Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΚΑΝΕΠΕ


 

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 337
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@terry

Την απάντηση στην έδωσε ο συνάδελφος gp1 στο επόμενο μήνυμα. Εκ παραδρομής έγραψα ΕΑΚ αντί ΚΑΝΕΠΕ στην αρχή της πρότασης.

 

Ο Δρίτσιος εκφράζει μια άποψη η οποία δεν έχει καμία νομική ισχύ.

Πράγματι, ό,τι λέει ο Δρίτσιος είναι απόψεις που έχουν εκφραστεί και εδώ μέσα.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Αν μπορώ και εγώ συνάδελφοι να συνεισφέρω σε κάτι με την γνώμη μου.

Στο ΦΕΚ για τον ΚΑΝΕΠΕ αναφέρεται:

1.2 ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

1.2.2 δομήματα χωρίς βλάβες

α. Ο Κανονισμός καλύπτει τους ελέγχους υφισταμένων δομημάτων χωρίς εμφανείς βλάβες ή φθορές, όπως επίσης και τον ενδεχόμενο αντισεισμικό ανασχεδιασμό των δομημάτων αυτών.

Ο έλεγχος υφισταμένου δομήματος, πέραν των περιπτώσεων προσθηκών ή αλλαγών χρήσεως όπου, κατά κανόνα, γίνεται έλεγχος, είναι δυνατόν να επιβληθεί στις εξής περιπτώσεις ......

1.3.3 Ευθύνες

Η ευθύνη του μελετητή Μηχανικού, προκειμένου για τον έλεγχο υφιστάμενου δομήματος, περιορίζεται στην ορθή εκτέλεση του ελέγχου σύμφωνα με τα οριζόμενα στον παρόντα Κανονισμό

 

Θέλει ιδιαίτερη προσοχή, στην τεχνική έκθεση, αν κάποιος παρακάμψει τον ΚΑΝΕΠΕ, τι θα αναφέρει ως προς τις κανονιστικές διατάξεις, δεδομένου ότι το ΦΕΚ Β42/2012 αποτελεί τον τελευταίο νόμο, μέχρι σήμερα επί του θέματος. Η γνώμη υπηρεσίας δεν είναι νόμος. Βεβαίως υπάρχουν πολλά προβλήματα. Στην ομάδα ελέγχου εφαρμοσιμότητας, στην οποία συμμετείχα, υπήρχαν περισσότερα προβλήματα (στα προσχέδια αναφέρομαι). Και τώρα υπάρχουν μεγάλα κενά νομοθεσίας, που καλούνται οι μηχανικοί να ανταπεξέλθουν. Π.χ. σε έλεγχο υπάρχοντος για προσθήκη, ποιός νόμος, πέραν της λογικής, ορίζει ελάχιστη επιτελεστικότητα το Β1, που είναι όμως υποχρεωτική για την προσθήκη? Και πολλά ακόμα προβλήματα. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει αναλυτική τεκμηρίωση στην τεχνική έκθεση για το κανονιστικό πλαίσιο. Στο πειθαρχικό συμβούλιο του ΤΕΕ, όταν εξετάζαμε περιπτώσεις για μελέτες κλπ, συνήθως στην Τεχνική έκθεση δίναμε την μεγαλύτερη προσοχή και στην τεκμηρίωση των κανόνων που εφαρμόστηκαν και όχι τόσο στο υπόλοιπο τεύχος υπολογισμών κλπ που ακολουθούσε.

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστουμε για τη συμμετοχη.

Αν μπορειτε εκφραστε μια πιο ξεκαθαρη αποψη σχετικα με την υποχρεωση εφαρμογης του ΚΑΝΕΠΕ, τοσο σε ελεγχο υφισταμενου, οσο και σε περιπτωση προσθηκων, περαν απο την τεκμηριωση παρακαμψης του ΚΑΝΕΠΕ μεσα απο την Τεχνικη Εκθεση.

 

ΥΓ. Οσο μεγαλυτερη ειναι η συμμετοχη σας στο φορουμ σε Στατικα θεματα, τοσο να ξερετε οτι βοηθατε ολους τους υπολοιπους συμμετεχοντες.

Link to comment
Share on other sites

Αυτή τη στιγμή ισχύουν οι ΕΑΚ-ΕΚΩΣ και όχι οι Ευρωκώδικες, τουλάχιστον για τα κτίρια οπλισμένου σκυροδέματος (ΦΕΚ2692 Β 2008). Ο ΚΑΝΕΠΕ είναι προσαρμοσμένος στους Ευρωκώδικες. Περιμένουμε ακόμα διευκρινήσεις σχετικά με το πεδίο εφαρμογής του ΚΑΝΕΠΕ καθώς επίσης και την ΚΥΑ για την εφαρμογή των ευρωκωδίκων.

Προσωπικά σε αυθαίρετο του 2005 έκανα ανάλυση με ΕΑΚ-ΕΚΩΣ και θεωρώ πως το δόμημά μου πρέπει να πληρεί αυτές τις προδιαγραφές.

 

Τέλος δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τα κίνητρα των γραφόντων. Ο συνάδελφος VADALOUKAS μπορεί να είναι καλός μηχανικός αλλά είναι συγχρόνος και έμπορος λογισμικού.

Edited by Αλέξανδρος
  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Καλησπέρα

αν και δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον ΚΑΝ.ΕΠΕ, από τα λίγα που έχω καταλάβει εφαρμόζεται κυρίως σε κτίρια από σκυρόδεμα, σωστά; 

Γιατί μου ζητάνε από την Υ.ΔΟΜ. για κτίριο με Φ.Ο. από ΧΑΛΥΒΑ να δηλώσω ότι έχει ληφθεί υπόψη ο ΚΑΝ.ΕΠΕ; 

Ευχαριστώ προκαταβολικά

Link to comment
Share on other sites

Γιατί δεν ξέρουν που παν τα τέσσερα. Ισχύει αυτό που λες.

 

Και για νά 'χουμε το καλό ερώτημα, τι σημαίνει αυτό; Εκτός από την μελέτη θέλουν και μία βεβαίωση;

Επίσης, δεν υποτίθεται ότι πλέον οι ΥΔΟΜ ούτε ελέγχουν, ούτε θεωρούν, μόνο παραλαμβάνουν...

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Δεν ελεγχουν αλλα θεωρουν.

Την πληρη ευθυνη εχει ο μελετητης.

 

ΥΓ. Μαθανε τον ΚΑΝΕΠΕ και θα τον εχουν καραμελα τωρα...

Link to comment
Share on other sites

Μα, νομίζω ότι θεωρούσαν με το παλιό καθεστώς, ενώ με τον Ν4030/11: "Για την έκδοσή της άδειας δόμησης η Τ.ΔΟΜ. διαπιστώνει την πληρότητα του υποβαλλόμενου φακέλου και ελέγχει τα αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων της περίπτωσης ιδ)της παραγράφου 2 του άρθρου 3. Η άδεια δόμησης εκδίδεται μέσα σε δύο ημέρες από την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών και μελετών"

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Αλλα μπαινει σφραγιδα πανω.

 

Δεν θυμαμαι τι λεει η σφραγιδα, ισως να ειναι μονο το "Συνοδευει την ....... Αδεια Δομησης"

 

Μαλλον εχεις δικιο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.