Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τα νέα κόλπα του ΝΟΚ : Πατάρια και Σοφίτες.


Recommended Posts

1.Το παραδειγμα ειναι υποθετικο.Δεν εβαλα τυχαια τα 6 τμ στις σκαλες απο ισογειο σε α οροφο και απο α οροφο σε β οροφο.Οταν παταμε στον β οροφο εχουμε εξαντλησει το bonous των 12 τμ των εσωτερικων κλιμακων.Και το ερωτημα ειναι τι γινεται με την σκαλα της σοφιτας και πως μπορω εγω να τεκμηριωσω την εξαιρεση της απο την δομηση αφου ηδη εχω εξαντλησει τα 12 τμ.

 

2.Συνεχιζω για την σκαλα της σοφιτας να θεωρω οτι:

-ή δεν θα μετρησει στην επιφανεια της σοφιτας και θα εξαιρεθει απο την δομηση με την &6ε του αρθρου 11 (περι εσωτερικων κλιμακων)

-ή θα μετρησει στην επιφανεια της σοφιτας και θα εξαιρεθει απο την δομηση με την &6ιε του  αρθρου 11 (περι σοφιτας)

και τα δυο δεν μπορει να συμβαινουν.

Edited by dimitris11140
Link to comment
Share on other sites

Για μια ακόμη φορά, θα επισημάνω δύο βασικά για οποιαδήποτε σχετική με τα κλιμακοστάσια ερμηνεία που έχουν πλήρη εφαρμογή και στις περιπτώσεις παταριών και σοφίτας ...

 

1. Όταν εμβαδομετρούμε μια στάθμη για το ΣΔ :

α) μετράμε πρώτα την επιφάνεια του κλειστού κ.λ.π. χώρου και β) προσθέτουμε οτιδήποτε άλλο είμαστε υποχρεωμένοι να μετρήσουμε στο ΣΔ.

Έτσι, σε μία στάθμη με διερχόμενο κλιμακοστάσιο :

α) μετράμε το δάπεδο της στάθμης, χωρίς την τρύπα του δαπέδου και β) προσθέτουμε τη σκάλα που φεύγει για την πάνω στάθμη, εφόσον είναι κύρια (υποχρεωτική για τη λειτουργία της χρήσης κατά τον κτιριοδομικό).

Στο τέλος προσθέτουμε όλες τις στάθμες και αφαιρούμε, κατά ΝΟΚ, το min { εμβαδόν κύριων κλιμάκων κτιρίου ; 12 τμ }.

 

2. Οι σκάλες, στον κτιριοδομικό και στο ΓΟΚ85, μετρούσαν μόνον όταν ήταν απαραίτητες για τη λειτουργία ασφαλούς διέλευσης κατά τη χρήση των χώρων που εξυπηρετούσαν. Κοινώς μετρούσαν μόνον οι υποχρεωτικές. Επίσης και από αυτές κάποιες δεν μετρούσαν είτε υπό μορφήν κινήτρου (pilotis, εμβαδόν σκάλας άνω του υποχρεωτικού) είτε επειδή δεν συνέδεαν κύρια χρήση (υπόγειο, δώμα με απόληξη).

Η υποχρεωτικότητα των κλιμάκων ερμηνεύει και άλλα θέματα, όπως πχ. τα ανοικτά κλιμακοστάσια στον ακάλυπτο (εδώ η υποχρεωτικότητα οδηγούσε/οδηγεί στο ΣΔ και αυτός αναγκαστικά στην προσμέτρηση στην κάλυψη). Τώρα που δεν μετράνε στο ΣΔ, ποιός ο λόγος να μετρήσουν στην κάλυψη ;

Link to comment
Share on other sites

Συναδελφε καταρχην σε ευχαριστω για την απαντηση.Κατα δευτερον ολα αυτα που αναφερεις οκ ειναι δεκτα σωστα και γνωστα.Δεν απασαφηνιζεται ομως τι γινεται με την σκαλα στης σοφιτας.

 

1.Λαμβανεται η επιφανεια της υποψη στο αθροισμα των επιφανειων των εσωτερικων κλιμακων που μεχρι 12 τμ δεν προσμετρωνται στην δομηση ?

 

2.Συμπεριλαμβανεται στην επιφανεια της σοφιτας που εξαιρειται της δομησης και δεν λαμβανεται υποψη στην επιφανεια των εσωτερικων κλιμακων οι οποιες μεχρι 12 τμ αφαιρουνται απο την δομηση?

Απο σεμιναρια συζητησεις διαπιστωσεις κτλ λεμε οτι για την σκαλα της σοφιτας ισχυει οτι και για την σκαλα προς το παταρι.Νομοθετικα με τα μεχρι τωρα δεδομενα πως μπορω να το υποστηριξω αυτο σε ενα ελεγχο?Για την σκαλα του παταριου υπαρχουν τα γραφομενα στην τεχνικη οδηγια.Για την σκαλα της σοφιτας?

 

Υ.γ μετα τους προβληματισμους θα σου πω και την αποψη μου πανω στην σκαλα της σοφιτας και τα προβληματα που προκυπτουν στις Υδομ

 

Στο διαγραμμα δομησης το εμβαδον της κλιμακας προκυπτει απο την κατακορυφη προβολη αυτης στο υποκειμενο επιπεδο (επι της ουσιας στο επιπεδο απο το οποιο ξεκιναει)

Ετσι αν κανουμε το διαγραμμα ενος ισογειου με σκαλα απο το ισογειο προς τον οροφο η σκαλα θα προβληθει στο επιπεδο του ισογειου και για τον οροφο η συγκεκριμενη σκαλα θα ειναι τρυπα.

(το γνωστο οσες σκαλες κατασκευαζουμε τοσες και υπολογιζουμε)

 

Με την λογικη αυτη θεωρω οτι λογω της ασαφειας που υπαρχει πανω στο θεμα (ασχετως σεμιναριων διαπιστωσεων κτλ) καποιοι ελεγκτες θελουν η σκαλα που παει απο τον οροφο προς την σοφιτα να δειχνεται στο διαγραμμα του οροφου και να συμετεχει στην αθροισμα των κλιμακων που μεχρι 12 τμ αφαιρουνται απο την δομηση αλλα και ταυτοχρονα για να ειναι καλυμμενοι θελουν η ιδια σκαλα να προσμετραται και στην επιφανεια της σοφιτας.Αν δεν βγει διευκρινηση σε ενα ελεγχο ο καθενας μπορει να ισχυριστει οτι θελει.

Edited by dimitris11140
Link to comment
Share on other sites

Στο ΣΔ μετράνε μόνο οι υποχρεωτικές (κατά τον κτιριοδομικό) κλίμακες. Κατά το ΝΟΚ αφαιρούνται τετραγωνικά (25 ή 12 αντίστοιχα) κλιμάκων από το ΣΔ (πάλι των υποχρεωτικών).

Το πατάρι και η σοφίτα έχουν εξ' ορισμού χρήσεις που δεν είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της κύριας χρήσης. Η κύρια χρήση εξυπηρετείται και χωρίς αυτά.

Επομένως σκάλες που οδηγούν σ' αυτά τα δύο δε μετράνε στο ΣΔ εξ ορισμού ... επομένως δε μπορεί να έχουν σχέση με τα αφαιρούμενα τ.μ. του ΝΟΚ.

 

Για τη συμμετοχή των κλιμάκων στην εξέταση τύπου ... για τα πατάρια το λένε οι ΤΟ (και κάτι έγινε, αύριο μπορεί να αλλάξει) ... για τις σοφίτες όχι ...

 

υγ. γι' αυτά που προσέθεσες όσο έγραφα :

Όσο εφαρμόζεται η λογική της κάλυψης του ελέγχοντος δεν πρόκειται να εφαρμοστεί κανένας νόμος !

Η σισύφια μοίρα της χώρας. Κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας ... και η έννοια της "προσωπικής ευθύνης" πεθαίνει.

Edited by kan62
  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

kan62:


Όσο εφαρμόζεται η λογική της κάλυψης του ελέγχοντος δεν πρόκειται να εφαρμοστεί κανένας νόμος !


Η σισύφεια μοίρα της χώρας. Κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας ... και η έννοια της "προσωπικής ευθύνης" πεθαίνει.


 


Επαναλαμβάνω την φράση σου για να την εμπεδώσουμε................


Link to comment
Share on other sites

@kan62

Το πατάρι και η σοφίτα έχουν εξ' ορισμού χρήσεις που δεν είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της κύριας χρήσης. Η κύρια χρήση εξυπηρετείται και χωρίς αυτά.

Επομένως σκάλες που οδηγούν σ' αυτά τα δύο δε μετράνε στο ΣΔ εξ ορισμού ... επομένως δε μπορεί να έχουν σχέση με τα αφαιρούμενα τ.μ. του ΝΟΚ.

 

Και με τον ΓΟΚ 85 μπορουσαμε να εχουμε χωρους με χρησεις που δεν ηταν απαραιτητες για τη λειτουργία της κύριας χρήσης.Και τοτε η κύρια χρήση μπορουσε να εξυπηρετηθει και χωρίς αυτους.Eπιτρεποταν αλλωστε και η ενσωματωση της στεγης.Οι χωροι αυτοι τοτε μετραγαν στην δομηση οπως και η σκαλα προς αυτους και ας ηταν χωροι με χρησεις που δεν ηταν απαραιτητες για τη λειτουργία της κύριας χρήσης.

 

Η αποψη μου ειναι οτι οι σκαλες της σοφιτας μετρανε στην επιφανεια της σοφιτας  γιατι ουσιαστικα ο νομοθετης εισαγωντας τον ορισμο της σοφιτας θελει να βαλει ενα τερμα στο φαινομενο ολοκληρος ο χωρος της στεγης να μετατρεπεται σε χωρο χρησης.

Λεει λοιπον  κατασκευασε ενα χωρο στην στεγη που τον λεω σοφιτα με τα ταδε χαρακτηριστικα,κατασκευασε και μια σκαλα να ανεβαινεις και φροντισε αυτα τα δυο να ειναι μεχρι το 50 % του υποκειμενου οροφου .Και επειδη εισαι πονηρος και θα πας να μου κολησεις και ενα κλειστο χωρο διπλα και μετα θα τα ενοποιησεις δεν σου βαζω ελαχιστο υψος στην σοφιτα ετσι ωστε να μην ειναι δυνατος ο διαχωρισμος του χωρου της στεγης και να μου πεις μεχρι εκει ειναι σοφιτα και απο εκει και περα ειναι μη βατος χωρος στεγης που δεν τον μετραω στον συντελεστη.Αναγκαζει με αυτο τον τροπο ο χωρος της στεγης να καλυπτεται μεχρι το 50% του υποκειμενου οροφου και το υπολοιπο να ειναι κενο.Σε αυτο το 50% προσμετραται η επιφανεια της σοφιτας και πολυ πολυ λογικα και η σκαλα προς αυτη.

Edited by dimitris11140
Link to comment
Share on other sites

κατά τη γνώμη μου τα πράγματα είναι ξεκάθαρα άσχετα αν θα έπρεπε να ισχύει κάτι διαφορετικό..

η σκάλα προς σοφίτα συμπεριλαμβάνεται στα τμ της σοφίτας για να υπολογιστεί το 50% του υποκείμενου ορόφου,
αλλά συγχρόνως μετριέται σαν να ανήκει στον υποκείμενο όροφο και επομένως μπορεί να συμπεριληφθεί στο εμβαδό μέχρι 12τμ που αφαιρείται της δόμησης.

 

Ερώτημα για συζήτηση...

από τη στιγμή που λέμε ότι μη βατοί χώροι στέγης προσμετρούνται στη σοφίτα και άρα δε μπορώ να κάνω στέγη σε όλη την πλάκα και να πω ότι μέχρι το 50% είναι σοφίτα....

 

σε περιοχή όπου η στέγη είναι υποχρεωτική και φτιάχνω σοφίτα έως 50% του υποκείμενου ορόφου, θα αφήσω το υπόλοιπο >50% για ταράτσα???

και επιτρέπεται σε περιοχή με υποχρεωτική στέγη να έχω ταράτσα?

ή θα πρέπει να βάλω μια 2η στέγη, με διαφορετικά υψόμετρα σε σχέση με αυτή τη σοφίτας (πχ 1μ υψος) που δε θα είναι βατή και δε θα μπορεί να συνδεθεί με τη σοφίτα?.

Αν η ταράτσα επιτρέπεται τότε θα μπορούσε κάποιος αν του βγαίνουν τα υψόμετρα σε περίπτωση που δε θέλει να κατασκευάσει στέγη,
να βγάλει μια απόληξη κλιμακοστασίου με στέγη από πάνω, να την ονομάσει σοφίτα και να του μείνει ο υπόλοιπος χώρος χωρίς στέγη!!

από ιδέες πάμε καλά.. περιμένουμε και τους πελάτες τώρα :)

Link to comment
Share on other sites

Verda οπου δεν εχεις σοφιτα κατω απο την στεγη ο χωρος θα ειναι κενος.Απο τον υποκειμενο οροφο θα βλεπεις την στεγη .

Επιτρεπεται η στεγη (οχι βεβαια κατα 50%) σε περιοχες που ειναι υποχρεωτικη υπο καποιες προυποθεσεις να μην καλυπτει ολοκληρο τον οροφο .Σχετικα τα παρακατω εγγραφα:

 

Εγγρ-38907/89

Επίσης σας γνωρίζουμε ότι κατά την άποψή μας, δεν υπάρχει απαίτηση για την κατασκευή στέγης σε ολόκληρη την επιφάνεια του κτιρίου υποχρεωτικά, αλλά επιτρέπεται και η κατασκευή οριζοντίων πλακών, εφ'όσον απαιτούνται για κατασκευαστικούς λόγους (πχ.τοποθέτηση εγκαταστάσεων του Αρθ-16 του ΓΟΚ/85) και για μορφολογικούς και λειτουργικούς λόγους.

'Αλλωστε υπάρχει η δυνατότητα σε περίπτωση που θεωρείται ότι γίνεται καταστρατήγηση της σχετικής διάταξης να εξεταστεί το κτίριο από την ΕΠΑΕ η οποία θα κρίνει εάν η μορφή που δίνεται στο κτίριο έχει σαν κυρίαρχο στοιχείο την στέγη.

 

Εγκ-7/98

Στις περιπτώσεις που από τους όρους δόμησης της περιοχής εκτός της επιβολής της στέγης επιτρέπονται και άλλες κατασκευές και εγκαταστάσεις (εκτός της στέγης) από τις προβλεπόμενες στο Αρθ-16 του ΓΟΚ/85, όπως ισχύει, μπορεί να μην κατασκευάζεται στέγη σε ολόκληρη την έκταση του κτιρίου, εφόσον αυτό απαιτείται για λόγους κατασκευαστικούς των πιο πάνω εγκαταστάσεων.

Στην περίπτωση αυτή κρίνεται κατά τον έλεγχο από την πολ/κή υπηρεσία εάν είναι σαν κυρίαρχο στοιχείο του κτιρίου η στέγη και σε περίπτωση αμφιβολίας μπορεί να παραπέμπεται το θέμα στην ΕΠΑΕ, σύμφωνα με την παρ.1 του Αρθ-3 του Ν-1577/85 όπως ισχύει.

Edited by dimitris11140
Link to comment
Share on other sites

Verda οπου δεν εχεις σοφιτα κατω απο την στεγη ο χωρος θα ειναι κενος.Απο τον υποκειμενο οροφο θα βλεπεις την στεγη .

Επιτρεπεται η στεγη (οχι βεβαια κατα 50%) σε περιοχες που ειναι υποχρεωτικη υπο καποιες προυποθεσεις να μην καλυπτει ολοκληρο τον οροφο .

 

Τώρα που ψήφισα και έχω έμπευση...

Κατ' αρχάς thanks για την απάντηση και για τις αναφορές στις εγκυκλίους..

πάντα έβαζα ένα ταρατσάκι μέχρι 10τμ για δορυφορικά κλπ, ακόμα και στις περιοχές με υποχρεωτική στέγη αλλά δεν ήξερα σε τι νομοθεσία βασίζεται αυτό.

 

Να επανέλθω στο θέμα της σοφίτας....

έστω ότι ο υποκείμενος όροφος είναι 100τμ και η σοφίτα μου είναι 50.

Δεν μας υποχρεώνει κάποιος να έχουμε κεκλιμένη στέγη και στα 100τμ..

μπορεί τα 50τμ να είναι ταράτσα και τα 50τμ σοφίτα από τα οποία θα έχεις πρόσβαση στην ταράτσα..

(έτσι ακριβώς είναι και άδεια που έβγαλα με σοφίτα που αναφέρω σε προηγούμενα ποστ)

το ερώτημα μου είναι αν εκεί υπήρχε από τους όρους δόμησης υποχρεωτική στέγη θα μπορούσα να αφήσω 50τμ ταράτσα ή θα έπρεπε να κάνω κεκλιμένη στέγη και στα υπόλοιπα 50(έστω στα 40)?.

Η αλήθεια είναι ότι το έχω αυτό το θέμα τώρα σε μια δουλειά, στην οποία κάνω σοφίτα (στέγη μπετονιένια από το +3,2 στο +0,80) και δίπλα απομένει οριζόντια πλάκα στην οποία βάζω στεγη(ξύλινη επί πλάκας) από το +1,2 στο +0,20.

Στην ΥΔΟΜ που έκανα ένα γκάλοπ δεν συνάντησα κάποιο θέμα πλην όμως δεν είναι και αυτοί έμπειροι με τις σοφίτες και τα ψιλοφοβάμαι καθώς είναι νέα κολπα για όλους αυτά.

Λόγω της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς μεταξύ των δύο στεγών είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρχει πρόσβαση από τη σοφίτα προς το χώρο εντός της χαμηλής στέγης πλην όμως δεν είμαι και βέβαιος ότι δεν προσκρούει σε καμιά ερμηνεία της Λεμπέση :(

Το ερώτημα είναι... μπορώ να αφήσω το υπόλοιπο εκτός της σοφίτας σαν ταράτσα, χωρίς κάλυψη στέγης σε περιοχή με υποχρεωτική κατασκευή στέγης?

η γνώμη μου είναι πως όχι αλλά δεν παίρνω και όρκο..

Edited by verda
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα συνάδελφοι.Ξεκίνησα μία άδεια για ισόγειο με σοφίτα.Και έχω το εξής θέμα.Μου ζητείται να στεγάσω όλο το κτίριο με στέγη ώστε να βάλω σοφίτα ενώ εγώ ένα τμήμα το θελα ακάλυπτο για να έχω πρόσβαση από το ισόγειο και τη σοφίτα στο δώμα (βεράντα) επί της ουσίας.Για να το κάνω αυτό θα έβαζα ένα διάδρομο επί της ουσίας από τη σκάλα να βγαίνει στο δώμα κάποιος το οποίο το βάζω μέσα στο σ.δ.Δεν το δέχονται με τη κλασσική δικαιολογία του ανεξάρτητου ορόφου.Εφόσον το κομμάτι αυτό το βάζω όμως στο σ.δ. τι σημασία έχει να έχω από την άλλη πλευρά της σκάλας μία σοφίτα με όλα τα χαρακτηριστικά της?Και επίσης γιατί πρέπει όλο το σπίτι να το στεγάσω (που είναι και έκτρωμα καθότι θα μοιάζει με περιστερώνα).Στη πολεοδομία το δικαιολογούν μέσω της έννοιας της στέγης δηλ.ότι είναι η κατασκευή κάλυψης του κτιρίου.Πως μπορώ να υπερασπιστώ τη μελέτη μου?Σας επισυνάπτω φωτογραφία από την κάτοψη της σοφίτας μου.

 

http://i62.tinypic.com/sgrfb7.jpg

 

sgrfb7.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.