Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικονομική κατάσταση


nomad

Recommended Posts

Επαχθείς οι όροι δανεισμού από τους διεθνείς οργανισμούς

Πηγή: Express.gr 17/02/10-11:05

 

TH στιγμή που η αβεβαιότητα για τον τρόπο και το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα είναι μεγάλη αξίζει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε τρεις άλλες χώρες της Ευρώπης (μέλη της Ε.Ε. αλλά εκτός ευρωζώνης) που αντιμετώπισαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έτυχαν οικονομικής βοηθείας τα τελευταία 2 χρόνια.

 

Η Ουγγαρία ήταν η πρώτη χώρα που προσέφυγε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια (bailout) τον Οκτώβριο του 2008 μετά από μια δραματική υποτίμηση στο εγχώριο νόμισμα σε σχέση με το ευρώ μια και είναι μια χώρα που εξαρτάται πολύ από τα ξένα κεφάλαια. Η βοήθεια ανήλθε σε 25,1 δισ. δολ. και συμμετείχαν το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Eνωση. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας με σκοπό τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε επίπεδα αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Eνωση (3%). Οι περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό του 2009 οδήγησαν μεν στη μείωση του ελλείμματος (στο 4,1% για το 2009 από 5,5% το 2007) αλλά η χώρα εμφάνισε φαινόμενα στασιμοπληθωρισμού. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η ετήσια μείωση του ΑΕΠ ήταν 7,1% για το τρίτο τρίμηνο του 2009, η ανεργία ανέβηκε στο 10,8% τον Γενάρη του 2010 ενώ και ο πληθωρισμός ανέβηκε μέσα στο 2009 (τώρα στο 5,6%).

 

Η Λετονία ακολούθησε την Ουγγαρία τον Δεκέμβριο του 2008 μετά από μια δραματική μείωση του ΑΕΠ της (10,5% για το σύνολο του 2008 ), δανειζόμενη 10,5 δισ. δολ. από το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και μεμονωμένες χώρες. Η κυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να διατηρήσει το έλλειμμα κάτω από 10%, πράγμα που φαίνεται να το έχει πετύχει για το 2009, αναγκάστηκε να κάνει γενναίες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στον τομέα της υγείας, παρά τις γενικευμένες αντιδράσεις. Η σκληρή λιτότητα οδήγησε σε περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ (-17,7% για το 2009), ανοδική ανεργία (πρόσφατα στο 16,6%) και αρνητικό πληθωρισμό (deflation) προσφάτως.

 

Τέλος, η Ρουμανία συμφώνησε τον Μάρτιο του 2009 για βοήθεια ύψους 20 δισ. δολ.¤ από ΔΝΤ και Ε.Ε. Η ρουμανική οικονομία που ήταν από τις πιο αναπτυσσόμενες στην Ε.Ε. μέχρι το 2008 δέχτηκε ένα ισχυρό κτύπημα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης. Η κυβέρνηση, προκειμένου να ικανοποιήσει τους δανειστές και να εκταμιεύσει ολόκληρο το ποσό, αναγκάστηκε να περικόψει αρκετές θέσεις στο Δημόσιο ενώ η ανάκαμψη φαίνεται να αργεί ακόμα (έλλειμμα στο 7,8%, ετήσια μείωση του ΑΕΠ 5,5%, ανεργία στο 7,8%).

 

Το συμπέρασμα από τις παραπάνω χώρες είναι ότι η βοήθεια από τους διεθνείς οργανισμούς δόθηκε με αρκετά επαχθείς όρους, με σκοπό τον έλεγχο του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, που οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, τουλάχιστον κατά τον πρώτο χρόνο. Οι όροι δεν αναμένονται να είναι καλύτεροι για την Ελλάδα.

 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον στη Ρουμανία και την Ουγγαρία η χρηματιστηριακή αγορά αντέδρασε πολύ θετικά, τόσο στο άκουσμα του bailout όσο και πιο μακροπρόθεσμα, ενώ στη Λετονία οι τιμές διατηρούνται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα.

 

 

http://www.express.gr/news/finance/267274oz_20100217267274.php3

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 103
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

H αποψη μου είναι ότι σχεδόν την ίδια ευθυνη έχουν και οι ελευθεροι επαγγελματίες που λαδωνουν τους δημοσίους υπαλληλους. Αραγε γιατί το κάνουν ??

Επίσης θέλω να αναφέρω ότι σε μερικες τεχνικές υπηρεσίες ο φόρτος εργασίας ειναι παρα πολυ μεγαλος και οι συνθηκες εργασίας καθόλου καλές.

Μιλώ πάντα για ανθρώπους που σέβονται την υπογραφή τους.

Επίσης και η ευθύνη είναι πολυ μεγάλη. Παρα πολυ συνάδελφοι μηχανικοί δεχονται αφόρητες πιέσεις και βρίσκονται συνεχώς στα δικαστήρια και αντιμέτωποι με τον εισαγγελέα.

Link to comment
Share on other sites

Είναι δεδομένο ότι ΚΑΝΕΙΣ πολίτης δεν φταίει γιά την κρίση , παρά μόνο οι πολιτικοί διαχρονικά τα τελευταία 30 χρόνια .Το χρέος το 1980 μετά τις 2πετρελαικές κρίσεις του 1973 και του 1979 ήταν μόλις στο 30 % του ΑΕΠ και το 1990 πέρασε το 100 % και από τότε βολοδέρνουμε παρά την 30ετή λιτότητα και την αύξηση του ΑΕΠ , ανάμεσα στο 95 και το 120 % .

 

Τώρα το ότι οι ΔΥ κάνουν και δουλειές απ' έξω γιά να τα φέρουν βόλτα , η ότι οι ΕΕ λαδώνουν γιά να κάνουν την δουλειά τους , ότι όλοι φοροδιαφεύγουν , είναι κάτι που είναι αναμενόμενο και μέρος της προσπάθειας επιβίωσης .

 

Τώρα έρχονται οι πολιτικοί και μας ζητάνε να γίνουμε Γερμανοί , ενώ οι ίδιοι παραμενουν Σομαλοί πειρατές , που μας κλέβουν , μας εκβιάζουν και μας φορτώνουν χρέη .

 

Τώρα θέλουν να κάνουν και μιά εξεταστική επιτροπή , η οποία θα προσπαθήσει να μας πείσει ότι οι μεν λένε ότι φταίνε οι άλλοι και αντίστροφα , μπάς και τσιμπήσουμε .

Σαν να βάζεις την Πράσινη και τον Πρωταθλητή να γράψουν κοινή ανάλυση γιά ένα ντέρμπι ΠΑΟ - ΟΣΦΠ .

 

Τι τους κοιτάτε ρεεεε

που έλεγε και ο Χάρυ

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ γενικά με την προσέγγιση του BAS.

Μία εύστοχη ανάλυση για την σημερινή κατάσταση διάβασα στην Καθημερινή 14-2-2010, Τι ξέρουν οι ξένοι;

 

...Εν ολίγοις, σε πολλούς κρίσιμους τομείς οι Ελληνες πληρώνουν περισσότερα απ’ ό, τι άλλοι Ευρωπαίοι και απολαμβάνουν λιγότερα. Και όμως, στην προσωπική τους ζωή είναι πολύ πιο «μέρμηγκες» απ’ ό, τι οι επικριτές τους: το χρέος των ελληνικών νοικοκυριών είναι ίσο με το 48,6% του ΑΕΠ, όταν των Αμερικανών είναι 96%, ενώ το χρέος ελληνικών νοικοκυριών και ιδιωτικών επιχειρήσεων μαζί είναι ίσο με το 87% του ΑΕΠ, όταν στη Βρετανία είναι 288% και στην Ευρώπη των 27 είναι 157%. Δηλαδή, με λιγότερα διαθέσιμα χρήματα, οι Ελληνες αναγκάζονται να πληρώνουν γι’ αυτά που άλλοι λαοί έχουν ως δεδομένα, και πάλι είναι λιγότερο χρεωμένοι. Η χαμηλή παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα οφείλεται στο εχθρικό κράτος, στην έλλειψη συντονισμού σε κάθε επίπεδο, στον εγωισμό της κάθε ομάδας που λειτουργεί εναντίον του συνόλου και στη γενικευμένη αδιαφορία και φαυλότητα ενός πολιτικού συστήματος που βασίζεται στην υστερόβουλη αυθαιρεσία και στον εκμαυλισμό ομάδων.

Αν ήξεραν οι ξένοι με τι παλεύει ο μέσος Ελληνας πολίτης, θα τον έβλεπαν με άλλο μάτι - κάτι ανάμεσα σε δέος και συμπόνια. Αλλά αν οι ίδιοι οι Ελληνες νοιάζονταν για το μέλλον τους, δεν θα είχαν φθάσει εδώ - η χώρα τους να τους εξαπατά συνεχώς και να τους εκθέτει αδίκως ως απατεώνες.

 

Link to comment
Share on other sites

Οπως τα ειπαν BAS και CostasV δυστυχως... Το αρθρο πολυ ωραιο.

Αυτο http://www.youtube.com/watch?v=f854f9llRwA το ειδα χτες στη τηλεοραση, δεν θυμαμαι που, και μου το στειλανε σημερα. Ο παραλληλισμος προφανης.

Link to comment
Share on other sites

Επισπεύδει η Κυβέρνηση τα νέα έκτατα μέτρα – Αυξάνεται στο 22% ο ΦΠΑ και καταργείται ο 14ος μισθός

17/02/10 - 23:36

 

Επισπεύδει η Κυβέρνηση τα νέα έκτατα μέτρα – Αυξάνεται στο 22% ο ΦΠΑ και καταργείται ο 14ος μισθός

Προβληματισμένη είναι η Κυβέρνηση από την αύξηση του κόστους δανεισμού η οποία φαίνεται να συντηρείται από τις συνεχείς διαρροές περί χρεοκοπίας από χώρες της ΕΕ.

Το θέμα αυτό εξετάστηκε στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο που έγινε υπό τον πρωθυπουργό και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ. Βασικό θέμα ήταν το πολύ υψηλό κόστος δανεισμού αλλά και η μεγαλύτερη έναντι της αναμενόμενης ύφεσης που σημείωσε η Ελλάδα το 2009. Σε ότι αφορά στις πιέσεις για πρόσθετα μέτρα που ζητούν επιτακτιά ΕΕ και ΕΚΤ αποφασίσθηκε 1) τα μέτρα να ανακοινωθούν νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που θέτει η ΕΕ και 2) με στόχο να ηρεμήσουν οι αγορές η Κυβέρνηση φαίνεταια να προχωράει στην περαιτέρω μείωση κατά 5% των αποδοχών στο δημόσιο καθώς και την αύξηση του ΦΠΑ έως και 3% από το 19% στο 22%. Εναλλακτικά διατηρείται το σχέδιο για την κατάργηση του 14ου μισθού δώρο Πάσχα και επίδομα καλοκαιρινής αδείας που αφορά 550 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.

 

Μάριος Χριστοδούλου

[email protected]

 

------------

 

Από http://www.bankingnews.gr/ΕΙΔΗΣΕΙΣ/item/1382-Νέα-έκτακτα-μέτρα-ανακοινώνει-η-Κυβέρνηση-την-άλλη-εβδομάδα-–-Προς-κατάργηση-ο-14ος-μισθός.html

Link to comment
Share on other sites

Η διαφθορά είναι πράγματι μεγάλο πρόβλημα.

Θα χτυπήσει όμως τόσο ψηλά όσο λέει το συγκεκριμένο μέτρο;

---

 

Παπανδρέου: Φυλακή για το πόθεν έσχες. Τέλος οι off shore

 

Σημαντική αλλαγή του νόμου για το πόθεν έσχες αποφάσισε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Η συνεδρίαση που ξεκίνησε με τρεις ώρες αργότερα από το προγραμματισμένο, λόγω καθυστερημένης άφιξης του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, πήρε αποφάσεις οι οποίες θα, εάν εφαρμοστούν, θα δώσουν μεγάλη ώθηση στη προσπάθεια για διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή. Έτσι με την αυστηροποίηση του «πόθεν έσχες» που αποφασίστηκε σήμερα, προβλέπονται ιδιαίτερα βαριές ποινές για τους παραβάτες..

 

Με το νόμο που θα προωθηθεί άμεσα στη Βουλή, η απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου άνω των 300.000 ευρώ θα είναι πλέον κακούργημα, ενώ βαριές ποινές ορίζονται και για λιγότερο σημαντικές παραλείψεις και λάθη στο πόθεν έσχες.

 

Για τους υπόχρεους (βουλευτές, δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι δημοσιογράφοι και ιδιοκτήτες ΜΜΕ) που στη δήλωση τους έχουν παραλείψεις και κάνουν κατάχρηση ιδιότητας, προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών και χρηματική ποινή από 20.000 έως 1.000.000 ευρώ.

 

Η ποινή γίνεται κακούργημα αν το αθέμιτο όφελος είναι πάνω από 73.000 ευρώ και γίνεται κατ΄ επάγγελμα.

Η μη υποβολή πόθεν έσχες τιμωρείται με φυλάκιση πάνω από 5 χρόνια.

 

Απαγορεύεται στα πολιτικά ,ακόμη και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και δικαστικά πρόσωπα, σε στελέχη τραπεζών που ελέγχονται από το δημόσιο, να συμμετέχουν σε off shore εταιρείες. Τιμωρούνται με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή

 

---

http://www.hbnews.gr/permalink/25857.html

Link to comment
Share on other sites

δεν μπορώ να διαβαζω βλακείες απο ηλιθιους και ασχετους δημοσιογραφους.

 

ξερει κανεις σας παιδια πώς στηνεται μια υπερακτια? τι θα κανουν για να βρουν τους ιδιοκτητες, θα κανουν ντου με εισαγγελεις στα δικηγορικα γραφεια στην Κυπρο που στηνουν τις εταιρειες και βαζουν τα στελεχη τους για ιδιοκτητες των εταιρειων? και τι θα καταφερουν? αντε με τους ασχετους σε αυτη τη χωρα, ο,τι θελουμε λεμε.

 

δεν ελυσε η Γερμανια και οι ΗΠΑ το θεμα των υπερακτιων, θα το λυσουμε εμεις. Δεν διαβαζουν και καμμια εφημεριδα απεξω τα σαινια να δουν τι γινεται, πριν λιγες μερες διαβαζαμε οτι οι Γερμανοι πληρωσανε κατι μυρια σε τραπεζορουφιανο για να αγορασουν παρανομως αρχεια με γερμανους πολιτες που εχουν καταθεσεις στο εξωτερικο. Γιατι απλα να τους βρεις κανονικα δεν υπαρχει τροπος.

 

κανεναν δυστυχο μικροεπιχειρηματια θα βρουνε που εκανε υπερακτια για να βαλει το σκαφακι του και να γλυτωσει κανα 50αρι χιλιαρικα. Η μεγαλη μασα πεφτει στα ακινητα και εκει δεν θα βρουνε τιποτα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.