Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

Το ΠΕΑ απευθύνεται στον χρήστη ή στον υποψήφιο χρήστη ενός κτηρίου ή στην δημόσια υπηρεσία που ασχολείται με την ενεργειακή του ταυτότητα.

Ο ήδη, ο σημερινός χρήστης γνωρίζει τον αριθμό ιδιοκτησίας και την ακριβή θέση του ακινήτου του στο κτήριο, επομένως η φωτογραφία του είναι άχρηστη.

Ο υποψήφιος χρήστης, βρίσκει μπόλικες φωτό και στις διαφημίσεις.

Η δημόσια υπηρεσία έχει χάρτες,αεροφωτογραφίες, κτηματολόγια και άλλα στοιχεία. Μπορεί να προσδιορίσει το ακίνητο. Βασικά και το τοπογραφικό σκαρίφημα άχρηστο της είναι. Περισσότερο για δική μας χρήση στον υπολογισμό των σκιάσεων βοηθά, και σ' αυτό εν μέρει.

Και στις τρεις περιπτώσεις λοιπόν, πρόκειται για ένα περιττό στοιχείο, που θα μπορούσε και να λείπει. Επομένως δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα. Αν δεν φαίνεται κάτι εύκολα, μια γενική όψη του κτηρίου και πάμε γι' άλλα. Ούτε φωτό από διπλανές οικοδομές, ούτε ταρζανιές για λήψη φωτο. Σιγά μην πάρουμε και drone δηλαδή.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν ειναι κακη ιδεα....

Με ενα drone απο τα Public εχεις κανει αποσβεση με μολις 5 πιστοποιητικα των 50€  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Τα διαφανή τμήματα όχι, δηλαδή η ΤΟΤΕΕ δεν παίρνει υπόψη την όποια μείωση του φωτός λόγω ημιδιαφανών επιφανειών. Για τα διαφανή θα μπορούσες να υπολογίσει μια μέση τιμή σκίασης. Π.χ. να θεωρήσεις τα κατακόρυφα αδιαφανή συγκεντρωμένα στο μέσο του κατά μήκους πλευρικού διαχωριστικού (με ύψος όσο έχουν) και να βρεις έναν συντελεστή σκίασης a. Παρομοίως τα οριζόντια συγκεντρωμένα στο μέσο καθ' ύψος και να βρεις έναν συντελεστή b. Και με κάποιο τρόπο να βρεις έναν σταθμισμένο συντελεστή για όλο τον τοίχο και τα κουφώματα.

Ή π.χ.αν τα αδιαφανή τμήματα του τελάρου έχουν πλάτος 0,10m το καθένα και μήκος 2,20m τα οριζόντια και 2m τα κατακόρυφα, να θεωρήσεις έναν πλευρικό πρόβολο εμβαδού (2,20*0,10*3) + (2,00*0,10*3) = 3*0,10*(2,20+2,00) = 1,26m2, κι αν έχεις έναν τοίχο 10m μήκος και 3,00m ύψος να υπολογίσεις το ποσοστό του ισοδύναμου εμποδίου σε σχέσημε το εμβαδό του τοίχου, δηλαδή 1,26m / (10*3,00) = 0,042 = 4,2%. Αν γι' αυτό το ισοδύναμο εμπόδιο, θεωρώντας το στο μέσο του μήκους του, υπολογίσεις έναν συντελεστή σκίασης π.χ. 0,97 να πάρεις αυτό τον συντελεστή πολλαπλασιασμένο τη διαφορά του παραπάνω ποσοστού από την μονάδα, δηλαδή στο παράδειγμα 0,97*(1-0,042) = 0,97*0,958 0,92926 = 0,93 τελικό συντελεστή.

Κάπως έτσι μπορείς να υπολογίσεις και σκίαση από οριζόντια πέργκολα.

 

Πάντως δεν νομίζω πως αξίζει τον κόπο εκτός κι αν έχεις πυκνή διάταξη στα αδιαφανή τμήματα.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

ναι θα το θεωρήσω ότι δεν δημιουργεί σκιασμό

 

θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι άλλο.Η ισχύς του air condition δεν καλύπτει τα τετραγωνικά της ιδιοκτησίας οπότε για τα υπόλοιπα επιλέγω σύστημα αναφόρας.

Με τα δίκτυα διανομής/Τερματικές μονάδες και Βοηθητικές μονάδες πρέπει να περάσω 2 στήλες για το κάθε σύστημα ξεχωριστά;

Link to comment
Share on other sites

β.α. δ.δ = ((β.α. θεωρ. * β.κ. θεωρ.) + (β.α. a/c * β.κ. a/c)) / ( β.κ. θεωρ. + β.κ. a/c).

 

Το a/c δεν έχει βοηθητικά. Οπότε β.α.τερμ. = β.κ. θεωρ. * θρρμαινόμενη επιφάνεια θερμικής ζώνης * κατανάλωση θεωρητικού συστήματος/m^2.

 

Όπου β.κ. οι βαθμο7 κάλυψης.

 

Στάλθηκε από το GT-I8260 μου

Link to comment
Share on other sites

Παρόμοια με τον β.α. του δικτύου διανομής υπολογίζεις και τον β.α. των τερματικών μονάδων.

Επί πλέον, το διαχωριστικό δεν φτάνει μέχρι την οροφή, οπότε δεν δημιουργείται σκιασμός.

Το ότι δεν καλύπτει καθ' ύψος τον τοίχο δεν σημαίνει πως δεν σκιάζει. Μπορείς να υπολογίσεις σκίαση (μερική βέβαια), π.χ. με τους τρόπους που ανέφερα.

Παρομοίως αν έχεις οριζόντιο πρόβολο σε ύψος χαμηλότερο της κορυφής του τοίχου: συντ. σκίασης = [(συντελ. σκιαζόμενου τμήματος * (h1/2)) + 《1=συντελ. μη σκιαζόμενου τμήματος * (h2/2))] / (h1 + h2).

Με το ίδιο σκεπτικό για οριζόντιο πρόβολο σε μέρος του μήκους.

 

Voila λοιπόν.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.