Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α04] Τοπογραφικό Διάγραμμα βάσει Ν. 4178/13


Recommended Posts

απαιτείται εκτός να έχει γίνει πράξη εφαρμογής , διάβασε την παράγραφο γi-ii του άρθρου 2 . θα πρέπει να έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές (εξαρτημένο κτλ) ... αν είναι να εισάγεις στο σύστημα τοπογραφικό κάποιου άλλου θα το υπογράφεις εσύ; καλύτερα όχι 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 699
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το ότι υπάρχει κτίσμα προ του 55 σε ένα οικόπεδο δεν σημαίνει ότι έχει οικοδομική άδεια και η δήλωση του 4178 μάλλον έχει ένα μικρό λάθος.

Όσο για το τοπογραφικό όταν δίνεις βεβαίωση απλά πρέπει να υπάρχει σύμφωνα με τις προδιαγραφές που αναφέρονται στον 4178. Εφόσον έχει γίνει τοπογραφικό πρόσφατο από κάποιον άλλον και είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές εσύ δίνεις την βεβαίωση με το τοπογραφικό του άλλου, όπως θα ανέβαζες το τοπογραφικό της άδειας (αν είχε)..

Link to comment
Share on other sites

Κυκλοφορεί η Εγκύκλιος 54 του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με θέμα την ερμηνεία του Ν.4178/13 από την πλευρά των συμβολαιογράφων. Για την συζήτηση παραθέτω το κομμάτι που αφορά τα τοπογραφικά διαγράμματα:

 

----------

Επισημάνσεις 

Ο κανόνας είναι ότι η βεβαίωση του μηχανικού συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα, τα χαρακτηριστικά του οποίου είναι ότι συντάσσεται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες προδιαγραφές και τα οριζόμενα στο Ν.651/1977 και ότι είναι εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων.  

Εξαιρείται και δεν απαιτείται το τοπογραφικό διάγραμμα να συνοδεύει τη βεβαίωση στις αναφερόμενες περιπτώσεις i, ii, iii και iv   

Υπάρχει όμως περίπτωση από τη σύμβαση να προκύπτει η ανάγκη προσάρτησης τοπογραφικού διαγράμματος κατά τον Ν.651/1977 π.χ. αγοραπωλησία οικοπέδου  με κτίσμα για το οποίο έχει εκδοθεί άδεια οικοδομής και ενώ κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 3 παρ. 1γ ν.4178/13 δεν απαιτείται εξαρτημένο τοπογραφικό που να συνοδεύει τη βεβαίωση του μηχανικού, κατά τις διατάξεις όμως του Ν.651/77 απαιτείται η επισύναψη τοπογραφικού διαγράμματος στο συμβόλαιο. Στην περίπτωση αυτή, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 4 παρ. 1 του παρόντος θα προσαρτηθεί τοπογραφικό διάγραμμα στο συμβόλαιο, το οποίο θα φέρει τη δήλωση του Ν.651/77 και θα είναι εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων.  

--Το τοπογραφικό διάγραμμα που προβλέπεται στο άρθρο 3  παρ.1 εδ.γ και συνοδεύει τη βεβαίωση του μηχανικού δύναται να είναι συγχρόνως το ίδιο και προσαρτώμενο στην προς υπογραφή συμβολαιογραφική πράξη, χωρίς δηλαδή να απαιτείται η επισύναψη δεύτερου όμοιου τοπογραφικού για τις ανάγκες του συμβολαίου. 

--΄Οπου κατά τις διατάξεις του Ν.651/1977  δεν απαιτείτο η προσάρτηση τοπογραφικού διαγράμματος στα συμβόλαια, π.χ. παροχή γονέως προς τέκνο οικοπέδου εντός σχεδίου πόλης, σήμερα προκειμένου να γίνει το μεταβιβαστικό συμβόλαιο παροχής γονέως προς τέκνο θα πρέπει να προσαρτηθεί η βεβαίωση του άρθρου 3.1γ συνοδευόμενη από τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένο που θα φέρει και τη δήλωση Ν.651/1977, εκτός από τις περιπτώσεις των εξαιρέσεων του άρθρου 3 παρ. 1γ

--΄Οπου δεν απαιτείται προσάρτηση βεβαίωσης μηχανικού πχ. Δήλωση αποδοχής κληρονομιάς και προαιρετικά προσαρτάται τοπογραφικό διάγραμμα, τότε αυτό θα είναι συνταγμένο κατά τον Ν.651/1977 χωρίς να απαιτείται να είναι εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων.  

 

 

Σημείωση :

Στη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας όπου δεν συντελείται μεταβίβαση, ήτοι συστήνει οριζόντια ο ένας και μοναδικός κύριος ή συστήνουν παραπάνω του ενός συνιδιοκτήτες σε μελλόκτιστη οικοδομή και παραμένουν συγκύριοι εξ αδιαιρέτου στις επί μέρους οριζόντιες ιδιοκτησίες κατά την αναλογία τους ή συστήνουν παραπάνω του ενός ιδιοκτήτες σε υφιστάμενη οικοδομή και δεν διανέμουν τις δημιουργούμενες οριζόντιες ιδιοκτησίες αλλά παραμένουν συγκύριοι αυτών κατά την αναλογία τους στο οικόπεδο, τότε το τοπογραφικό που θα προσαρτηθεί θα είναι απλό του Ν.651/1977 και όχι εξαρτημένο.

¨Όμως αν κατά την σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας συντελείται μεταβίβαση τότε το τοπογραφικό που θα προσαρτηθεί θα είναι εξαρτημένο.

---------

Link to comment
Share on other sites

Σε εκτός σχεδίου με άδεια του 1992 , μπορώ να υποβάλλω το εγκεκριμένο της άδειας; Προκύπτει από κάπου υποχρέωση για νεο σε ΕΓΣΑ; (μιλαω για τακτοποίηση όχι για απλή βεβάιωση μεταβίβασης)

Edited by iguana
Link to comment
Share on other sites

Στο 3 και 4 μιλάει για βεβαιώσεις..και λέει ότι όπου αναφέρεται η λέξη τοπογραφικό διάγραμμα ενοείται ΕΓΣΑ. ΑΛΛΑ στο άρθρο 11 με τα δικαιολογητικά λεει ότι όπου υπάρχει άδεια υποβάλλεις της άδειας(δεν ξεχωρίζει εντος-εκτός σχεδίου) και μάλιστα είναι ξεκάθαρο αφού παρακάτω λέει ότι όπου δεν υπάρχει άδεια υποβάλλεις τοπογραφικο σύμφωνα με το άρθρο 3 κτλ. Άρα όπως το βλέπω δεν προκύπτει υποχρέωση υποβολής καινούριου τουλάχιστον βάση αυτών των άρθρων.Ρωτάω απλά μήπως υπάρχει κάτι άλλο σε κάποιο άλλο σημείο που να μου έχει ξεφύγει..

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ αυτής της άποψης είμαι. Βάζεις το τοπογραφικό της αδείας. Αν συντάξεις νέο αυτό πρέπει να είναι σύμφωνο με τις σημερινές προδιαγραφές...

Link to comment
Share on other sites

Ναι βάζεις της άδειας, αλλά βεβαίωση δε θα του δώσεις δηλαδή;

Όχι δεν έχει σκοπό να μεταβιβάσει , τακτοποιεί για να βγάλει άδεια λειτουργίας..Αν χρειαστεί βεβαίωση είναι ξεκάθαρο ότι θα χρειαστεί και καινούριο..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.