Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύσταση ή Τροποποίηση Οριζόντιας Ιδιοκτησίας επί αυθαιρέτων Ν.3775-3843-4014-4178-4495


soundholics

Recommended Posts

Το αν χρειάζεται η όχι εξαρτάται απο τον τροπο που θα το γράψει η συμβολαιογράφος, κατα κανόνα δε χρειάζεται. Άλλωστε κατά τη γνώμη μου δε μπορεί να γίνει όταν ο χώρος εχει αναστολή κατεδάφισης για ορισμένο χρόνο.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 308
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

 , κατα κανόνα δε χρειάζεται.  

Μακάρι, αλλά που το στηρίζεις?. Η λογική λέει αυτό που λές , όμως η εγκύκλιος 32 /2012 των συμβολαιογράφων που αναφέρεται στην αρχή αυτού του θέματος δεν απαιτεί?

Link to comment
Share on other sites

Δεν απαιτείται να φαίνονται στα σχέδια αυθαιρεσίες που δηλώθηκαν με άλλους νόμους πλην του 4178 (δες το τέλος)

 

2. Στα συμβολαιογραφικά έγγραφα, που καταρτίζονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος και έχουν σαν αντικείμενο τη σύσταση ή την τροποποίηση αυτοτελών ιδιοκτησιών κατά τις διατάξεις του ν. 3741/1929 (Α΄ 4) και ν.δ. 1024/1971 (Α΄232), προσαρτώνται αντίγραφα των σχεδίων της άδειας δόμησης του κτιρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4030/2011, θεωρημένα από την αρμόδια Υ.ΔΟΜ..

 

Εγκ 3 Παρ. 2 : Αφορά συμβολαιογραφικά έγγραφα σε νέα κτίρια που έχουν ανεγερθεί με βάση άδεια δόμησης μετά την ισχύ του ν. 4030/11.

Εγκ 4   Παρ. 2 : Στα συμβολαιογραφικά έγγραφα, που καταρτίζονται μετά την έναρξη ισχύος του νόμου και έχουν σαν αντικείμενο τη σύσταση ή την τροποποίηση αυτοτελών ιδιοκτησιών, προσαρτώνται αντίγραφα εκ των συνολικών σχεδίων της άδειας δόμησης τα οποία απαιτούνται και υποβάλλονται για την έγκριση δόμησης σύμφωνα µε τις διατάξεις του ν. 4030/2011, δηλ. τοπογραφικό διάγραμμα και διάγραμμα δόμησης θεωρημένα  από  την οικεία Υ..Ο.Μ..

 

 

3. Στα συμβολαιογραφικά έγγραφα που αφορούν σε δικαιοπραξίες μεταβίβασης ακινήτων, στα οποία υπάρχουν κατασκευές ή χρήσεις του παρόντος νόμου, εφόσον αυτές δεν απεικονίζονται στα σχέδια της οικοδομικής άδειας ή της άδειας δόμησης γίνεται ειδική μνεία για τα στοιχεία νομιμότητας των κατασκευών ή των χρήσεων αυτών και επισυνάπτονται επιπλέον, επί ποινή ακυρότητας, αντίγραφα από το πληροφοριακό σύστημα του άρθρου 10 του παρόντος των σχεδίων που τις απεικονίζουν.

Εγκ 3 Παρ. 3 : Εφαρμόζεται κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικών εγγράφων που αφορούν σε δικαιοπραξίες μεταβίβασης ακινήτων με αυθαιρεσίες που έχουν υπαχθεί στο ν. 4014/11 (υπό τις επιφυλάξεις των ειδικότερων διατάξεων περί μεταφοράς των στοιχείων κατά τις διατάξεις του ν. 4178/13) και στο ν. 4178/13. Δεν απαιτείται σε περίπτωση αυθαιρεσιών που έχουν υπαχθεί σε προγενέστερους νόμους και δεν έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 4178/13.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα

 

Έψαξα στο forum αλλά δεν βρήκα πουθενά παρόμοιο θέμα οπότε το ανεβάζω εδώ:

 

 

Ξεκίνησα μια ρύθμιση με τον 4014 σε οικόπεδο εντός σχεδίου με 3 κατοικίες εξ αδιαιρέτου σε 3 ιδιοκτήτες. Εγώ πελάτη έχω μόνο τον 1 και ρυθμίζω το 1 κτίριο που θεωρεί ή είναι δικό του, δεν ξέρω εσείς θα μου πείτε...

 

 

Τα δεδομένα είναι:

 

 

1) Βλέποντας (λάθος μου πιθανώς) μόνο ένα τοπογραφικό που είχε ο ιδιοκτήτης θεώρησα ότι έχει γίνει κάθετη και ότι του ανήκει μόνο το κτίριο που με κάλεσε να ρυθμίσουμε

 

2) Τον εντάσσω στον 4014 (μόνο το δικό του κτίριο) και πληρώνει τα πρόστιμα

 

3) Περνάει ο καιρός και μπαίνουμε στον 4178

 

4) Και πάνω που είμαι έτοιμος για οριστική υπαγωγή μυρίζομαι κάποιο λάθος

 

5) Με τα χίλια ζόρια παίρνω στα χέρια μου το τελευταίο συμβόλαιο το οποίο είναι σύσταση καθέτου με την οποία όντως του ανήκει εξ ολοκλήρου το εν λόγω κτίριο ΑΛΛΑ

 

έχει γίνει στις 10-11-2011 (μετά την έναρξη του 4014/2011) με βεβαίωση ενός συναδέλφου (χειρόγραφη, με ημερομηνία 28-10-2011). Το πεντασέλιδο της δήλωσης δεν βρέθηκε στην συμβολαιογράφο που πήγα.

 

 

Και τώρα είμαι στο κενό.

 

1) Ισχύει η κάθετη?

 

2) Με ενδιαφέρει αν δεν ισχύει?

 

3) Μπορώ να ρυθμίσω αυτό που άλλος μηχανικός έχει βεβαιώσει?

 

4) Τι ευθύνες έχω εγώ?

 

 

Τι προτείνετε? Πραγματικά έχω πελαγώσει...

 

Link to comment
Share on other sites

έχει γίνει (έχει κατασκευασθεί θέλεις να πεις ή ότι δηλώθηκε στην παρακάτω ημερομηνία?) στις 10-11-2011 (μετά την έναρξη του 4014/2011) με βεβαίωση ενός συναδέλφου (χειρόγραφη, με ημερομηνία 28-10-2011). Το πεντασέλιδο της δήλωσης δεν βρέθηκε στην συμβολαιογράφο που πήγα.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον εννοεί ότι η σύσταση έγινε στις 10-11-2011, με χειρόγραφη βεβαίωση (4014; δεν νομίζω ότι ήταν κλειστό το σύστημα τότε) της 28-10-2011...

 

Πολύ ενδιαφέρον θέμα.

Link to comment
Share on other sites

 

 

 

Μαλλον τπτ δεν εχει γινει σωστα στην υποθεσή σου...

Εισαι σε οικόπεδο.

Εχεις δικαιωμα να συστησεις καθετες.

Ομως,

Για να γινει συσταση καθετων επρεπε

-να ειναι τακτοποιημενα ολα τα κτισματα

- στη συνεχεια  να γινει διανομη μεταξυ τους

 

Αν ανοιξεις το συμβολαιο, πρεπει να αναφερει την βεβαιωση του μηχανικου οτι εχουν τακτοποιηθει  " ολα"....

 

αυτη η χειρογραφη βεβαιωση....ειναι "ολα τα λεφτα"

 

 

να πας στην συμβ/φο και να της τα πείς

και

να μην ανακατευτεις περισσότερο.

 

απλό

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Όντως λάθος μου. Διορθώνω:

η σύσταση έγινε στις 11-11-2011, με χειρόγραφη βεβαίωση.

Η συμβολαιογράφος λέει "τέλειωσε το εκεί πέρα παιδί μου να πληρωθείς την υπόλοιπη αμοιβή σου..."

5 σέλιδο δεν είχε στην κατοχή της γιατί την είχε ζαλίσει μάλλον η δικηγόρος τους. Την βεβαίωση μηχανικού μου την έδωσε η συμβολαιογράφος.

Είχα υποχρέωση να δω τη σύσταση καθέτων? Όσους συναδέλφους ρώτησα μου λένε πως δεν εξετάζω το ότι έγινε συμβόλαιο με ψευδή δήλωση. Εγώ βλέπω αυθαιρεσίες σε μια ιδιοκτησία και τις ρυθμίζω. Το ότι είχαν γίνει ήδη αυτές από το 1980 είναι αδιαπραγμάτευτο άρα δεν τίθεται θέμα να έγιναν μετά την σύσταση καθέτου. Βέβαια κάτι βρωμάει στις υπόλοιπες ιδιοκτησίες (με το αν είναι ή όχι προ του 55) τις οποίες εγώ δεν τις είχα δώσει σημασία.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.