Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δικαιολογητικά, Διαδικασία


ΤΟΠΟΓΑΒΡΟΣ

Recommended Posts

Πληρώνεις πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης γιατί δεν προσκόμισες τις παρατηρήσεις σε λιγότερο από 30 ημέρες? Έχουν ακουστεί τέτοιες καθυστερήσεις πάντως....

 

Η προθεσμία των 15 ημερών για την υποβολή των ελλείψεων, από όσο κατάλαβα (και άκουσα σε συζήτηση μεταξύ υπαλλήλων σε πολεοδομία), είναι τυπική. Πρακτικά δεν εφαρμόζεται. Από εκεί και πέρα καλό είναι να θυμόμαστε, ότι υπάρχει επιτέλους και εισαγγελέας ο οποίος μπορεί να επέμβει αν δε μας αφήνουν να κάνουμε κι εμείς τη δουλειά μας! Το ψωμί μας βγάζουμε με αυτόν τον τρόπο. Δεν είναι δυνατό να συνεχίσουμε να υπομένουμε τα πάντα και να τους αφήνουμε να προβάλλουν συνεχώς εμπόδια και καθυστερήσεις στη δουλειά μας! Προϊσταμένους δεν έχουν; Διακοσμητικά στοιχεία είναι; Φωνή δεν έχουν να διαμαρτυρηθούν στο υπουργείο ή όπου τέλος πάντων πρέπει;

Εγώ σε αντίστοιχη κατάσταση σε λήξη προθεσμίας στο Κτηματολόγιο οπότε και γινόταν κόλαση και αδυνατούσαμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο, είχα απειλήσει ότι θα κλειδώσω το γραφείο, θα πάρω το κλειδιά και ας έρθουν να βγάλουν αυτοί άκρη με το πλήθος. Και φυσικά έφερε αποτέλεσμα (φτιάχτηκε διαδικασία "εμπρόθεσμης προσέλευσης"). Πρέπει να τελειώνει αυτό το καραγκιοζιλίκι επιτέλους! Και μόνο το ότι αδυνατούν να δίνουν άμεσα τα απαιτούμενα έγγραφα από το αρχείο τους, συνιστά λόγο παράτασης της προθεσμίας και μάλιστα τώρα και μεγάλης.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,7k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

myri, ευχαριστώ για την απάντηση.

1. Η "νέα οικοδομική άδεια" που αναφέρεσαι θα έχει τίτλο "Αναθεώρηση Αδείας....";

2. Για να αποφευχθεί η πιθανότητα αρνητικής απάντησης των άλλων συνιδιοκτητών, μπορεί να πληρώσει το κόστος μόνον ο έχων κάνει την μετατροπή (τμήματος της θέσης στάθμευσης σε αποθήκη);

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα κι από 'μενα!!

Σήμερα μου προέκυψε ένα θέμα με μία περίπτωση τακτοποίησης ημιυπαίθριου χώρου... Πρόκειται για ένα ακίνητο στο οποίο έχει την ψιλή κυριότητα ο πελάτης μου και την επικαρπία ο παππούς του. Ο έχων την ψιλή κυριότητα δεν έχει άλλο ακίνητο στο όνομά του και για τον παππού αποτελεί πρώτη κατοικία. Μου ζητάει ο πελάτης να μην το δηλώσω ως πρώτη κατοικία, για να μη χάσει λέει το δικαίωμα απαλλαγής από το φόρο, σε περίπτωση που θα θελήσει να αγοράσει κάποιο νέο ακίνητο. Έγινε ερώτηση και στην εφορία για το πώς θα πρέπει να δηλωθει το ακίνητο και απάντηση δε δόθηκε...

Εσείς συνάδελφοι πώς θα το χειριζόσασταν το θέμα αυτό;

Link to comment
Share on other sites

1. Η περ. β' της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 3843/2010 (ΦΕΚ Α' 62)

αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«β. Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 εις διπλούν, στην οποία περιλαμβάνονται τα ατομικά στοιχεία, ο αριθμός φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), η δημόσια οικονομική υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) φορολογίας του κυρίου του ακινήτου, ο αριθμός και το έτος της οικοδομικής άδειας, το εμβαδόν και η χρήση του χώρου, η ημερομηνία μετατροπής της χρήσης του, η οποία πρέπει να είναι προγενέστερη της δήλωσης αυτής, καθώς και εάν πρόκειται για ακίνητο πρώτης κατοικίας, άλλης κατοικίας ή ακίνητο άλλης χρήσης. Η δήλωση συνοδεύεται από τεχνική έκθεση μηχανικού. Στην έκθεση αυτή περιλαμβάνονται αποκλειστικά και μόνο η περιγραφή του χώρου, το εμβαδόν του, η χρήση του, καθώς και η έκταση γης που προκύπτει από τη διαίρεση του εμβαδού του δηλούμενου χώρου με τον ισχύοντα συντελεστή δόμησης του ακινήτου. Στην τεχνική έκθεση επισυνάπτονται αντίγραφα του στελέχους της οικοδομικής άδειας, του τοπογραφικού διαγράμματος της άδειας και της κάτοψης του ορόφου, όπου εμφαίνεται ο χώρος για τον οποίο ζητείται η υπαγωγή του στη ρύθμιση αυτή.».

 

 

διαβαζω λαθοσ ή εκει που λεει για τον χρονο μετετροπησ ανοιγει η ημερομηνια μετα τισ 27/4/2010. γιατι με βαση το σημειο που λεει οτι αρκει η δηλωση του ιδιοκτητη πρεπει να ειναι απλα μεταγενεστερη τησ μετατροπησ αυτο σημαινει οτι αν κλεισω η/υ στισ 2/12/2010 αρκει η δηλωση του ιδιοκτητη να ειναι στισ 3/12/2010............. ποιοσ αλλοσ λογοσ να υαπαρχει για να αλλαζει την διατυπωση???? αφου πριν τισ 27/4 δεν υπηρχε ο νομοσ πωσ θα εκανε ιδιοκτητησ τετοια δηλωση. πρεπει λοιπον οι πολκεοδομιεσ να δεχονται ημερομηνια μετετροπησ μεχρι και την προηγουμενη τησ ληξησ υποβολησ φακελλο. ειμαι foul????

Link to comment
Share on other sites

Δε νομίζω να χάνεις ή να διατηρείς το δικαίωμα έκπτωσης από το φόρο για αγορά πρώτης κατοικίας με το αν δηλώσεις ή όχι ένα ακίνητο που έχεις, ως πρώτη κατοικία στον νόμο 3843.

 

patrick2008 το θέμα έχει ανοίξει σε άλλο σημείο του forum.

Link to comment
Share on other sites

O ssouanis έχει δίκιο... Αλλωστε για μια φορά ακόμη άλλο θα έπρεπε να πουν και άλλο λένε.... Τη ΚΥΡΙΑ κατοικία εννοούσαν φαντάζομαι, εκεί να έχεις έκπτωση... Δηλαδή δηλώνεις ότι μένεις εκεί... τί δήλωσες μια φορά κι ενα καιρό στην εφορία δεν ενδιαφέρει φαντάζομαι...

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα σε όλους. Τι γίνεται με τισ σοφίτες παιδιά, γιατί συνήθως στην αρχική άδεια δεν έχουν χρήση και αν στην οικοδομή υπάρχει συνιδιοκτήτης πρέπει να συμφωνήσει εγγράφως?

Link to comment
Share on other sites

myri, ευχαριστώ για την απάντηση.

1. Η "νέα οικοδομική άδεια" που αναφέρεσαι θα έχει τίτλο "Αναθεώρηση Αδείας....";

2. Για να αποφευχθεί η πιθανότητα αρνητικής απάντησης των άλλων συνιδιοκτητών, μπορεί να πληρώσει το κόστος μόνον ο έχων κάνει την μετατροπή (τμήματος της θέσης στάθμευσης σε αποθήκη);

τίτλος "Εσωτερικές διαρυθμίσεις σε υπόγειο χώρο στάθμευσης" ίσως πρέπει να συμπληρώσεις "αποκλειστικής χρήσης"

 

εννοείται πως θα πληρώσει ο έχων κάνει τη μετατροπη

 

δες μήπως δεχτουν και άδεια εργασιών μκρής κλίμακας (το λέω με επιφύλαξη) διότι σίγουρα είναι πιο οικονομική λύση

 

σε κάθε περίπτωση βεβαιώσου για τις διαστάσεις που επιβάλλει η νομοθεσία για κλειστή θέση στάθμευσης

Link to comment
Share on other sites

Τη ΚΥΡΙΑ κατοικία εννοούσαν φαντάζομαι, εκεί να έχεις έκπτωση... Δηλαδή δηλώνεις ότι μένεις εκεί...

 

Ή τη μοναδική σου κατοικία στην περίπτωση που προσωρινά μένεις σε άλλη που δεν είναι ιδιοκτησίας σου. Μπάχαλο τα έκαναν όντως με αυτά περί "Α' κατοικίας".

Σημειώστε ότι σε ερώτηση και στη δική μου εφορία (έστειλα συγγενή μου), επίσης δεν πήρα σοβαρή απάντηση! Ούτε στις εφορίες ξέρουν! Στην περίπτωσή μου είχα πάρει αυτό το δικαίωμα έκπτωσης των τόκων δανείου ανέγερσης (χτίσαμε μόνοι μας) από το φορολογητέο. Αγοράσαμε οικόπεδο και το χτίσαμε με δάνειο και στη συνέχεια έγινε σύσταση οριζόντιας και μοιράσαμε τα διαμερίσματα.Τυπικά δεν φαίνεται κάτι περί Α' κατοικίας σε κάποιο συμβόλαιο. Δεν είναι δυνατό να φαίνεται εξάλλου. Εννοείται πως θα δηλώσω κανονικά σαν "Α' κατοικία" το διαμέρισμα που έχω πάρει (και το οποίο επίσης δηλώνω στο Ε1) και τελειώνει το θέμα εκεί.

Link to comment
Share on other sites

Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας 50/50 όπου ο ένας απο τους δύο έχει την ψιλή κυριότητα, την αίτηση κάνει ο έχω την ψιλή κυριότητα οπωσδηποτε?? Δεν ξέρω απο ιδιοκτησιακά - γίνεται καταρχήν αυτό , 50/50 συνιδιοκτησία και ο ένας απο τους δύο να έχει την ψιλή κυριότητα? αυτό γράφεται κάπου στο συμβόλαιο του ακινήτου?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.