Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      9.298


  2. Gousgounis

    Gousgounis

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      1.640


  3. alej

    alej

    Core Members


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      1.478


  4. melnikof

    melnikof

    Members


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      38


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 03/02/2024 in Δημοσιεύσεις

  1. 1 point
  2. ΠΟΥ είχε δηλωθεί? Σε Οικοδομική Άδεια Σε Ε9 Συμβόλαια στο τοπογραφικό τους? ημερομηνίες? κλπ και που θέλεις να "δηλωθεί" ?? τα οικόπεδα ή είναι άρτια και οικοδομήσιμα ή ατύχησαν (γενικά μιλώντας) Δώσε όλα τα δεδομένα διότι θα φάμε δέκα μήνες μέχρι να καταλάβουμε τι έχεις αν τα βγάζουμε με το τσιγκέλι.
    1 point
  3. Καλημέρα συνάδελφε. Βλέπω από τα σκαριφήματα ότι οι περιπτώσεις μοιάζουν πολύ. Επισκέφτηκα και εγώ το πολεοδομικό γραφείο και οσον αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση η γνώμη του μηχανικού ήταν οτι δεν βλέπει κάπου να λέει οτι απαγορεύεται, οπότε αφού δεν απαγορεύεται, επιτρέπεται. Τα στοιχεία που συνέβαλαν υπέρ, ήταν το γεγονός οτι υπάρχει λειτουργική σύνδεση μέσω της εισόδου. Επίσης ολη η πυλωτή είναι προσβάσιμη από τον ακάλυπτο χώρο, περιμετρικά, όπως και στην περίπτωσή σου. Το πνεύμα της νομοθεσίας μάλλον ήταν να εξασφαλίζεται ενιαία λειτουργία του χώρου. Δυστυχώς κάποια περισσότερο τεκμηριωμένη απάντηση δεν έχω για την ώρα. Ο δικός σας υπάλληλος που βασίζεται;
    1 point
  4. Η μελέτη ΜΕΑ είναι μια, όπως μια είναι και η αρχιτεκτονική. Ακόμα όμως και σε μια μελέτη όταν έχουμε δύο διαφορετικές χρήσεις (ή κτίρια) τότε βγαίνουν δύο διαφορετικά αποτελέσματα ένα για κάθε χρήση (ή κτίριο). Τα ΠΕΑ θα είναι δύο. όσον αφορά τα τ.μ. ΜΕΑ/ΠΕΑ παίρνει πάντα τις εξωτερικές διαστάσεις ανεξάρτητα με το πως τα μετρούν στα αρχιτεκτονικά ή ακόμα και στα συμβόλαια.
    1 point
  5. Ο αναλυτικός υπολογίζεται με το παράρτημα Β του 4495 (Βάλε ότι εργασία θεωρείς σχετική. πχ Εκσκαφές, Σκυρόδεματα, υγρομονώσεις, πλακίδια, εγκατάστάσεις ύδρευσης αποχέτευσης κτλ) Στα αρχιτεκτονικά βάζεις τον συνολικό προϋπολογισμό και οι κρατήσεις υπολογίζονται απο αυτόν. Στις υπόλοιπες μελέτες αθροίζεις ανά κατηγορία. πχ Σκυροδέματα πάει στα στατικά κτλ
    1 point
  6. Καλησπέρα, Θα ήθελα την γνώμη σας σχετικά με την ερμηνεία των ακόλουθων άρθρων και παραγράφους του NOK Αυτό που προσπαθώ να διαλευκάνω είναι εάν ένα εξωτερικό κλιμακοστάσιο κινδύνου μετράει στη κάλυψη σε νέο κτίριο. Διαπιστώνω κάποιες αντιφάσεις αλλα ίσως και να τα ερμηνεύω λάθος. Να διευκρινίσω οτι με ενδιαφέρει η περίπτωση ανοιχτού κλιμακοστασίου! ΝΟΚ. άρθρο 12. Παρ. 4.η Στον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου δεν προσμετρώνται οι επιφάνειες των ορθών προβολών σε οριζόντιο επίπεδο : η. Κλίμακες κινδύνου εφόσον απαιτούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του εκάστοτε ισχύοντος κανονισμού πυροπροστασίας και μόνο σε υφιστάμενα πριν την ισχύ του κανονισμού κτίρια στα οποία έχει εξαντληθεί το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου. Σύμφωνα με το παραπάνω τα εξωτερικά κλιμακοστάσια κινδύνου σε ΝΕΑ κτίρια μετράνε στην κάλυψη ΑΛΛΑ ΝΟΚ. άρθρο 12. Παρ. 4.δ Στον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου δεν προσμετρώνται οι επιφάνειες των ορθών προβολών σε οριζόντιο επίπεδο : δ. Χώρων και κατασκευών όπως ορίζονται στα άρθρα 16 και 17 με τις ελάχιστες διαστάσεις που προβλέπονται σε αυτά. οπου σύμφωνα με το άρθρο 17. Παρ. 4.γ 4. Μέσα στις ελάχιστες αποστάσεις Δ ή δ του υποχρεωτικού ακάλυπτου χώρου, εκτός όσων αναφέρονται σε άλλα άρθρα του παρόντος νόμου, επιτρέπονται: γ) Κλίμακες κινδύνου, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις μέσα στις ελάχιστες επιτρεπόμενες αποστάσεις του υποχρεωτικά ακάλυπτου χώρου και σε απόσταση τουλάχιστον ενός (1,00) μ. από τα όρια του οικοπέδου, εφόσον δεν είναι δυνατή η τοποθέτησή τους σε άλλη θέση. Εδώ μπορεί κανείς να συμπεράνει οτι εφόσον το εξωτερικό κλιμακοστάσιο κινδύνου συμπεριλαμβάνεται στο άρθρο 17, τοτε σύμφωνα με το άρθρο 12 δεν συμπεριλαμβάνεται στην κάλυψη. Η εξαίρεση που αναφέρει το άρθο 17 (¨εκτός όσων αναφέρονται σε άλλα άρθρα του παρόντος νόμου¨) αντιλαμβάνομαι οτι αναφέρεται σε κατασκευές των οποίων η τοποθέτηση εντός των αποστάσεων Δ ή δ απαγορεύεται ρητά σε άλλα σημεία του νόμου . Κάτι που δέν ισχύει για τα κλιμακοστάσια κινδύνου. Συνεπώς απο εδώ μπορεί κανείς να συμπεράνει οτι τα κλιμακοστάσια κινδύνου, σε όλα τα κτίρια (νέα και υφιστάμενα), δεν συμπεριλαμβάνονται στην κάλυψη και μπορούν να τοποθετηθούν εντός των αποστάσεων Δ ή δ εφόσον δέν μπορούν να τοποθετηθούν αλλού. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις γνώμες σας!
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+02:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • ΠΔ 94/2025: Το νέο πλαίσιο για τα Ειδικά Σχέδια Περιβαλλοντικού Ισοδυνάμου Αναβάθμισης Πόλεων
      Με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 94/2025, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α’ 196/11.11.2025, θεσπίζεται ολοκληρωμένο και θεσμικά κατοχυρωμένο πλαίσιο για την περιβαλλοντική αντιστάθμιση των κινήτρων δόμησης που παρέχει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ).

      Το νέο σύστημα στοχεύει στη διασφάλιση της ισορροπίας μεταξύ αυξημένης δόμησης και αστικού περιβάλλοντος, μέσω της εκπόνησης και έγκρισης των Ειδικών Σχεδίων Περιβαλλοντικού Ισοδυνάμου Αναβάθμισης Πόλεων (Ε.Σ.Π.Ι.Α.Π.).

      Το Π.Δ. εφαρμόζει τις προβλέψεις των άρθρων 66–71 του ν. 5197/2025 και εισάγει μια νέα διοικητική διαδικασία η οποία καθορίζει:

      τα μέτρα περιβαλλοντικού ισοδυνάμου,


      τη διαδικασία έγκρισης των Ειδικών Σχεδίων,


      το ύψος του περιβαλλοντικού ανταλλάγματος,


      τις προϋποθέσεις εκκίνησης οικοδομικών εργασιών για άδειες που αξιοποιούν αυξημένους συντελεστές.
      • 0 απαντήσεις
    • «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»: Οι πρώτοι πίνακες αποτελεσμάτων 102.508 εγκεκριμένων και 13.351 απορριπτέων αιτήσεων
      Αναρτήθηκαν από το ΥΠΕΝ τα αποτελέσματα των πρώτων αποφάσεων που αφορούν στο πρόγραμμα «ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ».

      Η απόφαση που αφορά με θέμα: Έγκριση προσωρινών και οριστικών αποτελεσμάτων υποβολής αιτήσεων του προγράμματος «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»: https://diavgeia.gov.gr/doc/6ΔΙ34653Π8-1ΓΠ

      Σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/140497/820/ 18.12.2024 (Β’ 6969) κοινή υπουργική απόφαση Προκήρυξης του Προγράμματος «ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ», που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της Δράσης του RePowerEU 16994 «Ενεργειακή απόδοση και προώθηση των ΑΠΕ για αυτοκατανάλωση» με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει αποφασίστηκε:
      • 0 απαντήσεις
    • Οι αλλαγές στο απαιτούμενο επίπεδο γνώσεων και τις ειδικότητες μηχανικών των τεχνικών ασφαλείας
      Δημοσιεύθηκαν στον Ν.5239/25 με τίτλο «Δίκαιη Εργασία για Όλους: Απλοποίηση της Νομοθεσίας – Στήριξη στον Εργαζόμενο – Προστασία στην Πράξη – Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις» στο ΦΕΚ 178/Α'/17.10.2025 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι αλλαγές για το απαιτούμενο επίπεδο γνώσεων και τις ειδικότητες μηχανικών που αφορούν τους τεχνικούς ασφαλείας.

      Πιο συγκεκριμένα:

      Άρθρο 30 Απαιτούμενο επίπεδο γνώσεων τεχνικού ασφαλείας - Τροποποίηση άρθρου 502 Κώδικα Εργατικού Δικαίου

      Tο άρθρο 502 διαμορφώνεται ως εξής:

      «Άρθρο 502 Απαιτούμενο επίπεδο γνώσεων τεχνικού ασφάλειας

      1. Στις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες της κατηγορίας Α’ του άρθρου 500, και σε εκείνες της κατηγορίας Β’ του ίδιου άρθρου, που απασχολούν εξακόσια πενήντα (650) άτομα και άνω, ο τεχνικός ασφάλειας πρέπει να έχει
      τα προσόντα της περ. α) ή β) της παρ. 1 του άρθρου 501.
        • Upvote
      • 0 απαντήσεις
    • ΕΤΑΜ Αντισεισμικές Συναντήσεις – Θεοδόσης Τάσιος
      Η παρούσα συνέντευξη με τον καθηγητή Θεοδόση Τάσιο, πραγματοποιήθηκε στις 15 Απριλίου 2025 από την καθηγήτρια Ελισάβετ Βιντζηλαίου, στο πλαίσιο της σειράς «Αντισεισμικές Συναντήσεις» που υλοποιείται από το ΕΤΑΜ.

      Επιστημονική Επιμέλεια – Δ.Σ. ΕΤΑΜ.

      Το Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής Μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Αντισεισμικής Μηχανικής (International Association for Earthquake Engineering – I.A.E.E.) που εδρεύει στο Τόκιο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αντισεισμικής Μηχανικής (European Association for Earthquake Engineering – E.A.E.E.), που εδρεύει στην πόλη του εκάστοτε Γενικού Γραμματέα της Ενώσεως. Έτος Ίδρυσης 2002
      • 0 απαντήσεις
    • Ember: Οι ΑΠΕ ξεπέρασαν τον άνθρακα στην παγκόσμια ηλεκτροπαραγωγή
      Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), με την ισχυρή ώθηση της ηλιακής ενέργειας, ξεπέρασαν για πρώτη φορά την παραγωγή από άνθρακα και το μερίδιο που κατέχει στην ηλεκτροπαραγωγή παγκοσμίως. Όπως δείχνει νέα έκθεση του Ember, η παραγωγή από ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 363 TWh (+7,7%), φτάνοντας τις 5.072 TWh, ενώ η παραγωγή από άνθρακα μειώθηκε κατά 31 TWh, στις 4.896 TWh. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στην παγκόσμια ηλεκτροπαραγωγή αυξήθηκε σε 34,3% (από 32,7%), ενώ το μερίδιο του άνθρακα μειώθηκε σε 33,1% (από 34,2%).

      Παράλληλα, το Ember αναφέρει πως η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα ξεπέρασε την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης για ρεύμα, ενώ μόνη της, η ηλιακή ενέργεια κάλυψε το 83% αυτής της αύξησης, με πολλές χώρες να καταγράφουν νέα ρεκόρ.
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.