Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρτιότητα εκτός σχεδίου σε "τυφλό" γήπεδο


Recommended Posts

Προσπάθησε να βρεις αν υπάρχουν προηγούμενοι τίτλοι του 2008 και αν αυτοί συνοδεύονται απο τοπογραφικά διαγράμματα. Μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση πως μεταγράφηκε συμβόλαιο αγοράς εν έτει 2008 χωρίς τοπογραφικό.

Link to comment
Share on other sites

Αφού στο συμβόλαιο αναγράφεται πως το ένα είχε εμβαδό 4000 τ.μ. δηλαδή ήταν άρτιο (δεδομένου πως δεν έχει δημιουργηθεί μετά το 2003 ή κατά παράβαση διατάξεων κάποιας ΖΟΕ - πρέπει να το ελέγξεις αυτό) και αφού στο σύνολο τους τα δύο γήπεδα έχουν όσο (και μεγαλύτερο) εμβαδόν από αυτό που προκύπτει από το συμβόλαιο, δεν έχεις πρόβλημα. Μπορείς με υπόδειξη ορίων από τον ιδιοκτήτη, να θέσεις το όριο των αρχικών γηπέδων έτσι ώστε να προκύπτει το ένα τουλάχιστον 4 στρ. Τσέκαρε τα θέματα στο forum που αφορούν την συνένωση των γηπέδων, γιατί εάν με την αγορά έχει επέλθει συνένωση, δεν θα χρειαστεί να δείξεις το αρχικό κοινό τους όριο, παρά μόνο το σύνολο.

Οπως είπε και ο συνάδελφος pearl πάντως, απίθανο να έχει γίνει αγοραπωλησία τόσο πρόσφατα χωρίς επισυναπτόμενο τοπογραφικό.Καλή συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Ομολογώ ότι μπερδεύτηκα λίγο ...

 

Λοιπόν, ανέλαβε ένας Τοπογράφος το Τοπογραφικό Αγροτεμαχίου 5,3 στρεμάτων (με συμβόλαιο πριν το 2003), τυφλού (ή με μικρή δίοδο διέλευσης) το οποίο βρίσκεται 400 μέτρα από το κέντρο Οικισμού (εντός κτηματικής περιφέρειας του Δημοτικού διαμερίσματος), και το χαρακτηρίζει ΜΗ άρτιο και οικοδομήσιμο ... :( (σύμφωνα με ΠΔ 24/85 (ΦΕΚ270 Δ')

Στο αγροτεμάχιο αυτό ο Ιδιοκτήτης σχεδιάζει να φυτέψει Φωτοβολταϊκά, (30 kW, άρα χρειάζεται την αρτιότητα ...), οπότε :

 

1. Είναι σωστός ο χαρακτηρισμός ? (υπάρχει μήπως κάποια διάταξη που δεν έλαβε υπόψη του ο συνάδελφος ?)

2. Αν έχει δίκιο, μήπως υπάρχει κάποια σειρά ενεργειών που να μετατρέψει το αγροτεμάχιο αυτό σε άρτιο και οικοδομήσιμο ? (πχ δουλεία εισόδου, διάνοιγμα αγροτικού δρόμου ? )

3. Η 551/2008 απόφαση του ΣΤΕ ισχύει και είναι τελεσίδικη ? ή μήπως περιμένουμε την απόφαση της Ολομέλειας ?

 

... κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη ... Ευχαριστώ ...

 

/Πέτρος ;)

Link to comment
Share on other sites

1) στην περίπτωση που το αγροτεμάχιο σου προυφίσταται της 31-12-2003, τότε είναι άρτιο και οικοδομήσιμο (εφόσον δεν είναι δασικό και εφόσον δεν υπάρχει κάποια ΖΟΕ,ΓΠΣ κτλ που να θεσπίζει κατώτερα όρια αρτιότητας πάνω από το εμβαδόν της ιδιοκτησίας σου και ο πελάτης σου να το κατέτμησε μετά την ημερομηνία ψήφισης της ΖΟΕ.ΓΠΣ κτλ), χωρίς να απαιτείται πρόσωπο 25μ σε κοινόχρηστο δρόμο.

Μίλησε με τον συνάδελφο και ρώτα τον γιατί το έβγαλε μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο. Ενδεχομένως να έχει κάνει λάθος.

Επίσης ζήτησε τα συμβόλαια του αγροτεμαχίου από τον ιδιοκτήτη για να δεις μήπως είναι αγορασμένο με 2 διαφορετικά συμβόλαια, όπου το ένα κοματι είναι π.χ. 3στρ και το άλλο κομμάτι είναι 2,3στρ.

Τότε στην περίπτωση αυτή το ενιαίο αγροτεμάχιο για να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο θέλει πρόσωπο 25μ σε κοινόχρηστο δρόμο, και μπορεί να μην τα έχει.

 

2) η δουλεία διόδου δεν σου δίνει αρτιότητα-οικοδομησιμότητα, ούτε επίσης το να πας εσύ, να ανοίξεις μόνος σου έναν δρόμο(πράγμα που ούτως ή άλλως απαγορεύεται από τον νόμο).

Ο μοναδικός νόμιμος τρόπος να δημιουργηθεί σήμερα νόμιμος δρόμος, είναι διά απαλοτροιώσεως από τον δήμο κτλ

 

3) η 551/2008 έχει παραπέμψει το θέμα στην επταμελή σύνθεση η οποία θα συνεδρίαζε τον ιούνιο του 2008. Μέχρι πριν μερικές μέρες που το έψαχνα δεν είχε δημοσιευθεί καμία απόφαση. Δεν ξέρω αν συνεδρίασε και η απόφαση δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα ή αν δεν συνεδρίασε καθόλου.

Όποιος ξέρει κατι περισσότερο ας μας πεί

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

 

Σε περίπτωση αγροτεμαχίου 5 στρεμμάτων που:

1. αποκτήθηκε με γονική παροχή (2007) μετά από χρησικτησία των γονέων (δεν υπάρχει προηγούμενος τίτλος απλά αναφέρεται στο συμβόλαιο ότι οι γονείς το είχαν για 30 και πλέον έτη και ίσως έτσι προκύπτει ότι είναι των γονέων από το 1997 γιατί η χρησικτησία έιναι για 20 έτη)

2. το συμβόλαιο μετεγγράφηκε το 2007 σε υποθηκοφυλάκειο

3. έχει πρόσοψη 80 μέτρα σε αγροτικό δρόμο

4. είναι σε οικισμό προ του 1923 με μη καταγρεγραμένα όρια οικισμού

5. απόσταση 2000 μ από την πλατεία του χωριού

 

 

Είναι άρτιο και οικοδομίσιμο;

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα στο φόρουμ. Πρόσφατα ανέλαβα την έκδοση οικοδομικής άδειας σε ένα αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου εκτός οικισμού στο ένα άκρο του οποίου όπως φαινόταν από τοπογραφικό διάγραμμα του 1996 κατέληγε αγροτική οδός.Σε αναζήτηση περισσότερων πληροφοριών διαπίστωσα πως η οδός αυτή δεν υφίστανται και προφανώς είχε παρουσιαστεί στο τοπογραφικό καθ' υπόδειξη του προηγούμενου ιδιοκτήτη του ακινήτου (δεν έχει συσταθεί ούτε δουλεία διέλευσης). Αποτέλεσμα η ιδιοκτησία πλέον δεν έχει από πουθενά πρόσβαση. Αυτό βέβαια δεν με εμποδίζει στην έκδοση της οικοδομικής άδειας καθώς το ακίνητο είναι προ του 2003 (ελπίζω να μην βρεθώ προ εκπλήξεως λόγω ΣΤΕ) ωστόσο δημιουργείται θέμα προσβασιμότητας. Σε επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη της όμορης ιδιοκτησίας δεν μας επιτρέπει την πρόσβαση εντός της ιδιοκτησίας του . Επομένως ο δρόμος είναι μόνο μέσω δικαστικής οδού. Γνωρίζετε πως πρέπει να κινηθώ από εδώ και πέρα, πόσο περίπου διαρκεί η διαδικασία για τη σύσταση δουλείας και αν υπάρχει περίπτωση απόρριψης του αιτήματος μας .

 

ΥΓ Πως γίνεται στις πρώτες μου δουλείες ως μηχανικού να μου έχουν κάτσει όλες οι αναποδιές μαζεμένες. Τουλάχιστον θα τα μάθω όλα μαζί με μιας:D

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε δε νομίζω να τίθεται ζήτημα απόρριψης.

 

ΑΣΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

Άρθρο 1012

Υποχρέωση παροχής διόδου

Αν ακίνητο στερείται την αναγκαία δίοδο προς το δρόμο, έχει δικαίωμα ο κύριός του να απαιτήσει δίοδο από τους γείτονες έναντι ανάλογης αποζημίωσης.

Όσο για τις αναποδιές στα αρχικά βήματα άστο είναι μεγάλο θέμα.Θέλει προσοχή.

Link to comment
Share on other sites

Kristiano να υποθέσω πως ο υπολογισμός της αποζημίωσης γίνεται βάσει της αντικειμενικής αξίας. Κάτι ακόμη έχεις ιδέα τι γίνεται ως προς τον χρόνο της διαδικασίας? Ρωτάω καθώς αν ισχύει ο γενικός κανόνας των συνεχών αναβολών των δικαστηρίων υποθέτω πως ο ιδιοκτήτης πρέπει να αγοράσει και ελικόπτερο για να φθάνει στην ιδιοκτησία του...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Τα δύο τμήματα ύστερα από την απαλλοτρίωση δεν θα είναι πλέον τυφλά και μάλλον θα είναι και τα δύο οικοδομήσιμα, αν εκτός από το εμβαδόν πληρούν και τις προϋποθέσεις προσώπου και βάθους. Διάβασε το άρθρο 1 του ΠΔ 24-5-1985.

Η περίπτωσή σου:

"γ) 'Αρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα που απομειούνται συνεπεία απαλλοτριώσεων ή διανοίξεων διεθνών, εθνικών ή επαρχιακών οδών, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα εφόσον μετά την απομείωση αυτή έχουν όρια αρτιότητας και τις λοιπές προϋποθέσεις των γηπέδων των προηγουμένων περιπτώσεων α και β."

 

Πιστεύω ότι δεν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο γιατί οι περιπτώσεις των παρεκκλίσεων αναφέρουν και χρόνο δημιουργίας του αγροτεμαχίου

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Πιστεύετε ότι η 551/2008 Απόφαση του ΣτΕ ίσως να έχει μελλοντικά επίπτωση και στους οικισμούς προ 23 που πάνε με το Π.Δ. του 1981? δηλ. σήμερα ένα τυφλό οικόπεδο εντός οικισμού προ 23 εαν έχει τον ¨κατάλληλο" χρόνο δημιουργίας δεν απαιτείται να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο... για να καταστεί οικοδομήσιμο (η απαίτηση προσώπου αφορά μόνο τα οικόπεδα που δημιουργούνται μετά το Π.Δ. του 1981) Συνεπώς, μήπως ανοίγει ο δρόμος ώστε μελλοντικά σημαντικός αριθμός κατά παρέκλιση άρτιων και οικοδομήσιμων τυφλών οικοπέδων εντός οικισμών προ 23 να καταστούν μη οικοδομήσιμα???

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.