Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διάλογος για τις Αμοιβές του νέου νόμου περί Αυθαιρέτων 2011


Recommended Posts

οι αμοιβές μας θα έχουν μεγάλο εύρος διακύμανσης ανάλογα με την περίπτωση. Πλεονέκτημα θα έχουν οι αρχικοί μελετητές (αν υπάρχουν) του κτίσματος και που θα χρειάζονται λιγότερο χρόνο δουλειάς και άρα πιθανότατα θα είναι και πιο οικονομικοί.

Αν βγει νόμιμη αμοιβή τότε λογικά αυτή θα έχει διάφορες παραμέτρους που θα συνυπολογίζουν το αν χρειάζεται αποτύπωση κτιρίου, νέο τοπογραφικό κλπ.

Ένα από τα πολλά που χρήζουν διευκρίνησης είναι το τι θα γίνει με μικροαυθαιρεσίες και το πως θα αναλαμβάνουμε ευθύνη όταν πχ έχει αλλάξει λίγο ο εξώστης, ενώ ο ιδιοκτήτης θέλει να δηλώσει μόνο τη σοφίτα. Θα υπογράφουμε ότι το κτίριο είναι νόμιμο στο σύνολό του? και αν μπλέξουμε αργότερα με καταγγελίες τι γίνεται? Για να μην αναλύσουμε ότι υπάρχουν και πολλές άδειες που έχουν εκδοθεί με πλαστά στοιχεία, όπως υψόμετρα πχ. Πραγματικά νομίζω ότι θα μπλέξει πολύ η κατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 553
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Mεχρι να αλλαξει η νομοθεσια εχουμε το δικαιωμα υπογραφεις Αρχιτεκτονικων Μελετων (κακως κατα τη γνωμη μου..)..

Επισης ΔΕΝ εχετε κανενα διακαιωμα στην υπογραφη στατικων..

Αυτο πρεπει καποια στιγμη να τηρηθει...

 

 

μια χαρά υπογράφω στατικά όμως σε κάθε πολεοδομία ανα την επικράτεια.

για μέχρι 2ωροφο χωρις πεδιλοδοκό χωρις την προσυπογραφή Π.Μ.

για χρήση πεδιλοδοκού, χρειάζεται προσυπογραφή Π.Μ. (15%επι της αμοιβής).

 

οπότε μέχρι να αλλάξει η νομοθεσία όσο ΔΕΝ έχετε κανένα δικαίωμα στα αρχιτεκτονικά άλλο τόσο έχουμε το δικαίωμα να υπογράφουμε στατικά.

Link to comment
Share on other sites

Να μου επιτρέψετε συνάδελφοι να σβήσω κάποια από τα μηνύματά σας εν τω συνόλω ή εν μέρει τα οποία θεωρώ ότι έχουν ξεφύγει του θέματος και πολύ περισσότερο δημιουργούν και εντάσεις ανάμεσα στις ειδικότητες.

 

Θέλω να σας επισημάνω ότι έχω ζητήσει από τους προέδρους των δύο συλλόγων που είναι κοντινότεροι σε μένα να παρακολουθήσουν το παρόν θέμα με σκοπό να δουν τι στάση έχει ο μαχόμενος τεχνικός κόσμος περί του Ν/Σ...... Κι αν το κρίνουν σκόπιμο ΝΑ παρέμβουν στη συζήτηση.......

 

Μέχρι στιγμής από τα 100 ποστς ΕΛΑΧΙΣΤΑ είναι αυτά που προάγουν τον προβληματισμό και ακόμα λιγότερα είναι αυτά που προτείνουν!!

Link to comment
Share on other sites

Το ότι ένα ακόμα σοβαρό θέμα, που έχει να κάνει με ευθύνη, τεχνική δεοντολογία και ασφάλεια του πολίτη, υποβιβάστηκε ΠΑΛΙ στο ποιος την έχει μεγαλύτερη...την υπογραφή, και σε μεταβίβαση ευθυνών του παρελθόντος, δείχνει ότι σαν κλάδος είμαστε ηθικά ελλειμματικοί - ουσιαστικά αναρμόδιοι και μας συμβαίνει ακριβώς αυτό που μας ταιριάζει.

 

Προσωπικά, είμαι καινούριος στο επάγγελμα και αναγνωρίζω ότι κύριο λόγο θα πρέπει να έχουν συνάδελφοι παλιότεροι, που είχαν το σθένος να επενδύσουν στην επιστημονική τους επάρκεια και εξέλιξη, χωρίς να τους κερδίσει η πλευρά του αρπακολατζή ΕΜΠΟΡΑ - κατ' ευφημισμό μηχανικού των προηγούμενων δεκαετιών, που έχει ΜΕΓΑΛΗ ευθύνη (μην πω σχεδόν αποκλειστική...) για την κατάντια του κλάδου.

 

Επιτέλους, ας συνειδητοποιήσουμε ότι η επιβίωση και η αξιοπρέπεια μας, μπορεί να προκύψει μόνο συλλογικά, με συνεργασία και κοινή κατά το δυνατόν στάση, και όχι με αφορισμούς, αποκλεισμούς και με το να δείχνουμε με το δάχτυλο ο ένας τον άλλον...

 

Θα ήθελα να επανέλθω με πιο συγκεκριμένες θέσεις επί του θέματος, αλλά εισαγωγικά απλώς επιθυμούσα να δηλώσω τα παραπάνω, και ακόμα ότι εκτιμώ τους συναδέλφους κάθε ειδικότητας, αλλά και κάθε μάστορα, διοικητικό υπάλληλο κλπ. που έχει ρεαλιστική μεν, συγκρατημένη από την έκταση της ορθής συμβολής του δε, συμμετοχή στον ευρύτερο τεχνικό αντικείμενο.

Link to comment
Share on other sites

Grtopo

 

Τα επ. δικαιωματα ειναι κυριας σημασιας..

Αν πχ. αυριο βγει το ΥΠΕΚΑ και πει θελω εξαρτημενο τοπογραφικο εσεις οι ΑΤΜ θα αντιδρασετε πρωτοι...

 

Αρα η κουβεντα γυρω απο αυτο δεν ειναι και τοσο ασχετη..

 

Σχετικα με τις αμοιβες, αυτο ποτ εγραψα και παραπανω..

Δλδ αναλογο με τις "μελετες" που απαιτουνται η αμοιβη μπορει να καθοριστει βασει του ΠΔ 696... (αμοιβη τοπογραφικου, αποτυπωσης αρχιτεκτονικων, πιθανον και ωριαια απασχόληση)

Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με την τεχνική έκθεση "στατικής επάρκειας".

Τέτοια πλέον δεν υφίσταται.

Έχει αντικατασταθεί από την τεχνική έκθεση αυτοψίας.

Ακόμα και η αλλαγή στον τίτλο είναι σημαντική.

Ο έλεγχος εφόσον δεν υπάρχει οικοδομική άδεια δεν είναι μόνο οπτικός.

Σαφώς και η ευθύνη είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ!

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι μακριά από τεχνική εκθεση αυτοψίας που βαφτίζεται ή υποβαθμίζεται ως "οφθαλμοστατική" (αναρωτιέμαι αν οι πολυτεχνικες σχολες εισαγουν και τετοιο μάθημα κορμού?).Η rikomex δεν πρεπει ποτε να ξεχαστεί...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Σας παραθέτω τον παρακάτω σύνδεσμο του ΟΑΣΠ.

 

Στην τελευταία φράση της παραγράφου 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ αναφέρει:

"Στο παρόν τεύχος αναπτύσσεται το πρώτο στάδιο του Προσεισμικού Ελέγχου των κτιρίων Δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης, δηλαδή ο Πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος ή Ταχύς Οπτικός Έλεγχος."

 

Καλό λοιπόν είναι να τα ψάχνουμε κάπως περισσότερο!

Link to comment
Share on other sites

Εσυ μαλλον δεν προσεξες αυτο που δοαβσες....

Μιλαει για προσεισμικο ελεγχο...

 

Δεν λεει για καμια βεβαιωση στατικης επαρκειας..

 

Επισης εχει ηδη αναφερθει καμια 50αρια φορες οτι και σημερα υπαρχει και ειναι υποχρεωτικη σε πολλες περιπτωσεις η δηλωση αυτη...

Link to comment
Share on other sites

Γι αυτό ανέφερα το παράδειγμα, για να δείξω ότι ο όρος ταχύς οπτικός έλεγχος υπάρχει.

 

Εξάλλου το σχέδιο Νόμου αναφέρει:

α) εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης έχει εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε κτίρια που δεν περιλαμβάνονται στην επόμενη περίπτωση ββ), συμπληρωμένο δελτίο ελέγχου δομικής τρωτότητας του φέροντα οργανισμού, συνοδευόμενο από αναλυτική τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού και φωτογραφίες. Η τεχνική έκθεση θα βασίζεται σε μακροσκοπικό οπτικό έλεγχο, που θα περιγράφει το σύστημα του φέροντος οργανισμού καθώς και τυχόν εμφανείς βλάβες"

Αυτή την φράση δεν χρησιμοποιεί και ο ΟΑΣΠ;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.