Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α18] Δώματα - απολήξεις κλιμ/σιων (διάφορες περιπτώσεις και αυθαιρεσίες επ΄ αυτών)


Recommended Posts

εγώ πάντως ξέρω ότι αλλαγές χρήσης  προ του 1983 

δεν δηλώνονται στον 4178 όπως αναφέρουν και στην εγκ 3 ή 4

(άσχετα αν έγιναν σε χώρους που δεν συμπεριλήφθηκαν στο σ.δ του οικοπέδου)

 

Υπάρχει απόφαση ΣτΕ με την οποία 2/όροφη αποθήκη 

μετατράπηκε σε  ξενοδοχείο πριν τον ΓΟΚ/85

και δεν επιβλήθηκαν τα πρόστιμα του Ν 1337

Link to comment
Share on other sites

ΙΑΣΟΝΑ

Τα 12 τ.μ. είναι νομίμως υφιστάμενα και βρίσκονται εντός του εγκ. ύψους της οικοδομής.

Θεωρείς ότι έχουν ΥΔ επειδή δεν είχαν προσμετρηθεί στο Σ.Δ. ; Από την άλλη όμως ο ΓΟΚ'73 επέτρεπε οποιαδήποτε χρήση τους.

ΥΥ γιατί να έχουν αφού εμφανίζονται στην εγκ. τομή, η δε προσθήκη είναι κατ' επέκταση εντός του εγκ. ύψους.

 

Ναι, διότι δεν έχουν προσμετρήσει στο ΣΔ. Και επίσης ναι, διότι, αφού "αποδέχομαι" ως αυθαίρετα τα πρώτα, τότε αυθαίρετη είναι και η ΥΥ και αυτών και των υπολοίπων.

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν είχε γίνει η προσθήκη και σήμερα υπήρχαν μόνο 12 τ.μ. κατοικίας δεν θα έδινα βεβαίωση νομιμότητας για μεταβίβαση της οριζόντιας ιδιοκτησίας ;

Τα 12 τ.μ. εμφανίζονται σε όλα τα εγκ. σχέδια της Ο.Α. και βρίσκονται σε νόμιμη στάθμη και εντός του εγκ. ύψους και ο ΝΟΚ'73 επέτρεπε "οιασδήποτε χρήση" χωρίς να τα προσμετρά στο Σ.Δ.

Επίσης η αυθαίρετη προσθήκη γιατί να πάρει και ΥΥ αφού σύμφωνα με την Εγκ. 4/13 (Στ.33β) : "Στις περιπτώσεις αυθαιρέτων κατασκευών κατ' επέκταση νομίμως υφισταμένου κτιρίου δεν εφαρμόζεται συντελεστής ύψους στις περιπτώσεις που η αυθαίρετη προσθήκη δεν υπερβαίνει το ύψος του νομίμως υφιστάμενου τμήματος ή κτιρίου, που βρίσκεται στην ίδια στάθμη".

Edited by ΤΟΠΟΓΑΒΡΟΣ
Link to comment
Share on other sites

Πάντως τα 12τμ ήταν "δωράκι" εκείνη την εποχή καθ΄όλα νόμιμο και επιτρεπόταν να είναι και εκτός μέγιστου ύψους (τσέκαρέ το άλλη μία μήπως όντως είναι, γιατί αν ήταν εντός μέγιστου ύψους πιθανόν να είχε βγάλει και νόμιμα τετραγωνικά μαζί με τα 12 με βάση το "οι χώροι ούτοι δύναται να συμπληρούν τμήμα του τελευταίου ορόφου κλπ"). Τα πουλούσαν ως διαμέρισμα κανονικά και με τη βούλα (βέβαια, όλοι τα μεγαλώναν, όπως ο εν λόγω).

 

Αν είχες μόνο τα 12τμ, προφανώς δεν θα τα έβαζες πουθενά αφού θα ήταν σύμφωνα με την άδεια και απολύτως νόμιμα. Αλλαγή χρήσης που λέει ο ΚΑΝΑ δεν υπάρχει. Διαμέρισμα (κατοικία) ήταν και παραμένει. Που και να υπήρχε αλλαγή χρήσης προ '83 δεν θα πείραζε. Το ότι έχει αποκλειστική χρήση της ταράτσας το συγκεκριμένο διαμέρισμα καλό είναι γιατί δηλώνει την επέκταση χωρίς συναίνεση.

 

Το σκεπτικό του Ιάσονα όπως το αντιλαμβάνομαι είναι ότι τα 12 έγιναν 47 και άρα τα παίρνει η μπάλλα μαζί με τα υπόλοιπα (κάτι αντίστοιχο με την απόληξη κλιμ/σίου που αν ενοποιηθεί με το διπλανό δωμάτιο πάει όλο μαζί με υπέρβαση). Για μένα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και δηλώνεις μόνο τα 35, όπως θα έκανες σε ένα οποιοδήποτε διαμέρισμα που μεγάλωσε λίγο παραπάνω (μόνο που εδώ το διαμέρισμα ήταν "δωράκι"). ΥΥ έχεις μόνο αν τα 12 είναι εκτός μέγιστου ύψους, όπως γράφω στην αρχή (ακόμη και τότε όμως χωράει συζήτηση).

Edited by Meremeti
Link to comment
Share on other sites

Αν δεν είχε γίνει η προσθήκη και σήμερα υπήρχαν μόνο 12 τ.μ. κατοικίας δεν θα έδινα βεβαίωση νομιμότητας για μεταβίβαση της οριζόντιας ιδιοκτησίας ;

 

Εγώ όχι δεν θα έδινα.

Link to comment
Share on other sites

Meremeti

Συμφωνούμε.

Τα 12 τ.μ.είναι εντός του εγκ. ύψους αφού αυτό που αναφέρεται στο στέλεχος είναι και το μέγιστο ύψος της πλάκας του Δώματος σύμφωνα με την εγκ. Τομή.

Link to comment
Share on other sites

Από το τοπογραφικό ή τους όρους δόμησης εγώ θα το έπαιρνα το μέγιστο ύψος. Στο στέλεχος μπορεί να αναφέρει το υλοποιημένο ύψος. Στην τομή πάλι το υλοποιημένο δείχνει. Κάν' του έναν έλεγχο ακόμη, δεν χάνεις τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα συνάδελφοι.

Έχω μια περίπτωση σε τριώροφο κτίσμα (ανήκει σε έναν ιδιοκτήτη) με άδεια του '82 να υπάρχει νόμιμα απόληξη κλιμακοστασίου στην ταράτσα. Στο μέρος πάνω από την ταράτσα και πάνω από την απόληξη έχει κατασκευαστεί ξύλινη στέγη - σκεπή με ύψη 3 μέτρα στον κορφιά και 1,5 μέτρο περιμετρικά. Θέλει να το ρυθμίσει με τον 4178 και να κάνει σύσταση οριζοντίου στο ακίνητο ο ιδιοκτήτης.

Ερώτηση.

Θα γίνει δήλωση ΥΔ για το σύνολο της καλυπτόμενης επιφάνειας της ταράτσας? Θα αφαιρέσω το τμήμα της στέγης που βρίσκεται πάνω από τη νόμιμη απόληξη? Μπορώ να χρησιμοποιήσω το μειωτικό συντελεστή για τις σοφίτες? Περιμετρικά έχει τοιχοποιία και αλουμίνια αλλά εσωτερικά είναι αδιαμόρφωτος ο χώρος. Στη σύσταση ο ρυθμισμένος αυτός χώρος ως τί θα μπορούσε να δηλωθεί?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Εγώ προσωπικά θα έβαζα όλα τα τετραγωνικά της ταράτσας και χωρίς μειωτικό.

 

Γιατί α) Η απόληξη δεν μετρούσε στη δόμηση ως απόληξη αλλά πλέον έχει τελείως αλλάξει χρήση και αποτελεί τμήμα ενός ενιαίου αυθαίρετου χώρου. Δεν θεωρώ σωστό να αφαιρεθεί.

 

β)Έτσι όπως το περιγράφεις δεν πληρεί τις προϋποθέσεις τις σοφίτας για να πάρει μειωτικό

 

Στη σύσταση μετά μπορεί να δηλώσει ότι θέλει.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση...σίγουρα και υπέρβαση ύψους θα μπει..το θέμα μου είναι ότι το όμορο κτίριο που έχει κάνει ακριβώς την ίδια κατασκευή (είναι εξ αδιαιρέτου τα οικόπεδα) όταν το είχα ρυθμίσει με τον 4014 και το έιχα περάσει με μειωτικό συντελεστή είχε ελεγχθεί και από πολεοδομία (λόγο καταγγελίας) και είχε διαγραφεί το πρόστιμο μια χαρά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.