Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πιστοποίηση ενεργειακών επιθεωρητών


Recommended Posts

Συνάδελφοι διάβασα ότι απαραίτητη προϋπόθεση ενός ενργειακού επιθεωρητή είναι να έχει μεταπτυχιακό πάνω στα ενεργειακά...είναι αλήθεια?

 

Δεν αναφέρει κάτι τέτοιο ο ΚΕΝΑΚ(2010)! Συνεπώς δεν πρέπει να ισχύει αυτό που λές! Μπορεί αυτοί που έχουν κάνει το μεταπτυχιακό να μην χρειάζεται να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια (150h)!

http://www.michanikos.gr/downloads.php?do=file&id=1011

Link to comment
Share on other sites

Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι αν τα σεμινάρια που έχουν γίνει μέχρι τώρα θα ληφθούν υπόψη.

Θα ληφθούν?

 

Και εγώ είμαι της άποψης πως αν κάποιος το έχει διδαχθεί, δεν θα πρέπει να χρειάζεται πιστοποίηση.

 

Χωρίς πιστοποίηση πως θα ξέρεις ότι το έχει διδαχθεί;

Ήδη στα σεμινάρια μερικές φορές βάζουν κάποιοι υπογραφές στο παρουσιολόγιο για άτομα που λείπουν, αν δεν υπάρχουν και οι εξετάσεις θα βάζει ο καθένας κάποιον να του υπογράφει και θα λέγεται επιθεωρητής;

 

Αυτό δεν είναι και πολύ σωστό. Μικρότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με λιγότερα έσοδα για τη ΔΕΗ. Εξαρτάται πόσο κοστίζει αυτό το επιπλέον ηλεκτρικό ρεύμα που δε θα καταναλώνεις πλέον, είναι λίγο πιο περίπλοκο απ' ότι το λες.

 

Όντως. Με τις τιμές που αγοράζει η ΔΕΗ ρεύμα από τα ενεργειακά πάρκα...

 

Εγώ δεν κατάλαβα σε τι πρέπει να πιστοποιηθω. Στο αν περνάει τη Θερμομονωση το κτίριο?

 

Οι Μηχανικοί άνω 10ετίας δε θα δώσουν καθόλου εξετάσεις?

 

Οι μηχανικοί που έχουν αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία άνω των 10 ετών μπορούν να πάρουν προσωρινή άδεια 8 μηνών με δυνατότητα παράτασης μέχρι άλλους 12 μήνες, η οποία παραχωρείται από τον Γενικό Γραμματέα και την ΥΠΕΚΑ.

 

Σε αυτό το διάστημα πρέπει να έχουν πιστοποιηθεί.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Οι μηχανικοί που έχουν αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία άνω των 10 ετών μπορούν να πάρουν προσωρινή άδεια 8 μηνών με δυνατότητα παράτασης μέχρι άλλους 12 μήνες, η οποία παραχωρείται από τον Γενικό Γραμματέα και την ΥΠΕΚΑ.

 

Σε αυτό το διάστημα πρέπει να έχουν πιστοποιηθεί.

 

 

Δηλαδή πάλι το μεγάλο ψάρι θα φάει τη τροφη!! Βέβαια, οι άνω των δέκα ετών έχοντες εμπειρία θα τα πάρουν όλα. Εμείς δηλαδή οι νέοι που ψάχνουμε τη δουλειά με τη καραμπίνα πάλι στην απ' έξω θα είμαστε??? Κανονικά θα έπρεπε να γίνει το αντίθετο!! Ντροπή τους αν το εφαρμόσουν αυτό και πετάξουν όλους τους νέους μηχανικός έξω ιδίως σε μια περίοδο που είναι δύσκολη για όλους (αναφέρομαι κυρίως στην 5ετή προυπηρεσία). Δεν φτάνει που θα μας αναγκάσουν να δώσουμε 1500 ευρώ για να παρακολουθήσουμε τα σεμινάρια όλοι εμείς για να πιστοποιηθούμε λες και στις σχολές μας πετούσαμε αετό 5 χρόνια, αλλά δίνουνε και προσωρινη ΤΣΑΜΠΑ άδεια στους ήδη έχοντες πελατολόγιο και δουλειά. ΗΜΑΡΤΟΝ με αυτό το Ελλαδιστάν και τις ερασιτεχνικές κυβερνήσεις (και όλο το παρασκήνιο που καθορίζει την κάθε ενέργεια σ.σ "μεγάλα ψάρια κ.ο.κ")!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Αν πηγαίνουμε με βάση τα μαθήματα που έχει διδαχθεί κάποιος, μόνο οι Μηχανολόγοι θα μπορούσαν να κάνουν την πιστοποίηση, και ίσως και οι Πολιτικοί Μηχανικοί. Λέω ίσως επειδή δεν ξέρω τι μαθήματα διδάσκονται για μετάδοση θερμότητας, θέρμανση, ψύξη, κτλ.

Οι Αρχιτέκτονες, Τοπογράφοι, Χημικοί Μηχανικοί και Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί θα μένανε εκτός.

 

Dimitris! Λες να μην το ξέρω; Αυτή την στιγμή ψάχνω στο σύνταγμα της Ελλάδος και στην ευρύτερη Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία να βρω κάτι που να απαγορεύει τον διαχωρισμό αυτό.

 

Έτσι όπως είναι το σχέδιο νόμου τώρα, αφού δημοσιευτεί το άρθρο στην εφημερίδα της κυβέρνησης θα γεμίσει η Ελλάδα με ενεργειακούς επιθεωρητές που δεν θα έχουν δώσει εξετάσεις, και όταν πάρουμε εμείς το πιστοποιητικό θα έχει πετάξει το πουλάκι. Οι καλές δουλειές θα έχουν φύγει.

 

update: Το παίρνω πίσω για τους Χημικούς Μηχανικούς. Δεν ξέρω την ύλη τους.

Link to comment
Share on other sites

Κάνεις λάθος οι χημικοί μηχανικοί έχουν ΠΟΛΥ καλύτερο υπόβαθρο σε Φαινόμενα μεταφοράς και θερμοδυναμική και έχουν επιπλέον μαθήματα για ψύξη/θέρμανση που αναφέρεις σε σχέση με τις υπόλοιπες ειδικότητες που αναφέρεις πλην ενεργειακών μηχανολόγων

 

Ορθώς κατα την άποψη μου οι μηχανολογοι θέτουν ζητήματα περι της επάρκειας των άλλων ειδικοτήτων αλλά το κάνουν μόνο όπου τους βολεύει (γιατί κατα τα άλλα το ίδιο σκεπτικό έπρεπε να υπάρχει παντού και όχι Μηχανολόγοι/Ηλεκτρολόγοι/Ναυπηγοί / Μηχανικοι Παραγωγής να έχουν τα ίδια δικαιώματα)

 

Ίσως θα έπρεπε οι Μηχανολόγοι να μην είναι αναγκασμένοι να ακολουθήσουν σεμινάριο αλλά να δίνουν απευθείας εξετάσεις

Link to comment
Share on other sites

Αν πηγαίνουμε με βάση τα μαθήματα που έχει διδαχθεί κάποιος, μόνο οι Μηχανολόγοι θα μπορούσαν να κάνουν την πιστοποίηση, και ίσως και οι Πολιτικοί Μηχανικοί. Λέω ίσως επειδή δεν ξέρω τι μαθήματα διδάσκονται για μετάδοση θερμότητας, θέρμανση, ψύξη, κτλ.

Οι Αρχιτέκτονες, Τοπογράφοι, Χημικοί Μηχανικοί και Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί θα μένανε εκτός.

 

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν θυμάμαι να έχω διδαχθεί αντίστοιχα μαθήματα, οπότε δεν διεκδικώ τίποτα.

Αλλά όσοι τα έχουν διδαχθεί, γιατί να πιστοποιηθούν? Δηλαδή το χαρτί που τους έδωσε η σχολή είναι χαρτί για την τουαλέτα?

Link to comment
Share on other sites

Επισης υπαρχει πιθανοτητα σοβαρη μην εχουμε κανενα δικαιωμα μελετης η επιθεωρησης στα κτιρια, καθοτι οι πολιτικοι μηχανικοι θα εχουν τον πρωτο και τελευταιο λογο.

 

To πιστοποιητικό χωρίζεται σε τρία τμήματα

- Κέλυφος

- Θέρμανση

- Ψύξη

Στο προηγούμενο προσχέδιο οι μηχανικοί Τ.Ε. μπορούσαν να υπογράψουν μέχρι 1.000 τ.μ.

Οι πολιτικοί μηχανικοί είναι το πρόβλημα σου συνάδελφε;

Mάλλον δεν είσαι καλά ενημερωμένος.Εδώ πάνε να περάσουνε και τους Φυσικούς.

To πρόβλημα μας δεν είναι οι άλλες ειδικότητες των μηχανικών γιατί ο καθένας έχει το κομμάτι του.Το πρόβλημα είναι οι καθηγητές πανεπιστημίου!!!

Γιατί;

Θέλουν να περάσουν την αναλυτική και όχι τη συνοπτική μέθοδος με βάση κάποιο πρότυπο κτήριο αναφοράς.

Η αναλυτική δεν μπορεί να πληρωθεί με 1Ε/τ.μ.Χρειάζεσαι τουλάχιστον 4-5.

Δεν είναι μόνο ο χρόνος αλλά και ο εξοπλισμός που χρειάζεσαι.

Ποιοι έχουν όλο τον εξοπλισμό (και για πιστοποίηση θερμοκάμερας) και δωρεάν εργατικό δυναμικό ( μεταπτυχιακοί φοιτητές ,διδακτορικοί) ;

Oι καθηγητές.

Γι'αυτό γνωστός καθηγητής , Φυσικός , από Αθήνα πιέζει προς την αναλυτική μέθοδο.

Link to comment
Share on other sites

Ευτυχώς έχουν μείνει στο προσχέδιο μόνο οι μηχανικοί και οι πιστοποιημένοι σε ΕΕ, ενώ έχουν βγει εκτός οι υπόλοιποι.

Η αμοιβή για την επιθεώρηση θα καθορισθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και ΠΕΚΑ

 

Δικαίωμα πλέον θα έχουν :

1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών με σκοπό τη χορήγηση αντίστοιχης άδειας έχουν οι:

Α) Διπλωματούχοι μηχανικοί, απόφοιτοι Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής, ή της αλλοδαπής που χορηγούν πτυχία ισότιμα και αντίστοιχα της ημεδαπής,

Β) Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης,

εφόσον:

ι) Παρακολούθησαν και ολοκλήρωσαν επιτυχώς, κατόπιν εξετάσεων, εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 11 του παρόντος, το οποίο πραγματοποιείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

ιι) Διαθέτουν τουλάχιστον πενταετή αποδεδειγμένη επαγγελματική ή/και επιστημονική εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού κτιρίων, συστημάτων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων κτιρίων, ενεργειακού σχεδιασμού κτιρίων, ελέγχων ενεργειακών εγκαταστάσεων, καθώς και ενεργειακών επιθεωρήσεων. Εφόσον ο ενδιαφερόμενος πληροί τους όρους της προηγούμενης παραγράφου (ι) και έχει ολοκληρώσει συναφείς μεταπτυχιακές σπουδές, τα έτη των σπουδών αυτών λαμβάνονται ως επαγγελματική εμπειρία.

2. Δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών έχουν επίσης:

α) Οι ενεργειακοί επιθεωρητές οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αποκτήσει ισοτιμία και αντιστοιχία των πτυχίων τους στην ημεδαπή ή/και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και έχουν αποδεδειγμένη πενταετή επαγγελματική ή και επιστημονική ως άνω εμπειρία. Οι εν λόγω ενεργειακοί επιθεωρητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν και να ολοκληρώσουν επιτυχώς, κατόπιν εξετάσεων, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της παραγράφου 1 του παρόντος.

β) Νομικά πρόσωπα της οποίας τα μέλη - εταίροι κατέχουν ατομική άδεια Ενεργειακού Επιθεωρητή, εγγεγραμμένα στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών.

 

Με το 1(ι) δεν είναι ξεκάθαρο αν τα μέχρι σήμερα σεμινάρια θα έχουν ισχύ.

 

Επίσης λέει :

Άρθρο 8 - Προσωρινές Άδειες Ενεργειακού Επιθεωρητή

1. Προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα ο θεσμός των Ενεργειακών Επιθεωρητών και για περίοδο οχτώ (8-) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, ο Ειδικός Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ δύναται να χορηγήσει προσωρινές άδειες, μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων προς την Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ και κατόπιν γνωμοδότησης της Γ.ΕΠ.Ε.Ε., σε υποψήφιους που πληρούν τους όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 6 του παρόντος, χωρίς την παρακολούθηση και την επιτυχή ολοκλήρωση του εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος, με την προϋπόθεση ότι έχουν αποδεδειγμένη επαγγελματική και επιστημονική εμπειρία, τουλάχιστον δέκα (10) ετών.

2. Η προσωρινή άδεια αφορά χρονική περίοδο που δεν μπορεί να παραταθεί πέραν των δώδεκα (12) μηνών.

3. Οι κάτοχοι αυτών των προσωρινών αδειών υποχρεούνται στο διάστημα αυτό να προσκομίσουν βεβαίωση επιτυχούς ολοκλήρωσης του εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος, όπως αναφέρεται στο άρθρο 11 του παρόντος, προκειμένου να συνεξετασθούν όλα τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά από την Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ. και να γνωμοδοτήσει η Γ.ΕΠ.Ε.Ε. εάν μπορούν να ενταχθούν στο ανάλογο Μητρώο και να τους χορηγηθεί σχετική Άδεια Ενεργειακού Επιθεωρητή. Διαφορετικά δεν εντάσσονται στο Μητρώο και η προσωρινή άδεια παύει να ισχύει.

Link to comment
Share on other sites

Με το 1(ι) δεν είναι ξεκάθαρο αν τα μέχρι σήμερα σεμινάρια θα έχουν ισχύ.

 

Εγώ έτσι όπως το καταλαβαίνω, ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουν ισχύ τα σεμινάρια αυτά και ότι όλοι είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα πραγματοποιεί το ΤΕΕ.

 

Το (ii) εννοεί ότι πρέπει να έχει κάποιος κατ' ελάχιστον 5 έτη από λήψης άδειας άσκησης επαγγέλματος?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.