Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α08] Ισόγειοι Βοηθητικοί Χώροι του Ν.4178 (τρόπος υπολογισμού προστίμου)


Recommended Posts

Ευχαριστω συναδελφοι, και εγω ετσι το καταλαβαινω, αφου δε λεει "ανεξαρτητο κτισμα αποθηκης", δεν κολλυομαι. προκειται οντως για ανεξαρτητης εισοδου αποθηκη (πρακτικα δημιουργειται ενα μικρου υψους 1,25μ και επιφάνειας ημιυπογειο κατω απο υπερυψωμενο τμημα ισογειου, ισα ισα για το λεβητα).

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

Κύριοι καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας.

Θα ήθελα την άποψή σας όσο αφορά την έννοια του ύψους των 2,50 μ για αποθήκες μέγιστης επιφάνειας 15 τετραγωνικών μέτρων (άρθρο 9 κατηγορία Γ3 θ και ιγ)

Αν μία αποθήκη έχει μονόριχτη στέγη η οποία ξεκινά από τα 2,45 και καταλήγει στον κορφιά στα 3,00 μ ανήκει στο παραπάνω άρθρο?

 

Αναρτήστε τα θέματα και τα ερωτήματά σας, στη σωστή θεματική κατηγορία. Το θέμα σας μεταφέρθηκε στην παρούσα.

yian

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

Κύριοι καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας.

Θα ήθελα την άποψή σας όσο αφορά την έννοια του ύψους των 2,50 μ για αποθήκες μέγιστης επιφάνειας 15 τετραγωνικών μέτρων (άρθρο 9 κατηγορία Γ3 θ και ιγ)

Αν μία αποθήκη έχει μονόριχτη στέγη η οποία ξεκινά από τα 2,45 και καταλήγει στον κορφιά στα 3,00 μ ανήκει στο παραπάνω άρθρο?

 

Αναρτήστε τα θέματα και τα ερωτήματά σας, στη σωστή θεματική κατηγορία. Το θέμα σας μεταφέρθηκε στην παρούσα.

yian

μεχρι στιγμης η επικρατουσα αποψη στο  forum ειναι 2.50μ στο ανωτατο σημειο (κορφια).

μπαινει κ ενα θεμα αν τα 2,50 αναφερονται σε εσωτερικο υψος  η το υψος απο το γυρω διαμορφωμενο εδαφος,οποτε με λιγο

μπαζωμα ειναι μια χαρα

Link to comment
Share on other sites

Έστω ότι βγάζουμε μια καινούρια άδεια για 50 τ.μ. (ανεξαρτήτως χρήσης)

Σύμφωνα με τον υπολογισμό μέσω ΤΕΕ οι προυπολογισμοί είναι οι εξής:

 

α) λοιπές αποθήκες : 3835 ευρώ

β) αγροτικές αποθήκες : 1180 ευρώ

γ) υπόγειο,βοηθητικοί χώροι : 2950 ευρώ

δ) κατοικίες >40, <150 τ.μ. : 5900 ευρώ 

ε) κατοικίες > 300 τμ (αν ειναι προσθήκη πχ) : 6785 ευρώ 

 

όσον αφορά το ΙΚΑ, σε κάθε περίπτωση ειναι 68 ημερομίσθια,εκτός από τα υπόγεια που βγαίνει 43. 

 

Το ερώτημα ειναι το εξής: Από που και ως που οι αποθήκες (χώροι προσωρινης διαμονής) να μετρουν ως ΥΚΧΔ;

Και το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι, γιατί, με δεδομένο τα αναγραφόμενα στο Ν.4178/2013 μαζί με την αποπροσανατολιστική απάντηση 19 της εγκυκλίου 3, να θεωρούμε όλοι αυτονόητο να βάζουμε τις αποθήκες ως ΥΔΚΧ;

 

Αντί να απαιτήσουμε να δηλώνονται ως Β.Χ. , μερικές φορές δίνουμε την εντύπωση ότι πιο πολυ μας ενδιαφέρει να λέμε "ναι έτσι ειναι, σωστά τα λέγαμε, είναι κύριοι χώροι".

Κύριοι χώροι οι αποθήκες! Άκουσον άκουσον.

Στα σεμινάρια ακούμε ότι μας λένε και αντί να απαιτήσουμε να αλλάξουν αυτά τα παράλογα, γράφουμε απλα στις σημειωσεις μας "κύριοι χώροι" και ουτε γάτα ουτε ζημιά.

 

Προφανώς, ανάμεσα στην αβεβαιότητα της δήλωσης των αποθηκών ως κ.χ. ή ως βοηθητικοί θα επέλεγα τον αναλυτικό. Αν και υπάρχει το θέμα με την υπέρβαση δόμησης, αλλά τι να κάνουμε.

 

Δεν είναι δυνατόν να πληρώνει κάποιος για μια αποθήκη όσο ένα σπίτι.Και επίσης υπάρχει και άλλο ερώτημα. Αν η αποθήκη είναι ξεχωριστή (όπως η συντριπτική πλειοψηφία) σε κτίριο που είναι κύρια και μοναδική κατοικία, τότε θεωρείται αυτόματα δευτερεύουσα κατοικία, εφόσον θεωρούμε λογικό να βάζουμε ΥΔΚΧ!

 

Τέλος, βάσει και της απάντησης 19 που μιλάει για κατοικία ενώ ρωτάει για αποθήκη θεωρώ πως το ερώτημα θα έπρεπε να είναι αναλυτικός ή βοηθητικοί χώροι. Και για να μαστε σωστοί εγώ θα έβαζα βοηθητικοι χώροι ασυζητητί. Και κανονικά στο διάγραμμα δόμησης.

 

Επίσης: μια αποθήκη 15 τμ που πληρεί της προυποθέσεις της κατηγορίας Γ, μετράει τελικά στη δόμηση;;;

Εγώ πάντως στο διάγραμμα δόμησης θα τη δείξω και θα την προσθέσω στη δόμηση. Απλά το πρόστιμό της υπολογίζεται αλλιώς. Αυτό απαντώ και στον εαυτό μου , όταν αναρωτιέμαι τι εννοεί ο ποιητής στην παράγραφο για τον αναλυτικό προυπολογισμό σχετικά με την παράβαση χώρου. Και κάθε ημιυπαίθριος αντιστοιχεί σε επιφάνεια χώρου και μετράει στην κάλυψη, απλά μέχρι το 20% δε μετράει εξτρά στη δόμηση. Τι να κάνουμε δηλαδή; Να δηλώνουμε και τους ΗΧ ως κυριους χώρους επειδή το φύλλο καταγραφής στο παράρτημα του Ν.4178/2013 στο τέλος για τους βοηθητικούς αναφέρει μόνο υπόγεια,σοφίτες και πατάρια;;; Επειδή οι νομοθέτες είναι εκτός τόπου και χρόνου και δεν έχουν σχέση με την επαρχία όπου καθε ένας έχει φτιάξει μια αποθήκη;;; ή ένα λεβητοστάσιο; Αν έχει ξεχωριστά αποθήκη 15 τμ., το λεβητοστάσιο θα πάει ως κύριος χώρος;;; Η άκομα και σε βιομηχανία, με 1500 τ.μ. δόμηση, μια αποθήκη ξεχωριστή με  200 τμ δεν είναι βοηθητικός χώρος ότι και να λένε;

 

Γενικώς,πιστεύω οτι η συζήτηση στο thread πρέπει να αλλάξει. Να μιλήσουμε με ποιο τρόπο οι αποθήκες, όσο μεγάλες και αν ειναι, αν είναι όντως αποθήκες (και όχι πχ ενα κατάστημα που λέγεται αποθήκη), μπορουν να δηλώνονται είτε με αναλυτικό είτε ως βοηθητικοί χώροι. Ακόμα και σε βιομηχανίες, καταστήματα κλπ , αν είναι για χώρο αποθήκευσης αντικειμένων πρέπει να θεωρούνται βοηθητικοί χώροι. Πως να γίνει;

Θεωρώ προτεραιότητα να κάνουμε ενα μαζικό ερώτημα-απαίτηση στο ΥΠΕΚΑ. Για αυτό παρέθεσα και τους αναλυτικους του ΤΕΕ παραπάνω.Να φανεί το παράλογο και με τους δικούς τους τρόπους υπολογισμούς (διευκρίνηση το ΙΚΑ δεν αλλάζει γιατί ο όγκος δόμησης είναι ίδιος.Απλά αν ειναι ισόγεια αποθήκη χωρίς Ο/Σ μπορεις να πετύχεις μείωση τουλάχιστον μέχρι το 1/3, άρα σε αυτή την περίπτωση πολύ λιγότερο από τα υπόγεια!)

 

ΥΓ τα σιλό σε μια μονάδα μεταποίησης, τα οποία προσμετρώνται στη δόμηση και στην κάλυψη, είναι κύριοι χώροι;;;;

Edited by synergatesmihanikoi
Link to comment
Share on other sites

Κατ'αρχάς κάνετε λάθος και απευθύνεστε εδώ στο forum για τα παράπονά σας.

Υπάρχει το ΤΕΕ, τα περιφερειακά τμήματα, και αν είστε παράταξη μηχανικών, υπάρχουν τα αντίστοιχα όργανα.

Οι ελ. επαγγελματίες μηχανικοί είναι οι τελευταίοι που φταίνε στην ζοφερή επαγγελματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

 

Επί της ουσίας η επιχειρηματολογία σας έχει άλλη ανάλυση.

Ο νόμος των αυθαιρέτων, όπως τονίζεται και στην εγκύκλιο, δεν εχει καμία σχέση με τον Κτηριοδομικό.

Συνεπώς είναι λάθος η ανάγνωση που κάνετε.

Ο κτηριοδομικός σχετίζεται με νόμιμες κατασκευές, αλλά οι αυθαίρετες κατασκευές δημιουργούνται κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων.

Ο 4178 μιλά για Χώρους και για Χώρους με μειωτικό συντελεστή.

Αν έβγαζαν το Κύριοι από μπροστά, θα ήταν πιο σαφές και σε σας.

Εξάλλου, μπορεί τα φορολογικά μεγέθη να είναι διαφορετικά όπως τα εντοπίζετε, τα πολεοδομικά μεγέθη όμως είνα ίδια:

30 τμ αποθήκη μετρά την ίδια κάλυψη και δόμηση με 30 τμ κατοικία.

Η φορολογική αντιμετώπιση που κάνετε είναι λάθος και για άλλο έναν λόγο:

30 τμ υπόγειας κατοικίας είναι φορολογικά περισσότερα από 30 τμ ισόγειας κατοικίας, και όμως ο νόμος σου δίνει την δυνατότητα να τα πληρώσεις με 50% λιγότερο πρόστιμο.

Ο λόγος είναι ότι το πολεοδομικό μέγεθος της υπόγειας κατοικίας επιβαρύνει λιγότερο το δομημένο υπεργειο περιβάλλον και αυτό είναι που ενδιαφέρει το υπουργείο.

Επίσης, ο αναλυτικός προϋπολογισμός είναι καταφανώς λάθος και ήταν αντίφαση του αρχικού νόμου με την γενική διατύπωσης του άρθρου 9 κατηγορία Γ.

Δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε χώρους που αναλύονται σε επιφάνεια κατά παράβαση της 18.5 που προσδιορίζει πότε ισχύουν οι διατάξεις γενικού προστίμου.

 

Γενικεύοντας αν θέλετε να αντιδράσετε σε κάτι, υπάρχουν ένα σωρό άλλα ζητήματα για να ασχοληθείτε, για τα οποία εδώ στο φορουμ υπάρχουν αναλυτικά θέματα για τα προβλήματα  και τις στρεβλώσεις του νόμου των αυθαιρέτων,

κυρίως όμως η δική μου ένσταση εντοπίζεται στο ΤΕΕ. ΔΕν εκφράζει τους μηχανικούς στο ελάχιστο, περιορίζεται να εισπράττει τα παράβολα ανταπόδοσης και την διαχείριση του ηλ. συστήματος, βουλώνοντας το στόμα του μπροστά στα αλλοπρόσαλα θεσμοθετήματα με τις ερωτοαπαντήσεις και τις κακοδιατυπωμένες εγκυκλίους, δεν έχει καμμία αντίδραση και κανένα ισχυρο λόγο στις δημόσιες διαβουλεύσεις, όταν το οικοδομικό περιβάλλον κατέρρεε, έβγαζε ανακοινώσεις για την υποχρέωση των μηχανικών να καταβάλλουν το 2% των μελετών στο ΤΕΕ, λες και αυτή ήταν η μοναδική του ασχολία, διαχειριζόταν με αδιαφάνεια σημαντικά κεφάλαια τα προηγούμενα έτη, δεν αντιδρούσε όταν υπουργοί απαξίωναν την δουλεια μηχανικών, εκφράζοντας την άποψη ότι τοπογραφικό μπορεί να γίνει και με ένα κινητο τηλέφωνο και πολλά άλλα.

Προσωπικά εκεί θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Έχουμε ένα σύλλογο που δεν ασχολείται καν με τα προβλήματα του κλάδου μας και δεν αντιπροσωπεύει κανένα παρά μόνο τις καρέκλες τους.

 

Και αν είστε παράταξη, εύχομαι να ασχολείστε με τα προβλήματα των μηχανικών όλο το χρόνο και όχι όταν έρχονται εκλογές μόνο.

  • Upvote 8
Link to comment
Share on other sites

Έχουμε ένα σύλλογο που δεν ασχολείται καν με τα προβλήματα του κλάδου μας και δεν αντιπροσωπεύει κανένα παρά μόνο τις καρέκλες τους.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

 

Έχουμε ένα σύλλογο που δεν ασχολείται καν με τα προβλήματα του κλάδου μας και δεν αντιπροσωπεύει κανένα παρά μόνο τις καρέκλες τους.

 

Δεν ειμαι παράταξη. Το όνομα "synergatesmihanikoi" έχει προκύψει για άλλο λόγο, αν αυτό μπερδεψε τα πράγματα.

 

Απλά υπάρχει μια παρατήρηση:

 

ο ν.4014/2011 έλεγε στο φύλλο καταγραφής

5. Υπέρβαση Δόμησης .............. τετραγωνικά μέτρα κυρίων χώρων

                                    ............... τετραγωνικά μέτρα βοηθητικών χώρων σε στάθμες,πατάρια,σοφίτες κλ

 

ο ν.4014/2011 έλεγε στο φύλλο καταγραφής

6.Συντελεστής Δόμησης..............τετραγωνικά μέτρα κυρίων χώρων (1)

                                      ..............τετραγωνικά μέτρα με μειωτικό συντελεστή (2)

(1) επιφάνεια αυθαιρέτου με κύρια χρήση

(2) Επιφάνεια αυθαιρέτου σε υπόγεια στάθμη ή πατάρι ή σοφίτα

 

Η δε απάντηση 19 στην εγκύκλιο 3, απλά λέει κατι αυτονόητο , δηλαδή όταν ένας χωρος βοηθητικός σε ένα σπίτι (υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που σε όροφο ένας χώρος ορίζεται ως βοηθητικός), ανεξαρτήτως ύψους θεωρείται κύριος. Πχ, όταν υπάρχει τουαλέτα 2 τ.μ. σε αυθαίρετη προσθήκη ορόφου πχ 50 τμ, δε νομίζω να έβαζε κανείς 2 τμ ΒΧ και 48 ΚΧ. Για την αποθήκη λέει ότι δηλώνεται με τη χρήση που έχει. (άρα όχι κύρια)

 

Προσπαθώ να βγάλω νόημα από τα παραπάνω και δεν προκύπτει πουθενά ότι οι αποθήκες δηλώνονται ως κύριοι χώροι. Ακόμα και αν το ελεγε ξεκάθαρα πάλι θα υπηρχαν ενστάσεις. Αλλά, αυτή τη στιγμή οι βοηθητικοι ή χώροι με μειωμένο συντελεστή, που είναι οι αποθήκες απλά δε μας καλύπτει πια το κλ -και λοιπά- που υπήρχε, είναι στον αέρα.

Μόνο στην περίπτωση Γ αναφέρει ξεκάθαρα για αποθήκες.

Δεν ειναι παράπονο.

Είναι μια ερμηνεία σε κακογραμμένο νόμο η οποία στηρίζεται σε αυτά που έχουν γραφεί και μόνο.

Συγκεντρωτικά : 

Το να δηλωνονται ως κύριοι χώροι, προκύπτει κατά τη γνώμη μου χωρίς τεκμηρίωση.

Το να ειναι βοηθητικοι, πέρα από λογικό επηρεάζεται από τις ερμηνευτικές του παλιού νόμου, που όπως και να γίνει είναι μπουσουλας.

Το να είναι λοιπές παραβάσεις, με εξαίρεση το ζήτημα με τα τετραγωνικά που υπάρχει ούτως η άλλως ακόμα και σε ημιυπαίθριους που δεν υπερβαίνουν το 20%, αν και τους αναφέρει ξεχωριστά πιο κάτω, προκύπτει από τον παρόν νόμο και τη διευκρινιστική.

 

ΥΓ το ζήτημα με τις παρατάξεις και το ΤΕΕ είναι μεγάλο. Η αλήθεια ότι σε ένα σάπιο κλάδο όπως των μηχανικών, είναι δύσκολο να απαιτήσει κανείς συλλογικά τα δικαιώματά του. Σίγουρα έχουν γίνει προσπάθειες και θα έπρεπε από πολύ πριν, από την περίοδο των παχιών αγελάδων που δεν την πρόλαβα, οι μηχανικοί να 

διεκδικήσουν πολλά και όχι να εκχωρούν τα δικαιώματά τους ,από ωράρια,συλλογικές συμβάσεις, θέματα ηθικής και δεοντολογίας κ.ο.κ.. Τώρα οι περισσότεροι συνομήλικοι μηχανικοι και όχι μόνο, είτε δεν έχουν να πληρώσουν ΤΣΜΕΔΕ κλπ, είτε σκέφτονται να αλλάξουν επάγγελμα ή χώρα - αν δεν το χουν κάνει ήδη, είτε προσπαθούν να βγάλουν άκρη με όλα αυτά. Δυστυχώς γίναμε εισπράκτορες και σαν το πείραμα του μίλγκραμ (αν και ειναι εμφανώς υπερβολικός παραλληλισμός)  χάνουμε συνεχώς τη βούληση μας, είτε φοβόμενοι την πολεοδομία που ερμηνεύει τα πράγματα κατά το δοκούν, είτε τον ελεγκτή δόμησης ή τον πιθανό ελεγκτή που και πάλι θα τα ερμηνεύει όλα όπως θέλει, είτε τον ίδιο μας τον εαυτό. Και αυτό δεν είναι παράπονο, αλλά συνδέεται άμεσα με την απόφαση και στο συγκεκριμένο παράδειγμα με τις αποθήκες. Δεν κατηγορώ κανέναν, απλά διαπιστώνω.

 

ΥΓ (2) άντε να πουμε στον ένα πελάτη που μας κάθεται και έχει όντως αποθήκη κάπου στο ακίνητο, πως τα 2000 θα γίνουν 4000.

Edited by synergatesmihanikoi
Link to comment
Share on other sites

Η αντίδρασή μας είναι με το να μην προχωράμε δηλώσεις που έχουν τέτοια αμφιλεγόμενα θέματα μέχρι να διορθωθούν επειδή θα αναγκαστούν επειδή δε προχωράει η κατάσταση.

 

Επειδή αναφέρθηκες ότι το θεωρούμε ντε φάκτο πολλοί  ότι δηλώνονται ως χώροι (χωρίς μειοτικο συντελεστή) οι αποθήκες (ισόγειες κτλ), εγώ λέω ότι εμείς δε θεωρούμε τίποτα.

Αυτοί βγάλαν έτσι το νόμο, εμείς εκτιμήσεις κάνουμε και ο καθένας είναι μεγάλος άνθρωπος να πάρει την απόφασή του.

Το τι είναι δίκαιο ή άδικο στο νόμο μπορεί να πάει πολύ πίσω, στο τι έχτιζε ο καθένας χωρίς άδεια ή στο τι πουλούσαν διάφοροι ή στο τι αγόραζαν '"εξυπνάκηδες".

 

Δεν είμαστε εδώ να κρίνουμε το δίκαιο ή το άδικο της τακτοποίησης αλλά προσπαθούμε να αλληλοβοηθηθούμε μέσα από τη συζήτηση. Φυσικά κι εγώ θεωρώ πολλά άδικα στο νόμο, δεν λέω κάτι διαφορετικό, αλλά μέχρι να τα λύσουν, λέω πως θεωρώ οτι αντιμετωπίζετε η κάθε κατάσταση βάση αυτών που θεωρώ ότι γράψαν οι υπεύθυνοι/ανεύθυνοι.

Σαφώς και υπάρχουν αδικίες στο νόμο. Ας κάτσουν να τις επιλύσουν με ΞΕΚΑΘΑΡΟ τρόπο.

Edited by Thodoris4
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.