Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πότε πληρώνουμε ΦΕΜ;


Recommended Posts

Πληρωσε το μεσα στο 2014, δεν υπαρχει προβλημα.

Αλλα θα το βαλλεις στην φορολογικη δηλωση του 2015 (για το ετος 2014).

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 710
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ωραία, άρα αφού δεν υπάρχει κάποιο άμεσο πρόβλημα και θα μπει στην δήλωση του 2015, μπορώ (πάλι) να το αφήσω και να το πληρώσω το Δεκέμβριο του 2014... ?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα,

Πρέπει να κόψω αμοιβή για αυθαίρετα σε εταιρία. Λογικά κόβω ΤΠΥ και όχι ΑΠΥ. Έχω καταλήξει, από αυτά που έχω διαβάσει και έχω ακούσει, ότι θα πρέπει να γίνει παρακράτηση φόρου 20% κατά την έκδοση του ΤΠΥ και όχι απόδοση ΦΕΜ. Σε αυτή τη περίπτωση τι γίνεται με το ΦΕΜ; Τι θα καταθέσω στο σύστημα του ΤΕΕ. Υπάρχει κάποιος που να έχει βγάλει άδεια σε εταιρία να μας πει τι κατέθεσε στην πολεοδομία;

Link to comment
Share on other sites

Αν θεωρήσουμε ότι το ΥΠΕΚΑ λειτουργεί ως αδειοδοτούσα αρχή σαν τις ΥΔΟΜ, άρα υποχρεούμαστε στην απόδοση ΦΕΜ για μελέτη (10%) και αν εκπονήσουμε τοπογραφικό 4%, προ θεώρησης από δημόσια αρχή.

Δεν παρακρατείται ταυτόχρονα το 20% και η απόδοση του ΦΕΜ. Στη περίπτωση της άδειας δόμησης, η εταιρία είναι ο εργοδότης-κύριος του έργου, όπως θα μπορούσε να είναι ένας ιδιώτης, ή επιτηδευματίας. Εσύ εκδίδεις Τ.Π.Υ προς την εταιρία (άρα αυτή έχει το παραστατικό σου για να το βάλει στα έξοδα) και αποδίδεις τον Φ.Ε.Μ με ηλεκτρονικό τρόπο πλέον μέσω του taxis. 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ Pavlos33 για την άμεση απάντηση.

Η εταιρία δεν έχει πρόβλημα - ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΕΝΝΟΩ - που δεν θα γίνει παρακράτηση φόρου παρόλο που θα έχω κόψει ΤΠΥ;

Για να καταλάβεις τι έχω ακούσει, σήμερα στη πολεοδομία μου είπαν να κόψω ΤΠΥ και να γράψω παρακράτηση 20% αλλά το 10% έχει γίνει με ΦΕΜ. Και σπάω το κεφάλι μου πως θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο μέσω taxis; 

Σε ευχαριστώ και πάλι.

Link to comment
Share on other sites

Η αναγραφή του ποσοστού παρακράτησης πάνω στην Α.Π.Υ, αν δεν κάνω λάθος γινόταν με παλιότερους φορολογικούς νόμους και έχει καταργηθεί. Η πολεοδομία γνωρίζει μόνο αυτό για το οποίο ήταν και είναι αρμόδια να ελέγξει κατά την έκδοση άδειας δόμησης, στον έλεγχο φορολογικών, μεταξύ αυτών ήταν και το ΦΕΜ. Το παραστατικό που μέχρι πέρυσι λαμβάναμε από τις ΔΟΥ. 

Εργασίες που δεν περνάνε από ΥΔΟΜ (δεν θεωρούνται από δημόσια αρχή, σύμφωνα με τη διατύπωση του νόμου που διέπει τον ΦΕΜ) δεν βαραίνουν το μηχανικό ( ο οποίος δεν έχει υποχρέωση να αποδώσει ΦΕΜ) με απόδοση ΦΕΜ, όταν οι λήπτες της υπηρεσίας δεν είναι επιτηδευματίες, εταιρίες, τράπεζες κλπ. 

Αν πχ η εταιρία σου είχε αναθέσει να της εκπονήσεις ένα τοπογραφικό για κάποια χρήση δικής της, θα εξέδιδες Τ.Π.Υ και θα σου παρακρατούσαν το 20%. Δηλαδή έστω ότι είχατε συμφωνήσει 1000 ευρώ. Θα εξέδιδες Τ.Π.Υ με 1000 ευρώ +ΦΠΑ 230 ευρω-->σύνολική αξία 1230 ευρώ. Στο λογαριασμό σου όμως θα σου κατέθεταν το ποσό των 80%*1000+230=1030 ΕΥΡΩ. Και το ποσό που δεν έλαβες (200 ευρώ) θα μείωνε το φόρο στο επόμενο εκκαθαριστικό κατά το ίδιο ποσό. 

 

jmj από κεκτημένη ταχύτητα είχα αναγράψει το 4% για παρακράτηση από την εταιρία. Το σωστό ήταν 20% και το έχω διορθώσει για να μη μπερδευτεί κανείς. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Όλα καλά τα παραπάνω και τα γνωρίζω, με διαφώτισες και με το αρχικό μου ερώτημα οπότε όλα οκ. Αλλά με την αναφορά σου για 4% παρακράτηση με μπέρδεψες. 4% είναι το ΦΕΜ όχι η παρακράτηση. Η παρακράτηση είναι 20%. Γιατί να μου παρακρατήσει 4% η εταιρία. Πραγματικά μπερδεύτηκα τώρα. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.