Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
iovo

Παράταση εφαρμογής των Ευρωκωδίκων

Recommended Posts

Στην τελευταία συνεδρίαση (24 Μαρτίου 2010) του Τεχνικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τυποποίησης (CEN/BT) στο οποίο συμμετέχει ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης ως μέλος της CEN, ελήφθη μεταξύ άλλων η υπ’ αρ. ΒΤ 9/2010 απόφαση σύμφωνα με την οποία:

 

Α. αναγνωρίζεται η αδυναμία λόγω ανωτέρας βίας αρκετών Κρατών Μελών να εφαρμόσουν την 2010-03-31 ως καταληκτική ημερομηνία εθνικής εφαρμογής των προτύπων των Ευρωκωδίκων

και

 

Β. καλούνται οι Εθνικοί Οργανισμοί Τυποποίησης, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Κράτη – Μέλη, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ολοκληρωθεί η εφαρμογή των Προτύπων των Ευρωκωδίκων σε Εθνικό Επίπεδο το αργότερο μέχρι την 2010-12-31.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι Ευρωκώδικες, ένα σύνολο τυποποιητικών κειμένων που ξεπερνά τις 5000 σελίδες, δεν είναι ακόμα και σήμερα, ούτε στον Ευρωπαϊκό χώρο, ένα σταθερό σύνολο κειμένων. Οι πολλές διορθώσεις και τα παροράματα που τους συνοδεύουν (πάνω από 50 πολυσέλιδα υπό έκδοση) δυσχεραίνουν το έργο του ΕΛΟΤ και του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) που έχει, από την πλευρά της Πολιτείας, τη σχετική ευθύνη. Η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και εξαιτίας της σεισμικότητας της περιοχής, έχει ανάγκη υιοθέτησης του συνόλου των Ευρωκωδίκων και ιδιαίτερα του Ευρωκώδικα 8 για τον σχεδιασμό κατασκευών έναντι σεισμού. Επίσης, στην Ελλάδα οι Κανονισμοί σχεδιασμού των κατασκευών αποτελούν νομοθετικά κείμενα, για τα οποία απαιτούνται νομοθετικές πράξεις της Πολιτείας προκειμένου να αντικατασταθούν με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα των Ευρωκωδίκων.

 

Ο ΕΛΟΤ, σε συνεργασία με το ΥΠΟΜΕΔΙ, το οποίο ενημερώθηκε έγκαιρα για την συγκεκριμένη απόφαση, εργάζεται προκειμένου να γίνει η εθνική υιοθέτηση των Ελληνικών Εκδόσεων και των Εθνικών Προσαρτημάτων των Ευρωκωδίκων, καθώς και η έκδοση των αναγκαίων νομοθετικών πράξεων για την υποχρεωτική εφαρμογή τους και την απόσυρση όλων των αντιτιθεμένων σχετικών ελληνικών κανονισμών πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 31 Δεκεμβρίου 2010.

 

Πηγή:

1. http://www.elot.gr/893_ELL_HTML.aspx

και,

2. ο συνάδελφος/μέλος του forum Παναγιώτης

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εχω μια απορεία, αν π.χ. την άλλη βδομάδα πάω μια μελέτη στην πολεοδομία με ευροκώδικες, την δέχονται ή όχι?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ταυτοχρονη ισχυ δεν εχουμε??? Δλδ σε μεταλλικα-ξυλινα-συμμικτα-πετρινα πως τη δεχονται???

 

Αν θελω ΕΚ2+ΕΚ8 τι θα μου πουν??

 

"Ντεν ξερω ΕΚ καρντια μου.."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συναδελφε.Ολοι οι Ευρωκωδικες πλην των 2,8 εχουν ισχυ εδω και χρονια με Υπουργικες αποφασεις.Ακολουθουνται δε απο Εθνικα κειμενα εφαρμογης.Ακομα και στους αλλους Ευρωκωδικες χρησιμοποιεις σε συνδυασμο τον ΕΑΚ2000 και οχι τον ΕΚ8.

Για τους Ευρωκωδικες 2,8 δε υπαρχουν τα απαραιτητα κειμενα εφαρμογης ,ουτε εχουν βγει ακομα οι απαραιτητες Υπουργικες αποφασεις.Και να θελουν καλοπροαιρετα οι συναδελφοι να τα δεχθουν δεν μπορουν γιατι η αδεια σου δε θα εχει ισχυ.Οι Ευρωκωδικες περιεχουν καποια στοιχεια που θα καθορισθουν απο τα κρατη.Κατι τετοιο δεν εχει γινει μεχρι σημερα στην Ελλαδα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χωρις να ειμαι σιγουρος, νομιζω οτι υπαρχουν και οι απαραιτητες ΥΑ για την παραλληλη ισχυ ΕΚ28 + ΕΑΚ-ΕΚΩΣ.....

 

 

Μια κακια....Δεν νομιζω οτι πολυ ελεγκτες θα το καταλαβουν...μονο αν γραφει καπου με μεγαλα γραμματα στην πρωτη σελιδα.."ΧΡΗΣΗ ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΩΝ 2 + 8"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν είναι κακία, είναι ...η πραγματικότητα!

Υπάρχουν ζητήματα όπου ο ΕΑΚ είναι ανεπαρκής, πχ φέρουσα τοιχοποιία. Έχω κατεβάσει μελέτη Φ/Τ με ΕΚ-8, που πέρασε και δεν πήρε κανείς χαμπάρι ...μολονότι το έγραφε στον τίτλο. Μάλιστα στην ΤΕ υπήρχε παράγραφος όπου εξηγούσα ποιες παραμέτρους παίρνω από τον ΕΚ-8 και για ποιες αρκούμαι στον ΕΑΚ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αυτή τη στιγμή είμαστε σε παράλληλη εφαρμογή. Που σημαίνει οτι όποιος θέλει μπορεί μπορεί να χρησιμοποιήσει κανονικά τους EC. Απο 31/12/2010 και μετά τέρμα όμως οι ΕΚΩΣ-ΕΑΚ. Εγώ προσωπικά απο 15/6 που θα μου στείλουν το αντίστοιχο module του ΡΑΦ αυτούς θα χρησιμοποιώ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

.. αναρωτιεμαι τι θα διδασκεται φετος στις πολυτεχνικες της χωρας..:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μα φυσικά ΕΑΚ και ΕΚΟΣ και "παλιός" Ευροκώδικας 3. Τι περίμενες δηλαδή;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.