Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόγραμμα για ενεργειακη επιθεωρηση


katrmp

Recommended Posts

Νομίζω ότι δόθηκε μια ικανονοποιητική εξήγηση για την οπτική με την οποία θα έπρεπε να δειχθούν τα πλεονεκτήματα αυτού του προγράμματος.

 

Ξαναεξηγώ ότι στο παρόν θέμα δε γίνεται διαφήμιση προγραμμάτων, παρόλο που αναφέρονται με το όνομά τους, αλλά μια παράθεση εντυπώσεων από τη χρήση ενός προγράμματος, προβληματισμοί κ.λ.π.

 

Εν κατακλείδι ο κύριος σκοπός του θέματος καθώς και συνολικά του φόρουμ είναι να παρουσιάζονται απόψεις που έχουν κάτι να προσφέρουν από τεχνική άποψη.

 

Θα παρακαλούσα το νέο μέλος eemix να προσέχει τη διατύπωση των απόψεών του. Η ανάρτησή του φαινόταν σαν καθαρή διαφήμιση.

 

Ευχαριστώ τον TakisCh για την παρέμβασή του.

 

Οποιοσδήποτε από τους παραπάνω αναφερόμενους μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου μέσω pm αν θέλει να διορθώσω ή να κάνω κάποια παρέμβαση στις αναρτήσεις τους.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Η γνώμη μου είναι πως δεν πρέπει να κοιτάζετε μόνο τις δυνατότητες του λογισμικού για τον ΚΕΝΑΚ εκτός αν ασχολείστε ΜΟΝΟ με ΠΕΑ.

 

Όσοι ασχολούμαστε και με οικοδομικές άδειες, πρέπει να λάβουμε υπ'όψιν και την συμβατότητα με τα αρχιτεκτονικά που μας στέλνουν καθώς και με το λογισμικό για τις υπόλοιπες Η/Μ μελέτες που εκπονούμε.

 

Προσωπικά επέλεξα το λογισμικό της 4Μ επειδή αυτό ήξερα ήδη να χρησιμοποιώ για τα Η/Μ οπότε μου έλυνε τα χέρια το να έχω λογισμικό της ίδιας εταιρείας και για τον ΚΕΝΑΚ.

 

Το λογισμικό το χρησιμοποιώ εκτός από το ΠΕΑ και για τις μελέτες ΚΕΝΑΚ για νέα κτήρια. Είναι πολύ βολικό να περνάω το κέλυφος στο σχεδιαστικό του ΚΕΝΑΚ και μετά να το ανοίγω αυτούσιο στο σχεδιαστικό για τα Η/Μ. Κατευθείαν μπορώ να χρησιμοποιήσω το σχέδιο για τις θερμικές απώλειες και τα ψυκτικά φορτία, είναι έτοιμα τα δομικά στοιχεία και οι θερμογέφυρες.

Τα προβλήματα που έχω παρατηρήσει είναι πως πρέπει να περνάω χωριστά τα νέα στοιχεία στις βιβλιοθήκες (δομικά στοιχεία, λ ) του κάθε προγράμματος (στο ΚΕΝΑΚ, στις θερμικές απώλειες και στα ψυκτικά φορτία) αλλά αυτό γίνεται μόνο μια φορά για κάθε υλικό.

Μια έλλειψη είναι πως δεν έχει υποστήριξη για τέντες ώστε να λαμβάνει υπ'όψιν την σκίαση μόνο το καλοκαίρι αλλά ίσως να έχει λυθεί το πρόβλημα. Δεν έχω κάνει συνδρομή για το 2012 και το 2013 οπότε δεν έχω τις τελευταίες ενημερώσεις, ότι πρέπει να διορθωθεί το φτιάχνω με το χέρι. Αρχές του 2014 θα το ενημερώσω και θα σας πω νεότερα.

 

Μερικές εταιρείες έχουν πακέτα για αρχιτεκτονικά. Καλύτερα να επιλέξτε λογισμικό για τον ΚΕΝΑΚ που να είναι από την ίδια εταιρεία με το αρχιτεκτονικό που χρησιμοποιούν οι συνεργάτες σας. Έτσι θα μπορείτε να εισάγετε απευθείας το κέλυφος από τα αρχιτεκτονικά.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

sdim έχει επιλογή για τέντες

(πας στο άνοιγμα που σκιάζεται από τέντα και πατάς F12, στα συμπληρωματικά στοιχεία)

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ, δεν το είχα δει και το έφτιαχνα με το χέρι στου ΤΕΕ.

Ελπίζω να ενημερώσουν και το σχεδιαστικό ώστε να περνάει τις τέντες όπως και τις πλάκες.

Link to comment
Share on other sites

Χρησιμοποιώ από την αρχή το energy building της civiltech, στην αρχή ήταν άθλιο (σε σχέση με τα άλλα προγράμματα της 4Μ που χρησιμοποιώ για τις άλλες μελέτες), σιγά σιγά μετά από πολλά πολλά update έχει βελτιωθεί αρκετά αλλά συνεχίζω να το θεωρώ άθλιο. Γιατί όμως? 

Γιατί το πρόγραμμα κολλάει πολύ ακόμα και σήμερα, πας να αλλάξεις σε ένα παραθυράκι μια τιμή π.χ. το ύψους παραθύρου ή κάτι άλλο και μπορεί το πρόγραμμα χωρίς λόγο να κολλήσει και να θέλει restart για να πάρει την νέα τιμή ή ξεκολλάει μετά από μερικά refresh. 

Δεν έχει copy στοιχείου, φτιάχνεις ένα άνοιγμα με μια συγκεκριμένη τιμή ή μια δοκό και δεν γίνεται αντιγραφή των ιδιοτήτων πρέπει να το ξαναφτιάξεις. 

Είναι αργό, δεν ξέρω πως είναι τα άλλα προγράμματα αλλά το θεωρώ ντροπή για να μου εμφανίσει την μελέτη ενός μεγάλου κτιρίου να θέλει 5 λεπτά, είναι πολύ εκνευριστικό, αλλάζεις μια τιμή ή το κείμενο σε ένα πεδίο και για να το δεις διορθωμένο στην μελέτη περιμένεις ξανά άλλα 5 λεπτά, καταλήγεις λοιπόν στο word.

Το interface  για να συμπληρώσεις τα συστήματα θέρμανσης - ψύξης και ηλιακά είναι non user friendly. Τα μισά στοιχεία τα συμπληρώνεις σε μια καρτέλα τα άλλα μισά σε άλλη καρτέλα. Για να δεις το ποσοστό που καλύπτουν τα ηλιακά που έχεις δηλώσει πρέπει να πας σε άλλη καρτέλα, γενικά είναι κουλουβάχατα. 

Ακόμα δεν έχω καταλάβει πως μπορώ να κάνω το πρόγραμμα να κρατήσει ένα στοιχείο στην βιβλιοθήκη μόνιμα. Κάθε βοήθεια δεκτή. 

Βγάζει error χωρίς λόγο όταν τρέχεις τον υπολογισμό, η απάντηση της εταιρείας, αγνόησε τα. Ναι δεν έχω θέμα να τα αγνοήσω παρόλο που έχασα κάμποσες ώρες από την ζωή μου ελέγχοντας που ήταν το λάθος και μετά στο τηλέφωνο για να μου πουν τελικά ότι "δεν πειράζει αν στην μελέτη τα γράφει σωστά, αγνοήστε τα", με ενοχλεί όμως το σκατομυνηματάκι "ανεπάρκεια U στο τάδε ! Αλλάξτε την τιμή! " 

Στους προβόλους σκίασης δεν μπορείς να ορίσεις όλα τα στοιχεία του προβόλου γιατί είναι εξαρτούμενα από τον τοίχο. Αν έχεις λοιπόν έναν τοίχο και ο μισός από πάνω έχει μπαλκόνι άρα και πρόβολο είτε πρέπει να έχεις προβλέψει να σπάσεις τον τοίχο στα δύο είτε απλά το αφήνεις να το πάρει ότι έχει όλος ο τοίχος. Αν το ξεχάσεις δεν συμφέρει ο χρόνος που θα σπαταλήσεις για να το διορθώσεις.  

 

Και το πιο σημαντικό από όλα, καταλαβαίνω ότι δεν γίνεται όταν τηλεφωνείς στην βοήθεια να σου λύνουν κάθε χαζή απορία ή ο υπάλληλος να είναι ο φωτεινός παντογνώστης, αλλά μην πηγαίνουμε και στην άλλη άκρη. Μια μικρή γεύση του τι εννοώ, στην αρχή αρχή είχε θέμα με τα σχέδια (θερμογεφυρών - σκίασης κλπ. ) το οποίο διορθώθηκε στα επόμενα update. η απάντηση της κοπέλας στο τηλέφωνο ήταν " ε δεν πειράζει,  δεν χρειάζονται, ο νόμος δεν απαιτεί σχέδια" και αυτό όπως καταλαβαίνετε αφού έχεις χάσει μισή μέρα να καταλάβεις τι δεν λειτουργεί. 

 

Αν γύριζα πίσω θα αγόραζα μάλλον της 4Μ μιας και ήταν στα ίδια λεφτά, δεν το έχω δουλέψει, αλλά από όσο έχω ακούσει από συνάδελφους είναι καλύτερο, το interface που έχω δει ΝΑΙ είναι καλύτερο. 

 

YΓ. ο υπολογιστής μου δεν είναι ότι τελευταίο κυκλοφορεί στην αγορά, τρέχει προγράμματα όπως είναι το archicad, autocad χωρίς προβλήματα και παίζω online παιχνίδια με ιδιαίτερες απαιτήσεις (lol, aion κλπ.) έχοντας και άλλα προγράμματα ανοιχτά χωρίς θέμα. 

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς έτσι θα περιέγραφα και εγώ τα προβλήματα με το Energy Building. Μετά πήρα το AutoKENAK.

 

Για όσους πιστεύουν ότι τα καλά προγράμματα ΚΕΝΑΚ δεν είναι πεταμένα λεφτά τους καλώ να το δοκιμάσουν. Η εταιρεία δίνει το πρόγραμμα για δοκιμή για ένα μήνα. Δεν θα πω περισσότερα γιατί στο παρελθόν έχουν παρεξηγηθεί αυτά που έγραψα. Απλά δοκιμάστε το.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

βασικά, ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ και χωρίς πολλή φιλοσοφία. Τσακ-Μπαμ, πετάς και μερικά εξέλ για κάποιες παραπάνω πράξεις και έφυγες. Μηχανικοί είμαστε. Μηχανικός σημαίνει γρήγορα και οικονομικά. Δεν θέλει επιστήμη το πράγμα, θέλει τρόπο.

  • Like 2
  • Upvote 1
  • Downvote 4
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

ξεκινώντας να ψάχνω κι εγώ κάποιο πρόγραμμα (εκτός το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ) έχω μπερδευτεί. βασικά τα δύο που ακούγονται εδώ είναι της 4Μ και της Civil. έχω μισθώσει φέτος της civil. Η διαφορά στην τιμή αγοράς ανάμεσα στα 2 είναι αρκετή, τώρα που μιλάμε είναι 240€ της civil και 700€ της 4Μ (καταλαβαίνω ότι η τιμή αυξάνεται και λόγω του σχεδιαστικού που περιλαμβάνεται σε αυτήν) μιλάω πάντα μόνο για ενεργειακή επιθεώρηση που με ενδιαφέρει. δεν ξέρω της 4Μ, Εάν κάποιος το χρησιμοποιεί, όταν σχεδιάζεις είναι σαν να είσαι σε περιβάλλον cad? με εντολές move, copy κτλ? γιατί σε αυτό της civil δεν υπάρχει..επίσης η 4M δεν βλέπω να έχει σεμινάρια on-line όπως έχει η civil...και από τα demo στο youtube καταλαβαίνω ότι θα χρειαστούν αρκετές ώρες εκπαίδευσης για να γίνει κάποιος καλός χρήστης του προγράμματος..με ανησυχεί λίγο αυτό γιατί είμαι στην επαρχία και θέλω εκπαίδευση στο χώρο μου. 

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.