Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στα μνημεία πολιτισμού ανήκουν έξι ηπειρώτικα γεφύρια


Engineer

Recommended Posts

τώρα να γίνω πάλι ο κακός και να γράψω ότι την περιφέρεια την έχουν γραμμένη στην περιφέρεια τους Τι θα κάνουν και τα μνημεία όταν ο κόσμος αφήνει μια περιοχή κατά συρροή Αν αφήσεις ένα σπίτι και δεν το κατοικείς , αυτό αργά η γρήγορα θα πέσει Θα κάνει η φύση την δουλειά της είτε υπάρξει ακραίο φαινόμενο , είτε όχι Φαντάζομαι κάποτε από αυτό το γεφύρι που έπεσε , θα περνούσε πολύς κόσμος που αν το γιοφύρι είχε ψυχή θα έγραφε τόνους βιβλία με ιστορίες αγάπης , μίσους  , έρωτα .... Αν κρίνω από μια μικρογραφία γεφυριού σαν και αυτό , που έχουμε στην περιοχή μου , είναι φανερό ότι έχει πεθάνει στην μοναξιά Είναι ολοφάνερο  από το περιβάλλον γύρω του πνιγμένο στα βάτα ..... Αλλά τι λέω , κάποιοι κάνουν αγώνα για δυο μεγάλα  γήπεδα ποδοσφαιρικά ακόμα στην Αθήνα , ποιος θα γνοιαστεί για ένα μελαγχολικό και μόνο γεφύρι  ....

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 60
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πραγματικά πολύ λυπηρό!

Είχα επισκεφθεί τη περιοχή πριν από 1 μήνα και είχα μείνει εμβρόντητος από τη μεγαλοπρέπεια του γεφυριού ως επισκέπτης που δεν είχα ιδέα τι θα αντικρύσω. Μακάρι να αποκατασταθεί σύντομα.

 

Θυμάμαι πως το γεφύρι ήταν κεντημένο με στάσεις τοπογράφων τόσο στη καμάρα όσο και το γύρω χώρο δίνοντάς μου την αίσθηση ότι παρακολουθείται ή ότι συντηρείται.

Κρίμα πραγματικά..

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι απλό πράγμα η διαφύλαξη των μνημείων, και σίγουρα ο δρόμος για την προστασία τους δεν είναι ένας.

 

Δεν ήταν το μόνο γεφύρι με φθορές στα θεμέλια που ο πολιτικός μηχανικός θα ονόμαζε "υποσκαφή". Είναι απλώς το πρώτο που πέφτει.

Οι εκ των υστέρων εκφράσεις οργής και απελπισίας είναι απλώς εκδήλωση επιπολαιότητας.

 

Σκεφτείτε -σαν υπόθεση εργασίας- να προσπαθήσετε εσείς να υποστηρίξετε την διευθέτηση της κοίτης και την κατασκευή μανδύα και περιμετρικής πασαλόπηξης στα ακρόβαθρα, πριν την κατάρρευση φυσικά, και μάλιστα σε έναν ποταμό που ελέγχεται με φράγμα.

Απλά αδιανόητο, ακόμη και για όσους σήμερα εξοργίζονται με την κατάρρευση.

 

Αν στα πραγματικά διλήμματα της προστασίας των μνημείων προσθέσει κανείς τις αγκυλώσεις του Υπουργείου, την αδιαφορία των Αθηνών, την αρπακτικότητα ορισμένων ακαδημαϊκών, την διαίρεση του χώρου της αναστήλωσης σε συντεχνιακές φατρίες (στο όνομα της διεπιστημονικότητας), την κακοδαιμονία και ανευθυνότητα των λειτουργών της διοίκησης, η κατάρρευση δεν προκαλεί καμία έκπληξη.

Edited by AlexisPap
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

αν το είχανε φτιάξει καλά δεν θα έπεφτε απο τη βροχή. Οπότε δεν αξίζει να ασχοληθούν με αυτό. Να μην ξοδευτούν λεφτά έτσι άσκοπα. Ας φτιάξουν καμια μεταλλική γέφυρα. Απλά και γρήγορα. 

  • Downvote 8
Link to comment
Share on other sites

^ τρολ

 

ειναι τραγικη η καταστροφη ενος τετοιου μνημειου με τετοιο μεγεθος. το γεγονος οτι καταστραφηκε (μαλλον το αφησαν στη μοιρα του ) και η απαθεια που αντιμετωπιστηκε η ειδηση δειχνει πως και ποσο τα κεντρα εχουν γραμμενη την περιφερεια. κριμα για αυτο το τεχνολογικο θαυμα

Link to comment
Share on other sites

Αποφοίτησα από το Ε.Μ.Π. το 1995 με Διπλωματική Εργασία με τίτλο : "Γφύρι Πλάκας Αράχθου - Μελέτη επισκευής & ενίσχυσης" !

Μεταξύ πολλών άλλων, ένα βασικό θέμα για το οποίο έκανα αναφορά, αλλά και προτάσεις αντιμετώπισης, ήταν και το σοβαρό πρόβλημα υποσκαφής του ανατολικού βάθρου το οποίο τεκμηριώνονταν όχι μόνο φωτογραφικά αλλά και με την ερμηνεία της παθολογίας βλαβών στην ανωδομή που είχαν πιθανότατα προκληθεί από μετακίνηση και στροφή του βάθρου.  

Από τότε δεν έγινε τίποτα!

 

Η ειρωνεία είναι ότι όταν εμφανίστηκε η πρόταση για μεταφορά του γεφυριού με σκοπό τη διάσωσή του από το προγραμματιζόμενο από τη Δ.Ε.Η. φράγμα, είχα την άποψη ότι αυτή ήταν μια απαράδεκτη πρόταση.

Όταν ακυρώθηκε η κατασκευή του φράγματος είχα χαρεί πάρα πολύ γιατί το γεφύρι θα παρέμενε στη θέση του.

Αν είχε γίνει το φράγμα, το γεφύρι ίσως είχε σωθεί....

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Θα ηθελα να μαθω ποιοι μου εβαλαν τις δυο αρνητικες ψηφους στο προηγουμενο post μου και με ποιο σκεπτικο. Αυτα που λεω διδασκονται στο Εθνικο Μετσοβιο Πολυτεχνειο στο τμημα Πολιτικων Μηχανικων και προπτυχιακα και μεταπτυχιακα στο ΔΠΜΣ Δομοστατικος Σχεδιασμος και Αναλυση Κατασκευων. Και αν κανετε μια γυρα σε παλαια πολυοροφα λιθοκτιστα κτιρια θα δειτε στην πραξη παλιους ελκυστηρες σε καμαρες, και κλειδια αγκυρωσης γωνιων και πολλα αλλα.  

Link to comment
Share on other sites

Δε θα σου εξηγήσω το σκεπτικό αυτών που σε κοκκίνησαν, αρχικά γιατί δεν το ξέρω και μετά γιατί νομίζω ότι οι ίδιοι θα το κάνουν καλύτερα ...

 

Θα εξηγήσω όμως το σκεπτικό αυτών που εγώ έγραψα στο σημείο που παρέθεσες στην αρχή του σχολίου σου.

Η εκ των υστέρων εφαρμογή μεταλλικών ελκυστήρων, εν γένει, γίνεται για να αποφύγουμε την απομάκρυνση των σημείων αγκύρωσής τους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει καμία πιθανότητα τέτοιας μετακίνησης ... άρα και καμία ανάγκη για την τοποθέτησή τους.

Δε χρειάζεται μελέτη για να διαπιστωθεί αυτό, μιά όψη της γέφυρας μόνο και λιγη φαντασία στο είδος και στη διαδρομή των φορτίων ...

 

Τα παραπάνω αρκούν για το σχόλιό μου και χωρίς να μπω σε ειδικότερα θέματα (όπως αποτελεσματικότητα τυφλών αγκυρώσεων σε έρμα κλπ.)

που ενδεχομένως να χρειαζόταν να ανατρέξουμε στη λεπτομερέστατη μελέτη ... που φαντάζομαι ότι υπάρχει και επιλαμβάνεται ...

Edited by kan62
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Επειδή σε κάποια post υπήρξαν σκέψεις σχετικά με το ύψος που μπορεί να πήγε η στάθμη των νερών, βρήκα μια φωτογραφία από ένα forum, δεν ξέρω αν είναι από το ίδιο γεφύρι οπότε την βάζω με επιφύλαξη εδώ.

 

29wtses.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.