Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εισφορές ΤΣΜΕΔΕ και φορολογία.


Recommended Posts

για εισφορες 7339 το 2018 πρεπει να υπαρχει ασφαλιστεο εισοδημα το 2017 =  28.700/0,85 = 33.765 το οποιο να περιλαμβανει τις οποιες εισφορες του 2017

για να ισχυει το δημοσιογραφικο παραδειγμα πρεπει οι εισφορες του 2017 να ειναι 33.765-12.000=21.765 πραγμα ατοπο διοτι οι μεγιστες εισφορες μηχανικου μετα τις εκπτωσεις μπορει να ειναι 20.974,68 για εισοδημα ανω των 70.000,00.

συμπερασμα το δημοσιευμα ειναι σκουπιδι

 

ισως να προσθετει και φορους και τελος επιτηδευματος (συνολο = 7283) οποτε ειναι περιπτωση λαθους διατυπωσης λογω της γνωστης υψηλης παιδειας των δημοσιογραφων

Edited by zxgr
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 167
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Όπου έτος 2018, βάλτε έτος 2019 και τα νούμερα βγαίνουν σχεδον ακριβώς.... μολις δεν ληφθούν υπόψη οι μεταβατικες εκπτώσεις.... (μπορει και το 2020)

 

(20k κέρδη προ φόρων και εισφορών, εισφορές περιπου 0,38*20κ = 7600, φορολογητέο 12.400 κτλ κτλ.. Χονδρικά ε?)

Link to comment
Share on other sites

Nα ρωτήσω κάτι και εγώ : στο βιβλίο του 2016 δήλωσα τις ασφαλιστικές του β 2015 παρότι τις είχα πληρώσει εμπρόθεσμα βάσει παράτασης μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2016.

Τυπικά πρέπει να τις βγάλω και να τις βάλω στο 2015 - τροποποιητική δεν υπάρχει περιπτωση τώρα να κάνω - έτσι και αλλιώς εις βάρος μου ειναι.

 

Οπότε για το 2016 λέω να τις βάλω λογιστική αναμόρφωση για να αποφύγω κακοτοπιές. (εννοώ όλο το ποσό του β 2015 που πληρώθηκε εμπρόθεσμα το 16 και καταχωρήθηκε λάθος το 16 και όχι το 15).

απόψεις?

Link to comment
Share on other sites

Η θέση μου για το ερώτημά σου είναι η παρακάτω:

 

Α) Ο κανόνας που σύμφωνα με τον ν.4172/2013, είναι ότι όποια δαπάνη πληροί τα κριτήρια του άρθρου 22 και συγχρόνως δεν εμπίπτει στον περιοριστικό κατάλογο των μη εκπιπτόμενων δαπανών του άρθρου 23, εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης 

----------------

Β) Ως "γενική" παρατήρηση μπορούμε να πούμε ότι:

Για να μπορέσει μια δαπάνη να εκπέσει από τα ακαθάριστα έσοδα πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

1) και να είναι βεβαίωμένη χρονικά,

2) και εκκαθαρισμένη κατά ποσό

3) και να προβλέπεται από τη νομοθεσία,

4) και να έχει σχέση με την επαγγελματική δραστηριότητα,

5) και να στηρίζεται σε κάποιο παραστατικό στοιχείο,

6) και να έχει καταχωρηθεί στα βιβλία.

 

Γ) Ως "ειδικότερη" παρατήρηση (δηλ. στον χρόνο έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών) μπορούμε να πούμε ότι:

 

1) ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΕΣ -- Σύμφωνα με την περ. γ’ του άρθρου 23 του ΚΦΕ, οι μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα. Συνεπώς, οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί εμπρόθεσμα (εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους ή τυχόν παράτασής της), ακόμη και σε επόμενο φορολογικό έτος, εκπίπτουν από τα έσοδα του φορολογικού έτους το οποίο αφορούν.

Σε περίπτωση αναδρομικών θεωρώ ότι ο κρίσιμος χρόνος για να εκπέσουν φορολογικά έχει να κάνει με το πότε αρχικά ημερολογιακά βεβαιώθηκαν και εκκαθαρίσθηκαν κατά ποσό.

 

Τι εννοώ. Εννοώ ότι αν για παράδειγμα:

α) η αρχική βεβαίωση ως προς τον χρόνο των αναδρομικών π.χ. του Β11 έγινε στις εντός του 2016 και παρατάθηκε (ακόμη και διαδοχικά) ο χρόνος εμπρόθεσμης πληρωμής έως 30/7/2017 και εκκαθαρίσθηκε ως προς το ποσό εντός του 2016, αν πληρωθούν έως τότε (εντός του 2017) θα αποτελέσουν φορολογική δαπάνη του 2016 γιατί αυτό το έτος, τελικά, αφορούν.

β) η αρχική βεβαίωση ως προς τον χρόνο των αναδρομικών π.χ. του Β11 έγινε στις εντός του 2011 (αλλά δεν εκκαθαρίσθηκε ως προς το ποσό) και ως εκ τούτου δόθηκαν διάφορες παρατάσεις (διαδοχικά) αλλά εκκαθαρίσθηκε ως προς το ποσό εντός του 2016 (με τελική ημερομηνία πληρωμής π.χ. 30/7/207), αν πληρωθούν έως τότε (εντός του 2017) θα αποτελέσουν φορολογική δαπάνη του 2016 γιατί αυτό το έτος, τελικά, αφορούν (αφού το (1) και το (2), αλλά και τα υπόλοιπα του ανωτερώ (Β) εκπληρώθηκαν αθροιστικά με την βεβαίωση του ποσού).

 

2) ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΕΣ -- Ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν στα έτη 2014 και επόμενα, οι οποίες καταβάλλονται εκπρόθεσμα, εκπίπτουν κατά το έτος καταβολής τους ανεξαρτήτως του έτους που αφορούν.

 

3) ΡΥΘΜΙΣΜΕΝΕΣ -- Στην εγκ. ΠΟΛ. 1113/2015 ορίζεται ότι «σε περίπτωση που οι εκπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές ετών 2014 και επομένων έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, αυτές θα εκπίπτουν κατά το χρόνο καταβολής τους σύμφωνα με την υπόψη ρύθμιση.»

 

4) ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ -- Σύμφωνα με την περ. ε’ του άρθρου 23 του ΚΦΕ, οι κάθε είδους χρηματικές κυρώσεις για παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας (περιλαμβανομένου του ποσού των προσαυξήσεων που κατέβαλε η επιχείρηση για την εκπρόθεσμη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς ασφαλιστικά ταμεία) δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

Το (δικό μου) συμπέρασμα:

 

Η εντός εισαγωγικών "λύση" που προτείνεις σαφώς δεν λύνει το θέμα σου, απλά (αν θες) θα έλεγα ότι δεν το "χειροτερεύεις" επιλέγοντας την αναμόρφωση.

Θεωρώ ότι η "κακοτοπιά" δεν αποφεύχθηκε.

Εννοώ ότι .... αφού τουλάχιστον δεν το εξέπεσες χρονικά όταν έπρεπε .... δεν το εκπίπτεις και εκεί που δεν πρέπει, αλλά δες και το παρακάτω.

 

Δεν με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο σε αυτό που γράφεις ότι: "έτσι και αλλιώς εις βάρος μου ειναι" και "λέω να τις βάλω λογιστική αναμόρφωση για να αποφύγω κακοτοπιές".

Και διευκρινίζω:

Το ότι δεν εξέπεσε ως δαπάνη στο έτος που έπρεπε, ενώ από την μία επιβαρύνθηκες με φόρο (ως μη έπρεπε), από την άλλη, όμως, και υπό προϋποθέσεις, η μη έκπτωση της δαπάνης αυτής (ως έπρεπε), δημιουργεί επιπλέον κεφάλαιο προς ανάλωση (ενώ δεν θα έπρεπε να έχεις αυτό το κεφάλαιο) που δυνητικά υπάρχει προς μελλοντική χρήση ή υπό προϋποθέσεις μπορεί και να χρησιμοποιήσες μικρότερο κεφάλαιο προς ανάλωση την συγκεκριμένη χρονιά που έκανες την "ατασθαλία".

 

Αυτά και την καλημέρα μου.

 

 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Σου βγάζω το καπέλο και πάλι για την ανάλυση!!!! Εννοείται το ξέρω πως δημιουργεί επιπλέον ανάλωση! Απλά είναι ... φαινόμενο δευτέρας τάξης (να το πω αλλιώς έμμεση θετική συνέπεια της φαινομενικά εις βάρος μου επιλογής) και ελπίζω να μην χτυπήσει στο μάτι!

Ευχαριστώ πολύ ακριβώς την ίδια οπτική γωνία έχουμε για τα λογιστικά  - μόνο που εσύ έχεις πάντα έτοιμη και την ακριβή και πλήρη τεκμηρίωση, και επιπλέον τη γνώση στα ΕΛΠ !

 

Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί πάντως και σε κάποιον που "ξεχνούσε" να καταχωρίσει τις εισφορές στα βιβλία (και πρέπει να είναι πολύυυυ ψείρας κάποιος για να το καταλάβει αυτό σε απλογραφικά βιβλία).

 

 

Το σωστό είναι να ανοίξω την περσινή δήλωση, να μειώσω τα καθαρά κέρδη καταχωρώντας τις εισφορές εκεί και να αυξήσω την ανάλωση που έτσι και αλλιώς είχα. Δε θα προκύψουν φοβερά πράγματα, πλην του ότι :

1. θα πρέπει να πάω από δου λογικα

2. τώρα με εσπα παιδικών σταθμών να τρέχει κλπ δεν θελω να μπω σε διαδικασία τροποποιητικής  (εγώ βιάζομαι να κλείσω την τρέχουσα, όχι να ..ανοίξω και του 15!)

οπότε θα το πάρω αυτό το ρίσκο.

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Την καλημέρα σ' όλους.

Σωστά, όπως το γράφει ο συνάδελφος παραπάνω, σύμφωνα με την περ. ε’ του άρθρου 23 του ΚΦΕ. (ν.4173/13).

Και για τον λόγο του ότι συνιστούν μόνιμη διαφορά εμφανίζονται στον Πιν.Ι "Κατάσταση Φορολογικής Αναμόρφωσης" στον κωδ. 2005 "Πρόστιμα, ποινές και προσαυξήσεις (περ. ε’ άρθρ.23)", και όχι κάπου στον Πίν.Κ. (ο οποίος αφορά προσωρινές διαφορές).
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.