχος, ενεργειακή και τεχνική συμβουλευτική, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, διαχείριση της εφαρμογής του επενδυτικού σχεδίου).

    Για την ενεργειακή απόδοση στον τριτογενή και τον δευτερογενή τομέα για μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, θα πραγματοποιηθούν δύο υποχρεωτικοί ενεργειακοί έλεγχοι. Όσο για τις πολύ μικρές θα καθοριστούν ελάχιστες απαιτήσεις για την ενεργειακή απόδοση του εξοπλισμού. Με τις επιχορηγήσεις των δράσεων του προγράμματος θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή τους απόδοση, να προωθήσουν τη χρήση ΑΠΕ και γενικότερα να αναβαθμίσουν την ανταγωνιστική τους θέση, επενδύοντας στην τεχνολογική ανάπτυξη.

    Οι προοπτικές εξοικονόμησης ενέργειας μέσω των έργων του προγράμματος, αντιστοιχούν περίπου στο 25% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στον βιομηχανικό τομέα. Γενικότερα, αναμένεται να μειώσουν το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων καθώς και την ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας κατά 380 GWh και τις ετήσιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 90 kt ισοδύναμου CO2 (μείωση περίπου 30%-40%, στις άμεσες και έμμεσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου).

    Τα κτίρια θεωρούνται υπεύθυνα για περίπου το 40% της κατανάλωσης ενέργειας και το υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα της χώρας αποτελείται κυρίως από παλαιές κατασκευές, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν με παρωχημένους κανονισμούς ενεργειακής απόδοσης, χωρίς θερμομόνωση.


    Πηγή: https://www.ot.gr/2021/09/16/green/eksoikonomo-gia-epixeiriseis-telos-fthinoporou-o-odigos-tou-programmatos



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.