Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α11] Συνιδιοκτησία ακινήτου και ένταξη στο Ν. 4178/13


Recommended Posts

 

Σε διαμέρισμα τρίτου ορόφου (ανεξάρτητη οριζόντια ιδιοκτησία) που έχει στο υπόγειο της πολυκατοικίας μια αποθήκη ως παρακολούθημα (η αποθήκη δεν έχει χιλιοστά στο συμβόλαιο) και στην πραγματικότητα το υπόγειο δεν είναι διαμορφωμένο όπως στα σχέδια της αδείας κ πρόκειται για έναν ενιαίο χώρο, χωρίς να υπάρχει ξεχωριστός χώρος για την αποθήκη.

Σε αυτήν την περίπτωση, όσον αφορά το παρακολούθημα, πως το τακτοποιώ? Τί πρέπει να ελέγξω ώστε να δώσω μία βεβαίωση που αφορά και στο διαμέρισμα και στο παρακολούθημα?

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

Και η συμβολαιογράφος τι θα περιγράψει για το μεταβιβαζόμενο με το διαμέρισμα παρακολούθημα?

Κάποτε υπήρχε αποθήκη που περιγραφόταν σε κάποιο προηγούμενο συμβόλαιο. Σήμερα το παρακολούθημα του δεν υπάρχει αφού έχουν γκρεμιστεί τοίχοι ή ενδεχομένως ψευδώς δηλώνονταν σε προηγούμενους τίτλους και ο χώρος του υπογείου έγινε ενιαίος (ίσως και κοινόχρηστος με εξαίρεση την επιφάνεια του παρακολουθήματος).

Μήπως η συμβολαιογράφος θα μπορούσε να περιγράψει την πρώην αποθήκη-παρακολούθημα ως χώρο αποκλειστικής χρήσης?

 

Αυτή η αποθήκη φαίνεται σε εγκεκριμένα σχέδια της άδειας?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Γραφείο 30μ2 έχει ενσωματώσει παρακείμενο χώρο 70μ2 (που δεν μετρούσε στη δόμηση, δε ξέρω ως τι) για τον οποίο ο κανονισμός της πολυκατοικίας αναφέρει ρητά οτι αποτελεί χώρο αποκλειστικής χρήσης του γραφείου.

 

Μπορεί να τακτοποιηθεί ως ΥΔΚΧ και κυρίως χωρίς ανάγκη λήψη συναίνεσης των άλλων ιδιοκτητών της πολυκατοικίας σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 1 δ iii;

 

11-1δiii
Επί αυθαιρέτων κατασκευών ή αυθαιρέτων αλλαγών χρήσης σε χώρο ακινήτων για τον οποίο έχει συσταθεί δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης, χωρίς να απαιτείται η συναίνεση των συνιδιοκτητών

 

Η σκέψη μου είναι ότι μία παράβαση αποτελεί η υπέρβαση δόμησης (αλλαγής χρήσης) λόγω μετατροπής του χώρου από απροσδιόριστης χρήσης σε χρήση γραφείου, και μια η διαφορετική διαμερισμάτωση λόγω αφαίρεσης της μεσοτοιχίας και συνένωσης με το κυρίως γραφείο. Τι λέτε;

Link to comment
Share on other sites

Μήπως ο χώρος αδειοδοτήθηκε ως αίθουσα κοινωνικών λειτουργιών η οποία σύμφωνα με τον ΓΟΚ 85 δεν προσμετρούσε στη δόμηση?

 

γ) Κοινόχρηστη αίθουσα για τις κοινωνικές λειτουργίες των ενοίκων του κτιρίου ή των κτιρίων του οικοπέδου κατασκευαζόµενη σε κτίρια µε κύρια χρήση την κατοικία, τα οποία έχουν συνολική επιφάνεια τουλάχιστον 600 τ. µ. που αντιστοιχεί σε οκτώ τουλάχιστον διαµερίσµατα, εφόσον η επιφάνεια της αίθουσας αυτής αντιστοιχεί το πολύ στο 5% της συνολικής επιφάνειας που προκύπτει από το συντελεστή δόµησης και, πάντως, δεν είναι µικρότερη από 25 τ.µ. ούτε µεγαλύτερη από 80 τ.µ

 

Εφόσον ο ιδιοκτήτης έχει αποκλειστική χρήση επί κοινόχρηστου γενικά χώρου μπορεί να ρυθμίσει χωρίς συναίνεση πλειοψηφίας. Υ.Δ   και μια λοιπή παράβαση για την μη κατασκευή (ή γκρέμισμα του τοιχου).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Παύλε, ευχαριστώ για την απάντηση.

 

Λογικά ως χώρος κοινωνικών εκδηλώσεων εμφανίζεται στην άδεια, αλλά στο αντίγραφο του ιδιοκτήτη η αναγραφή έχει σβηστεί με μπλάνκο.

 

Ξέρεις αν λέει πουθενά συγκεκριμένα (στις ερωτοαπαντησεις του ΤΕΕ Πελλοπονήσου ας πούμε), για τέτοιους χώρους αποκλειστικής χρήσης;

Link to comment
Share on other sites

Γεια σας και πάλι. Περίπτωση οριζόντιας ιδιοκτησίας σε τεράστιο συγκρότημα, που έμεινε με προσύμφωνο εδω και 12 χρόνια (γιατι ο εργολαβος αφησε φεσια στο ικα και οι οικοπεδουχοι δεν υπογραφαν απο ένα σημειο και μετα). Ο εργολάβος απουσιάζει μονιμως (τον ψαχνουν κυριολεκτικα). Μπορει η "ιδιοκτητρια βασει προσυμφωνου" που ειναι 12 χρονια μεσα να κανει δηλωση? (μεχρι τα 20 χρονια τουλαχιστον συμβολαιο δε θα μπορει να κανει αυτο ειναι δεδομενο).

Link to comment
Share on other sites

να κανει...

 

[θεωρητικα  υποκαθιστα τον εργολαβο ο οποιος εχει δικαιωμα "απ' ευθειας " απο τον νομο...

Στο προσυμφωνο εχει ορο οτι ο εργολαβος εκχωρει ολα τα δικαιωματα του εναντι των οικοπεδουχων κλπκκλπ]

 

ειπαμε..στο αρθρο 11 .εβαλαν τον εργολαβο  αλλα ξεχασαν  να βαλουν  τον εκ προσυμφωνου αγοραστη....

 

 

εδιτ

τι σημαινει μεχρι τα 20 χρονια δεν μπορει..

αν δεν "μπορει"   σημερα δεν μπορει και μετα 20 χρονια

 

ας τα δει οι δικηγορος τους

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

εννοω ότι στα 20 χρόνια δημιουργούνται δικαιώματα έτσι και αλλιώς, χωρις να μιλω σαν ειδικος φυσικα. Ευχαριστώ πολυ Δημητρη για τη βοηθεια, και γω ως παραλειψη το θεωρουσα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σχετικά με το #833, μου επιβεβαίωσαν στο ΤΕΕ/ΤΚΜ ότι δε χρειάζεται να ζητηθεί συναίνεση για την τακτοποίηση

 

Ωστόσο στο τμήμα ΓΟΚ, διατύπωσαν αμφιβολία για το κατά πόσο οι τακτοποιημένοι χώροι μπορούν να αλλάξουν χρήση, πχ να γίνουν από γραφείο κατοικία, όσο και για το αν μπορούν να πουληθούν...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.