Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπορει Αρχ. Μηχ/κος να υπογραψει εξαρτημενο τοπογραφικο?


Recommended Posts

Ναι και Αρχιτεκτονικά με συνυπογραφή από Αρχιτέκτονα...ρε παιδιά θα μας τρελάνετε τελείως

Για τους Αρχιτέκτονες δεν ξέρω αν έχουν δικαίωμα να συντάσσουν Τ.Δ. αλλά δε με απασχολεί κι ολας! Αλλά για τους πτυχιούχους Μηχανικούς των ΤΕΙ είμαι σίγουρος ότι είναι ικανοί να συντάσσουν και φυσικά να υπογράφουν ως Ανώτατες σχολές τετραετούς φοίτησης! Όλα τ' άλλα είναι για κατανάλωση....!!!

 

 

Μια μικρή αναφορά στην πραγματική ειδικότητα στο προφίλ θα βοηθούσε στην συζήτηση.Ευχαριστώ. Manolis gon

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 24
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μα το ερώτημά μου δεν έχει σκοπό να απαξιώσει κανένα συνάδελφο. Απλά να είμαστε ενημερωμενοι για το τι επιτρέπεται βάσει Νόμου και τι όχι.

Link to comment
Share on other sites

Παρα πολύ συνάδελφοι ΤΕ κάνουν εξαρτημένα τοπογραφικά εδώ και χρόνια εντελώς αυτόνομα. Απλά τώρα που έχουν σφίξει τα πράγματα έχουν βγει όλοι έξω σε κυνήγι μαγισσών.

Link to comment
Share on other sites

Οι μόνοι που μπορούν στην Ελλάδα να κάνουν το επάγγελμα του τοπογράφου είναι οι Πολιτικοί και οι Αγρονόμοι. Περιορισμένα δικαιώματα σύνταξης τοπογραφικών έχουν οι απόφοιτοι του μικρού πολυτεχνείου.

 

Οι Αρχιτέκτονες δεν έχουν κανένα δικαίωμα σύνταξης τοπογραφικού. Το τελευταίο το λέει και το ίδιο το ΤΕΕ που χορήγει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στους Αρχιτέκτονες.

 

ακομα δεν μου εχει δωσει καποιος ενα κειμενο να λεει οτι σαν αρχιτεκτονας δεν μπορω να υπογραψω τοπογραφικα......γιατι δεν μας επισυναπτεται τον νομο που τα λεει αυτο??? για ειμαστε ενημεροι και εμεις......

Link to comment
Share on other sites

Συνάδερφε (και ΑΜ) έχω βρει αυτό:

 

http://www.nsk.gov.gr/webnsk/gnwmodothsh.jsp?gnid=113943

και συνεπώς αυτό:

http://www.nsk.gov.gr/webnsk/pdf.jsp?fileid=30430716

 

Το θέμα είναι όμως το εξής: Τα παραπάνω θεωρούνται "ΝΟΜΟΣ" ??? (Δεν έχω ιδέα από το Ν.Σ.Κ. και ως τι λαμβάνονται οι αποφάσεις του.)

Link to comment
Share on other sites

Η γνωμοδότηση δεν είναι νόμος. Γίνεται επί νόμων όμως. Και νόμοι είναι αυτά:

"Διατάξεις : Ν 4663/1930Α3 Ν 4663/1930Α4 ΒΔ 769/1972Α1 Ν 1404/1983Α25Π2γ ΠΔ 318/1994Α1 Ν 2916/2001Α6Π6β Ν 3794/2009Α18"

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Πάντως, είναι απαράδεκτο να έχουν δικαίωμα υπογραφής τοπογραφικού οι πολιτικοί μηχανικοί και κάποιοι μηχανικοί ΤΕΙ και να μην έχουν οι αρχιτέκτονες.

Με ποιο σκεπτικό, δεν καταλαβαίνω. Το καλύτερο βέβαια θα ήταν να κάνει ο καθένας τη δουλειά του αλλά αυτό είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση..

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

terry δεν είναι μόνο τι διδασκόμαστε (όλοι μας) στα πανεπιστήμια, αλλά και ο βαθμός που το διδασκόμαστε.

 

πχ: προσωπικά διαφωνώ κάθετα με το να μπορούμε, εμείς οι ΑΜ, να υπογράφουμε στατικά επειδή κάνουμε 2-3-5-10 μαθήματα "πολιτικών μηχανικών". Αυτά τα μαθήματα γίνονται (γνώμη μου) για να ξέρει ο ΑΜ ότι αυτό που σχεδιάζει συνάδει με την πραγματικότητα και δεν θα του αλλάξει τα φώτα ο ΠΜ ή ο ΜΜ κ.ο.κ., οπότε τελικά όντως να κατασκευαστεί αυτό που έχει σχεδιάσει.

 

Αντίστοιχα, είναι λάθος (κατ' εμέ) να μπορεί να εκπονεί αρχιτεκτονικές μελέτες οποιοσδήποτε εκτός των ΑΜ, διότι ο βαθμός των μαθημάτων που διδάσκεται η αρχιτεκτονική στις υπόλοιπες σχολές, δεν επαρκεί ώστε να βγει ένα άρτιο αποτέλεσμα.

 

Και για όσους βιαστούν... ΟΧΙ, δε μπορεί ο καθένας να σχεδιάσει άρτια, λειτουργικά, και όπως αλλιώς θέλετε πείτε το, ένα "μικρό σπιτάκι". Αυτή είναι δουλειά αρχιτέκτονα.

Α, και πριν μου πείτε ότι: "Παλαιότερα που δεν υπήρχαν τόσοι αρχιτέκτονες, πώς χτίζαμε οι υπόλοιποι μηχανικοί?" ... απλά κάντε μία βόλτα στην πόλη σας!

 

Και για να μπω in topic ... επίσης διαφωνώ στο να μπορεί ο ΑΜ να υπογράφει τοπογραφικό!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.