Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α18] Υπερβάσεις κάλυψης, δόμησης, ύψους (γενικά)


Recommended Posts

Λοιπόν, θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω στο βαθμό που μπορώ με δεδομένο ότι το ύψος είναι όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές το πιο περίεργο θέμα στο 4178 και δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να το αντιμετωπίζουμε όπως ο καθένας το αντιλαμβάνεται σωστά.

 

Καταρχας υποθέτω ότι έχεις 1 ιδιοκτησία και θα κάνεις 1 δήλωση για το κτίριο. Αυτό διευκολύνει αρκετά τα πράγματα. Στην περίπτωση αυτή εγώ θα έβαζα σε ξεχωριστό φύλλο καταγραφής 1 φορά υπέρβαση ύψους σε όλα τα τετραγωνικά της κάτοψης.

 

Όσον αφορά το (πρώην) υπόγειο. Εσύ που έκανες την αυτοψία γνωρίζεις καλύτερα πως είναι στην πράξη η κατάσταση

Αν μπορείς να επιβεβαιώσεις ότι οι στάθμες έχουν τηρηθεί τότε θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις μειωτικό συντελεστη, να βάλεις μόνο λοιπη παράβαση για το ξεμπάζωμα και ίσως να θεωρήσεις ότι δεν έχεις και υπέρβαση ύψους (!). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όταν πήγες εκεί θα πρέπει να βρήκες ένα χαντάκι. Εγω προσωπικά δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ αυτό το θεωρώ αναληθές. Η τουλάχιστον στα κτίρια που πήγα εγώ ήταν ξεκάθαρο ότι όλο το κτίριο είχε υπερυψωθεί και το υπόγειο είχε γίνει ισόγειο. 

Στην περίπτωση λοιπόν που δεν έχεις στάθμη υπογείου δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις μειωτικό συντελεστή.

 

Η αύξηση του ύψους του υπογείου προς τα κάτω δεν είναι υπέρβαση ύψους. Αν δηλαδή έχεις ένα υπόγειο που αυξήθηκε το εσωτερικό του ύψος αλλά αυτό έγινε λόγω βαθύτερης εκσκαφής είναι λοιπή παράβαση. Δεν ξέρω αν έχεις αυτό.

 

Η τροποποίηση της στέγης εφόσον δεν έχει δημιουργηθεί σοφίτα θα πάει επίσης με αναλυτικό

 

Η έκδοση άδειας νομιμοποίησης δεν είναι υποχρεωτική ανεξάρτητά από την περίσσεια δόμησης. Αν όμως τα πρόστιμα είναι πολύ υψηλά προφανώς είναι καλύτερη λύση. Στην περίπτωσή σου δεν ξέρω αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα λόγω του ύψους όπως λες. Συζήτησέ το με την οικεία υπηρεσία δόμησης. Σίγουρα θα πρέπει να επαναφέρεις τη διαμόρφωση του εδάφους και φυσικά με την προϋπόθεση ότι έχουν τηρηθεί οι στάθμες και δεν έχεις υπέρβαση ύψους.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,4k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ευχαριστώ για την απάντηση. Οταν λες "να επιβεβαιώσω πως οι στάθμες έχουν τηρηθεί" τι εννοείς; Η μόνη στάθμη που φαίνεται να έχει τηρηθεί σε σχέση με τη αφετηρία της άδειας είναι η στάθμη του ισογείου. Το οικόπεδο είχε πολύ μεγάλη κλίση εξ' αρχής, και γιαυτό στην Ο.Α. Η κάτω πλευρά ήταν ισόγειο ούτως ή άλλως.

 

Έχω λίγο μπερδεμένο το πώς ακριβώς δηλώνουμε την υπέρβαση ύψους. Εγώ μελετώ το καλθε επίπεδο ξεχωριστά σε ξεχωριστό Φ.Κ. Και βάζω σχεδόν σε όλα υπέρβαση ύψους. Μπορεί κάποιος να αναφέρει λίγο πιο αναλυτικά πόσα Φ.Κ. θα έκανε και με τι υπερβάσεις; Σε πόσα θα συμπλήρωνε Υ.Υ. κλπ; Γιατί εγώ όπως τα βάζω για κάλυψη κτιρίου γύρω στα 500τμ, προκύπτει ένα πρόστιμο γύρω στα 60χιλ και μου κάθεται κάπως...

Edited by thanar
Link to comment
Share on other sites

Εννοώ αν πχ στην άδεια το ισόγειο ήταν στο επίπεδο του δρόμου και τώρα για να μπεις ανεβαίνεις σκαλιά γιατί όλο το κτίριο υπερυψώθηκε για να γίνει το υπόγειο ημιυπόγειο.

Δεν συμφωνω με το να βάλεις την υπέρβαση ύψους χωριστά σε κάθε επίπεδο. Είναι σαν να πληρώνεις την ίδια παράβαση 3 φορές! Θα βαλεις 1 φορά όλα τα τετραγωνικά της κάτοψης με τη συνολική υπέρβαση σε σχέση με το ύψος της άδειας.

Το να σου πει καποιος αναλυτικά τα φύλλα καταγραφής δεν είναι εύκολο ούτε και σωστό γιατί μόνο εσύ έχεις όλη την πληροφορία.

 

Έστω όμως υποθετικα:

 

Σενάριο Α: Το υπόγειο έχει παραμείνει υπόγειο απλά δεν ολοκλήρωσα το μπάζωμα. Σε αυτή την περίπτωση αν ισχύει το σχέδιο σου δεν έχεις υπέρβαση ύψους (μόνο ο κορφιάς της στέγης εξέχει)οποτε θα έβαζα

1ΦΚ Υπέρβαση δόμησης του υπογείου (λόγω της αλλαγής χρήσης από αποθήκη σε κατοικία) με μειωτικό επειδή παραμένει υπόγειο

ΛΟΙΠΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ: τροποποίηση ύψους υπογείου προς τα κάτω, αύξηση ύψους στέγης και ξεμπάζωμα

Στην περίπτωση αυτή θεωρώ πως μπορείς να πας σε άδεια νομιμοποίησης με δεδομένο ότι έχεις υπόλοιπο δόμησης και θα επαναφέρεις το μπάζωμα όπως στην άδεια

 

Σενάριο Β: Το υπόγειο και κατ επέκταση όλο το κτίριο υπερυψώθηκε

1ΦΚ Υπέρβαση δόμησης (λόγω αλλαγής χρήσης) χωρις μειωτικό γιατί δεν είσαι υπόγειο πλέον

2ΦΚ Υπέρβαση ύψους (χωρίς υπέρβαση δόμησης) όλα τα τετραγωνικά της κάτοψης μετράς τη συνολική διαφορά υψους απο την άδεια στην πραξη

3ΦΚ λοιπες παραβάσεις

Μάλλον δεν μπορείς να πάς για νομιμοποίηση γιατί ξεπερνάς το επιτρεπόμενο ύψος

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα!

 

Σε περίπτωση που έχουμε υπέρβαση δόμησης 10τμ σε ισόγειο (πρώην υπόγειο) μεζονέτας.

 

Πραγματοποιούμενη κάλυψη στην άδεια 210τμ.

Επιτρεπόμενη κάλυψη 225τμ.

 

Πρέπει να δηλωθεί ΚΑΙ ως υπέρβαση κάλυψης πέρα από δόμησης (νέα κάλυψη 220τμ) ή όχι;

 

Ευχαριστώ για την όποια απάντηση!

Link to comment
Share on other sites

περίπτωση μου για ισόγεια κατοικία που βρίσκεται σε σχέδιο πόλης, όχι οικισμό<2000 γιατί μπλέχτηκα...

 

έχουμε με ΟΑ 46,8 τμ και επιπλέον προ 1975 χωρίς ΟΑ 63,7 τμ (που θα πάνε κατηγορία 1)

 

επιπλέον ισόγεια ξεχωριστή αποθήκη χωρίς ΟΑ (μετά 1983), κολλημένη στα όρια της ιδιοκτησίας χωρίς παράθυρα, 17,4 τμ 

 

Για να δούμε αν είναι κατηγορία 4 ή 5 ,   ελέγχουμε αν 17,4 + 63,7 < 1,4 x 46,8  >>>  που δεν ισχύει , άρα κατηγορία 5. Σωστόν?

 

Για τον υπολογισμό του προστίμου τώρα, η αποθήκη θα αποκτήσει ένα δικό της φύλλο καταγραφής με :

 

συντελ. δόμησης : 17,4 x 0,5 (μειωτικός) x 1 (<50% της επιτρεπόμενης [σδ: 1,2 x 280 τμ οικοπέδου]  ) 

συντελ. κάλυψης  :  θα τον υπολογίσω? η επιτρεπόμενη κάλυψη είναι 0,5(σκ) x 280 = 140 > (46,8+63,7+17,4=127,9) . Αν ναι,                                            φαντάζομαι στη 1η περίπτωση αφού 17,4 <0,2 x 140=28

συντελ. πλάγιας απόστασης : θα τον υπολογίσω? Θεωρητικά αν έβγαζε καινούργια άδεια, θα μπορούσε να κολλήσει στο όριο οπότε                                               δε θα δημιουργούνταν παράβαση.Διαφορετικά πάει στο >20% από υποχρ. απόσταση Δ

 

ευχαριστώωωω

Edited by giannnis
Link to comment
Share on other sites

ρε Γιάννη δεν σε απάντησε κανένας 

γιατί  στο μήνυμά σου αναφέρεις συντ 7, 8 κλπ

Καλύτερα να ξαναγράψεις το ερώτημά σου 

αναφέροντας Υπερ κάλυψης υπεβ δόμησης υπέρβαση Δ κλπ

 

διευκρίνισε επίσης

τι είναι τα 63,70 (όλη η κατασκευή ή επί πλέον κατασκευή πέραν των 46,8 της Ο.Α) και

αν βρίσκεσαι σε οικ>2000 κατ ή σε σχέδιο πόλεως 

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Φιλοσοφική ερώτηση (και ίσως απόδειξη ότι δεν πρέπει να καίγεσαι φιλοσοφώντας πάνω στον 4178):

 

Έστω υπέρβαση δόμησης και κάλυψης = 5 τ.μ σε μία πλευρά ενός π.χ. ισογείου τετραγώνου κτιρίου. Στην δεύτερη πλευρά δεν υπάρχουν υπερβάσεις, αλλά απεναντίας, η δόμηση έχει σταματήσει κατά π.χ. 0.20 πιο μέσα απ'ότι επέτρεπε η άδεια. Οι υπόλοιπες δύο πλευρές είναι ίδιες με την άδεια.

Ποιά είναι η υπέρβαση δόμησης? 5 τ.μ., ή 5 τ.μ. - (0.20 * π.χ. 5 μέτρα) = 4 τ.μ.?

 

ΥΓ: Πολλοί θα τραβάτε τα μαλλιά σας με αυτό το ερώτημα αλλά είχαμε μια συζήτηση τις προάλλες με έναν φίλο μου συνάδελφο και μεταξύ σοβαρού και αστείου τέθηκε αυτό το ζήτημα. :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

δεν εξετάζεται το λογιστικό άθροισμα. Πχ αν μια επιφάνεια 5 τ.μ εξέχει του περιγράμματος του κτιρίου πέραν του εγκεκριμένου θα έχεις, όπως σωστά αναφέρεις ΥΔ+ΥΚ. Η επιφάνεια που δεν κατασκευάστηκε δεν θα αφαιρεθεί.

Το λογιστικό άθροισμα επιφανειών θα το εξετάζαμε κατά την έκδοση άδειας δόμησης στο δ, κάλυψης και όχι στην υπαγωγή αυθαιρέτων που είναι μια εντελώς διαφορετική διαδικασία.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.