Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερωτήσεις - απορίες περί ΚΕΝΑΚ, των σχετικών ΤΟΤΕΕ και του λογισμικού ΚΕΝΑΚ του ΤΕΕ


panos-vicious

Recommended Posts

Όταν έχουμε ατομική θέρμανση σε μια πολυκατοικία (με επίτοιχα λεβητάκια αερίου) πώς σχεδιάζουμε το ζεστό νερό χρήσης? Συνδυασμό δηλαδή ηλιακών συλλεκτών και επίτοιχων λεβητων.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι θα ήθελα να ρωτήσω: Με το πρόγραμμα του ΤΕΕ και μόνο μπορώ να κάνω ενεργειακή μελέτη; Τι παραπάνω μου προσφέρει ένα εμπορικό πρόγραμμα σε σχέση με το λογισμικό του ΤΕΕ;

Link to comment
Share on other sites

Όταν έχουμε ατομική θέρμανση σε μια πολυκατοικία (με επίτοιχα λεβητάκια αερίου) πώς σχεδιάζουμε το ζεστό νερό χρήσης? Συνδυασμό δηλαδή ηλιακών συλλεκτών και επίτοιχων λεβητων.

 

Στον ατομικό λέβητα αερίου επέλεξε αντί για ταχυθερμοσίφωνα, σύστημα με θερμαντήρα αποθήκευσης τριπλής ενέργειας. Με απλά λόγια χώρια ο λέβητας χώρια το boiler. Αν και νομίζω πως μπορείς να βρεις συνδυασμένα έτοιμα συστήματα, όπου απλά θα συνδέσεις τις σωληνώσεις του κυκλώματος κλειστού κυκλώματος από τους ηλιακούς συλλέκτες στις αντίστοιχες αναμονές του boiler.

Το πρόβλημα σου μάλλον θα είναι με την υπερδιαστασιολόγηση παρά αυτό που αναφέρεις. Δεν γίνεται να υπολογίσεις θερμικές απώλειες (ακόμη και τις θερμογέφυρες να συνυπολογίσεις σύμφωνα με το EN 12831 -που μάλλον θα γίνει υποχρεωτικό) τέτοιες που να είναι ίδιες με αυτές που υπολογίζονται με την σχέση της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010.

Θα βάλεις ας πούμε και μια προσαύξηση 20% και νάσου το "λέβητας διπλάσιας ισχύος". Τόσο μικροί λέβητες που υπολογίζονται με βάση την σχέση υπερδιαστασιολόγησης δεν υπάρχουν στην αγορά.

Ένα άλλο πρόβλημα με τις ατομικές θερμάνσεις θα είναι το πλήθος των σωληνώσεων προσαγωγής επιστροφής των κυκλωμάτων των ηλιακών. Κι αν βάλεις τα boiler στο δώμα θα έχεις μειωμένο χώρο για εγκατάσταση + πάρα πολλές σωληνώσεις στην άνοδο-κάθοδο.

Link to comment
Share on other sites

Σε περίπτωση που έχουμε πρόβλημα με αεροστεγανότητα κουφωμάτων (συντελεστής αεροδιαπερατότητας α=1.5), τεχνικές όπως sillicon caulking,weatherstriping θεωρείται πως μηδενίζουν την αεροδιαπερατότητα χαραμάδων που τις εφαρμόζουμε?

 

Αν όχι, υπάρχει κάποιος (οικονομικός) πιστοποιημένος τρόπος μείωσης διείσδυσης αέρα απο χαραμάδες χωρίς αντικατάσταση κουφωμάτων?

Link to comment
Share on other sites

Τις θερμογέφυρες της ενότητας ΕΔΠ χρησιμοποιώ κι εγώ αλλά νομίζω πως αναφέρονται μόνο στις γραμμικές θερμογέφυρες που σχηματίζονται εκεί κι όχι στην ένωση δομικών στοιχείων.

 

Όλες οι θερμογέφυρες που εξετάζουμε είναι γραμμικές, οπότε μάλον κάτι άλλο εννοείς. Κατά τη γνώμη μου η ΕΔΠ-10 περιγράφει τη συνολική κατάσταση.

 

Τόσο μικροί λέβητες που υπολογίζονται με βάση την σχέση υπερδιαστασιολόγησης δεν υπάρχουν στην αγορά.

Στη σελ 88 της ΤΟΤΕΕ-1 αναφέρει ότι στους πολυβάθμιους λέβητες-καυστήρες, για τον υπολογισμό της υπερδιαστασιολόγησης, λαμβάνεται υπόψιν η ισχύς της πρώτης βαθμίδα ("μικρή φλόγα"). Οι επίτοιχοι είναι μηχανήματα αδιαβάθμητης ισχύος. Οπότε, με βάση το παραπάνω που αναφέρει η ΤΟΤΕΕ, μπορεί να ληφθεί βαθμός υπερδιαστασιολόγησης ίσος με τη μονάδα.

Link to comment
Share on other sites

@miltos

Σε ότι αφορά στις θερμογέφυρες μάλλον δεν το διατύπωσα σωστά. Τέλος πάντων μάλλον όπως λες η ΕΔΠ-10 (π.χ.) περιγράφει τη συνολική κατάσταση.

Αυτό που λες για τους επίτοιχους λέβητες, μάλλον προκύπτει από την επόμενη παράγραφο της τεχνικής οδηγίας που λέει ότι: "Για τους τοπικούς λέβητες δεν λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές για υπερδιαστασιολόγηση".

Σε ότι αφορά τον αερισμό από χαραμάδες δεν καταλαβαίνω γιατί μα μπλέξει κανείς με τον αναλυτικό υπολογισμό τους [Vinf = Σ(l*a)*R*H] αφού εντέλει στη σελίδα 78 της ΤΟΤΕΕ-1 γράφει ότι παίρνουμε τιμές τόσο κατά την μελέτη όσο και κατά την επιθεώρηση από τον πίνακα 3.26, με τις παραδοχές για τα R, Η, θέση του κτιρίου ανεμόπτωση κλπ που αναφέρει.

Ίσως να φταίει και όλο το προοίμιο από το τέλος της σελίδας 77 ως και εκεί που αρχίζει να λέει για τις παραδοχές και τη χρήση του πίνακα 3.26. Πάντως, αν θυμάστε, αυτός (ο αναλυτικός) τρόπος υπολογισμού έχει μείνει από τον υπολογισμό των θερμικών απωλειών και μάλλον θα αλλάξει κι εκεί.

 

@AnTe

Σ' αυτό που ρωτάς δεν ξέρω αν υπάρχει πιστοποιημένος τρόπος ή πιστοποιημένο σύστημα. Υλικά πιστοποιημένα ναι. Αλλά ολόκληρο το σύστημα ή ο τρόπος δεν ξέρω. Ακόμα και για τα αεροστεγή κουφώματα η πιστοποίηση αφορά αυτά, όχι τον τρόπο (τη μέθοδο) τοποθέτησής τους.

Άλλωστε έναν κάποιο αερισμό από χαραμάδες τον χρειάζεσαι. Γιατί να τον κάνεις αεροστεγή έναν χώρο διαβίωσης; Εκτός κι αν μπάζει σαν να 'σαι σε τσαντίρι.

Link to comment
Share on other sites

1.παιδιά ποιά είναι η διαδικασία παραγγελίας τού προγράμματος;

2.αργεί και αν ναι μπορείς να την συντομεύσεις πηγαίνοντας από εκεί ή είναι μόνο ηλεκτρονικά;

3.μπορεί να φορτωθεί σε 2 υπολογιστές;

4. η beta έκδοση δεν υπάρχει ποιά;

Link to comment
Share on other sites

1. εδώ δηλώνεις τα στοιχεία σου, μετά πληρώνεις με όποιον τρόπο επιλέξεις. Στέλνεις με φαξ το αποδεικτικό, αλλά αν βιάζεσαι πάρε τηλέφωνο και επιβεβαίωσε ότι έλαβαν το φαξ, ότι του έδωσαν αριθμό πρωτοκόλλου (2103671112) και μετά κάλεσε στα (2103671100 2103671108, 2103671109) και πίεσε να σου στείλουν επιτόπου τους κωδικούς

2. Δεν γνωρίζω

3. Και σε 200

4. Μόνο η έκδοση που υπάρχει τώρα στο tee.gr είναι διαθέσιμη. Άλλωστε, καμιά άλλη δεν σου χρειάζεται.

Link to comment
Share on other sites

Σε περίπτωση στέγης όπως στο σχήμα, εκτός από την ΕΔΣ-3 (Δοκάρι-τοίχος) τι θερμογέφυρες υπολογίζετε;

 

Δεν έχω βρει τίποτα όμοιο στα πινακάκια στις ΤΟΤΕΕ. Το πιο κοντικό είναι ΟΕ-1 αλλά και πάλι δεν είμαι σίγουρος.

 

Επιπλέον στην περίπτωση δαπέδου προς Μ.Θ.Χ. (στο υπόγειο),ποια θερμογέφυρα παίρνετε; Σκέφτομαι την ΕΔΠ-9 προς το παρόν, δεν βλέπω να γίνεται διαχωρισμός του "μέσα" με θερμαινόμενο χώρο ή μη.

post-7380-131887264167_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.