Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σκιάσεις


Inzaghi

Recommended Posts

Για τις οριζόντιες επιφάνειες εφαρμόζω το παρακάτω, από τις ερωτοαπαντήσεις στο σάιτ του ΤΕΕ:

 

http://portal.tee.gr...E7%F1%DF%EF%F5.

 

Για τις κατακόρυφες επιφάνειες. Για U < 0,6 W/m2k βάζεις σκιάσεις από ορίζοντα κανονικά, και μετά είτε βάζεις 0,6/0,6/1/1 είτε βάζεις 1/1/0,6,/0,6 δηλ. όχι το 0,6 στις σκιάσεις από ορίζοντα γιατί τρώει φλασιά το λογισμικό και γίνεται λάθος. Τουλάχιστον αυτή είναι η ενημέρωση που έχω μέχρι στιγμής και από απο εισηγητές στα σεμινάρια του ΙΕΚΕΜ που έχω πάει.

 

Για τις οριζόντες επιφάνεις δεν έχω τέτοια ενημέρωση, δηλ. βάζω του μειωμένους συντελεστές στην σκίαση από ορίζοντα.

Edited by akis73
Link to comment
Share on other sites

Άντε να πω κι εγώ κατιτίς σ' αυτό που ρωτά ο γ.ταφ στο post #69. Στην οροφή οι σκιάσεις από γειτονικά κτίρια ή από την απόληξη του δώματος, περισσότερο μου μοιάζουν με τις σκιάσεις από "πλευρικές προεξοχές" αλλά στο .....ξαπλωτό. Οπότε, ας πούμε, για μερική σκίαση: 1/1/1/1/0,6/0,6.

Το να θεωρήσω σκιάσεις από ορίζοντα σε οροφή μου φαίνεται πολύ πολύπλοκο για να βγάλω άκρη.

 

@akis73

Για U < 0,6 [W/(m2*K)] μάλλον εννοείς συντελεστές 0,9 και όχι 0,6 για προβόλους και πλευρικά. Σωστά;

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας, άλλη μία ερώτηση για σκιάσεις. Εξετάζω την περίπτωση μίας μικρής μονοκατοικίας η οποιά στο γειτονικό της οικόπεδο αλλά στην άλλη άκρη αυτού σε απόσταση περίπου 20-25 μέτρα, έχει ένα μικρό ισόγειο κτίσμα χαμηλού ύψους. Στην πράξη και βάση και της τοπολογίας του εδάφους δεν θα προκαλεί καμία ιδιαίτερη σκίαση. Πρέπει παρόλα αυτά να το λάβω υπόψη μου υποχρεωτικά και να μελετήσω σκιάσεις από γειτονικά κτίρια ή μπορώ να το αγνοήσω; Αντίθετα στο παραδίπλα οικόπεδο (όχι το γειτονικό) υπάρχει ένα διώροφο, το οποίο στην πράξη θα μπορούσε να πεις ότι μπορεί να επιδράσει στη σκίαση (ελάχιστα αλλά σίγουρα πιο πολύ από το άλλο) αλλά δεν χρειάζεται να το συμπεριλάβω εφόσον δεν είναι γειτονικό. Έτσι δεν είναι; Δεν είναι λίγο οξύμωρο αυτό;

 

Για να το γενικεύσω και να το θέσω πιο σφαιρικά, έξω από την περίπτωση μου, για να μαθαίνουμε κιόλας. Αν υποθέσουμε ότι έχουμε ένα σπίτι σε πλαγιά και το γειτονικό του οικόπεδο που είναι σε χαμηλότερο ύψος έχει ένα μικρό κτίριο το οποίο όμως δεν σκιάζει, το λαμβάνω υπόψη στη μελέτη σκίασης από γειτονικά κτίρια; Αντίθετα στην ίδια περίπτωση ας υποθέσουμε ότι από την υψηλότερη μεριά της πλαγιάς έχουμε ένα κτίριο αλλά δύο οικόπεδα πιο πάνω (όι δηλαδή το γειτονικό από πάνω), το οποίο όμως προκαλεί σκίαση, τότε τι κάνω για αυτό; Το λαμβάνω υπόψη; Η πρόβλεψη δεν είναι ότι πρέπει να με απασχολούν μόνο τα άμεσα γειτονικά οικόπεδα ή κάνω λάθος;

 

Ευχαριστώ πολύ!

Edited by Fade2Black
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε άποψη μου είναι ότι μας ενδιαφέρει η γωνία που βλέπουμε την κορυφή του ψηλότερου κτιρίου (που θα ρίξει την σκιά του πάνω στο ύπό επιθεώρηση κτίριο) ανεξάρτητα πόσο κοντά ή μακρυά μπορεί να είναι.

Link to comment
Share on other sites

Σε πραγματικό παράδειγμα για οριζόντια επιφάνεια pilotis (πλήρως σκιασμένη) είτε έβαλα συντ. σκίασης 0,0-0,0-0,0 ή 0,30,0,30-1,1-1,1 δηλαδή συνολικό συντ. 0 ή 0,30 δεν άλλαξε τίποτα!!!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να ρωτήσω και εγώ μια απορία με τις σκιάσεις. Όταν στον ορίζοντα έχουμε ψηλότερα κτίρια σε κάποια απόσταση απο το δικό μας και με γωνία απόκλισης ας πούμε 45ο από την νοητή ευθεία ορίζοντα-κτιρίου μας, την σκίαση που προκαλεί το απέναντι κτίριο την λαμβάνουμε υπόψη ή την αγνοούμε επειδή δεν βρίσκεται ακριβώς απέναντί μας?Και ως απόσταση ποια υπολογίζουμε την πραγματική (διαγώνιο) ή την κάθετη μεταξύ απέναντι κτιρίου και κτιρίου μας?

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε άποψη μου είναι ότι μας ενδιαφέρει η γωνία που βλέπουμε την κορυφή του ψηλότερου κτιρίου (που θα ρίξει την σκιά του πάνω στο ύπό επιθεώρηση κτίριο) ανεξάρτητα πόσο κοντά ή μακρυά μπορεί να είναι.

Μάλιστα. Νόμιζα ότι μας ενδιαφέρουν τα γειτονικά οικόπεδα και μόνο... Από την άλλη αν έχω μία μονοκατοικία και σκιάζεται από μία πολυκατοικία που είνια 1 τετράγωνο πιο πέρα δεν είναι πολύ μακριά για να την λάβω υπόψη; Πώς θα ξέρω αποστάσις και τέτοια; Προσεγγιστικά;

Ευχαριστώ για την απάντηση πάντως!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.