Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προς απαγόρευση η... εκτός σχεδίου δόμηση


bnn7

Recommended Posts

καλά όλα αυτά, αλλά δεν μου αλλάζουν την γνώμη για την εκτός σχεδίου δόμηση.

Αν το ΠΔ είναι ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, τότε είμαι υπερ υπο την έννοια να μην γίνει απότομα. Αλλά να γίνει.

 

 

(υ.γ. ξέχασες να μου μειώσεις την φήμη)

  • Upvote 3
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Πρώτον δεν σου μείωσα την φήμη. Δεύτερον, αφού συμφωνείς ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνει σταδιακά -και με την παράλληλη ενεργοποίηση των διοικητικών υποδομών που υποστηρίζουν την επέκταση σχεδίου-, δεν διαφωνούμε.

 

Αλλά, γιατί κανείς δεν ξέρει τι λέει αυτό το σχέδιο ΠΔ; Κι όταν λέω κανείς εννοώ κανείς: ούτε κάποια δημόσια διαβούλευση, ούτε το ΤΕΕ, ούτε οι σύλλογοι αρχιτεκτόνων, ούτε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου. Τελικά, αν όντως υπάρχει αυτό το σχέδιο ΠΔ, ποιος διάολος το έγραψε;

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Ποιος ασχολείται με την φήμη!!!! Προφανώς δουλεύεις στην Αθήνα όπου υπάρχει σχέδιο πόλεως και εκ του ασφαλούς λες οτι η εκτός σχεδίου δόμηση είναι καταστροφική για το περιβάλλον και την χλωρίδα και πανίδα και διάφορες άλλες οικολογικές ευαισθησίες. Στην επαρχία όμως ή καλύτερα εκτός Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας δεν είναι τόσο εύκολο όπως το βλέπεις.

  1. Δεν υπάρχουν ΓΠΣ υπάρχουν όρια οικισμών
  2. Δεν υπάρχουν οικόπεδα πολλά και αυτά που υπάρχουν είτε έχουν αδυναμίες κατάτμησης (λόγω δρόμου) είτε είναι ακριβά
  3. Δεν υπάρχει καταγραφή κοινόχρηστων δρόμων ουτε δυνατότητα διάνοιξης νέων
  4. Υπάρχουν οικισμοί προ του 1923 χωρίς εγκεκριμένα όρια

Υπάρχουν πολλά προβλήματα αν καταργήσουν την εκτός σχεδίου δόμηση ξαφνικά χωρίς να γίνει ΓΠΣ

Δεν διαφωνώ μαζί σου στο οτι το ΓΠΣ είναι η λύση και υπάρχει πολεοδομικός σχεδιασμός αλλά ΠΡΩΤΑ να γίνουν τα ΓΠΣ και μετά να καταργηθεί ή να περιοριστεί η εκτός σχεδίου δόμηση.

Αλλά τώρα πετάνε το μπαλάκι στους δήμους να φτιάξουν ΓΠΣ χωρίς καμία χρηματοδότηση!!!! Ξέρεις για τι ποσά μιλάμε... 1-1,5 εκ. €. Αν καταργήσουν την εκτός σχεδίου δόμηση πριν ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ τα ΓΠΣ η οικοδομή στην επαρχία πέθανε είναι ανήθικο ...... Και επειδή αυτή η κυβέρνηση δείχνει οτι και μισεί την οικοδομή και ανήθικη είναι αυτό θα πράξει και εμέις αντί να την κράζουμε , την επικροτούμε στην προσπάθεια αυτή.......

  • Upvote 9
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ ότι πρέπει πρώτα να φταχτούν τα ΓΠΣ. Θα έπρεπε να υπήρχαν εξάλλου και να μην υπήρχε καν ο όρος 'εκτός σχεδίου δόμηση'.

αυτό που αναρωτιέμαι εγώ είναι πως θα επιβάλλουν φόρους -όπως αναφέρεται- αφου στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας δεν υπάρχει κτηματολόγιο??

Link to comment
Share on other sites

Achille διάβασε το τι και το πως σχετικά με τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα και συνδύασε το με το σχέδιο π.δ. Που είναι υπό διαβούλευση. Ο μικροιδιοκτητης δεν θα μπορεί να χτίσει Κατοικια.Αντιθετα ο συνθετοτουριστικοκαταλυματαρχης θα οικοδομεί με ασύλληπτο σ.δ. Και κατοικίες και ανεξάρτητες και εκτός σχεδίου και προς πώληση φυσικά. Αυτό το βλέπεις δίκαιο και ως βήμα προόδου? δεν είναι τόσο αθώα όλα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@ Pavlos33

 

Δυστυχώς δεν ...προκάνουμε ...( θυμάσαι τον αείμνηστο Φλωράκη )

Δες παρακάτω......

 

Άρθρο 16: Γενικές και Μεταβατικές Διατάξεις

Παραγραφος 8. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος η έγκριση ή αναθεώρηση των εγκεκριμένων πολεοδομικών σχεδίων 1ου επιπέδου (ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, Ρυθμιστικά Σχέδια , κλπ) ακολουθεί τις διατάξεις του παρόντος, εκτός αν έχει γνωμοδοτήσει το αρμόδιο για την έγκριση του σχεδίου ΣΧΟΠ . Είναι δυνατό μετά από αιτιολογημένη πρόταση του αρμοδίου για την έγκριση του σχεδίου Οργάνου και σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου ΣΧΟΠ, να ισχύσουν οι διατάξεις του παρόντος

 

@ Alexpap είναι αναρτημένο στη διαβούλευση

 

http://www.opengov.gr/minenv/?p=3174

Edited by venezia
Link to comment
Share on other sites

και μέσα σε όλα τα πολύ σωστά που αναφέρατε συνάδελφοι να τονίσουμε ότι ο κόσμος έχει δαπανήσει σε χιλιάδες περιπτώσεις πολλά χρήματα για να αποκτήσει ένα οικοδομήσιμο γήπεδο είτε για επένδυση στο μέλλον είτε για να κατασκευάσει κατοικία. Ποιος αποζημιώνει όλους τους ιδιοκτήτες γης; προφανώς κανένας. Η τελευταία πράξη του έργου παίζεται εδώ και καιρό και έχει τίτλο...."Εξαθλίωση μέσω απαξίωσης της ιδιωτικής περιούσιας"

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

venezia: Mήπως γνωρίζεις ΣΧΟΟΑΠ σε β2 φάση αν εμπίπτει στις διατάξεις; Γιατί ήδη άρχισε να με ρωτά κόσμος που έχει ιδιοκτήσια σε τέτοια περιοχή.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για το link. Το διάβασα και πολύ σωστά το ανέφερες.

Στη περίπτωσή μου το ΣΧΟΟΑΠ της περιοχής είναι ένα βήμα πρίν εκδοθεί ΦΕΚ (τελική φάση β2). Ισχύει το "1ο επίπεδο" που αναφέρεται στο σχέδιου του ΠΔ?

Και έστω ότι δεν ισχύει. Τι θα γίνει με τις μελέτες; Θα γίνουν νέες; Ποιος θα πληρώσει;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.