Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α18] Παραβιάσεις πλάγιων αποστάσεων


Recommended Posts

Γεια σου συνάδελφε. Προφανώς απαντάς στο 2 από αυτά που ρωτάω.

Λέω το εξής: ο συνάδελφος που εξέδοσε την άδεια στο διάγραμμα κάλυψης "έβαλε" την οικοδομή έστω σε απόσταση 3,85μ > 2,50μ (αναφέρω το 2,50 γιατί είναι εντός οικισμού) από το όριο. Στην πράξη η οικοδομή υλοποιήθηκε σε απόσταση 5μ από τα όρια. Λέω λοιπόν ότι επειδή η οικοδομή έχει ανεγερθεί σε άλλη θέση μη νόμιμη (γιατί έχει και υπέρβαση δόμησης, άρα δεν μπορεί να πάει με παραγρ. ιε κατηγ.3) θα δηλωθεί η αλλαγή θέσης ως μία παράβαση. 

ανεξάρτητα με το αν πάει κατ 3 ή όχι, το σύννομο της νέας θέσης ΔΕΝ κρίνεται από την όποια υπέρβαση κατά τη γνώμη μου. 

Αν η οικοδομή της άδειας (χωρίς την υπέρβαση) δεν εμπίπτει στις πλάγιες αποστάσεις (2,5 ή 7,5 ή 15 ή Δ ή οτιδήποτε) τότε είναι σε νόμιμη θέση

Αν η υπέρβαση εμπίπτει, αυτή είναι με προσαύξηση.

Υπάρχει όμως υπέρβαση δ (5 διάφορο του 3,85 )που θα πρέπει να δηλωθεί στο φ.κ. που θα κάνω για την παραπάνω υπέρβαση δόμησης? η γνώμη μου είναι πως όχι...

κατά τη γνώμη μου δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα. Το "5 διάφορο του 3,85" καλύπτεται από την παράβαση της μετακίνησης,

και δεν έχει καμία σχέση με την υπέρβαση, ούτε και πρέπει να πάει στο ίδιο φ/κ για μένα.

(γενικά μην βάζεις περισσότερες παραβάσεις σε ένα φ/κ) 

επίσης μια ακόμη απορία: η αλλαγή θέσης θα δηλωθεί με αναλυτικό. αν υπάρχουν κι άλλες παραβάσεις που δεν αντιστοιχίζονται σε επιφάνεια και πάνε με αναλυτικό (σίγουρα προυπολογισμού < 15000), συνολικά βάζω 2 παραβάσεις με αναλυτικό, ή μία?

κατά τη γνώμη μου η μετακίνηση σε νόμιμη θέση έχει μηδενικό αναλυτικό. Απλά χρεώνεται μία παράβαση. Αν την πήγαινες κατηγορία 3, σίγουρα θα ήταν επιπλέον.

Αν τα πας όλα μαζί, βάλε 1 500άρικο, κι ας πούνε αυτοί ότι "δεν κάνει" και πρέπει να βάλεις 2.

(εγώ θα έβαζα 2. Σαν να ήταν κατ 3, που δεν είμαι και σίγουρος ότι δεν μπορεί να είναι. Σίγουρα δεν συμβιβάζονται οι κατηγορίες των παραβάσεών σου; )

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
<<639. Στις ερωτοαπαντήσεις αναφέρετε:

(77_07.11.2013)

ΕΡ: Πως γίνεται ο υπολογισμός του ειδικού προστίμου για κτίρια τα οποία βρίσκονται εντός της υποχρεωτικής απόστασης των 20μ από μη οριοθετημένο ρέμα ή των 15μ. από την οριογραμμή αιγιαλού ή των 2,5μ από όριο δημοτικής οδού; Χρησιμοποιείται ο συντελεστής παραβίασης πλάγιων αποστάσεων;

ΑΠ.: Ναι, αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο.

(159_05.12.2013)

ΕΡ: Κτίριο με χρήση κατάστημα έχει ανεγερθεί με οικοδομική άδεια το 1968 σε εκτός σχεδίου περιοχή παρά την εθνική οδό. Από τον άξονα της Ε.Ο. αντί για 40μ πήγε στα 35μ. Την παραβίαση των 5μ. θα την θεωρήσω ως παραβίαση πλάγιου ορίου ή πρασιάς;

ΑΠ.: Η έννοια της πρασιάς είναι συγκεκριμένη και περιλαμβάνει τον χώρο μεταξύ οικοδομικής & ρυμοτομικής γραμμής. Η παράβαση που περιγράφετε θα θεωρηθεί ως παραβίαση πλάγιου ορίου.

(176_16.12.2013).

ΕΡ: Σε οικισμούς (πλ<2000 κατ) οπού ισχύει απόσταση από τα όρια του οικοπέδου 2,5μ και απόσταση από δημοτική οδό 2,5 ή 3μ. εάν μια οικοδομή βρίσκεται εντός των 2,5 από το όριο της δημοτικής οδού θα υπολογιστεί παραβίαση Ο.Γ σε προκήπιο;

ΑΠ.: Ναι.

Τι ισχύει απ’ όλα; Εντός & Εκτός Σχεδίου & σε Οικισμούς.

Πολλά πράγματα με την πάροδο της εφαρμογής του 4178 άλλαξαν.

π.χ. μετά την εγκύκλιο 4 δεν εφαρμόζεται συντελεστής πλάγιας απόστασης σε περίπτωση παραβίασης της λωρίδας των 20 μέτρων σε μη οριοθετημένο ρέμα, αφού σύμφωνα με το εδάφιο 4 η απαγόρευση υπαγωγής (περίπτωση 2.ιγ άρθρου 2) αφορά σε αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται μέσα σε ρέμα και δεν εφαρμόζεται συντελεστής πλάγιας απόστασης.

Σήμερα, άμα ρωτήσετε στο help desk θα σας πούνε να ΜΗΝ βάλετε συντελεστή πλάγιας απόστασης ή πρασιάς σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις....>>

 

καποια αποψη για το πιο πανω?

Edited by nikosantonakas
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Σε αδεια με ΓΟΚ 55 και συνεχες συστημα δόμησης δεν αναφερεται πουθενα απόσταση Δ. Απ οτι διαβασα στον ΓΟΚ 55 ΔΕΝ προβλεπει Δ στο συνεχές συστημα.εγω που έχω αυθαιρεσίες με ΥΔ+ΥK πρεπει να ελεγξω παραβίαση του Δ; Και αν ναι ποιου Δ;;;

Link to comment
Share on other sites

Στο ΓΟΚ 55 δεν υπήρχε η έννοια του Δ. Διότι (σε γενικές γραμμές) το οικοδομήσιμο τμήμα του οικοπέδου περιοριζόταν μεταξύ του προσώπου (Ο.Γ.) και του πίσω ορίου το οποίο ήταν παράλληλο προς τη φάτσα, έτσι ώστε να εξαντλείται το ποσοστό κάλυψης. Βεβαίως και υπήρχαν ειδικές περιπτώσεις (ανάλογα με το σχήμα του οικοπέδου).

Αν θέλεις να το ψάξεις αναλυτικά, δες το ΦΕΚ 266Α / 1955.

Από τη στιγμή όμως που έχεις το τοπογραφικό της άδειας, θα βαδίσεις βάσει αυτού, θεωρώντας ότι η απόσταση από το πίσω όριο είναι η τότε επιτρεπόμενη.  

Link to comment
Share on other sites

Στο πίσω όριο κολλάει βασει αδείας. Στο πλάγιο όριο είναι το θέμα μου, οπου εκέι έχω την ΥΔ+ΥΚ.Κατά 1μ έχει παραβιάσει τον ακάλυπτο. Να θεωρήσω ως Δ δηλαδή την μικροτερη απόσταση που φαίνεται στο τοπογρφικο;;Ή εφόσον δεν αναφέρει το Δ να το αγνοήσω στον υπολογισμό του προστίμου;Πραγματικά έχω μπερδευτει...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σε ακίνητο με οικ. άδεια όπου το επιτρεπόμενο ύψος είναι 21μ. αλλά το πραγματοποιημένο είναι 18μ. και δεν έχει εξαντληθεί ο ΣΔ, η απόσταση Δ με την οποία θα ελέγξουμε για υπέρβαση πλάγιων αποστάσεων, εφόσον έχει γίνει επέκταση προς τα όρια, είναι :

 

α) Δ = 3,00 + 0,1*21 = 5,10μ. το οποίο είναι αρκετά δυσμενές

 

ή 

 

β) Δ = 3,00 + 0,1*18 = 4,80μ ?

 

Κανονικά αφού ελέγχουμε με επιτρεπόμενα μεγέθη δεν ελέγχουμε το επιτρεπόμενο Δ που προκύπτει από το επιτρεπόμενο ύψος ? Αλλά έτσι βγαίνει δυσανάλογα μεγάλο.

Link to comment
Share on other sites

Στο παράδειγμα που παραθέτεις προσωπικά θα έλεγχα πόσο "μέσα" μπαίνεις στο επιτρεπόμενο Δ όπως το έχεις υπολογίσει στο α).

 

Άρα πχ. αν μπαίνεις εντός του πχ. 1,00 μ τότε έχεις υπέρβαση Δ 1,00/5,10 ήτοι 19,60% άρα <20%.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, ΝΙΚ και εγώ το α΄ λέω αφού δεν έχει εξαντληθεί ο ΣΔ. οπως και ο AKIS

 

Σειρά μου...

 

Αν δεν έχει εξαντληθεί ο ΣΔ, και το κτηριο έχει τοποθετηθεί εντός Δ, τότε

1)το κτήριο είναι παράνομο

ή

2) Η απόσταση μεταξύ κτηρίου και συνόρου μετράει στην δόμηση

Edited by teerroreer
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, δεν καταλαβαίνω την ερώτησή σου, μιλάς για υπολογισμό προστίμου; Προφανώς αν δεν εισέρχεσαι εντός του επιτρεπόμενου Δ δεν υπάρχει παράβαση.

Link to comment
Share on other sites

Εστω οτι εχουμε παραβιαση του Δ, και ειμαστε 1μ από το οριο (και μηκος πλευράς 6μ, παραδειγμα).

Θα μπορουσε να βγει άδεια, αλλά η λωρίδα 6χ1 να μετράει στην δόμηση; ή ειναι παράνομο το τμημα εντός του Δ;

Edited by teerroreer
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.