Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βεβαίωση Μηχανικου-προγραμμα ΤΕΕ


Recommended Posts

Παιδιά γεια σας!!Θα ήθελα να κάνω και εγώ κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τις βεβαιώσεις.

1)Είναι υποχρεωτική η σύνταξη συμφωνητικού για απλή βεβαίωση νομιμότητας δηλ.είτε σε αδόμητα οικόπεδα, είτε σε κτίσματα χωρίς αυθαιρεσίες??

2)Για τις αμοιβές βεβαιώσεων νομιμότητας τι γίνεται...υπάρχουν τιμές πάνω στις οποίες μπορούμε να στηριχθούμε και να εφαρμόσουμε κάποια έκπτωση επί αυτών?Ξέρετε αν έχει δημοσιευθεί κάτι από κάποιο περιφερειακό ΤΕΕ ή σύλλογο μηχανικών??Ψάχνω αλλά δεν βρίσκω κάτι.

3)Ποιοι έχουν δικαίωμα για έκδοση βεβαίωσης??το έγγραφο που υπάρχει στο ΤΕΕ αναφέρεται στις δηλώσεις αυθαιρέτων και αναφέρει τον όρο ''μηχανικός ειδικότητας'' ανάλογα τις μελέτες.Κάποιος μηχανολόγος μηχανικός ή μηχανικός ΤΕΙ μπορεί να εκδόσει βεβαίωση νομιμότητας??

 

 

 

Μαρία, έχεις μέχρι τώρα 57 μηνύματα αλλά δεν έχεις συμπληρώσει την ειδικότητα στο προφίλ σου.Σε παρακαλώ συμπλήρωσέ τη.Ευχαριστώ. Manolis gon.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 396
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

αυθαιρεσια του αγοραστη και δηλωση του οτι η αυθαιρεσια εγινε προ 28.7 για να μπορεσει να το ενταξει στο Νομο, θετοντας υπο αμφισβητηση τη βεβαιωση σου...

Οι φωτογραφιες, μου εχουνε πει, δεν αποτελουν πειστηριο στο δικαστηριο γιατι μπορει καλλιστα να ισχυριστει καποιος οτι τραβηχτηκαν αλλη ημερομηνια απο αυτην που ισχυριζεσαι...

 

Ωραία. Έστω μια τέτοια περίπτωση, όπου π.χ. ο ημιυπαίθριος ήταν ανοιχτός όταν έδωσα τη βεβαίωση και πάει ο αγοραστής και τον κλείνει και ισχυρίζεται κιόλας ότι αγόρασε έτσι. Συνεχίζω να μην καταλαβαίνω τι θα μου προσφέρει το να έχω κρατήσει τα εγκεκριμένα σχέδια. Προφανώς και σε αυτά ο ημιυπαίθριος θα φαίνεται ανοιχτός. Δε χρειάζεται καν ένα λίγο έμπειρο μάτι θα σου πω, να έχει σχέδια μπροστά του για να καταλάβει ότι αυτός ο χώρος δεν έπρεπε να έχει κλείσει γιατί είναι καθ'υπέρβαση της επιτρεπόμενης δόμησης. Τι είναι αυτό που μπορεί να με "σώσει";

Τις φωτογραφίες που κράτησα, τις επισύναψα εκτυπωμένες στη βεβαίωση ως παράρτημα με αναφορά σε αυτήν ότι αποτελεί (το παράρτημα), αναπόσπαστο τμήμα αυτής. Έβαλα τον ιδιοκτήτη να υπογράψει ότι αναγνωρίζει την κατάσταση που απεικονίζουν ως αληθή την ημερομηνία της αυτοψίας και θεωρήσε το γνήσιο της υπογραφής του. Νομίζω ότι άδικα πανικοβάλλεστε. Αν είναι έτσι δεν πρέπει να δίνουμε πουθενά βεβαίωση!

 

Η βεβαίωση νομιμότητας, τον αγοραστή δεν εξασφαλίζει πως πρόκειται να προχωρήσει σε μία σωστή επένδυση με την αγορά του ακινήτου?

 

Κανέναν δεν εξασφαλίζει. Δεν είναι ο σκοπός της τέτοιος. Δεν αποκτήσαμε ρόλο "τεχνικού συμβούλου". Οι βεβαιώσεις καθιερώθηκαν για έναν και μόνο λόγο: ως μέσο πίεσης για τακτοποίηση αυθαιρεσιών και για να εκβιαστούν-αποτραπούν οι ιδιοκτήτες από την περαιτέρω συνέχιση του φαινομένου της πολεοδομικής αυθαιρεσίας (υπό την απειλή ότι δε θα μπορούν να μεταβιβάσουν). Τίποτα άλλο.

Edited by tpanag
Link to comment
Share on other sites

Όχι, θα ποζάρουν ο πωλητής με τον αγοραστή, ώστε να πιστοποιείς και ότι ήταν παρόντες!

 

Γουστάρω!!!!

Παιδιά είχε βγάλει το ΥΠΕΚΑ ότι κάνοντας ΕΜΕΙΣ αυτό βάζουμε γερά θεμέλεια για να εισαχθούμε, χωρίς παρακολούθηση σεμιναρίων όπως οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές, ως ROOKIES του NCIS 8-)

 

Ας με συγχωρήσουν οι συνάδελφοι του forum που δεν το ανέφερα τόσο καιρό!! Είμαι ήδη πολύ μπροστά γιατί έχω φωτογραφήσει ημιυπαίθριο όπου φαίνονται και οι τύποι του εγκληματολογικού. Πέραν των φωτογραφιών έχω πλέον και αυτόπτες μάρτυρες. Το μόνο που μου μένει είναι να πάρω και την στρογγυλή σφραγίδα και θα έχω κατοχυρώσει με αδιασιστα στοιχεία την ημερομηνία της φωτογραφίας.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Παιδιά γεια σας!!Θα ήθελα να κάνω και εγώ κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τις βεβαιώσεις.

1)Είναι υποχρεωτική η σύνταξη συμφωνητικού για απλή βεβαίωση νομιμότητας δηλ.είτε σε αδόμητα οικόπεδα, είτε σε κτίσματα χωρίς αυθαιρεσίες??

Με βάση την Ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ στις 5-10-2011 παρ. 2 και την Εγκύκλιο 13 απαιτείται.

Link to comment
Share on other sites

Ειχε κανει την ερωτηση και ενας αλλος συναδελφος αλλα δεν ειχε απαντηθει. Πως γινεται ο 4014 να τακτοποιει εξωστες, μπαρμπεκιου κλπ ενω η βεβαιωση να αφορά μόνο δομηση κάλυψη υψος και χρηση.

 

Επιπλέον αν μπορει να βοηθησει κανεις με το που χρησιμοποιούνται η περιπτωση 1 και πού η 2 στις βεβαιώσεις μηχανικού και ιδιοκτήτη. Εχω ακουσει διαφορετικες εξηγήσεις και εχω μπερδευτεί.

Ευχαριστώ.

Edited by pavloselef
Link to comment
Share on other sites

ΜΑΡΙΑ Σύμφωνα με το ΦΕΚ.2289.Β/13.10.2011, σε οποιαδήποτε αμοιβή που λαμβάνουμε από 1-7-2011 και κοπεί ΑΠΥ, απαιτείται πλέον να παρουσιάσουμε (στο ΤΕΕ και στην ΕΦΟΡΙΑ) το αντίστοιχο συμφωνητικό σε λίστα.
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδη, συγνωμη, για οτι ΑΠΥ κοψαμε απο 1.7.2011 πρεπει να κυνηγαμε τους πελατες για να μας υπογραψουν το ιδιωτικο συμφωνητικο εκ των υστερων...?

Αντε πες πως για τις δουλειες απο δω και στο εξης θα κανω συμφωνητικα και θα βαζω τους πελατες μου να τα υπογραφουν, για τα παλια ομως?

 

Εγω νομιζα πως συμφωνητικο χρειαζεται μοναχα για περιπτωσεις που εισπρατεις αμοιβη μικροτερη της νομιμης, ουτως ωστε να διασφαλιστει με καποιο τροπο το κρατος για φοροδιαφυγη....

Link to comment
Share on other sites

kontegr νομίζω ότι δε χρειάζεται λίστα για κάθε αμοιβή που θα λαμβάνουμε (άλλωστε δεν λέει κάτι τέτοιο στο ΦΕΚ) αλλά για κάθε συμφωνητικό που θα συνάπτουμε. Και συμφωνητικά συνάπτουμε όταν πρόκειται να κόψουμε ΑΠΥ μικρότερη της νόμιμης.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

συνάδελφοι ειναι το πρωτο μου POST . σύμφωνα με τον 3919/11 αρ. 7 η αμοιβή του μηχανικού για οποιαδήποτε εργασία προκύπτει μόνο από έγγραφη συμφωνία με τον πελάτη του. Αρα και για 1€ συμφωνηθεισας αμοιβής χρειάζεται συμφωνητικό το οποίο γνωστοποιείται στο ΤΕΕ και μόνο οταν υπερβαινει τα 6000€ + ΦΠΑ σύμφωνα με τις διατάξεις περι συμβολαίων(εφορια) υποβάλεται στη εφορία για θεώρηση. Η πολ 1193 υποχραιώνει τον μηχανικό να υποβάλει στην ΓΓΠΣ το 2ο μηνα κάθε έτους λίστα με όλες τις συμβάσεις που υπέγραψε την προηγούμενη διαχ. περίοδο και αυτή πρέπει να έιναι σύμφωνη με τις ΑΠΥ . Συμφωνα με την πολ 1194 την ιδια υποχρέωση έχει και το ΤΕΕ για τις συμβάσεις που του γνωστοποιήθηκαν Η διασταυρωση γίνεται απλή?

Η νόμιμη αμοιβή χρησημοποιείται στην περίπτωση που δεν υπάρχει εγγραφη συμφωνία, και στην περίπτωση που αυτή είναι μεγαλήτερη της συμβατικής οπότε υπολογίζονται (ΤΕΕ ΤΣΜΕΔΕ ΕΜΠ) βαση αυτης οι κρατήσεις οι οποίες ειναι υποχρεωτικές για όλες τις εργασίες συμφωνα με τον 3919/11

Link to comment
Share on other sites

Αυτό ισχύει. Το εν λόγω ΦΕΚ δε λέει τίποτα περισσότερο από το ότι δηλώνουμε στην λίστα κάθε Φλεβάρη τα συμφωνητικά που έχουμε συνάψει με πελάτες (εφόσον αυτό απαιτήθηκε). Τώρα το πότε αυτό απαιτείται είναι ένα θέμα, αλλά διαβάζοντας ταυτόχρονα ότι και το ΤΕΕ οφείλει να στέλνει στο ΚΕΠΥΟ αντίστοιχη λίστα με τα συμφωνητικά που έχουν συνάψει τα μέλη του, καταλαβαίνω ότι αφορά περιπτώσεις που έγινε έκπτωση στη νόμιμη αμοιβή. Και μόνο. Ούτε καν δηλαδή τα συμφωνητικά παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών μεταξύ ημών και εταιρειών ή άλλων ελ. επαγγελματιών (αυτά είναι άλλο πράγμα και ούτως ή άλλως κατατίθεντο μέχρι τώρα, με φυσική παρουσία στη ΔΟΥ για συμβάσεις κάποιου ποσού και άνω).

Υπάρχει τώρα κάποιος που έκανε τέτοιο συμφωνητικό με πελάτη του για έκπτωση επί της ελάχιστης αμοιβής π.χ. στις 20/7/2011; Υποθέτω πως όχι, καθώς οι πολεοδομίες δεν είχαν λάβει καμία εγκύκλιο για να τηρούν τη νέα διαδικασία και εφάρμοζαν την παλιά. Άρα αυτό το "από 1/7" είναι εντελώς θεωρητικό.

Edited by tpanag
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.