Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερωτήματα για ΠΕΑ σε ενοικίαση


katrmp

Recommended Posts

Τελικά αφού τύπωσα ότι μου είπατε εσείς συνάδελφοι, έστειλα και email στην ΕΥΕΠΕΝ, Από εκεί με πήρε τηλ. μια πολύ ευγενική κοπέλλα και μου είπε να τους δώσω όνομα και τηλ. του εφοριακού για να τον πάρουν υπηρεσιακά αν έχω πρόβλημα.

Έτσι με όπλα - μπαλάσκες υπό μάλης έφυγα από Ωρωπό και κατέβηκα Γλυφάδα έτοιμος για μάχη...

Όμως ο εφοριακός είχε αλλάξει, λόγω άδειας, ο καινούργιος πήρε το ΠΕΑ χωρίς κουβέντα, και έτσι η επιστράτευση.... έληξε άδοξα μεν.. νικηφόρα δε.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 261
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πριν από ένα μήνα, ένας θειούλης κάτοικος εξωτερικού (Γερμανίας), που είχε μια πολυκατοικία και νοίκιαζε τα διαμερίσματα ήθελε ΠΕΑ για ένα διαμέρισμα.

 

- <<Μήπως με συμφέρει να βγάλω για όλη την πολυκατοικία>>

- <<Βέβαια. Αφού είναι δικό σας όλο το κτήριο και αν οι ενοικιαστές εναλάσσονται σχετικά συχνά εντός δεκαετίας... κλπ κλπ... σας συμφέρει>>

- <<Κάθε διαμέρισμα θα έχει το δικό του ΠΕΑ;>>

- <<Οχι. Θα υπάρχει ένα συνολικό για το κτήριο και θα καλύπτει όλα τα διαμερίσματα>>

Ο θείος ήταν επιφυλακτικός γιατί είχε περάσει ως τώρα τα μύρια όσα από το τέρας της Ελληνικής δημοσιοϋπαλληλικής πραγματικότητας. Τον είχαν βασανίσει άπειρες φορές στις συναλλαγές του οι στόκοι καρεκλοκένταυροι και ήταν υποψιασμένος.

 

-<<Και πως θα το αποδείξουμε;>>

- <<Θα έρθω μαζί σας με την νομοθεσία. Ραντεβού αύριο στις 10.00 κάτω από την εφορία>>.

 

Την άλλη μέρα πήγα στις 10.10. Αυτός ήδη είχε ανέβει και έκανε την ερώτηση. Η απάντηση της υπαλλήλου ήταν <<Τι λέτε κύριέ μου; Ετσι είναι τα ΠΕΑ (έβγαλαν ένα από το συρτάρι. Γιατί κρατάνε αντίγραφα, ακόμα δε το κατάλαβα). Κάθε διαμέρισμα το δικό του. Ασχετος είναι ο επιθεωρητής;>> Και άλλα παρόμοια.

 

Και μανιασμένος, ενώ ήμουν έτοιμος να πάω πάνω και της χώσω το ρολό της νομοθεσίας.. .σε ότι έβρισκα βολικό μπροστά μου... με συγκράτησε ο θείος. <<Και πες ότι το εξηγείς και το καταλαβαίνει.. Αύριο, μεθαύριο, που θα κάνω άλλο συμβόλαιο, αυτό θα γίνεται; Θα σε φωνάζω κάθε φορά, να εξηγείς στον κάθε υπάλληλο την νομοθεσία;>>

 

Και με σκυμμένο το κεφάλι, μπροστά στο τέρας της πραγματικότητας, των άσχετων και σαδιστών υπαλλήλων, νικημένοι, αποφασίσαμε να βγάζουμε ένα ΠΕΑ για κάθε διαμέρισμα, όταν χρειάζεται...

 

Απίστευτη μυθιστορηματική ιστορία, αλλά δυστυχώς, πέρα για πέρα αληθινή.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ίσως έτσι εξηγήται και η απάντηση της κοπέλας από την ΕΥΕΠΕΝ που μου είπε ότι συνέχεια κάνουν το ίδιο πράγμα. Δηλαδή τηλεφωνούν στους υπαλλήλους της εφορίας για να τους πουν ότι κάνουν λάθος. Ίσως και αυτή να είναι και η απλούστερη λύση για μας. Δηλαδή όνομα και τηλέφωνο μ@@@κα υπαλλήλου εφορίας και στην ΕΥΕΠΕΝ. Κάποια στιγμή θα ενημερωθούν όλοι (αν εντωμεταξύ δεν έχει αλλάξει κάτι).

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

2) Για να ζητάει η ΔΟΥ το ΠΕΑ προφανώς δεν τη γλυτώνει ο ιδιοκτήτης. Πως θα νοικιάσει τα 15 τ.μ. από τα 300 τ.μ. ?? Αν ήταν έτσι θα το κάναν όλοι αυτό. Από ένα σπίτι 150τ.μ. θα νοικιάζανε τα 40τ.μ. ! Το ΠΕΑ πάει ανά οριζόντια ιδιοκτησία και όταν λέμε τμήμα κτιρίου εννούμε αυτό.

 

κι όμως υφάρχει !

έχω περίπτωση διαμερίσματος συνολικού Ε = 70 τ.μ.

Τον Οκτώβρη του 2011 νοικιάστηκε (χωρίς ΠΕΑ τότε) σε ένα φοιτητή, ο οποίος θα χρησιμοποιεί το υπνοδωμάτιο. Ο ιδιοκτήτης θέλει τώρα να νοικιάσει το "σαλόνι" σε άλλο φοιτητή - και φυσικά και οι δύο θα έχουν κοινή χρήσης κουζίνας κλπ. (μη μου πείτε ότι αυτό δεν γίνεται στην Ελλάδα, γιατί κι εγώ όταν ήμουν φοιτήτρια μόνο το πατάρι δεν είχαν νοικιάσει στο διαμέρισμα που έμενα) !

Μπορούν να γράψουν στο μισθωτήριο "τμήμα του ΙΣ-1 διαμερίσματος, εμβαδού 30 τ.μ." ή πάλι πρέπει να βγει ΠΕΑ για όλο 75 τ.μ. ?

Υ.Γ. 1. το μισθωτήριο του πρώτου αναφέρει "αποτελείται από δωμάτιο, κουζίνα, λουτρό - χωρίς να αναφέρει τ.μ."

Αντίστοιχα θα γράψουν στο 2ο "αποτελείται από καθιστικό, w.c."

Y.Γ. 2. .... και για να το δυσκολέψω.... το "υπόλοιπο" σήμερα διαμέρισμα είναι σε ωραία θέση για γραφείο (τεχνικό, λογιστικό κλπ) θα μπορούσε να νοικιαστεί χωρίς πεα ? Δεν έχει γίνει διαχωρισμός του διαμερίσματος, απλώς (αφού έχει δύο εισόδους - 1 από δρόμο, 2-από κλιμακοστάσιο) έχουν κλειδώσει τη μεσαία πόρτα που ενώνει το [δωμάτιο+κουζίνα+λουτρό] με το [σαλόνι+w.c.] ..... γίνεται ?

Edited by giatrasof
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

1) Σε ΠΕΑ όπου κάποιος έχει την ψιλή κυριότητα και άλλος την επικαρπία, βάζω και τους δύο στο building cert.

Στην αμοιβή του ΤΕΕ ποιον βάζω;

 

 

2) Σε περίπτωση που μισθώνεται τμήμα κτιρίου, το ΠΕΑ το βγάζω για όλο τον χώρο ή για το τμήμα που μισθώνεται;

 

Συγκεκριμένα σε αποθήκη, ενοικιάζεται μόνο ένα τμήμα και οι πόρτες στους υπόλοιπους χώρους οι πόρτες είναι κλειδωμένες και δεν υπάρχει πρόσβαση.

Να βγάλω ΠΕΑ για όλη την αποθήκη ή θα έχει πρόβλημα με την εφορία (π.χ. συμφωνητικό ενοικίασης για 100τ.μ και πιστοποιητικό για >200τ.μ.)

 

3) Σε περίπτωση που το κατάστημα επικοινωνεί με το κλιμακοστάσιο με άνοιγμα χωρίς πόρτα (ναι, υπάρχει τέτοια περίπτωση σε προ του 55), θα πάρω όλο το κλιμακοστάσιο ως μέρος του καταστήματος ή να θεωρήσω μια πόστα εκεί;

Link to comment
Share on other sites

1) Εγω συνηθως βαζω ΜΟΝΟ τον ψιλο κυριο. Ο επικαρπωτης δεν εχει δικαιωμα επι της περιουσιας, παρα μονο επι της διαχειρισης.

2) Βγαζεις ΠΕΑ για την οριζοντια ιδιοκτησια, με οτι αυτο συνεπαγεται. Αν μισθωνεται αυτοτελης οριζοντια ιδιοκτησια, βγαζεις για αυτην μονο, Αν μισθωνεται τμημα της, τοτε νγαζεις για ολη.

3) Επικοινωνει με ανοιγμα διχως πορτα? Δηλαδη εχεις απωλειες κανονικα? θα θεωρουσα δηκιν ευκολιας υπαρξη πορτας εκει με χαρακτηριστικα ομοια των υπολοιπων κουφωματων

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.