Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παραγωγή ΖΝΧ από λέβητα κεντρικής θέρμανσης


deathlok

Recommended Posts

Συνάδελφοι θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε πως αντιμετωπίζονται οι διάφορες περιπτώσεις εξασφάλισης ΖΝΧ σε διαμέρισμα πολυκατοικίας; Δηλ. τι παραγωγή επιλέγουμε (τύπο, ισχύ, Β.Απ., βαθμό κάλυψης), τι δίκτυο διανομής, τι σύστημα αποθήκευσης και τι βοηθητικά συστήματα σε κάθε περίπτωση; Είναι ένα θέμα που εμένα τουλάχιστον (καθώς και αρκετούς φορουμίστες απ' ότι βλέπω στο συγκεκριμένο τόπικ) με μπερδεύει ιδιαίτερα.

 

Έχουμε κ λέμε:

 

1) ΖΝΧ μόνο από εσωτερικό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα - > παραγωγή: τοπικός ηλ. θερμαντήρας, Β.Απ.=1, μονάδα σε όλους τους μήνες, δίκτυο διανομής: χώρος διέλευσης-εσωτερικοί..., Β.Απ. 1, σύστημα αποθήκευσης: ηλ. θερμοσίφωνας, Β.Απ.=0,98, βοηθητικές μονάδες: ΟΧΙ

 

2) ΖΝΧ από ηλιακό συλλέκτη και εσωτερικό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα - > τικάρω τον ηλιακό συλλέκτη και έχω παραγωγή: τοπικός ηλ. θερμαντήρας, ισχύς 4 kw, Β.Απ.=1, μονάδα σε όλους τους μήνες, δίκτυο διανομής: ?, σύστημα αποθήκευσης: εναλλάκτης, Β.Απ.=0,93, βοηθητικές μονάδες: ΟΧΙ

 

3) ΖΝΧ από ατομικό λέβητα φυσικού αερίου και εσωτερικό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα - > παραγωγή (2 γραμμές): τοπικός ηλ. θερμαντήρας, ισχύς 4 kw, Β.Απ.=1, μονάδα σε 5 μήνες (ζώνη Γ) και λέβητας φυσικού αερίου, ισχύς 24 kw, Β.Απ.=0,93, μονάδα σε 7 μήνες (ζώνη Γ)

ή παραγωγή (2 γραμμές): λέβητας φυσικού αερίου, ισχύς 24 kw, Β.Απ.=0,93, μονάδα σε 7 μήνες (ζώνη Γ) και λέβητας φυσικού αερίου, ισχύς 24 kw, Β.Απ.=0,93Χ0,75=0,70, μονάδα σε 5 μήνες (ζώνη Γ)

δίκτυο διανομής: ? χώρος διέλευσης-εσωτερικοί..., Β.Απ. 1 ?, σύστημα αποθήκευσης: ?, Β.Απ.=?, βοηθητικές μονάδες: ΟΧΙ

 

4) ΖΝΧ από κεντρικό λέβητα πετρελαίου / φυσικού αερίου και εσωτερικό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα - > παραγωγή (2 γραμμές): τοπικός ηλ. θερμαντήρας, ισχύς 4 kw, Β.Απ.=1, μονάδα σε 5 μήνες (ζώνη Γ) και κεντρικός λέβητας πετρελαίου / φυσικού αερίου, ισχύς 200 kw, Β.Απ.=0,90, μονάδα σε 7 μήνες (ζώνη Γ), δίκτυο διανομής: πίνακας 4.16 ? χώρος διέλευσης: ?, Β.Απ. ?, σύστημα αποθήκευσης: ?, Β.Απ.=?, βοηθητικές μονάδες: ΟΧΙ

 

5) ΖΝΧ από ατομικό λέβητα φυσικού αερίου και εσωτερικό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και ηλιακό συλλέκτη - > όπως το 3, αλλά με τικάρισμα και του ηλιακού;

 

6) ΖΝΧ από κεντρικό λέβητα πετρελαίου / φυσικού αερίου και εσωτερικό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και ηλιακό συλλέκτη - > όπως το 4, αλλά με τικάρισμα και του ηλιακού;

 

 

Στα παραπάνω έχω συμπληρώσει ότι υποθέτω (με τις λίγες μηχανολογικές μου γνώσεις) και με νούμερα που έχω συναντήσει στην πράξη.

 

Μπόλικες απορίες από μέρους μου. Όποιος θέλει ας εκφράσει γνώμη μπας και αποσαφηνιστούν κάποια πράγματα στο μέγα θέμα του ΖΝΧ.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Edited by γ.ταφ
Link to comment
Share on other sites

4) & 6) Όπου έχεις κεντρικό λέβητα, υποθέτω πως εννοείς πως είναι κοινός με αυτόν της θέρμανσης (όπως είναι κι ο τίτλος του τόπικ) και παράλληλα ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας δεν είναι απλός θερμοσίφωνας αλλά μπόιλερ διπλής ενέργειας;

Αν ναι τότε το δίκτυο διανομής εφόσον είναι εσωτερικό και "μικρό" έχει μηδενικές απώλειες. Δεν έχεις παραγωγή ζ.ν.χ. κάπου κεντρικά ώστε να έχεις κεντρική διανομή και να πρέπει να κάνεις χρήση του πίνακα 4.16.

Διαφορετικά αν συνυπάρχουν και κεντρική παραγωγή (το χειμώνα) και απλός θερμοσίφωνας σε κάθε ιδιοκτησία (το 'χω δει κι αυτό), θα έβαζα ένα σταθμισμένο βαθμό απόδοσης δικτύου παίρνοντας το "χειρότερο" ενεργειακά κλάδο της κεντρικής παραγωγής και μηδενικές απώλειες για την εσωτερική/τοπική παραγωγή και σταθμίζοντας με τους μήνες: π.χ. ((0,84*7) + (0*5)) / 12 = 0,49.

Χώρος διέλευσης = Εσωτερικοί ή/και μέχρι 20% σε εξωτερικούς.

Σύστημα αποθήκευσης: α). Αν είναι boiler II ενέργειας εσωτερικά, τότε: β.α = 0,93 ενώ β). αν έχουμε και κεντρική παρασκευή του ζ.ν.χ. και ηλεκτρικό θερμοσίφωνα εσωτερικά: β.α. = ((0,93*7) + (0,98*5)) / 12 = 0,9508 = 0,951.

Βοηθητικά συστήματα: α). Αν είναι boiler II ενέργειας εσωτερικά, τότε: ισχύς = 0 [kW], ενώ β). αν έχουμε και κεντρική παρασκευή του ζ.ν.χ. και ηλεκτρικό θερμοσίφωνα εσωτερικά: ισχύς = ((Α(επιμερισμένη ισχύς κυκλοφορητή ζ.ν.χ. και κυκλοφορητή ανακυκλοφορίας)*7) + (0*5)) [kW] / 12 = x [kW].

Συμπληρώνω τα στοιχεία των ηλιακών συλλεκτών.

Σε όλα τα παραπάνω (εκτός από τα βοηθητικά συστήματα) θεώρησα πως το θεμοσιφωνικό ηλιακό σύστημα δεν έχει ηλεκτρική αντίσταση (ή κι αν ακόμα έχει τη θεωρώ εφεδρική).

 

3) & 5) παραγωγή (1 γραμμή): λέβητας φυσικού αερίου, ισχύς 24 kw, Β.Απ. = όσο δίνει ο κατασκευαστής, μονάδα σε όλους τους μήνες.

δίκτυο διανομής: χώρος διέλευσης-εσωτερικοί..., Β.Απ. 1, σύστημα αποθήκευσης: ταχυθερμαντήρας, Β.Απ.=1, βοηθητικές μονάδες: ΟΧΙ (γιατί την ισχύ του καυστήρα την έχουμε βάλει στη θέρμανση η δε ροή γίνεται με φυσική κυκλοφορία).

Παρομοίως, συμπληρώνω τα στοιχεία των ηλιακών συλλεκτών.

 

Για τα υπόλοιπα ....εν καιρώ 8-) .

 

Μια παρατήρηση: αν έβλεπα κεντρικό λέβητα φυσικού αερίου κοινό για θέρμανση και κεντρική παραγωγή ζ.ν.χ. και παράλληλα ατομικούς ηλεκτρικούς θερμαντήρες, θα αγνοούσα τους ηλεκτρικούς θερμαντήρες και θα έπαιρνα όλους τους μήνες τον λέβητα σαν μονάδα παραγωγής (με διαφορετικό βέβαια βαθμό απόδοσης τους θερινούς μήνες).

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Σου απαντάω με βάση αυτά που έχω συναντήσει εγώ, χωρίς να τα έχω πετύχει όλα:

 

1) ΟΚ, η ισχύς είναι συνήθως γύρω στα 4 kW.

2) Συνήθως το δοχείο είναι μαζί με το συλλέκτη εξωτερικά δηλαδή οπότε απώλειες 5 + 2 = 7 και βα απθήκευσης 0,93. Για τις απώλειες δικτύου διανομής από τον Πίν. 4.16 σελ. 122 1η ΤΟΤΕΕ. Μπορεί να χρειαστεί να αυξήσεις κατά 20% τις απώλειες.

3) Στις περισσότερες εγκαταστάσεις που έχω συναντήσει εγώ με αέριο εκ των υστέρων έχουν κόψει το θερμοσίφωνα και έχουν ζνχ από το αέριο αποκλειστικά. Άρα 1 γραμμή με βα δικτύου = 1 και επειδή δεν υπάρχει σύστημα αποθήκευσης βα = 1 και εκεί.

Δεν θα έκανα το 0,93 Χ 0,75, βασικά σε κάποια παλιά ΠΕΑ το έχω κάνει αλλα πλέον συζητώντας το και με κάποιους συναδέλφους από εδώ μέσα το κάνω μόνο για κεντρικούς λέβητες. Άρα θα έβαζα ισχύ στο βα 0,93 ότι δηλ. και στη θέρμανση.

4) Για το ζνχ εδώ θα έκανα υπεδιαστασιολόγηση με ng1 = 0,75 δηλ. στον βα για το ζνχ 0,90 Χ 0,75 λόγω κεντρικού λέβητα. Στο δίκτυο διανομής επειδή εξετάζω εντός του διαμ/τος θα έβαζα = 1 και στον βα στην αποθήκευση 0,93 που είναι το χειρότερο εκ των (0,98 και 0,93).

5) Δεν μου έχει τύχει προσωπικά.

6) Ούτε αυτό μου έχει τύχει προσωπικά. Θα το έκανα όπως λες και εσύ δηλ. ίδιο με το νο.4 αλλά με τις αλλαγές που έχω γράψει.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια. Αρχίζω κ ξεμπερδεύω κάποια πράγματα.

 

akis73, στην περίπτωση 2, λες ότι οι απώλειες του δικτύου διανομής υπολογίζονται από τον πίνακα 4.16. Ο πίνακας όμως αναφέρεται σε κεντρικό δίκτυο.

 

4) & 6) Όπου έχεις κεντρικό λέβητα, υποθέτω πως εννοείς πως είναι κοινός με αυτόν της θέρμανσης (όπως είναι κι ο τίτλος του τόπικ) και παράλληλα ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας δεν είναι απλός θερμοσίφωνας αλλά μπόιλερ διπλής ενέργειας;

Έχεις δίκιο panos-vicious. Αυτό που λες εννοώ. Από τη βιασύνη έγιναν κάποια λάθη.

 

 

Επίσης, στην περίπτωση 3, γιατί υποστηρίζετε ότι δεν πρέπει να μπει η παραγωγή (ατομικός λέβητας φυσικού αερίου) σε 2 γραμμές, μία με μεγάλη ισχύ το χειμώνα και η άλλη με μικρότερη το καλοκαίρι; Ή λέβητας το χειμώνα και ηλ. θερμοσίφωνας το καλοκαίρι;

Edited by γ.ταφ
Link to comment
Share on other sites

Για το νο.2 που ρωτάς. Έτσι μας το έχει κάνει σε σεμινάρια του ΙΕΚΕΜ εδώ Θεσ/νίκη εισηγητής που έχει συμμετάσχει στη συγγραφή των ΤΟΤΕΕ, και από τότε το εφαρμόζω. Υπάρχει η λογική ότι αν πχ. σε μια 6όροφη οικοδομή, το διαμέρισμα είναι στον 1ο και ο ηλιακός στην ταράτσα τότε υπάρχει μια σημαντική απόσταση και άρα θα έχεις απώλειες.

 

Σχετικά με το νο.3. Αν όντως είσαι 100% σίγουρος ότι έχει ζνχ και από ηλεκτρικό θερμοσίφωνο τότε βάλτο σε 2 γραμμές. Όπως προείπα πάντως στις περισσότερες εγκαταστάσεις που έχω επιθεωρήσει εγώ και που είχαν περάσει ατομικό φ/α εκ των υστέρων είχαν κόψει το θερμοσίφωνο για το ζνχ και είχαν μόνο από αέριο.

 

Για τις 2 γραμμές σχετικά με την ισχύ που ρωτάς - προφανώς εννοείς β.α - έχω λίγο καιρό που σταμάτησα να το κάνω για ατομικούς λέβητες φ/α με την λογική ότι ίσως σε τέτοιες περιπτώσεις δεν έχει τόσο σημασία να τιμωρείς τον λέβητα επειδή δουλεύει το καλοκαίρι αποκλειστικά για ζνχ. Σε περίπτωση κεντρικού λέβητα όμως πρέπει να γίνει.

Link to comment
Share on other sites

Σε μεζονέτα (υπόγειο, ισόγειο και όροφος), το λεβητοστάσιο (Μ.Θ.Χ) βρίσκεται στο υπόγειο και ο λέβητας πετρελαίου χρησιμοποιείται για θέρμανση και ζνχ (μόνο το καλοκαίρι). Το boiler βρίσκεται και αυτό στο λεβητοστάσιο. Όλες οι σωληνώσεις είναι αμόνωτες και διέρχονται 100% από εσωτερικούς χώρους.

Οι απώλειες στο δίκτυο διανομής για θέρμανση και ζνχ είναι μηδενικές;

Στις βοηθητικές μονάδες για ζνχ βάζουμε κάτι;

Ευχαριστώ

Edited by ay8airetos
Link to comment
Share on other sites

Αφού το λες μόνος σου. Αμόνωτες σωλήνες. Έχεις απώλειες στο δ.δ. σύμφωνα με τον πίνακα 4.11 για θέρμανση, και τον πίνακα 4.16 για ζνχ.

Μειωμένος β.α. λέβητα για τους καλοκαιρινούς μήνες, ανάλογα με το Pn (τύπος 4.10).

Βοηθητικές μονάδες, κυκλοφορητής αν έχεις ανακυκλοφορία.

Link to comment
Share on other sites

οκ, για το δίκτυο διανομής της θέρμανσης, όμως για το δίκτυο διανομής του ζνχ δεν θεωρώ ότι το μήκος είναι μικρό και συνεπώς μηδενικές απώλειες;

Στο προηγούμενο μου post, έχω ένα λάθος, ο λέβητας για ζνχ χρησιμοποιείται μόνο το χειμώνα και όχι το καλοκαίρι

Edited by ay8airetos
Link to comment
Share on other sites

......... όμως για το δίκτυο διανομής του ζνχ δεν θεωρώ ότι το μήκος είναι μικρό και συνεπώς μηδενικές απώλειες;

 

αφού λές (θεωρείς) οτι δεν είνα μικρό (άρα > 6m) ,τότε θα πρέπει να λάβεις απώλειες απο πιν. 4.16 για εσωτερικά και αμόνωτες

Edited by dib
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.