Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εμβαδό σε ΠΕΑ και μελέτη ΚΕΝΑΚ


sdim

Recommended Posts

Ν4122/2013

Άρθρο 2
Ορισμοί
Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου οι ακόλουθοι
όροι έχουν την εξής έννοια:
1. «Κτίριο»: στεγασμένη κατασκευή με τοίχους για την οποία χρησιμοποιείται ενέργεια προς ρύθμιση των κλιματικών συνθηκών εσωτερικού χώρου.
2. «Κτιριακή μονάδα»: τμήμα, όροφος ή διαμέρισμα εντός κτιρίου, που έχει σχεδιαστεί ή υποστεί μετατροπή ώστε να χρησιμοποιείται χωριστά.
3. «Συνολική επιφάνεια κτιρίου ή κτιριακής μονάδας»: η συνολική μεικτή επιφάνεια δαπέδων, κλειστών στεγασμένων θερμαινόμενων και μη χώρων, μετρούμενη βάσει εξωτερικών διαστάσεων.
4. «Ωφέλιμη επιφάνεια κτιρίου ή κτιριακής μονάδας»: η μεικτή επιφάνεια δαπέδων των κλειστών στεγασμένων χώρων του κτιρίου που προορίζονται για την εξυπηρέτηση των αναγκών της κύριας χρήσης του, μετρούμενη βάσει εξωτερικών διαστάσεων. Στην ωφέλιμη επιφάνεια δεν προσμετρώνται: οι ανεξάρτητοι βοηθητικοί χώροι, όπως χώροι αποθήκευσης, στάθμευσης και εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του κτιρίου, η επιφάνεια των κοινόχρηστων κλιμακοστασίων και του ανελκυστήρα, η επιφάνεια των αιθρίων και όλων των διαμπερών ανοιγμάτων ή οδεύσεων που λειτουργούν ως φωταγωγοί ή ως αγωγοί κυκλοφορίας του αέρα για τον κλιματισμό του κτιρίου.
 

 

Μόλις μου τηλεφώνησε συνάδελφος, δεν δέχτηκαν στην εφορία ΠΕΑ που έκανα επειδή υπάρχει διαφορά στα τετραγωνικά (της τάξης του 1.2%).

Θα πάω το ΦΕΚ στην υπηρεσία για να προχωρήσει το μισθωτήριο.

Link to comment
Share on other sites

sdim, αφού θα πας πες τους σε παρακαλώ πως ο ρόλος τους κατ' ουσίαν είναι να ελέγχουν αν η εκάστοτε ιδιοκτησία έχει ή δεν έχει ΠΕΑ και όχι να κάνουν έλεγχο για τα τετραγωνικά και για το όνομα του ιδιοκτήτη (δεν έχουν καταλάβει πως στο ΠΕΑ μόνο ένας εμφανίζεται και δημιουργούν πρόβλημα και με αυτό)....

 

Μόνο αυτό πρέπει να ελέγχουν ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ... ΕΛΕΟΣ!

Link to comment
Share on other sites

Έχεις απόλυτο δίκιο αλλά όταν πρόκειται για το δημόσιο δεν βγαίνει άκρη.

 

Πήγε συνεργάτης να βρει άκρη με το σχετικό ΦΕΚ στο χέρι και καταλήξαμε να μου φέρει πίσω το ΠΕΑ όπου συμπλήρωσα χειρόγραφα δίπλα στο εμβαδό του ΠΕΑ το εμβαδό που μετράει στον Σ.Δ., το σφράγισα, το υπέγραψα και πήγε πάλι στην υπηρεσία.

 

Πάει ο νομοθέτης να διορθώσει κάποια πράγματα και μετά η αδράνεια του συστήματος μας κάνει την ζωή δύσκολη.

 

Είχαμε τις τράπεζες με το "εξοικονόμηση κατ'οίκον" που θέλουν το ίδιο εμβαδό, τώρα έχουμε και τις ΔΟΥ.

 

Ελπίζω να ήταν μεμονωμένο περιστατικό.

Link to comment
Share on other sites

Μην ανησυχείς δεν είναι μεμονωμένο... Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλλα...

Χαιρετισμούς και ..."γερό στομάχι"...!

:smile:

Link to comment
Share on other sites

σάς έχει τύχει να είναι πολύ λίγο μικρότερο από το Ε-9, και να έχετε πρόβλημα?

γιατί έχω ένα τέτοιο να πάω.

Link to comment
Share on other sites

Φανταστείτε για ένα κτίριο να έχουν κάνει διαφορετικά ΠΕΑ σε τμήματα του κτιρίου ανά ιδιοκτησία διάφοροι μηχανικοί. Πιστεύετε πως το σύνολο αυτών των ΠΕΑ ως προς τα τ.μ. και τον όγκο θα δίνει τα στοιχεία της οικ. αδ; :mrgreen:

  • Μόνο και μόνο η θεώρηση προς τον ΜΘΧ (κλιμακοστάσια κλπ) οδηγεί σε ασυμφωνία.
  • Η επιλογή στάθμης πρέπει να γίνει σωστά άσχετα από το ποιά στοιχεία περιέχονται στη ζώνη, αν θεωρούνται αδιαβατικά κλπ
  • Η θεώρηση του 30% της κλίσης στη στέγη (αν υπάρχει) επίσης οδηγεί σε κάποιες περιπτώσεις σε ασυμφωνίες. Τα ίδια ισχύουν και για το πως προσμετράται ο όγκος στον ΚΕΝΑΚ ανάλογα με το που βρίσκεται η μόνωση στη στέγη (στη στέγη ή στην πλάκα σκυροδέματος)

Η δική μου άποψη είναι πως υπάρχουν τόσες παραδοχές σε τμήματα κτιρίου που είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν όλα αυτά από τη μελέτη του κτιρίου συνολικά και τα τμηματικά ΠΕΑ.

 

Πάντως χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή των στάθμεων και στην επιλογή των εμβαδών/όγκων από όλους όπως πρέπει σε ΠΕΑ και εκτός από τις ΤΟΤΕΕ μάλλον όσοι δεν είμαστε πολιτικοί μηχανικοί ή αρχιτέκτονες πρέπει να αρχίσουμε να διαβάζουμε και διάφορα πολεοδομικά μου φαίνεται.

Link to comment
Share on other sites

Για τα ΠΕΑ δεν χρειάζεται να διαβάσεις κάτι παραπάνω από

- ότι είναι σχετικό με τον ΚΕΝΑΚ (ΦΕΚ, ΠΔ, ΚΥΑ, ΥΑ, εγκυκλίους, κτλ)

http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=338

 

- τις ΤΟΤΕΕ.

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/SCIENTIFIC_WORK/GR_ENERGEIAS/kenak

Link to comment
Share on other sites

Σκεφτείτε το τι θα γίνει στην ΔΟΥ όταν σε μια μονοκατοικία το δάπεδο είναι σ'επαφή με μπαζωτό τμήμα αναδομής, όπου το λαμβάνεις ως ΜΘΧ και τα συνολικά τετραγωνικά του ΠΕΑ είναι διπλάσια από αυτά της μονοκατοικίας και του συμφωνητικού μίσθωσης!!! Ο χαμός!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Στο Π.Ε.Α. θα εμφανίζονται δύο εμβαδά. Συνολική επιφάνεια: π.χ.200m2 και θερμαινόμενη επιφάνεια: 100m2. 

Οπότε ίσως και να το καταλάβει ο υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. αν του το εξηγήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.