Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πόσο ριψοκίνδυνοι είστε;


CostasV

Είστε ριψοκίνδυνος ;  

145 μέλη ψήφισαν

  1. 1. Είστε ριψοκίνδυνος ;

    • Α: Σίγουρα 1.000 ευρώ
      72
    • Β: 10.000 ευρώ με πιθανότητα 10%
      72


Recommended Posts

Πόσο ριψοκίνδυνος είσαι;

 

Αν σας ζητούσαν να διαλέξετε ΜΙΑ επιλογή ανάμεσα στις εξής δύο, τι θα διαλέγατε ;

Α επιλογή: καθαρά 1000 ευρώ στο χέρι

Β επιλογή : να διαλέξετε έναν αριθμό από το 0 έως το 9 και αν ο αριθμός αυτός συμπέσει με τον λήγοντα στο Λαϊκό Λαχείο ( ή οτιδήποτε θεωρείτε εσείς ως αμερόληπτο τυχαίο φαινόμενο με πιθανότητα έκβασης 1/10), τότε κερδίζετε 10.000 ευρώ στο χέρι, ειδάλλως δεν παίρνετε τίποτα.

 

Τα ποσά 1000 (αν επιλεξετε το Α) και 10.000 (αν επιλεξετε το Β ΚΑΙ ταυτόχρονα κερδίσετε το λαχείο) θεωρούμε ότι είναι ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ χωρίς κανέναν άλλο όρο. Δεν υπεισέρχεται καθόλου η έννοια της χρονικής αξίας του χρήματος. Μόνο η επιλογή Α ή Β. Και η δυνατότητα επιλογής Α ή Β σας δίνεται ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ (εδώ και τώρα), όχι επαναλαμβανόμενα.

 

 

Αν θέλετε απαντήστε απλά Α ή Β, ή αν θέλετε δικαιολογήστε την απάντησή σας.

 

Αν θέλετε όμως, όσοι μπαίνετε στον κόπο να απάντήσετε, προσδιορίστε και το όριο...

1. στην περίπτωση που επιλέγετε το Α, του χαμηλότερου ποσού (χαμηλότερου των 1000) που θα είσασταν διατεθειμένος να πάρετε στα σίγουρα αντί για την επιλογή Β

2. στην περίπτωση που επιλέγετε το Β, του μέγιστου ποσού (μεγαλύτερου των 1000 ευρώ) που θα είσασταν διατεθειμένος να πάρετε στα σίγουρα αντί για την επιλογή Β

 

Εγώ απαντώ, Α. Ποιός ο λόγος να διακινδυνεύσω τα 1000 ευρώ ; Και νομίζω το ίδιο θα έλεγα και για οποιαδήποτε ποσό άνω των 10 ευρώ (δηλαδή αν είχα να διαλέξω ανάμεσα στα σίγουρα 10 και στα δεκαπλάσια με πιθανότητα 10%)

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 60
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

τι ρισκάρω να χάσω ?

 

το 1.000 για 10.000 , έχοντας % επιτυχίας 10%.

 

Θα επιλέξω το β καθώς θεωρώ καλό το 10% για το ρίσκο των 1.000 με όραμα τα 10.000

 

Κώστα διόρθωσέ το και βάλε poll αν θες.

Link to comment
Share on other sites

Στο συγκεκριμένο ερώτημα δεν ριψοκινδυνεύεις τίποτα.

Μια ενέργεια για να χαρακτηριστεί ριψοκίνδυνη πρέπει να υπάρχει ο κίνδυνος να χάσεις κάτι που έχεις.

Οταν ριψοκινδυνεύω, προσωπικά, αυτό που τσεκάρω είναι η σχέση κινδύνου-οφέλους.

Αν κάποιος μου έθετε το δίλημα, να επενδύσω 1000€ με πιθανό όφελος 100000€ ή να πάρω στο χέρι τα 1000€ τώρα, θα διάλεγα το πρώτο και θα ριψοκινδύνευα.

Ενώ αν μου έθετε το δίλημα, να επενδύσω 1000€ με πιθανό όφελος 2000€ ή να πάρω στο χέρι τα 1000€ τώρα, θα διάλεγα το δεύτερο και δεν θα ριψοκινδύνευα.

 

Στο συγκεκριμένο ερώτημα θα διάλεγα το Α διότι με την τύχη έχω κόψει σχέσεις από το 1994 (εκτός του κρατικού λόγω εθίμου)

Link to comment
Share on other sites

Προς erling :

Η Β επιλογή είναι ισοδύναμη με την εξής: Σου δίνω 1000 ευρώ στο χέρι (άρα είναι δικά σου) για να τα επενδύσεις, και αν πετύχει η επένδυση (η 1 στις 10 πιθανότητα), τότε σου δίνω ακόμη 9.000, ενώ αν αποτύχει η επένδυση (τύχουν οι υπόλοιπες 9 στις 10 πιθενότητες)τότε σου παίρνω τα 1000 που σου είχα δώσει.

 

Πράγμα που μου φέρνει στο μυαλό το γνωστό τραγούδι ..

Τι τα θέλεις τα λεφτάααα,

χέρια αλλάζουν τακτικάααα,

τι τα θέλεις , τι τα θες

μήπως τά'χες και από χτές;

 

Ωπαααα, άντε γειά μας

Link to comment
Share on other sites

lol τα μαθηματικά μιλήσανε. Κάλλιο 1000 και στο χέρι παρά 10.000 και καρτέρι (1 στις 10 είναι μεγάλο ρίσκο). Διαλέγω την κουρτίνα Α. Πού είναι τα 1000 ευρώ ΜΟΥ ? ;)

Link to comment
Share on other sites

Το ερώτημα έτσι όπως δίνεται οδηγεί με μαθηματκή ακρίβεια στην απάντηση Α. Για να είναι οι δύο ταμειακές ροές που περιγράφεις ισόδυναμες πρέπει να θεωρήσεις ότι ο πληθωρισμός και τα επιτόκια των τραπεζών (Συντελεστής Επικαιροποίησης) είναι μηδενικά. Αν δεν είναι μηδενικά, που ποτέ δεν μηδενίζονται τότε Α ασυζητητί.

 

Για να το σκεφτεί κάποιος πρέπει να του δώσεις κάποιο κίνητρο για να πάρει τα χρήματα αυτά μετά από 10 χρόνια. Πχ να του προσφέρεις 12000 αντί για 10000.

Link to comment
Share on other sites

να σε ρωτήσω

τα λεφτά θα τα πάρω χωρίς να κάνω τίποτα;;;;

 

ή θα κάνω και μελέτες

δηλ στο Α μια μικρή μελέτη

και στο Β θα μου βγεί ο πάτος αλλά μπορεί και να μην πληρωθώ

 

για να κάνω και μια αναγωγή στην καθημερινότητα!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Στα τεχνοοικονομικά συνήθως η ερώτηση είναι η ακόλουθη :

 

θέλεις να αγοράσεις κάτι. Μπορείς να το πληρώσεις τώρα 1000 ή σε 10 χρόνια 10000.

 

Απλά εδώ έχει αντιστραφεί. Ρωτάει πως θέλεις να πληρωθείς. Βασικά χρειάζεται και άλλες παραμέτρους για να δώσεις απάντηση. Με την διατύπωση ως έχει σίγουρα το Α.

Link to comment
Share on other sites

Παναγιώτη, τα ποσά είναι παραδοτέα την ίδια χρονική στιγμή. Το ερώτημα είναι απλό: 100%Χ1000 (=1000) ή 10%Χ10000 (που τα μαθηματικά λένε ότι μας κάνει 1000). Αλλά η πραγματική επιλογή του καθένα (με μένα πρώτο) λέει ότι τα μαθηματικά (φαίνεται ότι) κάνουν λάθος.

 

Προς myri : Οχι βρε myri. Χωρίς να κάνεις τίποτα. Μία καλή νεραίδα σε ρωτά τι θέλεις : 1000 στο χέρι ή 10000 με 10% πιθανότητα.

 

Για να κανω την δημοσκόπηση πιο ενδιαφέρουσα, όσοι επιλέγουν τα σίγουρα λεφτά (όπως εγώ) , αν θέλουν ας προσθέσουν το ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ποσό που θα ήταν διατιθεμένοι να εισπράξουν ως σίγουρο ποσό (αντί για 1000 ευρώ δηλαδή) αν η Β επιλογή παρέμενε ως έχει (δηλαδή 10000 ευρώ με 10% πιθανότητα).

 

Προσωπικά το ποσό αυτό το βάζω περίπου στα 700 ευρώ. Δηλαδή αν στην Α επιλογή υπήρχαν 699 ευρώ (αντί για 1000) θα διάλεγα την επιλογή Β (δηλαδή την πιθανότητα 10% για 10.000)

 

Εσείς;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.