Μετάβαση στο περιεχόμενο

Eρωτήσεις - απαντήσεις και οδηγίες συμπλήρωσης για την υποβολή κατάστασης συμφωνητικών


Engineer

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 278
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Α, μάλιστα.. επειδή και εγώ το ίδιο κάνω έλεγα μήπως υπάρχει κάτι που δεν το ξέρω...

Link to comment
Share on other sites

του λογιστη μου, ξεχασα να το γραψω

Εμένα ο λογιστής μου πώς δε μέ βρισε όταν του είπα για τα συμφωνητικά αρχικά. Προσωπικά 

κάνω σε άδειες, αυθαίρετα και σε τίποτα περιπτώσεις που φοβάμαι την πιστολιά. Θυμάμαι ακόμα την αντίδραση

όταν ρώτησα τον λογιστή μου σχετικά με το αν θα κάνω συμφωνητικό για πχ ενα τοπογραφικό 

εκτός σχεδίου: Σιγα μη κανεις συμφωνητικό για ένα τοπογραφικό στα κατσάβραχα. Κοβεις ΑΠΥ

και τέλος...

Προσωπικά το τηρώ αν και εφόσον βρισκόμουν σε μεγαλύτερη και πιο απρόσωπη αγορά θα πιο συχνά συμφωνητικό.... ΠΕΑ δεν κάνω αλλα και πάλι θεωρώ τζάμπα το χαρτί για τις τιμές που παίζουν στην πιάτσα για ΠΕΑ...

Link to comment
Share on other sites

Η σύνταξη ενός συμφωνητικού δεν είναι υποχρεωτική (η νομοθεσία προβλέπει ότι εφόσον συνταχθεί τότε υπάρχει η υποχρέωση).

Την θεωρώ όμως σε κάθε περίπτωση αναγκαία διότι ξεκαθαρίζει τις σχέσεις, καθορίζει δικαιώματα και υποχρεώσεις, προστατεύει συμφέροντα, αποθαρρύνει παράλογων απαιτήσεις, κλπ κλπ κλπ.

Από την άλλη η σύνταξη συμφωνητικών και υποβολή των καταστάσεων (προϋπόθεση που πρέπει να συντρέχει μεταξύ άλλων) οδηγεί σε ευνοϊκότερη φορολόγηση (ανεξάρτητα αν πρόκειται για συναλλαγές με ιδιώτες ή με εταιρείες) που ίσως δεν μπορούμε εκ των προτέρων (εννοώ πριν την λήξη του φορολογικού έτους) να το γνωρίζουμε.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Γιώργο στην ευνοικότερη φορολόγηση που αναφέρεις, εννοείς την περίπτωση να φορολογηθεί κάποιος ως λεγόμενος "μπλοκάκιας" στην κλίμακα μισθωτών;

Επιπλέον, θεωρείς ότι υπάρχουν 'φίλτρα" αξιολόγησης φορολογικού προφίλ ακόμη και με βάση τα συμφωνητικά, υπό την έννοια ότι εφόσον υπάρχει ταύτιση, ΑΠΥ ή ΤΠΥ, αναρτημένης τριμηνιαίας κατάστασης και συμφωνητικού,  θεωρείται ο φορολογούμενος πιο "ειλικρινής" και ίσως δεν "στοχοποιείται" φορολογικά;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Ναι αυτο εννοώ.

 

Θεωρητικα-πρακτικά θα μπορουσε να γινει αυτο που λες. Αλλα οχι απο μονο του και οχι αποσπασματικα σε καθε φορολογικη χρηση γιατί θα οδηγουσε σε λανθασμένα συμπεράσματα.

 

 

Send from Tapatalk

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Από ότι βλέπω τα συμφωνητικά που πρέπει να ανεβαίνουν είναι μεταξύ επιτηδευματιών ή τρίτων (το Δημόσιο, τις τράπεζες, τους οργανισμούς, τις επιχειρήσεις του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, τους Δήμους και τις Κοινότητες, τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις που εκδίδουν κάρτες συναλλαγών και τις εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης)

http://www.teetkm.gr/pote-mia-symfonia-prepei-na-dilonetai-stin-eforia-toy-synergati-mas-n-kolyda/

Τα συμφωνητικά των αυθαιρέτων με ιδιώτες δεν βλέπω να ανήκουν στις υποχρεωτικές αναρτήσεις.

Edited by freecat
Link to comment
Share on other sites

Στην τελευταία κατηγορία 9, θα δηλώνεις τα συμφωνητικά σου. Στο πρώτο εικοσαήμερο από το τέλος κάθε τριμήνου, για συμφωνίες του τριμήνου αυτού.  Τώρα, αναφορικά με την υποχρεωτικότητα ή όχι, πολλές απόψεις έχουν ακουστεί. Προσωπικά, θυμάμαι και εφαρμόζω αυτή που λέει ότι εφόσον κάνεις συμφωνητικό το καταχωρείς και βάζεις τα στοιχεία στην κατηγορία συμφωνητικών 9 του taxisnet στις προθεσμίες που αναφέρω.

Link to comment
Share on other sites

freecat καλησπέρα,
δεν το διαβάζεις σωστά.
Και εξηγώ:
Ο γενικός κανόνας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 16, του άρθρου 8, του ν.1882/1990, είναι ότι «Συμφωνητικά που καταρτίζονται μεταξύ επιτηδευματιών ή τρίτων για οποιοδήποτε συναλλαγή θεωρούνται …"

Αργότερα, με το άρθρο 8, του Ν. 2386/1996 και με το άρθρο 27, του Ν. 2682/1999, τέθηκαν ορισμένες εξαιρέσεις θεώρησης συμφωνητικών μεταξύ [επιτηδευματιών ή τρίτων] ΜΕ [το Δημόσιο, τις Τράπεζες, τους Οργανισμούς, κλπ] 

π.χ.

με την ιδιότητά σου ως μηχανικός (=επιτηδευματίας) με την τράπεζα για την σύμβαση που έχεις για το pos δεν ανεβαίνει (από κανέναν παρά του ότι είναι και οι δύο "επιτηδευματίες" είναι υπόχρεοι αρχικά να ανεβάσουν... αλλά εξαιρείται το συμφωνητικό από την ανάρτηση...άρα δεν το ανεβάζει κανείς τους)

με την ιδιότητά σου ως ιδιώτης (=τρίτος) με την τράπεζα για τον λογαριασμό ταμιευτηρίου που έχεις δεν ανεβαίνει (από κανέναν παρά του ότι ο ένας -τράπεζα- είναι "επιτηδευματίας" είναι υπόχρεος αρχικά να ανεβάσει ... αλλά εξαιρείται το συμφωνητικό από την ανάρτηση ... άρα δεν το ανεβάζει. Για τον ιδιώτη έτσι κι αλλιώς δεν προβλέπεται υποβολή) 

με την ιδιότητά σου ως μηχανικός (=επιτηδευματίας) με έναν άλλο συνάδελφο ανεβαίνει και από τους δύο, διότι και οι δύο αρχικά είναι υπόχρεοι να το ανεβάσουν  ... δεν ανήκει το συμφωνητικό στις εξαιρέσεις ... άρα το ανεβάζουν και οι δύο.

με την ιδιότητά σου ως μηχανικός (=επιτηδευματίας) με έναν ιδιώτη ανεβαίνει από τον μηχανικό-επιτηδευματία διότι είναι υπόχρεος να το ανεβάσει .. δεν ανήκει το συμφωνητικό στις εξαιρέσεις .... άρα το ανεβάζει. Για τον ιδιώτη έτσι κι αλλιώς δεν προβλέπεται υποβολή.

Επίσης, με την Α.Υ.Ο. 1065606/7222/ΔΕ-Β/18.7.2000 εξαιρέθηκαν και οι χρηματιστηριακές εταιρίες από την υποχρέωση θεώρησης των συμφωνητικών τους με πελάτες, που αφορούν πράξεις που σχετίζονται με τις μετοχές του Χ.Α.Α. ενώ παράλληλα με τη απόφαση αυτή, διαφοροποιήθηκε ο τρόπος υποβολής των οποιωνδήποτε συμφωνητικών καταρτίζουν οι υπόχρεοι, και τα βασικά τους στοιχεία καταχωρούνται σε τριμηνιαίες καταστάσεις, οι οποίες υποβάλλονται έως την 20η ημέρα των μηνών Ιανουαρίου, Απριλίου, Ιουλίου και Οκτωβρίου εκάστου έτους.

Κατα τ' άλλα συμφωνώ με τον Παύλο αναφορικά στον τρόπο καταχώρησης.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.