Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης


Recommended Posts

Συνάδελφε @ΚΑΝΑ (για ενημέρωση) ... έχει αλλάξει η ΠΔ 3/1981 με την 3/2015.

Και είναι πολύ πιο ευνοική όπως είχα δει που χρησιμοποίησε φίλος Η/Μ σε ισόγειο ΚΥΕ

Αυτή να θεωρήσω είχαν υπόψη τους στην πυροσβεστική,  όταν μου είπαν ότι δεν γίνεται χωρίς δεύτερη έξοδο 

Link to comment
Share on other sites

edit δυστυχώς τώρα είδα τις "δόκιμες παρεμβολές σας"

 

Να σου πω την αλήθεια .. μετά την συνταξιοδότησή μου δεν παρακολούθησα την Πυρ/κη Νομ/σία

 

Αλλά από ότι θυμάμαι  πιο πριν απ' αυτή (την συν/ση) σίγουρα για τα προϋφιστάμενα του Π.Δ του 89 κτίσματα ίσχυε η 3/81 Πυρ Διάταξη   

Μέσα στις διατάξεις της 3/81 περιλαμβάνεται και η περίπτωσή σου (περί  ΚΥΕ με μια εξόδο κινδύνου -αντί των προβλεπόμενων 2) όπου επιβάλλεται η λήψη απόφασης Δ/κτή Πυρ/κής για επιβολή πρόσθετων μέτρων (όπως π.χ 3-4 πυρ/ρες αντί των ελαχίστων 2) αντί της δημιουργίας β' εξόδου

Edited by ΚΑΝΑ
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτή να θεωρήσω είχαν υπόψη τους στην πυροσβεστική,  όταν μου είπαν ότι δεν γίνεται χωρίς δεύτερη έξοδο 

 

Ναι αυτή και εφαρμόζεις στη περίπτωση σου οτι προβλέπει.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα, είμαι μηχανικός αλλά δεν ασχολούμαι με κτιριακά και πολεοδομικά θέματα, όμως μια πολύ καλή φίλη ανοίγει κτηνιατρείο και ζήτησε τη βοήθεια μου.

Ο χώρος στον οποίο θα στεγαστεί το κτηνιατρείο είναι ένας ισόγειος χώρος καταστήματος με υπόγειο χαρακτηρισμένος αποθήκη σε ένα συγκρότημα με "διώροφα κτηρία καταστημάτων με υπόγειες αποθήκες και πάρκιγκ" (έτσι ακριβώς είναι στην άδεια).

Ο χώρος πριν τον νοικιάσει η φίλη μου ήταν κομμωτήριο και είχε γίνει εσωτερική διαμόρφωση με γυψοσανίδες τόσο στο ισόγειο όσο και στο υπόγειο, η οποία σε γενικές γραμμές κρατήθηκε κάνοντας μικρές αλλαγές/προσθήκες στο ισόγειο ώστε να οριοθετηθούν πλήρως οι χώροι που προβλέπονται από τις παραγράφους α και β του άρθρου 1 του Π.Δ.463.

Αρχικά για την αδειοδότηση στη νομαρχία έδωσα στη φίλη μου τα σχέδια κατόψεων (1/50) ισογείου και υπογείου και το τοπογραφικό της άδειας και επιπλέον σχέδια αποτύπωσης του χώρου, εσωτερικής διαμόρφωσης και προσδιορισμού χρήσεων χώρων κατόψεων ισογείου και υπογείου σε κλίμακα 1/100 (έτσι απαιτούνται) του συγκεκριμένου καταστήματος. Από την νομαρχεία την ειδοποίησαν ότι χρειάζονται σεντόνια (δεν κατάλαβα καλά τι εννοούσαν) και όταν επικοινώνησα μαζί τους μου είπαν ότι θέλουν τα μεγάλα σχέδια της άδειας (απ'ότι κατάλαβα) και πάνω σε αυτά να φαίνεται η εσωτερική διαρύθμιση και ο προσδιορισμός χώρων και να γράψω πάνω στα σχέδια ότι είναι χώρος κύριας χρήσης.

Ρώτησα ένα συνάδελφο ο οποίος εξεπλάγει που μου ζήτησαν να σημειώσω επάνω στα σχέδια της άδειας την σημερινή εσωτερική διαμόρφωση αλλά δεν ήξερε κάτι παραπάνω, μου είπε όμως να γράψω πάνω στο σχέδιο ότι ο χώρος ισογείου είναι χώρος κύριας χρήσης σύμφωνα με την άδεια και τις ισχύουσες διατάξεις και επίσης να κάνω έλεγχο κάνοντας αίτηση στο πολεοδομικό γραφείου του δήμου για τη χρήση γης και αν επιτρέπεται εκεί που βρίσκεται το κατάστημα να ανοίξει κτηνιατρείο.

Ψάχνοντας βρήκα ότι στην πραγματικότητα αυτό που μάλλον χρειάζεται για την αδειοδότηση είναι Βεβαίωση Χώρου Κύριας Χρήσης  (ΒΧΚΧ)

Μήπως θα μπορούσε κάποιος παρακαλώ να με ενημερώσει:

1. Εαν αυτό που απαιτείται είναι η Βεβαίωση Χώρου Κύριας Χρήσης και αν ναι τι ακριβώς απαιτείται να κάνω για την έκδοση αυτής της βεβαίωσης?

2. Στην αίτηση στο πολεοδομικό γραφείο τι ακριβώς χρειάζεται να υποβάλλουμε για την χρήση γης? αυτό το επίσημο χαρτί είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση της βεβαίωσης χώρου κύριας χρήσης? Σε τι χρήσεις επιτρέπεται το κτηνιατρείο? σε γενικής κατοικίας?

 

3, Αυτό που μου είπε να βάλω πάνω στο σχέδιο της πολεοδομίας την αποτύπωση ισχύει και αν όχι (μου φαίνεται παράλογο να βάζω χέρι σε σχέδιο που έχει επάνω σφραγίδα) τι θα πρέπει να ετοιμάσω για υποβολή και τι θα πρέπει να γράφω επάνω?

 

Ευχαριστώ εκ των προταίρων για την βοήθεια

Edited by jtvitali
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Μου ζητηθηκε ΒΚΧ σε ρυθμισμένο διαμερισμα με 4178.

 

Έχουν τακτοποιηθεί τα αυθαίρετα (η/χ) με τον συντελεστή υπέρβασης <50% ενώ θα έπρεπε να είναι 100-200% για να μην πω>200%.

Παράλληλα ο συναδελφος το έχει εντάξει σε κατ4 αντί την 5, χωρίς να εχουν γίνει οι υπολογισμοί της υπόλοιπης πολυκατοικίας...

Πώς αντιμετωπίζετε την περίπτωση?

Link to comment
Share on other sites

Μου κάνει λίγο εντύπωση πως η τακτοποίηση μόνο ημιυπαίθριων χώρων σε οδηγούν σε ποσοστά > 200% και κατηγορία 5.

Εκτός αν υπάρχουν και άλλες παραβάσεις που δεν αναφέρεις.

Όταν έχουμε ανεξάρτητη ιδιοκτησία δεν μας απασχολεί η υπόλοιπη πολυκατοικία.

 

Κατά τα άλλα, το τι ακριβώς ελέγχει κάποιος που καλείται να δώσει βεβαίωση σε τακτοποιημένο ακίνητο (δηλαδή αν πρέπει εκτός από το αν τακτοποιήθηκαν όλες οι αυθαιρεσίες να δει και τον τρόπο της υπαγωγής με όλους τους επιμέρους συντελεστές) δυστυχώς είναι μεγάλη κουβέντα, δεν είναι ξεκάθαρο και υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις.

Edited by danaikaterina
Link to comment
Share on other sites

οκ, λαθος μου. έλαβα κ τα υπολοιπα στοιχεία απο τα χιλιοστά κανονισμού κ προκύπτει ΥΔ~23% Αρα <40%.

Αλλα την ΚΑΤ4 δεν την καταλαβαίνω... η Κατ4 ειναι αυθαίρετα <40% της συνολικής Δόμησης. Δεν πρεπει να εμφανίζονται όλες οι αυθαιρετες κατασκευες αναλυτικά με υπολογισμούς και Διαγρ,Δομησης...?

Edited by jbosdas
Link to comment
Share on other sites

Και για την κατηγορία όταν εξέταζες ανεξάρτητη ιδιοκτησία ασχολιόσουν μόνο με αυτήν.

Και δεν θα μπορούσες να κάνεις αλλιώς δηλαδή. Που να ξέρεις τι αυθαίρετα έχουν όλοι οι άλλοι και γιατί να σε αφήσουν να τα δεις;

Στον 4178 για να βρείς την κατηγορία σύγκρινες τα αυθαίρετα με τα εγκεκριμένα μεγέθη της άδειας.

Δηλαδή αν εσύ είχες ένα διαμέρισμα με εγκεκριμένη δόμηση σύμφωνα με την άδεια 80τ.μ. και έκλεισες Η/Χ 5τμ, για την κατηγορία έχεις 5/80

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

στην Κατ4 αναφερει:

Αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το πολεοδομικό μέγεθος του ύψους που προβλέπονται από την οικοδομική άδεια. Στα ποσοστά αυτά συνυπολογίζονται όλα τα αυθαίρετα κτίσματα επί του ακινήτου, καθώς και τυχόν αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης που έχουν υπαχθεί στους Ν-3775/09 (ΦΕΚ-122/Α/09), Ν-4014/11 (ΦΕΚ-209/Α/11). Οι ανωτέρω αυθαίρετες κατασκευές εξαιρούνται της κατεδάφισης οριστικά μετά την συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου κατά τις διατάξεις του Ν-3843/10 (ΦΕΚ-62/Α/10).

Τα υπολοιπα αυθαίρετα δεν μπορούμε να τα ελεγξουμε φυσικά αρα αφού δεν μπορεί να αποδειχθεί η ΚΑΤ4 ειναι  ΚΑΤ5. 

Στο παραδειγμα σου αν εβλεπες αλλο ένα αυθαίρετο  όροφο 80τμ -που δεν ειναι του ιδιοκτήτη- δεν θα το εβαζες κατ5?

 

βεβαια ειναι κ το θεμα αν πρέπει να  εξετάζουμε τον τρόπο υπολογισμού της καθε υπαγωγής...

Edited by jbosdas
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.