Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύρια και μοναδική κατοικία


Recommended Posts

η γνώμη ενισχύεται και από το "πλήρης κυριότατα οικοπέδου" που αναφέρεται στην συνέχεια

κάτι αντίστοιχο δηλαδή

 

Πότε θεωρούμε ότι έχεις πλήρη κυριότητα myri σε ένα οικόπεδο;;

όταν έχεις το 100% της κυριότητας του

 

αλλιώς θεωρείσαι συγκύρια και όχι κύρια

 

Συντοπίτη μου θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω: Προχθεσινη δηλωση σε εφορια (βασει της οποιας πληρωθηκε φορος αφου αυτη εγκριθηκε) για συμβολαιο αγοράς οικοπέδου στο οποιο αναφέρεται : "..ο κος ταδε, κυριος του οικοπέδου κατα ποσοστό 33%, ο κος τάδε-ταδε, κυριος του οικοπέδου κατα το υπόλοιπο 67%..."

 

Το "κυριος" αναφέρεται στην (ψιλή) κυριότητα. 10 ατομα απο 10% ψιλή κυριοτητα να έχουν, είναι ολοι "κύριοι". Αντίθετα, ο επικαρπωτής, ακομα και με 100% επικαρπία ΔΕΝ ειναι κυριος.

 

Κανονικά, η σωστή περιγραφή της πλήρους κυριότητας κατά 100%, θα ήταν "...κατοχή της εξ ολοκλήρου και κατά πλήρη κυριότητα του...". Τη στιγμή που δεν αναφέρεται πουθενα ομως το "εξ ολοκλήρου", ο Θεός κι η ψυχή του για το τί εννοει με το "πλήρης"...

Edited by Makiaveli
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

βρε παιδιά πάμε με ένα πιο απλό παράδειμα

  1. Ο Πελάτης 1 έχει 1 μονο διαμέρισμα με αυθαίρετο με πλήρη κυριότητα 100% 50τμ (<70) ΕΙΝΑΙ κυρια και μοναδικη κατοικά άρα με ΕΚΠΤΩΣΗ
  2. Ο Πελάτης 2 έχει 1 μονο διαμέρισμα με αυθαίρετο με πλήρη κυριότητα 100% 100τμ (>70) ΕΙΝΑΙ κυρια και μοναδικη κατοικά άρα με ΕΚΠΤΩΣΗ
  3. Ο Πελάτης 3 με τη γυναίκα του 33 έχουν 1 μονο διαμέρισμα με αυθαίρετο με κυριότητα 75%+25% 100τμ (>70) ΕΙΝΑΙ κυρια και μοναδικη κατοικά άρα με ΕΚΠΤΩΣΗ
  4. Ο Πελάτης 4 έχει 1 διαμέρισμα με αυθαίρετο με πλήρη κυριότητα 100% 100τμ (>70) +ένα εξοχικό 30τμ(<70) το διαμέρισμα ΕΙΝΑΙ κυρια και μοναδικη κατοικά άρα με ΕΚΠΤΩΣΗ

Link to comment
Share on other sites

και τι ρόλο παίζει το ιδανικό μερίδιο πχ στο οικόπεδο;

 

Υπάρχει πχ αδομητο οικοπεδο, στο οποιο ομως δικαιουσαι να ανεγείρεις οικοδομή πχ 200τ.μ.

 

1η περίπτωση: Αν ειναι δικο σου κατά 100%, τοτε λαμβάνεται σαν να έχεις κατοικια 200τ.μ.>100τ.μ. και αρα οι στεγαστικες σου αναγκες καλυπτονται (?)

2η περιπτωση: Στο οικόπεδο έχεις κυριότητα 40% που αντιστοιχει στα 40%Χ200=80τ.μ. < 100τ.μ. και άρα οι στεγαστικές ανάγκες σου ΔΕΝ καλύπτονται

 

Επαναλαμβάνω ότι κάνω υποθέσεις, εδώ σηκώνει συμβολαιογράφο και φοροτεχνικό!!!!

Edited by Makiaveli
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Παραθέτω ένα διαφωτιστικό απόσπασμα από το "ΤΟ ΒΗΜΑ" με link: http://www.tovima.gr...cle/?aid=270974

 

"Αγορά πρώτης κατοικίας- Πότε καλύπτονται οι στεγαστικές ανάγκες * Ο κ. Διονύσης Βασιλόπουλος ερωτά: «Λόγω κληρονομιάς εγώ και η γυναίκα μου έχουμε στην κατοχή μας 22, 28 και 26 και 40 τ.μ. (σύνολο 116 τ.μ.) από τέσσερις οικίες 102, 69 και 52 και 80 τ.μ. αντιστοίχως, εξ αδιαιρέτου με άλλους συγγενείς (αδέλφια, γονείς). Σκεφτόμαστε να αγοράσουμε σπίτι. Δικαιούμαστε απαλλαγή ΦΠΑ/ΦΜΑ; Αν όχι, ο φόρος πληρώνεται εφάπαξ ή και με δόσεις;».

 

Απάντηση:

 

1) Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 1078/1980, παρέχεται απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης όταν αγοράζεται εξ ολοκλήρου και κατά πλήρη κυριότητα ακίνητο ως πρώτη κατοικία, εφόσον ο αγοραστής ή ο σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα ανήλικα παιδιά του δεν έχει πλήρη κυριότητα σε άλλη οικία ή διαμέρισμα που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας επί οικοπέδου οικοδομήσιμου ή επί ιδανικού μεριδίου οικοπέδου στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες του.

 

2) Στη διάταξη της παρ. 15 του ίδιου άρθρου και νόμου ορίζεται ότι, αν ο αγοραστής ή ο σύζυγος ή τα ανήλικα παιδιά τους έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε κατοικία ή ιδανικό μερίδιο κατοικίας ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε οικόπεδο ή ιδανικό μερίδιο οικοπέδου, θεωρείται ότι καλύπτονται οι στεγαστικές ανάγκες αν το συνολικό εμβαδόν των ανωτέρων κτισμάτων είναι 70 τ.μ., τα οποία αυξάνονται κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 25 τ.μ. για τρίτο παιδί και καθένα μετά το τρίτο. Με βάση τα πιο πάνω οι στεγαστικές ανάγκες καλύπτονται με 70 τ.μ. αν δεν έχετε παιδιά, με 90 τ.μ. αν έχετε ένα παιδί, με 110 τ.μ. αν έχετε δύο παιδιά, με 135 τ.μ. αν έχετε τρία παιδιά κ.ο.κ.

 

3) Αν το άθροισμα του εμβαδού των ιδανικών μεριδίων (116 τ.μ.) των κατοικιών στις οποίες είστε συνιδιοκτήτες υπερβαίνει τα όρια που αναφέρθηκαν πιο πάνω με βάση τα οποία καλύπτονται κατά περίπτωση οι στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς σας, δεν μπορείτε να αγοράσετε πρώτη κατοικία και να έχετε απαλλαγή από τον φόρο. Ωστόσο, σύμφωνα με το υπ΄ αριθμ. Κ. 1005/18/ΠΟΛ. 38/1988 έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, σε περίπτωση συνιδιοκτησίας δεν θεωρείται ότι καλύπτονται οι στεγαστικές ανάγκες του συνιδιοκτήτη, με μόνο κριτήριο την έκταση της συνιδιοκτησίας, εκτός αν το ακίνητο μπορεί να διαιρεθεί σε ανεξάρτητες ιδιοκτησίες. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται αυτοψία από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ, ο οποίος αποφαίνεται αν με τη συνιδιοκτησία πληρούνται ή όχι οι στεγαστικές ανάγκες του αγοραστή."

 

 

Το παραπάνω απόσπασμα ΔΕΝ αναφέρεται στον Ν.4014. Απλά υποθέτω ότι η λογική είναι ίδια.

Edited by Makiaveli
Link to comment
Share on other sites

ιδανικό μερίδιο myri είναι το ποσοστό κυριότητας στο όλο

(φυσικά και σε αυτό το ποσοστό είσαι κύριος κατά το 100%)

 

τα λοιπά σχόλια μεθαύριο

Καληνύχτα σας

Link to comment
Share on other sites

Ο Πελάτης 3 με τη γυναίκα του 33 έχουν 1 μονο διαμέρισμα με αυθαίρετο με κυριότητα 75%+25% 100τμ (>70) ΕΙΝΑΙ κυρια και μοναδικη κατοικά άρα με ΕΚΠΤΩΣΗ

 

Να υποθέσω πως δεν εννοεις οτι ο πελάτης "3" το μοιράζεται με τη σύζυγο του πελάτη "33", έτσι? Γιατι αν ειναι έτσι, τοτε καλύτερα να το αποφύγεις πριν το μάθει ο πελάτης "33" και σας φάει όλους λάχανο με κανενα δικανο!!!

 

Μια χαρά τα βρισκω οπως τα εγραψες Myri, ειτε έχω ακινητο εγώ κατα 100%, είτε εχω το 75% και το 25% η συζυγος ΜΟΥ, ειναι το ίδιο πράγμα. Εκει που μπερδευομαστε ειναι όταν το έχουμε με ξένο.

 

 

 

EDIT: Καληνύχτα συντοπίτη (KANA) και αυριο να ξυπνησουμε με χιονια!!! :)

Edited by Makiaveli
Link to comment
Share on other sites

πελάτης μου έχει προς τακτοποιηση μονοκατοικία με διαφορες αυθαιρεσιες. Επιφάνεια 320 τ.μ. Τη δηλώνει στο Ε9 ως κύρια κατοικία με πλήρη κυριότητα 100%. Επίσης έχει πλήρη κυριότητα σε διαμέρισμα 78 τ.μ. Στην οικογένεια υπάρχουν 2 ενήλικα παιδιά.

Δικαιούται τον μειωτικό συντελεστή;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.