Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

Καλησπέρα Συνάδελφοι,

@JasonK Δε βλέπω κάτι τέτοιο Συνάδελφε. Το Άρθρ. 12 του Ν. 4122/2013 ως ισχύει αναφέρει:

 

"1. Η έκδοση ΠΕΑ είναι υποχρεωτική:
 
α) μετά την ολοκλήρωση κατασκευής νέου κτιρίου ή κτιριακής μονάδας, με την επιφύλαξη της παραγράφου 4
 
β) μετά την ολοκλήρωση ριζικής ανακαίνισης κτιρίου ή κτιριακής μονάδας, 
 
γ) κατά την πώληση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας μέχρι την ενεργοποίηση της Ταυτότητας του Κτιρίου, κατά τις διατάξεις του ν. 3843/2010 στην οποία περιλαμβάνεται υποχρεωτικώς το Π.Ε.Α. και ο χρόνος ισχύος αυτού,
 
δ) κατά την μίσθωση σε νέο ενοικιαστή κτιρίου ή κτιριακής μονάδας, μέχρι την ενεργοποίηση της Ταυτότητας του Κτιρίου κατά τις διατάξεις του ν. 3843/2010 στην οποία περιλαμβάνεται υποχρεωτικώς το Π.Ε.Α. και ο χρόνος ισχύος αυτού.
 
ε) για κτίρια συνολικής επιφάνειας άνω των πεντακοσίων τετραγωνικών μέτρων (500 τ.μ.), τα οποία χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται κάθε φορά, και τα οποία επισκέπτεται συχνά το κοινό. Από τις 9 Ιουλίου 2015 το κατώτατο όριο των πεντακοσίων τετραγωνικών μέτρων μειώνεται στα διακόσια πενήντα τετραγωνικά μέτρα (250 τ.μ.).
 
2. Κατά την πώληση ή μίσθωση κτιρίων ή κτιριακών μονάδων, επιδεικνύεται από τον ιδιοκτήτη το ΠΕΑ ή αντί-γραφό του, στον υποψήφιο νέο αγοραστή ή ενοικιαστή και παραδίδεται αυτό στο νέο αγοραστή ή ενοικιαστή.
 
3. Κατά την πώληση ή μίσθωση κτιρίων ή κτιριακών μονάδων πριν από την ολοκλήρωση της κατασκευής τους, γνωστοποιείται από τον πωλητή ή τον εκμισθωτή η εκτίμηση της μελλοντικής ενεργειακής απόδοσής τους, όπως αυτή προκύπτει από τη Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης (ΜΕΑ), κατά παρέκκλιση από τις παραγράφους 1 και 2, στον αγοραστή ή ενοικιαστή κατά περίπτωση. Στην περίπτωση αυτή το ΠΕΑ εκδίδεται μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας.
 
4. Κατά τη διάθεση προς πώληση ή προς μίσθωση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας, που διαθέτει ΠΕΑ,απαιτείται η δήλωση του δείκτη ενεργειακής απόδοσης (ενεργειακή κατηγορία), όπως αυτός προκύπτει από το ΠΕΑ, σε όλες τις εμπορικές διαφημίσεις.
 
5. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν μπορούν να αποκλειστούν με συμφωνία των συμβαλλόμενων μερών.
 
6. Από την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου εξαιρούνται οι περιπτώσεις α', γ', δ', ε' και στ' της παραγράφου 7 του άρθρου 4.
 
[ΑΡΧΗ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ]
 
Παρ. 7 του Άρθρ. 4
 
"7. Οι ελάχιστες απαιτήσεις δεν εφαρμόζονται στις εξής κατηγορίες κτιρίων:
 
α) μνημεία,
 
β) κτίρια προστατευόμενα ως μέρος συγκεκριμένου περιβάλλοντος ή λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ή ιστορικής τους αξίας, όπως διατηρητέα και εντός παραδοσιακών οικισμών κτίρια, στο βαθμό που η συμμόρφωση προς ορισμένες ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης θα αλλοίωνε κατά τρόπο μη αποδεκτό το χαρακτήρα ή την εμφάνισή τους,
 
γ) κτίρια χρησιμοποιούμενα ως χώροι λατρείας,
 
δ) βιομηχανικές εγκαταστάσεις, βιοτεχνίες, εργαστήρια,
 
ε) προσωρινής χρήσης κτίρια που με βάση το σχεδίασμά τους η διάρκεια χρήσης τους δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη, αποθήκες, χώροι στάθμευσης οχημάτων, πρατήρια υγρών καυσίμων, κτίρια αγροτικών χρήσεων - πλην κατοικιών - με χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις και αγροτικά κτίρια - πλην κατοικιών - που χρησιμοποιούνται από τομέα καλυπτόμενο από εθνική συμφωνία που αφορά την ενεργειακή απόδοση κτιρίων,
 
στ) μεμονωμένα κτίρια, με συνολική ωφέλιμη επιφάνεια μικρότερη από πενήντα τετραγωνικά μέτρα (50 τ.μ.), για τα οποία ισχύουν μόνο οι ελάχιστες απαιτήσεις που αφορούν σεδομικά στοιχεία του κτιριακού κελύφους.
 
Εφόσον τα παραπάνω κτίρια των περιπτώσεων γ', δ' και ε' περιλαμβάνουν χώρους - τμήματα λειτουργικά ανεξάρτητα και αυτόνομα συνολικής επιφάνειας μεγαλύτερης ή ίσης των πενήντα τετραγωνικών μέτρων (50 τ.μ.), με χρήσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΚΕΝΑΚ (όπως χώροι γραφείων, συνάθροισης κοινού, εμπορίου κ.λπ.), για τα τμήματα αυτά ισχύουν οι ελάχιστες απαιτήσεις."
 
[ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ]
 
7. Η έκδοση ΠΕΑ σε κτιριακές μονάδες με συνολική ωφέλιμη επιφάνεια μικρότερη από πενήντα τετραγωνικά μέτρα (50 τ.μ.) είναι υποχρεωτική από 1.1.2016.
 
Τέλος στις συνήθεις ερωτήσεις Κ.Εν.Α.Κ. στην ιστοσελίδα του Τ.Ε.Ε. και στο σχετικό ερώτημα:

"Πότε υπάρχει υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης από τον ιδιοκτήτη ενός κτηρίου ή τμήματος κτηρίου και ποιες είναι οι συνέπειες αν αυτή δεν εκδοθεί" του πότε υπάρχει υποχρέωση εκδόσεως Π.Ε.Α.;"
 
Πέραν των ανωτέρων - τα οποία αναφέρονται - επισημαίνεται στο τέλος της απαντήσεως:

"Σε περίπτωση μη έκδοσης Π.Ε.Α. σύμφωνα με τον Κ.Εν.Α.Κ., δεν μπορεί ούτε να μεταβιβασθεί ούτε να ενοικιασθεί τμήμα του κτηρίου ή ολόκληρο το κτήριο." 
 
 
Υ.Γ. 1. Όλοι μαζί γράφαμε...α ρε JasonK Ποιός τη χάρη σου !
       2. Να δω τιμές για τα κάτω των 50 τ.μ. από 1/1/2016...τσιγάρα ; καπνός ; καφές ; λουκούμι ;   :angry:
Edited by Antiermitianos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κατ'αρχάς σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

 

Όπως ανέφερα πρόκειται για μεταβίβαση (από πατέρα σε τέκνο). Δεν πρόκειται για αγοραπωλησία. Άρα βάσει του Άρθρου 12 που παραθέσατε, προκύπτει πως δεν χρειάζεται ΠΕΑ, όπως λέει και ο hkamp

Link to comment
Share on other sites

Και στον πατέρα μου που κάνει γονική δωρεά δεν του ζήτησε ο συμβολαιογράφος ΠΕΑ. (Αύγουστος 2015)

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Συνάδελφοι,

 

σε κτήριο προ του ’55 (1936) σε κεντρική περιοχή του Δήμου Αθηναίων υφίσταται υπογεία ιδιοκτησία με τα κάτωθι διαπιστωθέντα πάχη εξωτερικής τοιχοποιΐας:

 

d1 (224o) = 0.67 m

d2 (134o&44o) = 0.28 m

d3 (134o&ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ) = 0.25 m

d4 (ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ) = 0.10 m

 

καθώς και δύο ισόγειες ιδιοκτησίες με τα κάτωθι διαπιστωθέντα πάχη εξωτερικής τοιχοποιΐας:

 

d5 (224o&134o) = 0.41 m

d2 (134o&44o) = 0.28 m

d6 (53o&14o) = 0.33 m

d7 (58o) = 0.38 m

d8 (328o) = 0.45 m

d9 (328o&276o&224o) = 0.39 m

d3 (ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ) = 0.25 m

d10 (ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ) = 0.23 m

d11 (ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ) = 0.18 m

 

Να σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκαν άνω της μίας μετρήσεως στην τοιχοποιΐα εκάστου προσανατολισμού.

 

Σύμφωνα με τους κυρίους των διαμερισμάτων η εξωτερική τοιχοποιΐα υπογείου και ισογείου είναι φέρουσα λιθοδομή.
Το κτήριο διαθέτει και Α' Όροφο κατασκευασθέν προ του '55 (1936) όπου και πάλι η εξωτερική 
τοιχοποιΐα είναι φέρουσα λιθοδομή σύμφωνα με τον κύριο του οροφοδιαμερίσματος καθώς και Β' Όροφο και Γ' Όροφο (Εσοχή) κατασκευασθέντες ως προσθήκη καθ' ύψος εν έτει 1975 με μπατική τοιχοποιΐα.

 

Θεωρώ ότι δεν υφίσταται λιθοδομή στις τοιχοποιΐες με πάχη 0.10-0.33 m (d2, d3, d4, d10&d11) και εφόσον υφίσταται λιθοδομή, πιθανότατα θα υφίσταται στις τοιχοποιΐες με πάχη 0.38-0.67 m (d1, d5, d6, d7, d8&d9).

 

Επομένως θα πρέπει να εκτιμηθεί ο ολικός συντελεστής μεταδόσεως θερμότητος U για δρομική τοιχοποιΐα, μπατική τοιχοποιΐα και λιθοδομή σε επαφή με εξωτερικό αέρα.

 

Για την εκτίμηση του ολικού συντελεστού μεταδόσεως θερμότητος U λιθοδομής σε επαφή με εξωτερικό αέρα:

 

1)

 

α) Επειδή δε θα υπάρχει κάποια μη επεμβατική μέθοδος προκειμένου να εκτιμηθεί η διαστρωμάτωση της λιθοδομής, πώς είναι δυνατόν να προσεγγίσουμε το είδος της φυσικής λίθου που έχει χρησιμοποιηθεί καθώς και τη διαστρωμάτωση υλικών ; π.χ. Υπάρχουν δύο (2) σειρές φυσικών λίθων (θερμογέφυρες) ή μία (1) ; Υπάρχει επίχρισμα από ασβεστοκονίαμα, τσιμεντοκονίαμα ;

 

β) Υπάρχουν στατιστικά/ιστορικά δεδομένα για το είδος λιθοδομής και τη διαστρωμάτωση υλικών ανά περιοχή (Κέντρο Αθηνών) και χρονική περίοδο (δεκαετία ‘30) ;

 

Σημ.: Ο εκλεκτός Συνάδελφος dib συνιστά να χρησιμοποιούνται οι προτεινόμενες τιμές του Πίν. 3.4α της Σελ. 48 της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1 για π.χ. αργολιθοδομή [ow.ly/QP7Sp & ow.ly/QPkf4]. Το αυτό προτείνει και ο Συνάδελφος Γιάννης-civil [ow.ly/QPa6t], ο Συνάδελφος miltos [ow.ly/QPd9B] καθώς και ο Συνάδελφος Fade2Black [ow.ly/QPf1M].

 

Ο Συνάδελφος kostas K προτείνει αναλυτικό υπολογισμό με βάση έναν μέσο λ από εκείνους της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-2 υποθέτω για φυσικούς λίθους και γαίες πυκνότητος άνω των 2000 kg/m3 ( ; ) [ow.ly/QPdwL]

 

post-46561-0-53945000-1439450442_thumb.jpg

 

Ο Συνάδελφος margisam εκτελεί αναλυτικό υπολογισμό με λ = 3.480 W/mK [ow.ly/QPfKD] ενώ σε μεταγενεστέρα αναφορά του επί του ιδίου θέματος χρησιμοποιεί λ = 1.470 W/mK [ow.ly/QPirB] ενώ ο Συνάδελφος IEROFANTIS αναφέρει ότι για εξωτερική τοιχοποιΐα εκ λιθοδομής πάχους 60 εκ. με επίχρισμα από την μια πλευρά U = 2.2 Kcal/hm2C = 2.56 W/m2K, ήτοι λ  = 2.900 W/mK περίπου (υποθέτωντας ασβεστοτσιμεντοκονίαμα με λ = 1.000 W/mK πάχους 2 cm από τη μία πλευρά)
 

Σε άλλες αναφορές στο διαδίκτυο αναφέρεται να εκτελούμε αναλυτικό υπολογισμό για σκληρό ασβεστόλιθο (λ = 1.700 W/mK) ενώ σε βιβλίo αναφέρονται σε πίνακα οι κάτωθι προτεινόμενες τιμές:

 

Λιθοδομή Εξωτερική 40 cm με επίχρισμα αμφίπλευρα: 2.21 W/m2K (1.90 Kcal/hm2C)

Λιθοδομή Εξωτερική 50 cm με επίχρισμα αμφίπλευρα: 1.98 W/m2(1.70 Kcal/hm2C)

Λιθοδομή Εξωτερική 60 cm με επίχρισμα αμφίπλευρα: 1.75 W/m2(1.50 Kcal/hm2C)

Λιθοδομή Εξωτερική 70 cm με επίχρισμα αμφίπλευρα: 1.63 W/m2(1.40 Kcal/hm2C)

 

2)

 

α) Σε τι διαφέρουν και πώς διακρίνουμε μία φέρουσα λιθοδομή από μία μη φέρουσα λιθοδομή ;

 

β) Ποιά λιθοδομή φέρει και στοιχεία φέροντος οργανισμού οπλισμένου σκυροδέματος και πότε αυτά πρέπει να συνεκτιμώνται στον υπολογισμό του ολικού συντελεστού μεταδόσεως θερμότητος U αυτής ως φέροντας οργανισμός ; (γωνιακό, μη γωνιακό, προ του ’81 κ.λπ.)

 

Σημ.: Ο Συνάδελφος Inzaghi αναφέρει ότι σε κάθε περίπτωση υφίσταται φέροντας οργανισμός ο οποίος δεν είναι δυνατό να αμελείται στον υπολογισμό του ολικού συντελεστού μεταδόσεως θερμότητος της λιθοδομής U και ως εκ τούτου ότι η τιμές του Πίν. 3.4α της Σελ. 48 της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1 θα πρέπει να διορθώνονται σύμφωνα με τον Πίν. 3.1 της Σελ. 43 της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1 [ow.ly/QPlkK, ow.ly/QPnfd & ow.ly/Qpoqq] κάτι με το οποίο διαφωνούν ρητώς οι Συνάδελφοι pggiotas [ow.ly/QPluL], nick_61 [ow.ly/QPlSi] και tetris [ow.ly/QPmBv & ow.ly/QPnQa] καθώς όπως αναφέρουν οι τιμές του Πίν. 3.4α της Σελ. 48 της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1 αφορούν οπλισμένο σκυρόδεμα και όχι σενάζ, που είθισθε να υφίσταται σε λιθοδομές, και ακόμα κι αν υπάρχει οπλισμένο σκυρόδεμα δεν αποτελεί φέροντα οργανισμό ενώ το εύρος διαζωμάτων είναι μικρό και πως σε κάθε περίπτωση δύναται να αμεληθούν τα διαζώματα και να ληφθούν απ’ ευθείας οι τιμές του Πίν. 3.4α της Σελ. 48 της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1 χωρίς διόρθωση φέροντος οργανισμού του κτηρίου για το ποσοστό αυτού επί της εκτάσεως επιφανείας των όψεων.

 

Είναι πρόδηλο ότι τα αποτελέσματα ποικίλλουν με βάση τις διαφορετικές αντιμετωπίσεις και οι διαφορές είναι σημαντικές. Ο ολικός συντελεστής μεταδόσεως θερμότητος U των στοιχείων του κελύφους παίζει καθοριστικό ρόλο. Πρόκειται για την "πανοπλία" του χώρου.  

Edited by Antiermitianos
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Συνάδελφε Antiermitianos

 

Για το 1)

 

Στο ποστ που προτείνω (αν και δεν το διευκρινήζω) να ακολουθούμε τους πίν.. 3.4α της Σελ. 48 της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1 (εν προκειμένω για δομικά στοιχεία αργολιθοδομής) κατα την πάγια τακτική των παραδοχών που εφαρμώζονται στις ΤΟΤΕΕ, εγω τουλάχιστον αποδέχομαι τις τιμές των ανωτέρω πινάκων για πάχος μέχρι 30cm.

 

Απο κει και πέρα, για μεγαλύτερα πάχη , πιστευω οτι θα πρέπει να γίνεται αναλυικός υπολογισμός του U, δεδομένου οτι d/λ αυξάνει κατά πολύ με αποτέλεσμα την μείωση του U και ως εκτούτου συμφωνώ μαζί με τους άλλους συνάδελφους που υποστηρίζουν αυτό.

 

Για το 2) δεν γνωρίζω να απαντήσω !

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Αγαπητέ Συνάδελφε dib,

Σ' ευχαριστώ για την απάντηση !

Συμφωνώ και συνάγω το συμπέρασμα ότι θεωρείς ότι υφίστανται λιθοδομές με d ≤ 0.30 m και άρα ενδεχομένως να ευσταθούν οι μαρτυρίες των κυρίων ότι η τοιχοποιΐα προς εξωτερικό περιβάλλον υπογείου και ισογείου είναι φέρουσα ( ; ) λιθοδομή.

Είχα κάποιες αμφιβολίες για το εάν τα σημεία όπου το πάχος της τοιχοποιΐας είναι d ≤ 0.30 m εάν είναι δυνατόν να είναι λιθοδομή γι' αυτό και έκανα αυτήν την ομαδοποίηση στο αρχικό μήνυμα αναφορικά με τα διάφορα πάχη της εξωτερικής τοιχοποιΐας ως αυτά διαπιστώθηκαν:

[Θεωρώ ότι δεν υφίσταται λιθοδομή στις τοιχοποιΐες με πάχη 0.10-0.33 m (d2, d3, d4d10&d11) και εφόσον υφίσταται λιθοδομή, πιθανότατα θα υφίσταται στις τοιχοποιΐες με πάχη 0.38-0.67 m (d1d5d6d7d8&d9).]

Edited by Antiermitianos
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Αγαπητέ Συνάδελφε dib,

 

Είχα κάποιες αμφιβολίες για το εάν τα σημεία όπου το πάχος της τοιχοποιΐας είναι d ≤ 0.30 m εάν είναι δυνατόν να είναι λιθοδομή............

 

Αγαπητέ Συνάδελφε Antiermitianos

 

Έχω κατάστημα (ιδιοκτησία μου) του '60 του οποίου η μια πλευρά του ήταν το όριο του οικοπέδου απο το 1910 ... όντως αυτός αποτελείται απο λιθοδομή με τεμάχια σε πάχος απο 15 <d<33 cm.

 

Το γνωρίζω, γιατί έτυχε να κάνω επέμβαση στο συγκεκριμένο τοίχο και διαπίστωσα την ύπαρξη τέτοιων διαστάσεων λιθοδομών .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Βασικές απορίες για το ΠΕΑ:

Σκέφτονται οι δικοί μου να αλλάξουν μπαλκονόπορτες. Τους είπα να εκδόσουν ένα ΠΕΑ και αν και όποτε βγει απόφαση για το Εξοικονομώ κατ' οίκον, να κάνουν αίτηση υπαγωγής. Επειδή όμως καλά να είμαστε θέλουν να αλλάξουν και το σύστημα θέρμανσης αργότερα, σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν τη τυχόν επιδότηση από το πρόγραμμα για τη θέρμανση και όχι για τις μπαλκονόπορτες που θα τις ξεκινήσουν άμεσα.

Άρα σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστούν ΠΕΑ μετά από κανένα χρόνο (ευελπιστώντας ότι το πρόγραμμα θα έχει ξαναξεκινήσει).

 

Η απορία μου ωστόσο είναι η εξής: Το ΠΕΑ εκδίδεται γενικά για όλο το σπίτι ή ανάλογα τη χρήση που θες? π.χ. είναι ξεχωριστό για θέρμανηση και ξεχωριστό για μπαλκονόπορτες?

Γιατί αν είναι ένα γενικό και αν έχει αόριστη ισχύ, καλύτερα να το εκδώσουν τώρα και ανάλογα να το χρησιμοποιήσουν στο μέλλον (είτε για τις μπαλκονόπορτες είτε για τη θέρμανση).

 

Μπορεί κάποιος να μου ξεκαθαρίσει πως λειτουργεί και να δώσει κάποια συμβουλή?

Ευχαριστώ!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.