Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ελεγκτές δόμησης


venezia

Recommended Posts

....

Υπάρχουν πρακτικά προβλήματα. Με τι εργαλεία-εξοπλισμό και με ποιο προσωπικό θα πάει ο ελεγκτής να κάνει τους ελέγχους?...

....

Ότι υπάρξουν προβλήματα είναι δεδομένο.

 

Εγώ προσωπικά που σε ένα μήνα το πολύ θα καλέσω ελεγκτή για ένα κτίριο, θα έχω φροντίσει να έχω εκεί και όργανο στημένο έτοιμο, και οι στάσεις να υπάρχουν στα σχέδια και οι χαράξεις, ώστε να μπορεί και μόνος του να ελέγξει εύκολα.

(και κορδέλα θα του έχω και λειζεράκι και αλφαδολαστιχα και τα 0,00 χαραγμένα από τα εξαρτημένα του τοπογραφικού)

Τώρα άμα του φανούν Κινέζικα μερικά απ' αυτά και δεν ξέρει τι να τα κάνει ατύχησε…

 

Ότι παρατήρηση θέλει ας την κάνει, αρκεί να είναι γραπτή…

 

(Επειδή με έπιασε το καλό μου θα του έχω και τον συνεργάτη τοπογράφο εκεί για κάθε τέχνικαλ σαπόρτ … )

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 3,9k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

το ότι είναι προβληματικός ο νόμος αυτό είναι γεγονός.

αν είναι πάντως να ελέγχουμε και τις άδειες, να μας καταθέτει η ΥΔΟΜ μαζί με την εντολή για έλεγχο και ένα αντίγραφο του πλήρους φακέλου αδείας, τουλάχιστον 2 μέρες πριν, για να το πρωτοκολλήσουμε κιόλας έγαιρα στο γραφείο μας και να προβούμε στα πορίσματα! :mrgreen: :mrgreen: Αμοιβή: 500+ΦΠΑ... :smile:

Edited by anavatis
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Κάτι τελευταίο, σε περίπτωση ατυχήματος του ελεγκτή κατά την αυτοψία, ποιός είναι υπεύθυνος γι αυτόν, μόνο ο επιβλέπων του έργου ή και ο ίδιος?

 

Το τελευταίο και πολύ μεγάλο ερώτημα (μέχρι στιγμής) έχει την απάντηση :

Ο κύριος του έργου και ο επιβλέπων του έργου.

 

Στο αστικό κομμάτι πρώτα αναζητάται το ασφαλιστήριο της οικοδομής. Αν υπάρχει το πρόβλημα γίνεται μικρότερο και συνήθως το καλύπτει ο κύριος του έργου.

Στο ποινικό κομμάτι, την ευθύνη έχει ο γενικός επιβλέπων. Αν η επιθεώρηση και η ακροαματική διαδικασία δείξει κενό στα μέτρα ασφάλειας το πρόβλημα γίνεται μεγάλο.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, αλλά δεν έχει σημασία τι θα κάνουμε εγώ κι εσύ και άλλοι πέντε αλλά ότι αυτά που νομοθετήσανε δεν έχουν σχέση με την σημερινή διαμορφωμένη πραγματικότητα στην χώρα.

Αν πρέπει ο ελεγκτής να κάνει ταύτιση, όπως εσύ έλεγες προηγουμένως του οικοπέδου/γηπέδου για θέση-σχήμα εμβαδό με το τοπογραφικό, και άκολούθως να μετρήσει αποστάσεις της θέσης κτιρίου από τα όρια τα οποία στην περίπτωση των εκτός σχεδίου σχεδόν ποτέ δεν είναι υλοποιημένα με σταθερά ορόσημα, αλλά με κάτι σκουριασμένους-στραβωμένους σωλήνες-μπετόβεργες και ξύλινους πασσάλους ή και βαμμένες πέτρες ή ακόμη και βαμμένα χόρτα-θάμνους, όπου στην κυριολεξία γίνεται το έλα να δεις. Αυτά τα όρια σχεδόν πάντα είναι τα υπεδειχθέντα από τους ιδιοκτήτες και σύμφωνα με αυτά συντάχθηκε το τοπογραφικό. Για να τα ξαναβρείς-χαράξεις όμως αυτά στο έδαφος χρειάζεται όπως καταλαβαίνεις μια εργασία σοβαρή από έμπειρους ανθρώπους και με συνδυασμό εργαλείων από διπλόσυχνο gps, total station κλπ, και αφού προηγουμένως έχει κάνει την σχετική προεργασία του στο γραφείο.

Επομένως με το να στέλνουν επιθεωρητές σε πορεία για επιθεώρηση κτιρίων με 200 ευρώ και ξηρά τροφή, με τα χέρια στην τσέπη και χωρίς εξοπλισμό και με ένα κάρο ευθύνες γι αυτόν και τον επιβλέποντα, τι μας λέει αυτό συνάδελφοι?

Μας λέει ότι οι κύριοι αυτοί κάθονταν όταν νομοθετούσαν γύρω από ένα τετράγωνο τραπέζι, τετράγωνο γιατί με τα άλλα σχήματα μπερδεύονται, είχαν επάνω στο τραπέζι κάπου στην μέση τα τουβλάκια της Lego και τον Σηφουνάκη απέναντι με το κινητό του να τους εξηγεί τα διάφορα μυστήρια που δεν ήξεραν για τα κινητά τους.

Και να τα αποτελέσματα. Χιλιάδες μηχανικοί τώρα να προσπαθούν να πιάσουν την ουρά τους.

 

Το τελευταίο και πολύ μεγάλο ερώτημα (μέχρι στιγμής) έχει την απάντηση : Ο κύριος του έργου και ο επιβλέπων του έργου. Στο αστικό κομμάτι πρώτα αναζητάται το ασφαλιστήριο της οικοδομής. Αν υπάρχει το πρόβλημα γίνεται μικρότερο και συνήθως το καλύπτει ο κύριος του έργου. Στο ποινικό κομμάτι, την ευθύνη έχει ο γενικός επιβλέπων. Αν η επιθεώρηση και η ακροαματική διαδικασία δείξει κενό στα μέτρα ασφάλειας το πρόβλημα γίνεται μεγάλο.

 

Αυτό ήθελα να ακούσω γιατί ως γενικός επιβλέπων έχω το δικαίωμα να τον ''ντύσω'' για την ασφάλειά του όπως θέλω εγώ και μετά να τον πάρω φωτογραφία και να τους την στείλω.

Πλάκα κάνω φυσικά, αλλά ας βλέπουμε και τα θέματα που δημιουργούνται. :shock:

Edited by terry
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με το "ύφος" του προηγούμενου ποστ. γι' αυτό συνάδελφοι μην τρελένεστε...ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ των φύλλων πορισμάτων κάθε σταδίου ελέγχου όσο το δυνατόν πιο εμπερειστατωμένα κάνοντας σαφείς και τις όποιες παραδοχές και......Τέλος.

Edited by anavatis
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Από δύο περιπτώσεις αρχικών ελέγχων που έγιναν σε συναδέλφους επιβλέποντες, αυτό μου είπαν. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

....

Επομένως με το να στέλνουν επιθεωρητές σε πορεία για επιθεώρηση κτιρίων με 200 ευρώ και ξηρά τροφή, με τα χέρια στην τσέπη και χωρίς εξοπλισμό και με ένα κάρο ευθύνες γι αυτόν και τον επιβλέποντα, τι μας λέει αυτό συνάδελφοι?

....

 

Αγαπητέ μας λέει και κάτι άλλο όμως και μη το ξεχνάμε.

Ότι κανείς δεν έστειλε με το ζόρι σε πορεία τους μηχανικούς για έλεγχο κτιρίων.

 

ΙΣΑ ΙΣΑ

ουρές έγιναν για να πάνε,

σκονάκια ετοιμαστήκαν για τις «εξετάσεις»,

μέσον έβαζαν για να πετυχουν,

πολλοί που δεν έβαλαν μέσον ήταν διότι δεν έβρισκαν όχι διότι δεν ήθελαν κλπ κλπ.

Και ναι ξέρω δεν αφορά όλους, σίγουρα όμως αφορά αρκετούς αν όχι πολλούς.

Οπότε ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. (με χαμόγελο το λέω αυτό φυσικά έναντι σου και όχι επικριτικά διότι συχνά ο γραπτός λόγος δινει λάθος εντύπωση)

 

Δεν θα συμφωνήσω μαζί σου ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων για να ελέγξεις τα βασικά της ταύτισης της ιδιοκτησίας με το τοπογραφικό και την χάραξη ότι θα χρειαστεί τόταλ στέισον, διπλοσυχνα qps κλπ.

Μη τρελαθούμε βρε παιδιά, πριν λίγα χρόνια δηλαδή που δεν είχαμε λέιζερ και τα τοταλ και τα τζιμπιές και χαράσσαμε με κορδελιτσα, χωροβάτη κλπ πως ζούσαμε.

Δηλαδή χωρίς AutoCAD δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε?

Μυαλουδακι και χεράκι ευτυχώς ο μηχανικός και ο αρχιτέκτονας πάντα είχαν. Αν δεν τα είχαν και τα όργανα τον έκαναν μηχανικό η αρχιτέκτονα τότε με το συμπάθιο αλλά εγώ αμφιβάλω για το τι είναι.

Μια σωστή ταύτιση στο 98% των περιπτώσεων στα σχέδια πόλης χρειάζεσαι 10 λεπτά να την κάνεις. Αν όμως ακόμα ιχνηλατείς βασικά πράγματα τότε φιρί φιρί το πας να μη πάρεις καν χαμπάρι τι είναι πρωτεύον τι δευτερεύων κλπ κλπ

 

Τεσπα ας μείνουμε στα πρακτικά ζητήματα των ελεγκτών και ας μη επεκτείνουμε άλλο διότι θα χαθεί η χρησιμότητα του νήματος για όσους συναδέλφους το χρειάζονται.

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Ανέβασα δύο αρχεία

1. http://www.michaniko...xos-meletwnpdf/ όπου είναι μια κουβέντα που είχε γίνει στο forum του ΙΕΚΕΜ και την είχα κρατήσει (Τώρα δεν μπόρεσα να την βρω στο forum)

2. http://www.michaniko.../file/607-1pdf/ Ένα "εγχειρίδιο" που έπεσε στα χέρια μου, άγνωστης προέλευσης, με θέμα τους Ελεγκτές Δόμησης.

 

υ.γ. Ilias ευχαριστώ για τις διορθώσεις στους τίτλους....

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

Faethon, ευχαριστούμε.

 

Φίλε Didonis,

Δεν είπα εγώ ότι έγιναν ελεγκτές με το ζόρι αλλά δεν μπορούμε να τους κατηγορήσουμε κιόλας επειδή έγιναν ελεγκτές. Είναι μια προσφορά εργασίας και πολύ καλά κάνανε, για τις μέρες που ζούμε.

 

Αυτό που προσπάθησα να επισημάνω παραπάνω, ανεπιτυχώς απ' ότι βλέπω τώρα, είναι η υποκρισία και η έλλειψη σοβαρότητας της πολιτείας, και σε αυτό το θέμα, των ελέγχων.

Οι νομοθετημένες διαδικασίες ελέγχου που περιγράφονται μέσα από τα στομφώδη κείμενα που έγραψαν άνθρωποι, που κατά την γνώμη μου δεν έχουν επαφή με την ελληνική πραγματικότητα, είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, ανεφάρμοστες. Δεν θέλω να επεκταθώ σ' αυτές, αν και μπορώ να τις αναλύσω μία-μία.

Ο εξοπλισμός και τα εργαλεία που ανέφερα παραπάνω, είναι τα απαραίτητα συστατικά, εκτός από τις γνώσεις, για να γίνουν οι έλεγχοι και οι ακρίβειες που απαιτούνται.

Για 10 λεπτά που χρειάζεσαι στο 98% των περιπτώσεων στα σχέδια πόλης για να κάνεις την σωστή ταύτιση, εδώ θα πρέπει να αντιστρέψεις τα ποσοστά, γιατί τα σχέδια πόλης δεν είναι μόνο το συνεκτικό τμήμα της πόλης όπου έχεις μια διαμορφωμένη κατάσταση, επομένως εύκολα ελέγχεις, αλλά και οι επεκτάσεις των σχεδίων πόλης και το τι γίνεται εκεί πρέπει να έχεις ιδίαν αντίληψη για να καταλάβεις.

Edited by SIRADRAB
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.