Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απελευθέρωση αγορών, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων


thanasis1994

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 110
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αυτός ο θεσμός των chartered engineers δε κρατά δηλαδή το επάγγελμα κλειστό?

 

Όχι. Αντιθέτως ενεργεί ως προς την ασφάλεια των κατασκευών. Γι αυτό και φροντίζουν να δημιουργούν ομάδες με γερές βάσεις και να επενδύουν στη διαρκή εξέλιξη των μηχανικών. Γι' αυτό και οι μεγάλες εταιρείες έχουν αναγνωρισμένα προγράμματα από το ICE, IStructE κλπ, απόκτησης εμπειρίας και σταδιακής βελτίωσης των μηχανικών... Εκείνων που θέλουν να γίνουν chartered. Γιατί και όμως, λίγοι είναι αυτοί που θέλουν να γίνονται!! Επενδύουν, έτσι ώστε αύριο μεθαύριο να στηρίξουν τους καινούριους αποφοίτους. Και όμως! Αυτή είναι η φιλοσοφία τους..

 

Επίσης, είναι μία ιδιότητα που αποκτάται έπειτα από πραγματική και αποδεδειγμένη εμπειρία σε μελέτη, κατασκευή, bussiness management, cost estimation, διαχείριση κόσμου, και... εξετάσεις. Στις περισσότερες χώρες ο CEng ασκεί το επάγγελμα ελεύθερα και υπογράφει. 

 

Αντίθετα στην Ελλάδα μετά από τη λήψη του πτυχίου, γίνεσαι CEng και Μπαλτομαστεριούχος. Αλλά ως εκεί. :)

Σίγουρα θα υπάρχει κόσμος ανάμεσά μας που θα έχει τη γνωστή λογική, εγώ σπούδασα 5 χρόνια και δικαιούμαι να σφραγίζω μέχρι και δόντια, αλλά πιστεύω ότι είναι μειοψηφία... 

 

Φυσικά και εδώ που βρίσκομαι δεν είναι ο παράδεισος, αλλά μέχρι στιγμής αναφορικά με τα εργασιακά, εγώ τον έχω βρει..  

Εδώ βλέπεις δεν υπάρχουν ούτε Μοροπούλες, ούτε Μπαλτάδες, ούτε ΤΕΕ, ούτε ΕΕΤΕΜ.. 5-10 πράγματα σταθερά δεκαετίες τώρα.

 

Αν διαφωνείς με τα παραπάνω και κατά συνέπεια στηρίζεις τη λογική που ανέπτυξα 4 σειρές παραπάνω (χωρίς τα κενά), τότε ναι, ο θεσμός των chartered κρατάει το επάγγελμα κλειστό.. Θα πάω πάσο!! :) 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Όχι. Αντιθέτως ενεργεί ως προς την ασφάλεια των κατασκευών.

 

Δηλαδή, κλειστό επάγγελμα είναι αυτό που δεν ενεργεί προς την ασφάλεια των κατασκευών?

Μπορεί να είναι καλό το σύστημά σου αλλά δεν απαντά στην ερώτηση τι εστί άνοιγμα επαγγέλματος μηχανικού κατά την τρόικα.

 

 

Αν διαφωνείς με τα παραπάνω και κατά συνέπεια στηρίζεις τη λογική που ανέπτυξα 4 σειρές παραπάνω

 

 

Το να διαφωνώ με τα παραπάνω δε σημαίνει απαραίτητα ότι στηρίζω και τη λογική των 4 σειρών. Μπορεί να διαφωνώ και με τα δύο.

 

Αλλά εμείς δε θα ρωτηθούμε ώστε να έχει νόημα η γνώμη μας. Το ερώτημα είναι τι απαιτεί η τρόικα.

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

Νομιζω οτι μπορεις, αρκει να απασχολεις φαρμακοποιο.

 

Ακομα και αν δεν μπορεις, ποσο δυσκολο ειναι για το "μεγαλοκαρχαρια" να βρει ενα φαρμακοποιο και να του πει "ελα εδω, παρε 2000Ε το μηνα και θα ανοιξουμε ενα φαρμακειο παρεα".

 

Και τωρα ξερω φαρμακεια που απασχολουν υπαλληλους ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ.

Και αυτοι οι υπαλληλοι πουλανε κανονικα και τα φαρμακευτικα σκευασματα.

το επάγγελμα του φαρμακοποιού όπως και του συμβολαιογράφου παραμένει ακόμη πολύ κλειστό υπό την έννοια ότι είναι πολύ συγκεκριμένος ο αριθμός των αδειών που δίνονται, κάτι που σημαίνει ότι αν δεν συνταξιοδοτηθεί κάποιος ή δε σου πουλήσει την άδεια του, δεν μπορείς να ανοίξεις φαρμακείο ούτε να γίνεις συμβολαιογράφος. καμία σχέση δηλαδή με του μηχανικού. Για αυτό και τα επαγγέλματα αυτά είναι κατ' εξοχήν οικογενειοκρατούμενα, από μπαμπά σε γιό, από μπαμπά σε κόρη.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ το μόνο που μπορώ να φανταστώ σαν άνοιγμα στην περίπτωση του μηχανικού είναι και η τυπική πλέον κατάργηση του ΤΕΕ, αφού ουσιαστικά δεν παίζει κανένα ρόλο στην επιλογή ποιών θα ασκήσουν το επάγγελμα. Δίπλωμα = άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κλπ.

 

Η άλλη πιθανότητα που φαντάζομαι είναι να μη χρειάζεται ούτε το πτυχίο για την άσκηση του επαγγέλματος με πιθανό κριτήριο μόνο την ύπαρξη πιστοποιημένου εξοπλισμού και ικανού χρηματικού ποσού για αποζημιώσεις σε περίπτωση ατυχημάτων που θα οφείλονται στην ασχετοσύνη του επαγγελματία.

Link to comment
Share on other sites

Μια πιθανή αλλαγή όσον αφορά το επάγγελμα του μηχανικού είναι η κατάργηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και η αντικατάστασή της από την βεβαίωση έγκρισης αναγγελίας έναρξης επαγγέλματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καταργούνται οι εξετάσεις του ΤΕΕ για την χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος (οι οποίες σήμερα είναι παρωδία). Ο ενδιαφερόμενος παίρνει τη βεβαίωση αυτή μόνο με την κατάθεση των δικαιολογητικών/πιστοποιητικών εγγράφων.

Edited by geoste
Link to comment
Share on other sites

Και εγώ αυτό πιστεύω. Επίσης οι πολεοδομίες θα δέχονται πλέον σφραγίδα από όποιον δηλώνει μηχανικός χωρίς να είναι απαραίτητα μέλος ΤΕΕ ή κάτι άλλο. 

Link to comment
Share on other sites

Το αστείο με τα φαρμακεία είναι πως μπορεί ένας φαρμακοποιός να έχει τρία φαρμακεία και να μην δουλεύει ούτε ένας φαρμακοποιός. Τέτοια ρεζιλίκια... Από ότι βλέπω στο Μνημόνιο 3 αποσύνδέεται το φαρμακείο από το φαρμακοποιό αλλά κέρδισαν να μην πωλούνται τα ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείου. Το πως θα γίνει το άνοιγμα του συμβολαιογράφου δεν έχω καταλαβει ακόμα.

Link to comment
Share on other sites

Και με όλα αυτά θα πετύχουμε επιτέλους αναβάθμιση των υπηρεσιών και του επιπέδου των ενεργών και μελλοντικών μηχανικών ! Τέλεια ! :D

Link to comment
Share on other sites

Αν θεωρήσουμε ότι θα υπάρχει αναλογία με τα φαρμακεία, μελέτες, δεν θα βγαίνουν εκτός από γραφεία, τα οποία γραφεία δεν θα απασχολούν υποχρεωτικά μηχανικούς.

 

Κοινώς ο κυρ-Μήτσος ανοίγει γραφείο ΗΜ μελετών, αγοράζει πρόγραμμα από μμμμ και "το γραφείο του" υπογράφει τη μελέτη. Καλό???? :mrgreen::confused:

 

Για να σοβαρευτούμε δεν νομίζω να το φτάσουν μέχρι εκεί.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.