Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παραχώρηση λωρίδας για δρόμο σε οικισμό κάτω των 2000 κατ.


Recommended Posts

Τι συμβαίνει όταν εντός της παραχωρούμενης λωρίδας για να αποκτήσει το οικόπεδο οικοδομησιμότητα, υπάρχει κτίριο?

 

Δεν γίνεται παραχώρηση στα τμήματα που καταλαμβάνονται από οικοδομές. 

 

ΠΔ. 24.04.85 - Αρ. 6, παρ. 1 :

 

Κάθε οικόπεδο για να είναι οικοδομήσιμο πρέπει να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο ή σε χώρο που έχει τεθεί σε κοινή χρήση . Ο παραπάνω χώρος πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 4 μέτρα και να εφάπτεται καθ' όλο το μήκος της μιας πλευράς των ορίων του οικοπέδου. 'Οπου το πλάτος αυτό υπολείπεται των 4 μέτρων, για να είναι το οικόπεδο οικοδομήσιμο, πρέπει με συμβολαιογραφική πράξη, της οποίας αντίγραφο κοινοποιείται με απόδειξη στον οικείο ΟΤΑ, να τεθεί σε κοινή χρήση λωρίδα οικοπέδου τόση, ώστε από το πρόσωπο του εναπομένοντος οικοπέδου μέχρι τον άξονα του κοινόχρηστου χώρου να επιτυγχάνεται πλάτος τουλάχιστον 2 μέτρων. Της παραπάνω ρύθμισης εξαιρούνται τα τμήματα του οικοπέδου που καταλαμβάνονται από οικοδομές. 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 122
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Γιάννη αν υποθέσουμε ότι έχεις στο πρόσωπο του οικοπέδο έστω 10 μ μήκος, οικοδομή στο πρόσωπο με μήκος 5 μ., δρόμο υφιστάμενου πλάτους 3 μ. για να αποκτήσεις οικοδομησιμότητα θα πρέπει συμβολαιογραφικά ο ιδιοκτήτης να παραχωρήσει εδαφική λωρίδα μήκους 5 μ (το τμήμα προσώπου που δεν καταλαμβάνεται από οικοδομή) και βάθους 0,5 μ. (ώστε απόσταση ημιάξονα δρόμου να γίνει 2 μ, εκτός και αν απόφαση νομάρχη ή μεταγενέστερη ορίζει μεγαλύτερο απαιτούμενο πλάτος οδού π.χ 6 μ, οπότε χρειάζεται μεγαλύτερο πλάτος παραχώρησης).

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Καλησπέρα 

 

Σε οικισμό όπου δεν έχει γίνει κύρωση κοινοχρήστων, με ποια κριτήρια θεωρούμε ένα δρόμο (ή γενικότερα χώρο) κοινόχρηστο;

 

Συγκεκριμένα με ενδιαφέρει για οικόπεδο, το οποίο ναι μεν έχει από τη μία πλευρά πρόσωπο σε δρόμο ο οποίος είναι ξεκάθαρα κοινόχρηστος (τσιμεντοστρωμένος και μοναδική πρόσβαση για αρκετές ιδιοκτησίες), ωστόσο από την άλλη πλευρά έχει πρόσωπο σε ένα "μονοπάτι" πλάτους περίπου 1μ.

 

Προκειται ουσιαστικά για ένα δύσβατο μονοπάτι, χωμάτινο, χωρίς καμία διάνοιξη ή επίστρωση. Πως καταλήγουμε στο αν το συγκεκριμένο είναι κοινόχρηστο ή όχι;

Link to comment
Share on other sites

Ένδειξη κοινοχρησίας είναι οι αναφορές περίοικων και γειτόνων για να έχεις μια εικόνα. Ακόμη καλύτερα αν βρεις κάποιον παππού στον οικισμό που να το θυμάται. Αυτό φυσικά δεν αποτελεί απόδειξη.

Θα πρέπει να βρεις παλιά συμβόλαια, πελάτη σου (αν έχει) ή των όμορων ιδιοκτητών. Αν αυτό το μονοπάτι δεν αναφέρεται πουθενά, αρχίζουν οι υποψίες.

Για χάρτη ΓΥΣ δεν συζητάμε καθότι πλάτος 1 μ δεν θα φαίνεται.

Για φωτοερμηνεία μόνο αν πληρώνει ο πελάτης και ως την τελευταία λ ύση.

Ίσως και μια αίτηση στο δήμο να βεβαιώσει ότι το μονοπάτι είναι δημοτικό (εάν είναι).

Η δική σου αυτοψία σε ποιο-πρώτο συμπέρασμα- σε οδηγεί;

Βλέπεις να υπάρχει κοινοχρησία και το μονοπάτι δείχνει να έχει αφεθεί έτσι όπως είναι σήμερα, πριν το 85?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Εχω οικοπεδο εντος οικισμου κατω των 2000 κατοικων με υφισταμενο ισογειο προ του 55.  Η βόρεια πλευρα της οικοδομής βρισκεται στο βόρειο σύνορο του οικοπέδου το οποίο εφάπτεται με δρόμο 3μ. Τμήμα της δυτικής πλευράς της οικοδομής βρισκεται σε τμήμα του δυτικου σύνορου του οικοπεδου το οποίο εφάπτεται με μονοπάτι πλάτους 1μ.

Θέλουμε να βγαλουμε αδεια προσθηκης καθ υψος 50 τ.μ.

Aπ οτι καταλαβαινω Pavlos33 για να βγει η αδεια όπου εφάπτεται το υφισταμενο κτιριο με τα συνορα δε χρειαζεται παραχώρηση παρα μόνο 1μ στο δυτικο τμήμα του οικοπέδου οπου δε βρισκεται οικοδομη και εφάπτεται με το μονοπατι. Σωστα?

Eχω κάνει αίτηση στον αρμόδιο δημο για να παρω βεβαίωση οτι το μονοπάτι είναι κοινοτικο.

Μετά που θα παρω τη βεβαιωση κοινής χρήσης για το μονοπατι από το δήμο τι διαδικασια ακολουθειται για την παραχώρηση στο τμήμα εκείνο του οικοπέδου? Καλυπτομαι δειχνοντάς το απλώς στο τοπογραφικο ή πρέπει να γίνει  κάτι αλλο?

ευχαριστω

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.