Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

Ερώτημα:

 

Έχω ηλιακό συντελεστή (solar factor) από τζαμά g=0,42. Αν υπολογίσω βάσει ΤΟΤΕΕ με τύπο gw=ggl (1 - Ff), μου βγαίνουν νούμερα γύρω στο 0,25. Δεν είναι πολύ χαμηλά?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

 

Θέλω να βγάλω ΠΕΑ για εξοικονόμηση κατ' οίκον, έχω διαμέρισμα Ά ορόφου (77μ2) που έχει προκύψει από όροφο κτιρίου προ 1955 65μ2 με ύψος 2,25 και προσθήκη κατ' επέκταση επιφάνειας 17μ2 με ύψος 2,80. Η στάθμη του δαπέδου είναι ίδια αλλά έχουν διαφορετικό ύψος. Στον ορισμό της θερμικής ζώνης θα πρέπει να ορίσω 2 Θ.Ζ. με τα αντίστοιχα ύψη τους ή 1 με ένα μέσο ύψος? Να πώ ότι το παλιό έχει στέγη και η προσθήκη δώμα.

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

1 ΘΖ με τα αντίστοιχα ύψη, εκτός και αν υπάρχουν στις 2 ζώνες με διαφορετικά συστήματα Θ-Ψ.

 

Στην οροφή θα ορίσεις 2 γραμμές, 1 με στέγη (κεραμίδια ?) και 1 με δώμα

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα

 

Ο πελάτης μου έχει υποβάλει αίτημα για το πρόγραμμα εξοικονομώ ως μονοκατοικία διώροφη επιφάνειας 169,60μ2, 84,80μ2 ανά όροφο. Το ερώτημα μου είναι αν μπορώ να το δηλώσω ως μονοκατοικία – μεζονέτα κατ’ επέκταση και το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης να βγεί σαν μονοκατοικία ή θα πρέπει να είναι δύο διαφορετικά διαμερίσματα πολυκατοικίας και σας αναλύω πιο κάτω. Κατά τον έλεγχο των τίτλων και οικ. αδειών προκύπτει ότι δεν έχει γίνει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και το ακίνητο αποτελείται από μια διώροφη οικία προ 1955 (67,20μ2 ανά όροφο) και προσθήκη κατ’ επέκταση και κα' ύψος του 1970 (17,60μ2 ανά όροφο). Η προσθήκη ανά όροφο συνδέεται λειτουργικά με το παλιό κτίριο και οι όροφοι μεταξύ τους με εξωτερική σκάλα. Στον Ά όροφο έχουμε υπνοδωμάτια, κουζίνα και λουτρό και στο ισόγειο υπάρχουν υπνοδωμάτια και μια κουζίνα πρόχειρη χωρίς W.C. Όσον αφορά τη θέρμανση ο Ά όροφος καλύπτεται από λέβητα πετρελαίου και το ισόγειο από τοπικά ηλεκτρικά σώματα. Στο Ε9 είναι δηλωμένα σαν 4 ιδιοκτησίες κατοικίες: στο ισόγειο κατ. 1 (διαμέρισμα) α) 17,60μ2 του 1970, β) 67,20μ2 του 1955 και στον Ά όροφο κατ. 2 (μονοκατοικία) γ) 17,60μ2 του 1970, δ) 67,20μ2 του 1955.      

Εγω εχω μπερδευτει παντως, αν μπορει κάποιος ας βοηθήσει...

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Αν συνδεονται λειτουργικα συναδελφε και υπαρχει ελευθερη ροη θερμοτητας απο το ενα επιπεδο προς το αλλο και απο την παλια κατασκευη στην καινουρια, τοτε πως θα βγαλεις εσυ δυο ΠΕΑ η τεσσερα ΠΕΑ?

Προφανως θα βγει ενα ΠΕΑ εν προκειμενω και να τρεξουν οι ανθρωποι να διορθωσουν τα Ε9 τους σε μια ιδιοκτησια για να μπορεσουν να ενταχθουν (και παλι δεν ξερω κατα ποσον θα τα καταφερουν μιας και στο Ε1 θα φαινονται ανεξαρτητες κατοικιες με διαφορετικα εμβαδα απο οτι το διορθωμενο Ε9)

Link to comment
Share on other sites

Για #1714:

Με το νέο νόμο 4122/2013 για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων, τα ΠΕΑ εκδίδονται μόνο σε [ολόκληρα] κτίρια ή "κτιριακές μονάδες". Το τελευταίο έχει την έννοια του λειτουργικά αυτοτελούς, κατά την ενεργειακή έννοια, χώρου [μπορεί να είναι τμήμα κτιρίου, ευρύτερο του διαμερίσματος με την συνήθη έννοια]. Για μεταβατικό διάστημα δύο ακόμα χρόνων [μέχρι το Γενάρη του 2016], τα ΠΕΑ θα εκδίδονται για τα διαμερίσματα με τις σημερινές διαδικασίες και προϋποθέσεις. Επομένως, αν λάβεις υπόψη σου ότι, η επιθεώρηση αφορά στην πραγματική λειτουργία του κτιρίου [κι όχι τη νομιζόμενη ή τη γραφειοκρατική], προκύπτει αβίαστα ότι πρέπει να εκδοθεί ένα μόνο ΠΕΑ.

Βέβαια, το ΠΕΑ θα εκδοθεί λαμβάνοντας υπόψη δυο θερμικές ζώνες, μία ανά όροφο, λόγω των διαφορετικών συστημάτων. Πάντως, δεν είναι λάθος να ληφθεί όλο το κτίριο ως μια ΘΖ, αφού η αναθεωρημένη έκδοση της ΤΟΤΕΕ1 συστήνει σε μικρά κτίρια που λειτουργούν ομοιόμορφα και ομοιότροπα να λαμβάνεται μια μόνο ΘΖ υπόψη. Το τελευταίο κάνει, όμως, δύσκολους τους υπολογισμούς, γιατί πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των συστημάτων σε κάθε τμήμα του κτιρίου [ενώ, με δυο ΘΖ, αυτό γίνεται ευκολότερο].

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Θα ήθελα μια γνώμη σε ένα θέμα που μου τυχαίνει πρώτη φορά. Είναι να γίνει ένα ΠΕΑ για ενοικίαση σε ένα διαμέρισμα ισογείου ενός διώροφου κτιρίου με ισόγειο. Το θέμα είναι ότι στα συμβόλαια κτλ (Ε9, κτηματολόγιο) στο συνολικό εμβαδόν του διαμερίσματος περιλαμβάνεται και το κλιμακοστάσιο με τον διάδρομο αλλά και μια μικρή αποθήκη - διάδρομος που οδηγεί στον ακάλυπτο. Στην πραγματικότητα λοιπόν το εμβαδόν του διαμερίσματος είναι περίπου 90 τμ. αλλά στα συμβόλαια συμπεριλαμβάνονται άλλα 30.  Σε αυτή την περίπτωση πάω με τα υπάρχοντα τετραγωνικά ή πάω κανονικά με τα 122 και θεωρώ τους λοιπούς χώρους σαν ΜΘΧ ?? Ρωτάω γιατί έχω μπερδευτεί. Ευχαριστώ.   

 

Παρακαλώ συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο profil σας.

Ευχαριστώ, hkamp.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

εχω σε μονοκατοικια με ενα οροφο ισογειο για θερμανση μια σομπα ξυλου και ενα κλιματιστικο .

ειναι σωστο να κανω τα εξης:

για την θερμανση

ανοικτη εστια καυσης για την σομπα με βαθμο αποδοσης 50 % και οτι καλυπτει 30 τ.μ. 

κλιματιστικο για τα τετραγωνικα που καλυπτει 

και το υπολοιπο Κ.Α με λεβητα

σωστο?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.