Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

dada

Core Members
  • Περιεχόμενα

    641
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    3

Everything posted by dada

  1. Το άρθρο 17 παρ.6β του ΝΟΚ αναφέρεται σε κατασκευές κάτω από την οριστική στάθμη του εδάφους, όχι σε υπόγεια που μπορεί να εξέχουν του εδάφους κατά 1,20μ. Επίσης, περιγράφει πολύ συγκεκριμένες συνθήκες και χρήσεις υπό τις οποίες μπορεί επέκταση εκτός περιγράμματος να είναι αποδεκτή. Στο αρ11, παρ 6.ι περιγράφει τι ισχύει για υπόγεια. Και για κατοικία ορίζει οτι δε μετρά στη δόμηση υπόγειος όροφος επιφάνειας ίσης με εκείνη που καταλαμβάνει το κτήριο. Ακόμα και στην παράγραφο θ, του αρ. 6, που σου δίνει τη δυνατότητα να επεκταθείς εκτός περιγράμματος, στη δίνει υπό τις προϋποθέσεις της παρ 6 του αρ. 17. Δηλαδή, κάτω από την οριστική στάθμη του εδάφους.
  2. Αυτό από που προκύπτει? Μπορεί σίγουρα να εξέχει του περιγράμματος του ισογείου, αν ο όροφος ορίζει μεγαλύτερο περίγραμμα κάλυψης(πχ υπάρχει χώρος σε εξοχή που δεν υπάρχει στο ισόγειο). Αλλά να εξέχει του περιγράμματος κάλυψης που ορίζει το κτίριο από που προκύπτει ? Εδώ θα πρέπει να μας διαφωτίσει ο θεματοθέτης. Εγώ κατάλαβα οτι πρόκειται για αναθεώρηση άδειας, γιατί λέει "Επειδή όμως προέκυψαν κάποιες αλλαγές, θα ήθελα αυτόν τον ημιυπαίθριο να τον κάνω πέργκολα, γιατί δεν με φτάνουν πλέον τα επιτρεπόμενα τετραγωνικά μέτρα για ημιυπαίθριους."
  3. Διαφωνώ. Ναι, μόνο που ο συλλογισμός πάει ανάποδα. Η κάλυψη ορίζεται από το περίγραμμα του κτηρίου και όχι του υπογείου. Άρα το υπόγειο μπορεί να επεκταθεί εντός ορίων περιγράμματος κάλυψης και όχι το περίγραμμα του υπογείου να ορίσει την κάλυψη. Η πέργκολα δεν μετράει στην κάλυψη. Το περίγραμμα του ισογείου (για κατοικία) δεν μπορεί να εξέχει του περιγράμματος κάλυψης (αρ11, παρ 6.ι.) Άρα κάτω από την πέργκολα δεν μπορείς να έχεις υπόγειο (δηλαδή να μην το μετράς στη δόμηση).
  4. Μόλις σήμερα είδα ότι έχουν μπλοκάρει και εμένα. Να ρωτήσω τα εξής: Σχετικά με τις αμοιβές...Καινούρια πράγματα να κάνω δεν έχω, οπότε νέο έργο δεν χρειάζομαι να ανοίξω. Τα παλιά μπορώ να τα επεξεργαστώ? πχ να αλλάξω τη συμφωνηθείσα σε ένα έργο? Σχετικά με το σύστημα αυθαιρέτων... Μπλοκάρει και αυτό? για την ώρα εκεί δεν βλέπω να έχω κάποιον περιορισμό...
  5. Σε ποιο νόμο αναφέρεται η αλλαγή χρήσης? Ο κτιριοδομικός έχεις δίκιο, αν και δεν αντιλαμβάνομαι τη διαφορά. Είναι δημοσιευμένο σε ΦΕΚ, άρα και πάλι ισχυρότερο της κάθε εγκυκλίου. Ή όχι? Κάθομαι και τα κοιτάω πάλι, γιατί και εμένα με έχει παιδεψει πολύ το θέμα. Ο κτιριοδομικός, στο εμπόριο βάζει και τα κομμωτήρια. Τα κομμωτήρρια δεν είναι ξεκάθαρα ΚΥΕ?
  6. Έμπλεξες με μια πολύ πονεμένη ιστορία. Θα σου πω τη γνώμη μου και πως το έχω χειριστεί σε ανάλογες περιπτώσεις. Γενικά όμως υπάρχει τεράστια διχογνωμία πάνω στο θέμα. Σχετικά με τον έλεγχο νομιμότητας για τα προ του 83 τη γνώμη μου και την τεκμηρίωση της θα τη βρεις εδώ. Με τη γνώμη μου συμφώνησαν δυο υπάλληλοι της πολεοδομίας και άλλοι δυο διαφώνησαν. Θα δεις και της γνώμες των συναδέλφων στο θέμα. Στις παλιές άδεις πολλές φορές δεν αναφέρονταν οι χρήσεις. Στη συγκεκριμένη που αναφέρω στο παραπάνω θέμα, το στέλεχος ανέφερε μόνο κατοικίες, αλλά υπήρχε εγκεκριμένη κάτοψη που έγραφε καταστήματα. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να πας να βρεις την πρώτη ηλεκτροδότηση από τη ΔΕΗ και να δεις πότε και σαν τι ηλεκτροδοτήθηκε ο χώρος. Το έχουν δεχτεί σε όμοια με τη δική σου περίπτωση στο δήμο για άδεια λειτουργίας. Σχετικά με την αλλαγή χρήσης από κατάστημα σε ΚΥΕ και εδώ δεν συμφωνώ. Ο κτηριοδομικός προσδιορίζει καταστήματα και χώρους συνάθροισης κοινού. Αν λοιπόν πρόκειται για ένα μικρό κατάστημα, τότε κατά τη γνώμη μου δεν χρειάζεσαι αλλαγή χρήσης. Αν όμως προκύπτει χώρος συνάθροισης κοινού τότε ναι. Γνωρίζω πως υπάρχει εγκύκλιος που το ζητά, αλλά η εγκύκλιος είναι ερμηνευτική του νόμου. Ο νόμος υπερισχύει. Επίσης, εφόσον όταν εκδόθηκε η άδεια δεν υπήρχε ο διαχωρισμός των χρήσεων, τι σόι αλλαγή χρήσης είναι αυτή? Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξεις είναι αν πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του χώρου κύριας χρήσης και γενικότερα καταλληλότητας. Σήμερα, με το νέο τρόπο έκδοσης άδειας λειτουργίας καταστημάτων, όλη την ευθύνη για τη νομιμότητα την έχεις εσύ. Και αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι σε μια τόσο δαιδαλώδη νομοθεσία. Παλιά παίρναμε και μια σφραγίδα από δήμο πολεοδομία και ήμασταν καλυμμένοι. Τώρα είναι όλο επάνω μας. Οπότε μελέτησε όσα σου ανέφερα, σχημάτισε γνώμη και αποφάσισε. Για ότι άλλο προκύψει, τα ξαναλέμε...
  7. Συνάδελφε Alsterwasser, τι άλλο θα δουν τα μάτια μας! Λοιπόν ο ιδιοκτήτης έχει κάτοψη η οποία παρουσιάζει την υπάρχουσα κατάσταση και φέρει τον τίτλο "ενημέρωση". Έχει κανονικά σφραγίδες και μηχανόσημο αν τα θυμάστε και ημερομηνία 1998 Στο φάκελο της άδειας (1996) υπάρχουν τα αρχικά σχέδια και μια αναθεώρηση την ίδια χρονιά. Στο στέλεχος αναφερεται η αναθεώρηση, αλλά καμία μεταγενέστερη ενημέρωση. Το στέλεχος όμως δεν είναι σφραγισμένο για ηλεκτροδότηση, πράγμα που σημαίνει οτι μάλλον κάπου βολοδερνε οταν ηλεκτροδοτήθηκε η οικοδομή. Άρα μπορεί να μην είχε γυρίσει από τη βόλτα του όταν έγινε (αν έγινε) η ενημέρωση. Το περίεργο είναι, οτι η κάτοψη της ενημέρωσης ξεφεύγει λίγο από το περίγραμμα που ορίζεται από το διάγραμμα δόμησης ως κάλυψη. Μιλάμε για κάτοψη ισογείων καταστημάτων σε πολυώροφη πολυκατοικία. Άρα, ακόμα και αν δόθηκε η ενημέρωση κακώς δόθηκε, θα έπρεπε να είναι αναθεώρηση. Τι κανουμε σε αυτη την περιπτωση συναδελφοι??
  8. Συνάδελφοι καλησπέρα, έχω μπερδευτει με την νέα υγειονομική διάταξη και θέλω τα φώτα σας. ΚΥΕ αδειοδοτημένο ως Αναψυκτήριο - καφέ για περαστικούς και ορθίους θέλει σήμερα να προσθέσει τραπεζοκαθίσματα. Δεν θα αλλάξει τίποτα στα προϊόντα που προσφέρει, έχει ήδη διπλή γούρνα από την αδειοδότησή του. Μόνο καθίσματα θέλει να προσθέσει. Η νέα διάταξη αναφέρει στο άρθρο 5 Στην περίπτωση προσθήκης εντός επιχείρησης μαζικής εστίασης δραστηριότητας της ίδιας υποκατηγορίας πρέπει να γίνεται προσαρμογή του διαγράμματος ροής στο αντίστοιχο αρχείο της επιχείρησης και να είναι διαθέσιμο στις ελεγκτικές αρχές. Οι κατηγορίες ορίζονται στο άρθρο 10 Κατηγορία Ι – Επιχειρήσεις Παρασκευής ή & Συσκευασίας Κατηγορία ΙΙ – Διανομείς (Αποθήκευση-Χονδρική πώληση) & Μεταφορείς (Οχήματα μεταφοράς) Κατηγορία ΙΙΙ- Επιχειρήσεις Λιανικού Εμπορίου Κατηγορία Ιν- Επιχειρήσεις Μαζικής εστίασης Οι υποκατηγορίες ποιες είναι??? για την κατηγορία ΙV είναι οι παρακάτω, που περιγράφονται στο άρθρο 14?? 1. Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πλήρους επεξεργασίας ,(πλήρους γεύματος) 2. Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης μερικής επεξεργασίας ,(πρόχειρου γεύματος) Ως αλλαγή δραστηριότητας εννοείται όταν μία επιχείρηση προσφέρει υπηρεσίες/προϊόντα που προβλέπονται σε διαφορετική δραστηριότητα από αυτή που έγινε η δήλωση γνωστοποίησης, π.χ όταν μία επιχείρηση λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών έχει μετατραπεί σε επιχείρηση μαζικής εστίασης πλήρους γεύματος. Και οι δραστηρίοτητες ποιες είναι? που ορίζονται? Γιατί από το παράδειγμα που παραθέτει, είναι σαν να εννοεί τις κατηγορίες. Ο δήμος θέλει να βγει εκ νέου άδεια για καφετερία, γιατί λέει οτι τα τραπεζοκαθισματα δεν προβλέπονται απο την άδεια που έχουμε, οπότε δεν μπορεί να γίνει προσθήκη δραστηριότητας. Εγώ όπως τα διαβάζω εδώ, νομίζω οτι μπορούμε να κάνουμε απλά μεταβολή της υπάρχουσας άδειας και να μην πληρώνει παλι τα παράβολα ο καταστηματάρχης για νέα αδειοδότηση. Ποια ειναι η γνωμη σας?
  9. Νομίζω ότι εννοεί οτι αν ολοκλήρωσες ΦΟ προ του 11 και έχτισες τοίχους το 12 κλείνοντας ΗΧ, τότε το τακτοποιείς. Δεν εννοεί, οτι αν έκανες ένα χτιστό δωματιάκι σε επαφή με το κτίριο, εκτός περιγράμματος, μπορείς να το τακτοποιήσεις. Αυτό νομίζω... νομίζω ότι κάτι παρόμοιο υπήρχε και στον 4178
  10. το θέμα του "αυτοτελούς χώρου" το διευκρινίζει Ως αυτοτελής επαγγελματικός χώρος ορίζεται ο χώρος που αποτελεί χωριστή ιδιοκτησία, διαθέτει δικές του παροχές κοινής ωφέλειας (π.χ. ηλεκτρισμού) και δεν χρησιμοποιείται με οποιονδήποτε τρόπο ως κατοικία (κύρια ή δευτερεύουσα). αν η γκαρσονιέρα διαθέτει τα παραπάνω, είναι διλαδή ξεχωριστή οριζόντια ιδιοκτησία, ηλεκτροδοτημένη (δεν "κλέβει" ρεύμα από τον όροφο), θα τη δεχτούν όχι, αυτό δεν θα το δεχτούν
  11. για την κατηγορία 1, τα προ του 1975, θα απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας? είδατε να τα διαφοροποιεί κάπου?
  12. Πράγματι απαιτείται βεβαίωση του Ν4178/2013 για την έκδοση άδεια λειτουργίας φαρμακείου. Αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ. Δες και εδώ. Οπότε, ούτε απλή βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης μπορείς να δώσεις, αλλά θα πρέπει να εξετάσεις προσεκτικά και τη νομιμότητα του ακινήτου.
  13. Στο προηγούμενο πρόγραμμα υπήρχε σημαντική καθυστέρηση στης πληρωμές. Πολύ μεγάλη στην αρχή, μεγάλη προς το τέλος. Τρία που έτρεξα για πελάτες μου πληρώθηκαν σε διάστημα από 6 έως 9 μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η διαδικασία έχει ώς εξής (τουλάχιστον στο παλιό πρόγραμμα και από οτι αντιλαμβάνομαι και στο νέο) Το ποσό της προκαταβολής πάει κατευθείαν στους εγκαταστάτες που έχει επιλέξει ο ωφελούμενος. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, οι εγκαταστάτες εξοφλουντε από το πρόγραμμα. Ο ωφελούμενος δεν πιάνει ποτέ στα χέρια του τα χρήματα του προγράμματος. Πρέπει να επιλέξει εγκατάστατη που θα συμφωνήσει να πληρωθεί με τους ορους του προγράμματος, αλλιώς κινδυνεύει να χάσει τα χρηματά του. Σε περίπτωση που εξοφλήσει τον εγκαταστάτη με δικά του κεφάλαια, δεν εξασφαλίζεται με κανέναν τρόπο οτι όταν πληρωθεί από το πρόγραμμα αυτός θα του τα επιστρέψει.
  14. αφού λοιπόν δεν τρώς κουτόχορτο και έκανες ότι χρειαζόταν, δηλαδή να πάρεις και άλλες προσφορές και να συγκρίνεις, από το φόρουμ τι ζητάς? εδώ είμαστε μηχανικοί, όχι εγκαταστάτες. Δεν είναι η θέση μας να κρίνουμε πόσο κοστολογεί ο καθένας τη δουλειά του. Και πραγματικά τώρα, πιστεύεις οτι από την ελάχιστη περιγραφή που έδωσες, θα μπορούσε κάποιος να κοστολογήσει?
  15. Ναι το πρόσεξα και στο ανέφερα κιόλας. Είναι ανάμεσα σε υπόσκαφο και σε κτίριο με φυτεμένο δώμα. Δεν είναι απαγορευτικό σε πολλές περιοχές. Απο τη νομοθεσία τουλάχιστον.
  16. Τα κτίσματα αυτά ονομάζονται υπόσκαφα γιατί βρίσκονται κάτω από τη φυσική στάθμη του εδάφους. Στη συγκεκριμένη εικόνα βέβαια φαίνεται σαν να έχουν "υπογειοποιηθει" εκ των υστέρων, δηλαδή οχι να κατασκευάστηκαν εξ αρχής κάτω από τη φυσική στάθμη του εδάφους, αλλά να καλύφθηκαν μετά. ίσως τελικά αυτό που σε ενδιαφέρει είναι ένα κτήριο με φυτεμένο δώμα και όχι υπόσκαφο. Δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς.. Τα υποσκαφα κτίρια, ακριβώς επειδή σέβονται απόλυτα το φυσικό ανάγλυφο του τοπίου επιτρέπονται παντού. Το θέμα είναι να βρεις οικόπεδο με τέτοια κλίση που να επιτρέπει την κατασκευή τους. Επίσης, πρέπει να βρεις έναν επαγκελματία με μεράκι και διάθεση να σκεφτεί έξω από την πεπατημένη. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να το κουβεντιάσεις με μηχανικό, και δη αρχιτέκτονά, καθώς αυτό που ζητάς έχει πολλές παραμέτρους να υπολογίσεις και οχι μόνο το που επιτρέπεται να κατασκευαστεί. Ρίξε μια ματιά στο google, υποδκαφες κατοικίες, να δεις πως έχει βρει εφαρμογή αυτή η λογική στην Ελλάδα, να πάρεις μια ιδέα.
  17. Αυτό που ρωτάς είναι καθαρά θέμα προτίμησης και σχεδιασμού. Μπορεί σε μια κουζίνα να είναι πρακτικό σε μια άλλη όχι. Ανάλογα με τις ανάγκες και τη διαρρύθμιση. Δεν νομίζω οτι θα βρεις την απάντηση που ψάχνεις σε ένα φόρουμ μηχανικών σε μια τόσο γενική ερώτηση με μια τόσο υποκειμενική απάντηση.
  18. εγώ, αφου έκανα την εγγραφή στη viva και είχα τα θέματα με την ταυτοποιηση, πήγα και στη attika σήμερα και έκανα μια αίτηση. Σκέφτηκα οτι για ενα χρόνο που είναι δωρεάν μια χαρά είναι. Του χρόνου βλέπουμε.... να υπάρχει...
  19. πας format => dimensions=> primery units => suffix και ορίζεις "εκ" ή "cm" ότι θες θα σου πρότεινα, αν εχεις στο ίδιο σχέδιο δυο διαφορετικές μετρήσεις, σε μέτρα και εκατοστά, να διαφοροποιήσεις και το στυλ της διάστασης, πχ βάλε διαφορετικό χρώμα φόντο στο text. για να μπορεί εύκολα και γρήγορα το μάτι να δει τη διαφορά
  20. Terry, έστειλα e-mail και πήρα αυτόματη απάντηση με αριθμό καταχώρησης και λέει θα μου επικοινωνήσουν μαζί μου. Περιμένω....
  21. αν προσέξεις τον προσανατολισμό του κτηρίου είναι πολύ σωστά τοποθετημένο. Εκμεταλλέυετε απόλυτα τον ηλιασμό και το φυσικό δροσισμό. ενθουσιάστηκα, γιατί είναι πολύ κοντά στη λογική του σπιτιου που σχεδιάζω για μένα. Σε υπαρκτό οικόπεδο αλλά θεωρητικά πάντα, γιατί σιγά μην μπορέσω ποτέ να το φτιάξω με την παρούσα οικονομική κατάσταση!!! χαχα είναι φέρουσα τοιχοποιία? μπορεί να καταλάβει κανείς? στην Ελλάδα, με τον ΚΕΝΑΚ, μια τέτοια εξωτερική τοιχοποιία θα ήταν απαγορευτική σωστά?
  22. @katrmp Μας δουλεύεις? δεν έχει καμία κίνηση επί χρόνια και με όλα αυτά που μας έχουν πέσει στο κεφάλι δεν έχει κλείσει βιβλία και τον πειράζει τώρα το pos? Πληρώνει 650 τέλος επιτηδεύματος και το έξοδο του pos ειναι το πρόβλημα? εκτός αν έχει άλλου λόγους και κρατάει ανοιχτή την επιχείρηση...... γιατί λογικό δεν είναι... @themoiko, ευχαριστώ! όπως τα λες είναι
  23. καλημέρα, εφτιξα και εγώ το vivawallet επαγκελματικό Όταν πάω αριστερά, στο εικονιδιο πληρωμη λογαριασμου μου βγαζει ενα μηνυμα "για την ασφαλεια των συναλλαγων σας θα πρεπει να εχετε ταυτοποιημενο λογαριασμο". Το ιδιο και πανω δεξια στο μωβ καρτελακι μεταφορά. Τραπεζικο λογαριασμο εννοει? η το λογαριασμο στο viva? Τα στοιχεια, ταυτοτητα κτλ τα εχω ανεβασει. Εχω δηλωσει και λογαριασμο τραπεζης. Πρεπει να κανω κατι ακομα?
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.