Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βασικές αρχές και στόχοι του νέου σχεδίου νόμου για τις αυθαίρετες κατασκευές


Engineer

Recommended Posts

Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, θέτει τις βασικές αρχές και τους στόχους για την αντιμετώπιση του ζητήματος των αυθαιρέτων και καλεί τους Βουλευτές να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

 

Η Κυβέρνηση παρουσιάζει σήμερα στη Βουλή, στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, σε ειδική, ανοιχτή συνεδρίαση, το βασικό σκεπτικό το οποίο οδηγεί σε ένα νέο νόμο για τα αυθαίρετα. Το ΥΠΕΚΑ θέλει να καταγράψει, εκ των προτέρων, όλες τις απόψεις και προτάσεις των βουλευτών για το θέμα.

 

Η πρωτοβουλία αυτή του Υπουργού Αναπληρωτή Σταύρου Καλαφάτη να γίνει μία ανοιχτή κοινοβουλευτική διαδικασία, ώστε να συγκεντρωθούν οι απόψεις των εκπροσώπων των πολιτών, πριν η κυβέρνηση αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, ακολουθείται για πρώτη φορά στο ζήτημα των αυθαιρέτων. Βούληση του Υπουργού Αναπληρωτή και της Κυβέρνησης είναι η σύνθεση των απόψεων, στην κατεύθυνση μίας ολιστικής αντιμετώπισης του ζητήματος των αυθαιρέτων.

 

Βασικές κατευθύνσεις του πλαισίου που παρουσιάζεται είναι:

 

- Η κωδικοποίηση της νομοθεσίας περί αυθαιρέτων σε ένα ενιαίο κείμενο

 

- Η κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών και η ταξινόμηση της βαρύτητας κάθε παράβασης, ώστε να αποκατασταθούν οι ανισότητες και να εμπεδωθεί το κράτος δικαίου

 

- Η θεσμική θωράκιση και ενίσχυση της νομικής «κόκκινης γραμμής» για την ύπαρξη αυθαιρέτων, με στόχο την κατοχύρωση του χρονικού σημείου ύστερα από το οποίο δεν θα γίνει, επ’ ουδενί, δεκτή οποιαδήποτε αυθαιρεσία.

 

- Η καταγραφή των αυθαιρέτων, με παροχή διευκολύνσεων στους πολίτες, ώστε να μπορεί να αποτυπωθεί και να υπολογισθεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, με τρόπο ανταποδοτικό και όχι εισπρακτικό

 

- Η όσο το δυνατόν καλύτερη νομική θωράκιση των διαμορφούμενων διατάξεων

 

Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά την ακρόαση των βουλευτών και την καταγραφή των απόψεών τους, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του σχεδίου νόμου, το οποίο θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση και κατόπιν θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.

 

Διαβάστε το ενημερωτικό σημείωμα: http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=dPausp4kAK4%3d&tabid=367&language=el-GR

 

Πηγή: =2283&language=el-GR"]ΥΠΕΚΑ

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Κάθε υπουργός και έναν νόμο...

Μετά από 30 χρόνια δεν θα ξέρετε τι και πως νομιμοποιήθηκε...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ας νομοθετησουν πρωτα το δελτιο δομικης τρωτοτητας, που ειναι και ευκολο, και ας αφησουν τα μεγαλοπλοα σχεδια και τις δηλωσεις. Εδω δεν εχουν συμφωνησει τα αρμοδια υπουργεια ουτε για το ΙΚΑ του Αρθρου 26 του Ν.4014/11 και συζητουν για δημιουργια και αλλου μπαχαλου?

Link to comment
Share on other sites

τουλαχιστον να βγάλουν σχέδιο νόμου πριν λήξει ο 4014, ωστε να ξέρουμε αν συμφέρει κατι να το αφήσουμε για το νέο νομο, μη γίνει το μπαχαλο που έγινε με τον 3843 που ολοι σπεύδαν να τροποιήσουν κ να ενταχθούν στο 4014 λόγω κόστους.

Link to comment
Share on other sites

ΚΑΝΑ, καλημερα...

η ανακοινωση ειναι σαφής..

."μετα απο συζητηση των βουλευτων και μετα απο δημοσια διαβουλευση..."

σιγουρα ναι.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό μ' αρέσει:

 

- Η καταγραφή των αυθαιρέτων, με παροχή διευκολύνσεων στους πολίτες, ώστε να μπορεί να αποτυπωθεί και να υπολογισθεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, με τρόπο ανταποδοτικό και όχι εισπρακτικό

 

Αααχαχαχα...δηλαδή τι; Θα σταματήσουν να εισπράτουν τα πρόστιμα;;; χαχχααχαχα :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Προβλέπω ότι, δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση να ψηφιστεί οτιδήποτε νέο μέχρι και το τέλος Μαρτίου......

 

Πάνε στο βρόντο οι εξαγγελίες ότι, τέλος Ιανουαρίου θα εναρμονίζονταν ο 4014 με το ΝΟΚ....

 

Προβλέπεται μια ακόμα ...."τρύπα στο νερό". Κι όπως όλοι καταλαβαίνουμε μέχρι τότε, απολύτως καμία νέα δήλωση 4014, απολύτως καμία είσπραξη για το δημόσιο, απολύτως καμία νέα δουλειά για μας... Τα κατάφεραν.....

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον περιμένουν να οργανωθούν τα συνεργεία κατεδαφίσεων. Λογικά θα ακολουθήσει το "Νόμος και τάξη" και στα αυθαίρετα με κάποια θεαματική κίνηση κατεδαφίσεων για να φοβηθεί ο κόσμος. "Καπάκι" θα έρθει και ο νόμος για τα αυθαίρετα. Μέχρι τώρα οι πιο πολλές τακτοποιήσεις μην πω όλες γίνονται είτε λόγω κάποιας καταγγελίας από πολεδομία ή για συμβολαιογραφικούς λόγους. Κανέναν δεν τακτοποιεί μήπως και του το γκρεμίσουν...Μπορεί τώρα να τρομάξει ο κόσμος και να αρχίσει να ασχολείται με τις τακτοποιήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Μακάρι να ασχολούνταν ο κόσμος συνάδελφε αλλά αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι πολλοί είτε δεν έχουν τα χρήματα, πλέον, για να πληρώσουν το πρόστιμο είτε φοβούνται κάποια μελλοντική φοροκαταιγίδα οπότε αναβάλλουν την τακτοποίηση επ' αόριστον...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.